ДНК порекло > Народи и њихова генетика

Мађари

<< < (2/41) > >>

Kor:
Мађари су врло блиско "гротлу" R1a (а то је карпатски базен одакле су ти R1a пошли на разне стране). А онда и премештања становништва услед свакаквих упада са истока. Управо код Мађара се и може очекивати највећа разноликост по питању свих хаплогрупа. 

mladjo:

--- Цитат: Kor  Јануар 16, 2013, 10:32:06 поподне ---Мађари су врло блиско "гротлу" R1a (а то је карпатски базен одакле су ти R1a пошли на разне стране). А онда и премештања становништва услед свакаквих упада са истока. Управо код мађара се и може очекивати највећа разноликост по питању свих хаплогрупа.

--- Крај цитата ---


Да се примјетити већ на спрам ове твоје листе, стварно су шаролики.

Kor:

--- Цитат: млађо  Јануар 16, 2013, 10:37:52 поподне ---
Да се примјетити већ на спрам ове твоје листе, стварно су шаролики.

--- Крај цитата ---

мислим да ни ми нећемо испасти много бољи по том питању))))))

Синиша Јерковић:
Интересантан је повећан проценат хаплогрупе Q код Секеља у односу на остале Мађаре. Ово би могло да потврди тврдњу самих Секеља да су потомци Хуна. Познато је да је Атилина престоница и центар хунске државе био у Трансилванији, мјесту гдје Секељи живе. Секељи су по предању најстарији мађарски живаљ у Европи и тврде да су доселили још са Атилом. Хаплогрупу Q генетичари су досад највише повезивали са Хунима.

Kor:
Било би добро када би се истражили снипови карактеристични за Секеље па да се то упореди са онима из центалне Азије. Сасвим сигурно није само Q дошао са Хунима али је он хаплогрупа која дефинитивно јесте део њихових миграција. Исто тако је све виднија чињеница да су данашњи Мађари углавном  микс оних група народа који су улазили у савез са Хунима а потом и са Аварима.

Занимљиво је да је за сада пронађено мало носилаца R1a Z93 међу Секељима иако би се могло очекивати да их буде много више.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију