ДНК порекло > Народи и њихова генетика

Бугари

(1/48) > >>

Kor:
Судeћи по резултатима бугарског пројекта, Бугари имају јако изражену дословенску балканску генетичку компоненту која се највише изражава у бројности хаплогрупа R1b, J2, E1b и G. Ове четири хаплогрупе има скоро 2/3 тестираних Бугара!  Словенски удео се очитава у 15% носилаца хаплогрупе I2a, као и за проценат мање носилаца хаплогрупе R1a.  То значи да бугари имају много мање носилаца хаплогрупе I2a од Срба и за нијансу мање носилаца R1a.У резултат није уврштено 11 хаплотипова за које постоје подаци да су иностраног порекла, нити они који припадају бугарским Турцима.

Веродостојности ради, ту је и табела из које су вађени подаци: http://www.familytreedna.com/public/bulgariandna/default.aspx?section=yresults

Kor:
Да видимо распоред тестираних по хаплогрупама:

E1b   34  26,0%
G     11   8,4%
H      2   1,5%
I1     5   3,8%
I2a   20  15,3%
I2b    2   1,5%
J1     3   2,3%
J2    21  16,0%
L      1   0,8%
R1a   19  14,5%
R1b   12   9,2%
T      1   0,8%

Kor:
Резултати који су нам доступни преко бугарског ДНК пројекта су прилично контрадикторни у односу на сва ранија истраживања која су им давала око 20 процената I2a и сличан проценат R1а као овде.
Посебно је интересантан висок проценат носилаца хаплогрупе E1b који је већи него код Албанаца из Албаније где износи око 24%.

Kor:
Поред E1b, занимљиво је и велико присуство хаплогрупа из гране J које износи читавих 18,2%.


Постоји и један детаљ занимљив за истраживање миграција становништва а који показује да је за сада код бугара израженији западнословенски од централнословенског и источнословенског елемента, што ситуацију чини помало парадоксалном зато што су словенска племена која су ушла унутар савременог бугарског етноса по пореклу источнословенска.

Додуше, не можемо још судити по доста малом узорку али је ова тенденција за сада веома занимљива.

Kor:
Када упоредимо ове резултате са резултатима које је сакупила Еупедија (а они сакушљају резултате из свох расположивих научних радова), имамо следећу слику:Као што можемо приметити, ови резултати се једино разлиују у знатно повећаном проценту носилаца хаплогрупе I, као у смањеном проценту носилаца E1b и G.   Индикативно је и непостојање хаплогрупе H.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију