ДНК порекло > Народи и њихова генетика

Баски

<< < (4/5) > >>

drajver:
Ова горе анализа не стоји далеко од истине.

Удио аутосомалне степске генетике међу савременим Баскима је око 25%, Барџин неолит је на 55% и WHG је на око 20%.

У сваком случају баскијски језик је једини језик тзв. "Old Europe" како ју је дефинисала Гимбутас, који је опстао до данас.

Баскијски језик је вјероватно био повезан са изумрлим палеосардинијским језиком.
https://en.wikipedia.org/wiki/Paleo-Sardinian_language

drajver:
Има на youtube неких снимака баскијског језика. Мислио сам да ће то бити и у смислу интонације и звучности неки специфичан језик. Међутим баскијски звучи као и шпански. Не чујем неку битнију разлику.

Што се генетичке разлике Баска и Шпанаца тиче, она се састоји у нешто већем удјелу степске генетике и мање WHG код Шпанаца у односу на Баске. И такође, Шпанци имају око пар процената сјеверноафричке примјесе, која код Баска одсуствује.

Bokez:
И која је на крају изворна хаплогурпа Баскијаца? Је ли могуће да нема ниједна аутентична хаплогупра како међу тренутном тамношњом популацијом или у оквиру археогентике која би могла да буде могућа изворна Хаплогрупа?

Црна Гуја:

--- Цитат: Bokez  Март 06, 2022, 06:32:02 поподне ---И која је на крају изворна хаплогурпа Баскијаца? Је ли могуће да нема ниједна аутентична хаплогупра како међу тренутном тамношњом популацијом или у оквиру археогентике која би могла да буде могућа изворна Хаплогрупа?
--- Крај цитата ---
                                                                                                                                                                                            https://www.yfull.com/tree/I-PF692/                                       

CosicZ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Paleohispanic_languagesПре доласка Римљана на Иберијском полуострву су постојали различити индоевропски и неиндовропски народи. Сви, осим Баска, су романизовани, па је стварање заједничког језика и културе вероватно довело и до изједначења њихове аутосомалне генетике, док су Баски остали изоловани.

На https://www.eupedia.com/images/design/K12b_evolution_West_Europe.png могу се видети промене аутосомалне генетике у Шпанији и Француској.

https://www.eupedia.com/genetics/genomic_analysis_ancient_europeans.shtml

Унутар R1b-P312 највећа концентрација говорника баскијског је изгледа у овој подгрупи https://www.yfull.com/tree/R-Z214/ која има TMRCA 2700 година, што је можда време када су њени индоевропски носиоци прихватили баскијски језик.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију