Аутор Тема: Светски ДНК месец 2021  (Прочитано 122035 пута)

Ван мреже Maša Komadina

• Гост
  • *
  • Поруке: 14
Одг: Светски ДНК месец 2021
« Одговор #600 послато: Јул 30, 2024, 12:26:06 поподне »
U izvodu iz knjige "RADOMIR M. ILIĆ – O LJUBIĆSKIM SELIMA (Prislonica – Prijeljina – Brđani – Sokolići – Konjevići – Gornja Trepča – Donja Trepča – Ostra – Večanj – Bresnica – Tamnik – Lađevci), SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK Knjiga peta 1903. godine. Priredio Aleksandar Marinković" ~ o selu Sokolići sa ovog sajta stoji:

"Kao najstarije porodice u selu, kojima se ne zna mesto ni vreme doseljenja, smatraju se:

STANOJEVIĆI, slave Đurđev-dan i ĐUROVIĆI, slave Đurđev-dan. Ove su porodice najstarije u selu. Njih su docniji doseljenici zatekli u Sokolićima..

Najpre su se doselili: STANKOVIĆI, slave Sv. Vračeve. Došli su iz Lopaša (Donje Dragačevo)."

Ono što je zanimljivo za razmatranje je sledeće:

STANojević živi odmah preko puta STANkovića (ne treba im dvogled da vide džezvu na šporetu) i po predanju ~ pre migracija ~ jedini tadašnji rodonačelnik Stanojevića, a koji je bio u posedu skoro celog sela ~ je imao samo ćerke.

Na žalost ~ ovovremeni Stanojević je bio i u posedu knjige iz manastira Vujan gde su se rodoslovi mogli naći, i dao ju je nekom ko živi na većoj udaljenosti ~ još davnih dana. (potrudiću se da nekako do knjige i podataka iz nje dođem).

Razlog zašto bi ti podaci mogli biti jako važni su upravo te mnogobrojne kći ~ od kojih je makar jedan pripuz (zet) preuzeo ženino prezime (postoji slučaj i za ustanika Pauna - Markića Negrišorca koji je (i čiji su kao Markićevići) postali Komadine u Lisi).

Da li nakon, u pauzi ili za vreme nekog od Ustanaka, Vasilije dolazi u Sokoliće kao pripuz i ostaje nam samo da nagađamo kako je najverovatnije oženio upravo jednu od miraždžijki od Stanojevića, jer smo u ta doba (a neki i do dan danas) bili u posedu najlepših parcela u selu (i šire), kao i mnogo zemlje.

Ono što je isto bitno istaći jeste i strateški položaj Sokolića u koje se Vasilije doselio, a koji se kao vidikovac prostire tačno iznad puta Preljina - Prislonica (Lazar Mutap) ka Takovu, Gornjem Milanovcu, ...

Rođeni brat ustanika Vasilija bio je jedan od 150 potpisnika povelje Obor knezova ~ ustanik i Obor knez Bogić Komadina ~ od kog su svi ostali Komadinići koji su ostali u Lisi.

(Uzgred da pomenem i njihovog rođenog brata ~ ustanika Tiosava / TiHosava Komadinu ~ koji je strateški i porodično se nastanio u Zablaću, a koje se nalazi na trasi Samaila tj. drugog puta ka Kraljevu osim onog preko Preljine, a koji je poginuo u bitci na Vilovima, i čiji spomenik je i danas moguće videti u okviru Lapidarijuma u Guči ~ s obzirom da je E-BY165837 zabeležen kod možda čak i nekoliko stanovnika Zablaća.)

E, sad ~ ono što mene zanima jeste ~ na šta tačno ta razlika u dva markera kod moja dva draga suseljanina i komšija, a dakako ~ i familije ~ ukazuje tj. ~ pre koliko je, otrpilike, do grananja tj. mutacije moglo doći, tj. da li je do mutacije moglo doći jer se predak današnjeg Stankovića doselo u Sokoliće mnogo pre Vasilija, ili se iz Kuča mnogo pre Turske pohare odselio, ili je do te mutacije moglo doći u okviru ovih, okvirno, ni 200 godina?

Тестирани Комадинић је доставио упитник, тако да објављујемо сада и тај резултат.

Комадинић, Митровдан, Соколићи, Чачак, E-V13>Z5018>Z16661>BY165837

Припада роду Куча. Хаплотип тестираног је веома близак модалном хаплотипу овог рода.

Према речима тестираног, Комадинићи су раније имали презиме Комадина, а доселили су се из села Лиса код Гуче. Раније је утврђено да овом роду припада и тестирани Коматиновић из Прекашнице код Прокупља, који је такође пореклом од Комадина/Коматина из Горњег Полимља. Они даљим пореклом потичу од Дабића из Куча:
https://www.poreklo.rs/2018/10/23/rod-kuca/

Хаплотип тестираног Комадинића се разликује на два маркера од тестираног Станковића из истог места:
« Последња измена: Јул 30, 2024, 12:33:17 поподне Maša Komadina »
"Познај својој капи ћуд"

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1024
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #601 послато: Јул 30, 2024, 04:22:33 поподне »
U izvodu iz knjige "RADOMIR M. ILIĆ – O LJUBIĆSKIM SELIMA (Prislonica – Prijeljina – Brđani – Sokolići – Konjevići – Gornja Trepča – Donja Trepča – Ostra – Večanj – Bresnica – Tamnik – Lađevci), SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK Knjiga peta 1903. godine. Priredio Aleksandar Marinković" ~ o selu Sokolići sa ovog sajta stoji:

"Kao najstarije porodice u selu, kojima se ne zna mesto ni vreme doseljenja, smatraju se:

STANOJEVIĆI, slave Đurđev-dan i ĐUROVIĆI, slave Đurđev-dan. Ove su porodice najstarije u selu. Njih su docniji doseljenici zatekli u Sokolićima..

Najpre su se doselili: STANKOVIĆI, slave Sv. Vračeve. Došli su iz Lopaša (Donje Dragačevo)."

Ono što je zanimljivo za razmatranje je sledeće:

STANojević živi odmah preko puta STANkovića (ne treba im dvogled da vide džezvu na šporetu) i po predanju ~ pre migracija ~ jedini tadašnji rodonačelnik Stanojevića, a koji je bio u posedu skoro celog sela ~ je imao samo ćerke.

Na žalost ~ ovovremeni Stanojević je bio i u posedu knjige iz manastira Vujan gde su se rodoslovi mogli naći, i dao ju je nekom ko živi na većoj udaljenosti ~ još davnih dana. (potrudiću se da nekako do knjige i podataka iz nje dođem).

Razlog zašto bi ti podaci mogli biti jako važni su upravo te mnogobrojne kći ~ od kojih je makar jedan pripuz (zet) preuzeo ženino prezime (postoji slučaj i za ustanika Pauna - Markića Negrišorca koji je (i čiji su kao Markićevići) postali Komadine u Lisi).

Da li nakon, u pauzi ili za vreme nekog od Ustanaka, Vasilije dolazi u Sokoliće kao pripuz i ostaje nam samo da nagađamo kako je najverovatnije oženio upravo jednu od miraždžijki od Stanojevića, jer smo u ta doba (a neki i do dan danas) bili u posedu najlepših parcela u selu (i šire), kao i mnogo zemlje.

Ono što je isto bitno istaći jeste i strateški položaj Sokolića u koje se Vasilije doselio, a koji se kao vidikovac prostire tačno iznad puta Preljina - Prislonica (Lazar Mutap) ka Takovu, Gornjem Milanovcu, ...

Rođeni brat ustanika Vasilija bio je jedan od 150 potpisnika povelje Obor knezova ~ ustanik i Obor knez Bogić Komadina ~ od kog su svi ostali Komadinići koji su ostali u Lisi.

(Uzgred da pomenem i njihovog rođenog brata ~ ustanika Tiosava / TiHosava Komadinu ~ koji je strateški i porodično se nastanio u Zablaću, a koje se nalazi na trasi Samaila tj. drugog puta ka Kraljevu osim onog preko Preljine, a koji je poginuo u bitci na Vilovima, i čiji spomenik je i danas moguće videti u okviru Lapidarijuma u Guči ~ s obzirom da je E-BY165837 zabeležen kod možda čak i nekoliko stanovnika Zablaća.)

E, sad ~ ono što mene zanima jeste ~ na šta tačno ta razlika u dva markera kod moja dva draga suseljanina i komšija, a dakako ~ i familije ~ ukazuje tj. ~ pre koliko je, otrpilike, do grananja tj. mutacije moglo doći, tj. da li je do mutacije moglo doći jer se predak današnjeg Stankovića doselo u Sokoliće mnogo pre Vasilija, ili se iz Kuča mnogo pre Turske pohare odselio, ili je do te mutacije moglo doći u okviru ovih, okvirno, ni 200 godina?

Било би јако добро да се тестира макар још један Станковић из Соколића. Најбоље би било неко ко је родословно што удаљенији од претходно тестираног Станковића.

Резултат Станковића и генетичка сличност са Комадинићима који су и по предању и по етнографској литератури и по генетици потврђено пореклом од Куча, помало је неочекиван. Постоји могућност и да је и код Станковића у Соколићима било случајева призећивања и узимања жениног презимена, усвајања и сл. Другим речима, није искључено да у селу постоји неколико генетички различитих мушких лоза са са истим презименом Станковић и славом Св. Врачи.

Ван мреже Maša Komadina

• Гост
  • *
« Одговор #602 послато: Јул 30, 2024, 10:18:28 поподне »
На жалост ~ Станковића је само једна кућа у којој су 2 мушке главе ~ отац и син (3 сестре су удате), и то неожењен, а преко 45.

Такође, ни код Станојевића који живе тик двориште до њих, није бољи случај, напротив. Иако најстарија породица у селу, остала су само два брата, чак и старија од Станковића, неожењена, иако ни најмање ружни "момци", шта више ~ добро и "очувани".

У недалеком комшилуку су им Матовићи од којих су један пуковник и један пилот.

Утолико је једино још могуће урадити анализу над Станојевићима као најстаријој породици из села.

Утолико сам и поставила питање о разлици на кластерима код Станковића ~ да ли јемогуће претпоставити када је временски до такве разлике могло доћи, с обзиром да се Василије Комадина овде вероватно доселио између два устанка а након Хаџи-Проданове буне.

Можда превише дајем "машти на вољу" али сматрам да је за могуће разгонетање ове мистерије могуће занимљива и од овог села нам удаљена локација места Дебар (крај Коњара) на западу Северне Македоније, која је, међутим, 267 километара а што је 64 часа хода удаљено од Кучког Кома, с тим да је на коњу то вероватно доста краћа рута временски (занемарићу остале топониме који би могли нешто још рећи).

Такође ме занима ~ да не зна неко ~ има ли тестираних Кнежевића а да су пореклом из Гојне Горе или места Драгојле из околине ГМ?

И да напоменем да је са мном у Основној школи учио један Продановић који и те како ликом подсећа на Продана Глигоријевића.

И ~ кад сам већ у "зони" ~ с обзиром да ми је прадеда стриц ~ Милосав Комадина ~ био у историји ширег краја запамћени гуслар, морам да приметим сличност другог дела песме "Погибија / Смрт попа Мила Јововића" који је мање познат широј јавности, са једном од верзија ~ како је полусестра Марија из Дубоне дошла натраг у посед одсечене главе СтаМатовићеве.

Узгред да додам и да се прво село до нас (с којим брдо делимо) а горњемилановачко је ~ зове Брђани, да баш негде око међе постоји потпуно запуштено и заборављено Грчко гробље, као и да се с нашег брда јасно види брдо на ком је тврђава Соколица из села Остра.

Наравно, видљив нам је и манастир Вујан, који су обновили Милан Обреновића и Никола Милићевић Луњевица, а у ком су и трибалски Мутапов барјак, сам Лазар, па и Никола Луњевица ~ иначе деда Драге Обреновић, као и њена браћа ~  Никодија и Никола.
"Познај својој капи ћуд"

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1024
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #603 послато: Јул 31, 2024, 07:00:34 пре подне »
Машо, у бази СДНКП имамо једног тестираног Станојевића са славом Ђурђевдан, родом из Чачка (што се поклапа са славом Станојевића из Соколића код Чачка, али је тешко рећи да ли је то исти род, јер тестирани Станојевић није ништа навео о свом даљем пореклу осим места рођења).

По генетици (I1-FGC22061), Станојевић у нашој табели је пореклом Дробњак. Наравно, не би било згорег да се тестира и неки Станојевић баш из Соколића, да будемо сигурни да је то исти род.

Ван мреже Maša Komadina

• Гост
  • *
« Одговор #604 послато: Јул 31, 2024, 12:16:51 поподне »
Кад поменусте I1, површни ми познаник ~ Др. Никола Баковић (с докторатом из Историје, на жалост ~ модерне), а који је временски ближим родом из Бреснице, на свом породичном стаблу у Бресници има забележено да своје корене вуку од Дрекаловића, међутим је И1 (не знам које субкладе). С друге стране, код једног тестираног Томовића (на који сам налетела) из Дрекаловића се појавио резултат који је типичан за Куче,  и није тзв. нордидски тип.

Постоји дело "Трагови гостинске обљубе код нашега народа" из 1931. године, Др. Илије М. Јелића и предговором Др. Томе Живановића, Библиотеке за правне и друштвене науке:

https://www.dlib.me/fajlovi/p1gik7ssug1aul1siilvf11cn1dg94.pdf

Мислим да је тај обичај, када је појава различитих хаплогрупа у оквиру порекла из исто-обласних племена, поприлично занемарен, и мени би најдраже било када би се што већи број људи одасвуда, а поготову са Балкана, нарочито по преосталим планинским насељима на Динари и око њих, као и са приморја Далмације ~ тестирао, тако да би уопште имали податке са којима би са сигурношћу могли говорити о већини припадности неког племена одређеној хаплогрупи или већинском здруживању по областима.

Овако, увек постоји могућност да уколико је само један тестирани из породице са извесним презименом (а знамо да су многа презимена настајала од различитих људи истог имена), а да знају за своје потенцијално пређашње порекло из неке/неких области, као што знамо и да су припузи / домазети имали обичај да узму и тастов(љев)о презиме, па чак и славу ~ ипак нису довољно репрезентативни за закључак као валидно коначан и искључив.

Поготово ако узмемо у обзир горе наведени обичај, уз који бих додала и да су поједини народи широм Европе имали другачије погледе на свет од нас данас. Нпр. ~ у доба Викинга, и да је у појединим областима сматрано за част уколико би им кћи родила дете зачето ван брака каквом нпр. викиншком јунаку ком би девојка за око пала, те се то сматрало и каквим указивањем части и престижа, с тиме да су касније, управо те девојке са дететом које би се родило из успутног и краткотрајног односа са таквим, биле радо биране као снаје у оквиру племена која нису била ратничка.

Чини ми се да смо некакако поприлично сметнули са ума ту врсту обичаја, и некадашње присуство истих на подручју како Европе, а оно поготову Балкана.
Чак мислим да је и у жаргону нашег народа нешто налик томе, а као сећање, остала изрека: "Скупља крава с телетом".

Шта више ~ то ми је исто пало на памет када сам читала овај чланак тј. када је случај Сибињанин Јанка и предања од Властелица у питању:

https://www.poreklo.rs/2024/04/02/sibinjanin-janko-i-njegova-geneticka-veza-sa-srbima/
« Последња измена: Јул 31, 2024, 12:27:00 поподне Maša Komadina »
"Познај својој капи ћуд"