ДНК порекло > Народи и њихова генетика

Уопштено о Славенима

<< < (2/85) > >>

Синиша Јерковић:
Мало сам средио овај твој горе пост, надам се да се не љутиш. Само сам ставио цитате у оквире.


--- Цитат: Кадмос  Август 23, 2013, 08:51:56 поподне ---
Апсолутно се слажем да је могуће. Међутим, на територији коју покривају не-Јужни словени Е1б је занемарљив. Друго, ако бројиш ове које бројиш у "словенске", онда можеш и нас и све остале ту да убачиш слободно јер смо и ми лингвистички Словени. Да ли ти је дошао у руке овај чланак и одговарајућа студија?

http://portalanalitika.me/analize/politika/63836-sloveni-samo-u-tragovima.html
--- Крај цитата ---

Да, неко га је овдје на форуму већ качио. Овај чланак је типичан примјер површног тумачења генетских резултата. И ја се понекад залетим па донесем закључке прије времена, али у задње вријеме гледам да мало више провјерам ствари. Неке ствари се у генетици мјењају, да би били у току са промјенама морамо константно пратити нове информације које се појављују понекад и на мјесечном, а не годишњем нивоу. Аутор овог чланка тако није упратио да И2а хаплогрупу нико више не сматра старосједилачком на Балкану, већ управо јасним доказом словенског присуства заједно са хаплогрупом Р1а. О томе смо писали овдје једно милион пута, али свако мало нам се појави неко ко И2а и даље сматра старосједилачком, илирском или ко зна шта. Има досад милион и један доказ да то није тако, али сто пута поновљена лаж постаје истина и тешко је против тога борити се. У свјетлу тога, читава анализа у овом чланку је бесмислена јер Словени никако нису у траговима већ као што рекох има их поприлично и међу Црногорцима и Србима.

--- Цитат: Кадмос  Август 23, 2013, 08:51:56 поподне ---Наравно да смо сви ми мјешавина, као и сви остали на свијету. Међутим, оно за шта се ја залажем је да се установе групе и њихови почетни лингвистички и културни идентитети колико је то могуће и да се онда, од те нулте тачке, посматра даљи развој, мијешање, итд. По томе, ја држим, Словени изворно могу бити само R1а а Е1б је изворно афроазијска група, дакле у вези са каснијом семитском и сличним групама.
--- Крај цитата ---

Словени нису само Р1а. Словени су и Р1а и И2а и Н1ц, јер су све те групе учествовале у етногенези Словена, као што су и Германи и Р1а и Р1б и И1 и И2 М223. За идентитете који нису старији од 2-3000 година, а такви су и Германи и Словени и Келти не можемо говорити о генетским чистим популацијама. У далекој праисторији кад је људи било мање и кад су били више изоловани једни од других ситуација је била чистија и у том смислу се слажем са твојом констатацијом за Е1б и њеном везом са афроазијатским језицима и Семитима у глобалу. Укратко, не можемо говорити у истој равни о рецимо Германима и Индоевропљанима или Словенима и Индоевропљанима, јер се не ради о популацијама које живе у истом раздобљу, тј. и Словени и Германи су један од дериватива Индоевропљана, али су и Словени и Германи дериватив и Староевропљана И хаплогрупе. У некој далекој прошлости можемо говорити о оригиналним популацијама: Индоевропљанима (Р1), Староевропљанима (И), Афроазијатима (Е), Алародијевцима (Ј) Западнокавкасцима (Г) и сл.
--- Цитат: Кадмос  Август 23, 2013, 08:51:56 поподне ---То је сада питање на које треба одговорити на овом сајту: да ли је било словенских сеоба прије 7. или 5. вијека? Шта је све утицало на то да И2а, Е1б које су изворно не-индоевропске а не само не-словенске, промијене идентитете који су до тада били углавном трачки, дачки, илирски, келтски, македонски, грчки или латински? За мене је ово једно од суштинских питања наше историје. Но то је и врхунска непознаница али, изгледа, и одраз немоћи наших историчара да објасне како се словенизација десила - поред познатих бајки о силаску са Карпата и сличног које бише сигурно нијесу достојне академског разговора. Ја лично не бих да перпетуирам ову, по мени, срамотну подвалу.
--- Крај цитата ---

У читаву своју једначину убаци само чињеницу да је И2а хаплогрупа која је дошла на Балкан са Словенима у 7. вијеку и све ће ти се само посложити. Ту чињеницу нико више, ко се иоле озбиљније бави генетиком, не доводи у питање. Тамо гдје И2а није било у значајном проценту није ни било славизације (Грчка и Албанија), тамо гдје је било славизација је извршена и то је толико проста ствар да уопште не заслужује неку велику расправу.Кадмос:
Е види, кад макнеш ову сплачину и аветињу која је већи Рус од Александра Невског и лијепи покушава да лијепи тикете на мене онда ћу да наставим да пишем. А залијепио бих му шамар да ми је близу а не вјерујем да би се брзо пробудио након тога.

Александар Невски:

--- Цитат: Кадмос  Август 23, 2013, 10:21:36 поподне ---Е види, кад макнеш ову сплачину и аветињу која је већи Рус од Александра Невског и лијепи покушава да лијепи тикете на мене онда ћу да наставим да пишем. А залијепио бих му шамар да ми је близу а не вјерујем да би се брзо пробудио након тога.

--- Крај цитата ---

Када се нема што паметнийе казати прѣлази се на личне уврѣде, прѣтње и слично. Лако йе прѣтити на мрежи, и правити се храбар са даљине.
Ништа друго ти и не прѣостайе осим прѣтњи насиљем, йер немаш чињеница койима би могао подкрѣпити свойе безсмислене тврдње како сеобе Словенъ на Балкан никада нѣйе ни било и како смо ми све само не Словени.
Ово твойе испразно понављање глупостий Ћосовића йе смислено колико и понашање ученика тврдећега да наставник лаже када каже да йе извод од Х^2 = 2*x.
Наравно, ученик не нуди доказ да нѣйе тако, само тврди да нѣйе. Ето, то су твойи ставови, само празно понављање туђих глупостий, койе ти из некога разлога одговарайу.

Синиша Јерковић:
@Кадмос, Невски

Мислим да нема никаквог смисла за таквим ријечима. Не морате се слагати у ставовима, али није разлог за увреде. Све се може рећи на нормалан начин.

Не мислим изигравати полицајца, одрасли смо људи, свако може процијенити кад је прешао границу.

И сем тога сте и земљаци...

Кадмос:
Када се дискусија спушта на тај ниво, онда може да се спушти и на још нижи - у чему је разлика? Или, другим ријечима, јеси ли ту овје да се бијеш или да дискутујеш? Када почињеш да вријеђаш то значи хоћеш да се бијеш. Ако је тако, само изволи. Прије но дођем тамо сљедећи пут обавијестићу те па се добро припреми за "дискусију", требаће ти, вјеруј ми. То је све што сам хтио да ти кажем, језичаро. Мораћеш да научиш да за вријеђање постоје некад и посљедице.
Успут, питам се шта те је пропустило да имаш функцију какву имаш? Памет сигурно није, јер ти је језик несразмјерно већи

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију