ДНК порекло > Народи и њихова генетика

Кети, централносибирски народ

(1/4) > >>

НиколаВук:
Кети су народ који данас живи на средњем току реке Јенисеј, у Туруханском дистрикту Краснојарске области. Њихов језик, који је угрожен, је изолат (није сродан ни са једном тренутно постојећом језичком породицом), међутим у новије време га је Едвард Вајда, историјски лингвиста, успео да повеже са индијанским језицима На-Дене из Северне Америке (међу њих спадају и атабаскански језици, чији је један од представника језик народа Навахо), тиме демонстрирајући древне сибирско-америчке везе. Кетски језик је последњи остатак једне језичке породице којом се у прошлости говорило дуж целог тока Јенисеја, а вероватно и шире (подручје централног и јужног Сибира). Неки лингвисти и историчари их доводе у везу са народом Динглинг који се појављује у кинеским историјским изворима као део племенске конфедерације Хсионгнуа (од којих вероватно потичу каснији европски Хуни) и Хсианбеиа (савез највећим делом протомонголских племена), од 1. века п.н.е. па до 5. века н.е. Такође на основу лингвистичке анализе сачуваних фраза из језика древног Ђие народа (из 4. века н.е.), извучен је закључак да се иза њих можда крију Кети.

Започео сам ову тему јер сматрам да су Кети добар кандидат за извориште хаплогрупе N2 (N-Y6503 и њен огранак N-P189.2). Они нису народ који говори неким од језика из уралске породице (као што су нпр. Ненеци, Коми, Ханти и Манси, и наравно Финци и Мађари), чији говорници су углавном припадници N1c хаплогрупе (N1a по новој ISOGG номенклатури, где спадају N1a1 (снипови N-Tat, N-M178, N-L1026, N-Z1936, N-VL29 итд.) и N1a2 (бивша N1b, са сниповима N-L666, N-M128, N-P43 итд.)). Такође, са праисторијског налазишта Афонтова Гора (у непосредној близини Краснојарска) потиче један археогенетски налаз за који је Гуја рекао да би могао да буде N2, а јенисејски језици, којима припада једини преживели кетски, су се, као што сам нагласио, некад говорили дуж целог тока Јенисеја па и шире. Ово налазиште припада Малта-Бурет култури (24 000-15 000 година пре садашњости), за коју се на Википедији наводи да је била важан предачки генетски "расадник" Сибираца, Индијанаца и припадника бронзанодопске Јамна културе. Било би добро пронаћи резултате Y-ДНК испитивања Кета, ако постоје, како би разјаснили ситуацију и видели да ли тамо где има дима, има и ватре.  :) Мишљења сам да се мали проценти Северне и Средње Америке, који се јављају код неких форумаша на аутозомалним ДНК резултатима, можда појављују управо услед присуства N2 у лози (треба имати на уму лингвистичке а можда и генетске везе Кета са На-Дене Индијанцима).

"In Zur jenissejisch-indianischen Urverwandtschaft (Concerning Yeniseian-Indian Primal Relationship), the German scholar, Heinrich Werner developed a new language family which he termed Baikal–Siberic. By extension, he groups together the Yeniseian peoples (Arin, Assan, Yugh, Ket, Kott, and Pumpokol), the Na-Dene Indians, and the Dingling of Chinese chronicles to Proto-Dingling. The linguistic comparison of Na-Dene and Yeniseian shows that the quantity and character of the correspondences points to a possible common origin. According to Russian linguistic experts, they likely spoke a polysynthetic or synthetic language with an active form of morphosyntactic alignment, exhibiting a linguistically and culturally unified community.[citation needed]

The name Dingling can be seen to resemble both:

the Yeniseian word *dzheng people > Ket de?ng, Yug dyeng, Kott cheang
the Na-Dene word *ling or *hling people, i.e. as manifested in the name of the Tlingit (properly hling-git son of man, child of the people).
Although the Dené–Yeniseian language family is now a widely known proposal, his inclusion of the Dingling is not widely accepted."

"Some historians conjecture the Jie to have been be a medieval tribe related to the Ket people, living between the Ob and Yenisey rivers—the character 羯 (jié) is pronounced kit in Cantonese, ket or kiet in Hakka and katsu or ketsu in Japanese, implying that the ancient pronunciation may have been fairly close to Ket.[21]"

"According to research published in 2013 and 2016 the Mal'ta people belonged to a now extinct population closely related to a population who contributed substantially to the genetic ancestry of Siberians, Native Americans and Bronze Age Yamnaya people.[1][2] The Mal'ta–Buret' population were also found to be genetically close to modern-day Native Americans, Kets, Mansi, Nganasans and Yukaghirs.[3]"

https://en.wikipedia.org/wiki/Ket_people
https://en.wikipedia.org/wiki/Yeniseian_languages
https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Vajda
https://en.wikipedia.org/wiki/Dingling
https://en.wikipedia.org/wiki/Jie_people
https://en.wikipedia.org/wiki/Afontova_Gora
https://en.wikipedia.org/wiki/Mal%27ta%E2%80%93Buret%27_culture

НиколаВук:

--- Цитат: Свевлад  Мај 04, 2017, 12:19:34 поподне ---Зашто би генетика тог народа који живи на дугом крају света у односу на нас била интересантна, па да се о њој расправља на овом форуму?
То је као да се бавимо генетиком Папуанаца или Сијукса.

--- Крај цитата ---

Да си ћутао, остао би мудар.

симо:

--- Цитат: НиколаВук  Мај 04, 2017, 12:07:43 поподне ---Започео сам ову тему јер сматрам да су Кети добар кандидат за извориште хаплогрупе N2 (N-Y6503 и њен огранак N-P189.2). Они нису народ који говори неким од језика из уралске породице (као што су нпр. Ненеци, Коми, Ханти и Манси, и наравно Финци и Мађари), чији говорници су углавном припадници N1c хаплогрупе (N1a по новој ISOGG номенклатури, где спадају N1a1 (снипови N-Tat, N-M178, N-L1026, N-Z1936, N-VL29 итд.) и N1a2 (бивша N1b, са сниповима N-L666, N-M128, N-P43 итд.)).

--- Крај цитата ---

Никола, Кети и њима сродни народи могу бити само извориште хаплогрупе Q јер је , колико се сјећам, имају у готово 100% износу.

Црна Гуја:
Једино истраживање које нађох за Кете каже: Q-93,7%, C-6,2%. Мада, истраживање је из 2004. а ни узорак није превелики (48). За На-Дене индијанце се везује пре свега грана С-Р39, нажалост не знам каква је њена распрострањеност, и да ли уопште постоји међу народима североисточне Азије.

НиколаВук:

--- Цитат: симо  Мај 04, 2017, 12:21:56 поподне ---Никола, Кети и њима сродни народи могу бити само извориште хаплогрупе Q јер је , колико се сјећам, имају у готово 100% износу.

--- Крај цитата ---

Хвала на информацији, нисам пронашао податке о њиховим генетским испитивањима, па сам зато и покренуо тему, да видим шта се поводом тога може сазнати. Међутим остају занимљиве сибирско-америчке везе и мали проценти Северне Америке који се јављају на аутозомалним резултатима неких форумаша; можда је у питању "одбљесак" N2, a можда и не.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију