Науке и научне дисциплине > Језикословље

Ретко име

<< < (97/97)

ljubisa92:

--- Цитат: ДушанВучко  Март 31, 2022, 02:43:44 пре подне ---По "језичком" тумачењу и предању о пореклу, требало би бити као и Лаушевићи из Тепаца, PH908 :)
Али би стварно било занимљиво да се ово језичко тумачење примени на презимена из српског говорног подручја (прелаз из једног страног облика у други страни облик, како је горе протумачено (Лаус, Лауш, Лауд) али ми је упало у око Небов извор о пореклу из истог подручја, Тепаца)...Те наведене могуће промене (у оквиру презимена истог корена) су опет занимљива појава да се понове у српском језичком простору, превелика коинциденција јер се ради вероватно о старијим језичким променама него сама презимена Лаушевић и Лаудовић...занимљиво

--- Крај цитата ---

Tо сам ја, за Лаудане мислим  :D.
Лаудани (Љутице) су дошли иѕ Тепаца (Језера), 32 куће, слава св. Ђорђе. Има их као Новаковићи, Јелићи, Вуковићи, Костићи.


--- Код: ---
Извор 
(Љубомир Павловић „Ужичка Црна Гора“. НАСЕЉА И ПОРЕКЛО СТАНОВНИШТВА (књига 19) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига XXXIV), Земун 1925)
--- Крај кода ---

Презимена Лаудановић више нема у селу, последњи је преминуо пре пар година.
Мој чукундеда Вујадин Костић је оженио Радојку Лаудановић 1911.

Nebo:
Данас православна Црква прославља Светог свештеномученика Власија севастијског. Не бих на овој теми о његовом житију, јер се може наћи на мрежи:

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B5

Занимљиво је само ово име, јер је овај светитељ у ранијим временима био веома поштован у нашим крајевима, како православним, тако и римокатоличким.

Ово име је грчког порекла – Власиос (немам грчка слова, па не могу написати како се изворно пише) и значи – строг. Светитеља је славила и Римска епископија, а од ње преузела и римокатоличка црква након раскола и славе га и данас, али са именом у латинском облику – Blasius. Постоје мишљења да име у овом латинском облику долази од латинског blaesus – муцати. Ипак, ово је мало вероватно и извесно је да се ради само о западном облику грчког имена.

https://en.wiktionary.org/wiki/Blasius

Оно што је занимљиво је како је ово име, долазећи из два различита правца, дало два наизглед различита лична имена у нашем народу. Наиме, од грчког Власиос имамо црквено православно име Власије, и од њега изведено Влахо. Чак и Дубровчани, иако римокатолици, имали су ову верзију имена, па по њему и позната црква Светог Влаха у Дубровнику (Свети Власије / Влахо је заштитник града Дубровника од средњег века). Са друге стране, они крајеви који су били под утицајем западне цркве, од календарског Blasius усвојили су лично име Блаж или Блажо.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Sveti_Bla%C5%BE

Тако долазимо до случаја да, примера ради, на једном малом подручју попут Црне Горе имамо име у оба облика – Влахо и Блажо (и од њега изведених презимена Влаховић, Блажевић), на први утисак два различита имена, а ради се о именима истог корена.

Nebo:


Спомен плоча погинулим ратницима села Рсовци на Старој планини.

Занимљиво је име Камен које можемо видети на плочи. И то чак петорица Рсовчана носе ово име, што на 63 пописана ратника (ако сам добро избројао) износи завидних 8%

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију