Траг - корисне књиге, сајтови > Старе фотографије

Познати Срби 20.вијека

(1/1)

Синиша Јерковић:
Овдје постављамо фотографије познатих Срба 20.вијека, с тежиштем на оне који су били активни у првој половини 20.вијека, до Другог Свјетског рата.

Синиша Јерковић:
Поруку је поставио хаџи Михајло Божовић

Григорије Божовић

Григорије Божовић (1880 — 1945), књижевник, професор призренске богословије, један од вођа српског покрета у Македонији, а потом и посланик Народне скупштине у Скопљу. Имао је руководећу улогу у политичким и националним пословима у време када је Косову и старој Србији претила озбиљна опасност од Турака и Арнаута, непосредно пред Балканске ратове и ослобођењу ових крајева.

Датум рођења:    15. фебруар 1880.
Место рођења:    Село Придворица, Општина Зубин Поток (КиМ,Србија) тада (Отоманска империја)
Датум смрти:    4. јануар 1945.
Место смрти:    Београд (ДФЈ)

Рехабилитација Григорија Божовића

Захтев за рехабилитацију поднео је јануара 2008. Божовићев даљи рођак, професор Филозофског факултета у Косовској Митровици, др Маринко Божовић.
Одељење за рехабилитацију Окружног суда у Београду донело је маја 2008. решење којим је усвојен захтев за рехабилитацију Григорија Божовића, угледног књижевника, националног радника и репортера Политике пре Другог светског рата.

--------------
Отац сам, а ко не воли децу? — подиже свој туробни глас чича Мојсил. — Али ето, не жалим њих. Чим је овде на Косову омркло, ја знам да смо сви за трошак Турчину. Но стар сам, деце немам више, унучади не. Ће остане пуста земља. А њу жалим. Притиснуће је душманин, па ми је тешко да умрем, а нико мој да не дочека мајку Србију, те где ми се родија дедо и татко, где смо сви плакали и молили Бога — ту да је дочекамо. Ах, авај!...
                                       (из збирке приповедака Косовска прича)

Небојша:
Марија и Петар Принцип, Гаврилови родитељи

Небојша:
Бранислав Нушић

Sergius:
Да ли неко има слику Бранка Ћопића с личком капом?

Негдје сам видио, али нема на интернету.

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију