Порекло становништва > Опште

Порекло неуобичајених српских презимена

<< < (38/39) > >>

Starovlah:

--- Цитат: vidoje 013  Новембар 01, 2020, 03:06:58 поподне ---  Не знам ништа о презимену Мандереснић. Очигледно је да се ради о житељу који је живио  на Бабину.Износим могуће претпоставке: 1. Можда се односи на неки  изумрли род са Бабина? Нпр. Маџгаљи?  2. Појединац који је прешао у православље, узео  презиме по имену или надимку, остао да живи на Бабино? Оженио се Бабињанком, и отуда  шћер... Бабињски одивић? Познато је да су на Подграђу - у подножју  средњевјековног града Би(х)ора дуго живјеле исламизиране породице, као и потомци посаде тврђаве Би(х)ор. 3. Неки припадник  одсељених родова: Саичића, Лаиновића? 4. Да ли се неки огранак, или "трбух" братстава на Бабину зове Мандересинић? Претпоставкама никад краја...  У одличној књизи о Бабину,твојег стрица Михаила и тебе, колико се сјећам нема о Мандереснићима.  Бабино је у вријеме турске власти било у  посједу беговских и агаларских породица. Поставља се питање кога су затекли досељени Васојевићи, Кучи, Братоножићи, Пипери и други на Бабину?

--- Крај цитата ---
Све претпоставке, које си навео, биле би логичне да се не ради о крају друге деценије 20 вијека. Да је као година смрти уписана 1916 или 1917 могли би да вјерујемо да се ради о неком окупационом војнику. Забуну уноси и готово непознато презиме, као и то да данас нико од становника Бабина незна ништа о томе. Да се мало нашалим ни мој најзначајнији "извор" Вуко незна о томе ништа.

vidoje 013:

--- Цитат: Starovlah  Новембар 01, 2020, 08:28:12 поподне ---Све претпоставке, које си навео, биле би логичне да се не ради о крају друге деценије 20 вијека. Да је као година смрти уписана 1916 или 1917 могли би да вјерујемо да се ради о неком окупационом војнику. Забуну уноси и готово непознато презиме, као и то да данас нико од становника Бабина незна ништа о томе. Да се мало нашалим ни мој најзначајнији "извор" Вуко незна о томе ништа.

--- Крај цитата ---
  У натпису на споменику Милоју С. Мандереснићу имамо ријечи написане екавским изговором: "овде" и "тело". На Бабину  и прије  сто година и сада у употреби је ијекавски изговор. Ријеч шћер(ка) се и сад чује.  Име Достана је домаће.
 

 

vidoje 013:

--- Цитат: Starovlah  Децембар 12, 2019, 10:00:05 поподне ---https://postimg.cc/vcRBsgjn

Ranije pomenuti spomenik na grobu izvesnog Mandaresnica

--- Крај цитата ---
Тачно је, да је  у  Перасту и Котору постојало  презиме  Мандер, односно Мандел. Вукота и Аким Миљанићи,  Презимена у Црној Гори, наводе:"Мандер, у перашка насеља дошли су из Њемачке".  На Мандер, додат наставак: еснић, па тако Мандареснић.
 Е сад питање: Откуд Мандер на  Бабино? Чудни су путеви господњи.

Amicus:
Управо је објављен четврти наставак из серије чланака о пореклу необичних српских презимена нашег члана Небојше Бабића.

О неким необичним презименима код Срба (4. део)

Раније су објављени:

- О неким необичним презименима код Срба (3. део)
- О неким необичним презименима код Срба (2. део)
- О неким необичним презименима код Срба (1. део)

Све четири дела односе се на необична презимена из Затарја, Доњег Полимља и Старог Влаха.

Nebo:

--- Цитат: Amicus  Новембар 10, 2020, 09:51:24 пре подне ---Управо је објављен четврти наставак из серије чланака о пореклу необичних српских презимена нашег члана Небојше Бабића.

--- Крај цитата ---

Захваљујем, Амико.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију