ДНК порекло > Народи и њихова генетика

Хрвати

<< < (89/95) > >>

Hodidjed:

--- Цитат: сɣнце  Октобар 18, 2021, 01:12:50 поподне ---Што се тиче језика, језик нпр. Пољичана из Пољичкога статута из 14. стољећа један је језик с језиком Захумљана или Бошњана, а једини значајан биљег му је, да по правилу има звук "и" тамо гдје други имају "је", а остали биљези су:
- ки, ка, ко намјесто који, која, које; и ту црту су имали и Бошњани и Захумљани раније, но су је изгубили; доказ тому је да се и данас каже неки, нека, неко а не некоји, некоја, некоје. Оно представља правилно развиће из прасловенских кии, каја, које; У повељи Кулина стоји "власи, кире ходе по мојему владању"
- честица -ре, која је се пристављаше замјеницама када су оне односне или поричне; ниткоре, никогаре, никомуре; исту су до дан данас најбоље задржали Словенци, а у данашњем стандартном језику је исчезла осим у реликтима, како сам чуо у Босни од старијих, да кажу ондар, кадар и сл. намјесто онда, када. У рашким списима она често гласи -зе / зи, па су говорили ктози, когази, комузи, ондази, а данас је једини реликт њојзи. И -ре и -зи су настали из прасловенскога -же.
- правилан развој ђ>ј, па међа, међу, свађа итд гласе меја, меју, сваја.

Ово чини штокавски и чакавски, јекавски и икавски не разним језицима, а двома облицима или варијантама једнога те истога језика, јер се један у други дају преобратити (конвертирати) само измјенивши два звука ђ = ј, је = и. Иако је случај, да и Бугари и источни Срби кажу "што" и "млеко", србски се не да преобраћати у бугарски и бугарски у србски; Једини узрок зашто ове двије варијанте нијесу именом један језик је социјалне природе, а никако лингвистичке. Иста ствар је била јасна ученијем људима Средњевјечја, који су га зато називали просто словинским језиком.


Један примјер из Пољичкога статута писанога на кирилици:

Да бенефицији и очестја црикве имају се сабљусти и право дати прије свих иних ствари и да никтор не мози приузети али посести цриковнога али узрдржати оно ча је цриквено, а десетине да се имају плаћати онако, како је нарејено ( наређено ) са светим отцем и записано. Толико је тко би се нашао грихом проклет очито и навишћен за проклета, да не мози обћити ни живити с иними људми, одложе чељади од оне куће гди стоји. И ако би га у том проклетству достигла смрт, нима се укопати с иними крстјанами, него инди. И они тко би се нашао очит ожурник, и они ки би се не хтио исповидити да и једноч на годишће, тер га у том смрт нашла, и кто би, ча бог упаси, сам себи учинио смрт ли, такојер.


--- Крај цитата ---

У источној Босни, у руралмим крајевима око Фоче се идаље каже "некоји дан". Знам због комшинице која је из околице тј. село Избишно и дан данас тако говори  ;D

Број 1:

--- Цитат: Зрно  Децембар 27, 2021, 08:50:25 поподне ---Габријел Борић, нови председник Чилеа. По мушкој линији са острва Угљан код Задра. Исељени у Чиле (Пунта Аренас) 1893. године.

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%93%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5%D0%BB_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%9B

--- Крај цитата ---

Одговарао сам пре неки дан неким земљацима из Лике који су помислили да би Габријел могао бити Србин. Нађох у једној бази помен његових предака који су дошли у Чиле - прадеде Иве и прабабе Божице (у документу једног од њихових синова - Владимира, католичког свештеника).
Иве је у Чилеу посао Хуан, а Божица Наталија (то је име које је везано за Божић).

filipi:
Sedmorica testiranih moravskih Hrvata iz Južne Ceske,potomci izbjeglica iz 16 i 17 vijeka sa Banije i Korduna. Nažalost samo osnovne Hg znamo.
2xR1a
2xR1b
3xI2a1

Небојша:
Хрвати из Босне и Херцеговине (искључиво икавско говорно подручје), узорак 121

напомена: око 50% тестираних води порекло из Западне Херцеговине (где и има највише Хрвата у БиХ), затим следи Средња Босна, па тек онда Посавина и Крајина.



I2-M423 (I-S17250, I-Z16983) = 62%
R1a (R-CTS3402, R-YP270, R-YP417) = 14%
E1b (E-V13) = 10.7%
I1 (I-Y6228, I-Y7075) = 5.8%
G2a (G-PF3293, G-Z6211, G-L497, G-L42)= 3.3%
R1b (R-U152) = 1.7%
J2b (J-M241, J-M205) = 1.7%
J2a (J-L25) = 0.8%

извор: 23andMe


Ови резултати се лако могу упоредити са оним резултатима из Широког Бријега и Мостара (Перичић, 2005.), узорак 141

I2 = 63.8%
R1a = 12.1%
E1b = 8.5%
I1 = 5%
R1b = 3.6%
K = 2.8%
I = 2.1%
J2b = 0.7%
J2 = 0.7%
Q = 0.7%


Мање-више се на овом пољу не мења ништа значајније. Хрвати из Босне и даље остају популација са највише I2. Генетичка слика, узевши у обзир распоред и заступљеност хаплогрупа, ипак значајније одудара од слике динарских Срба. Оно што је мени интересантно, као да одудара и од слике Муслимана из Крајине, који су такође икавци, а добрим делом воде порекло из ове области. Код њих већ има прилично N2-P189.2 и I1-P109, тј подграна које су типичне и за Србе источнохерцеговачког дијалекта. Да ли су Муслимани примили струју становништва из крајева источно, или су неке породице и касније на простору Крајине примиле ислам (мање познат случај).

Мада треба напоменути да код муслимана има много оних који нису оставили податке о пореклу (тачна локација), па самим тим је статистика за њих само делимично тачна. Нпр. Хрвате из БиХ је, на основу специфичних презимена, лакше пронаћи и локализовати у пописима. Код Муслимана има на стотине несродних Хоџића, Омерагића, Хасановића, па није превише од користи када се појави тестирани са честим презименом и локацијом "БиХ". Како год, то не мења чињеницу да се код крајишких Муслимана срећу подгране присутне и код Срба у Крајини, односно у централним српским крајевима. Осетно више него код Хрвата из БиХ.

Судећи по генетичкој слици, босанскохерцеговачки Хрвати и Муслимани из Средње Босне су вероватно популације које су у себи задржале највише староседелачке генетике Босне и Херцеговине.

Христифор:
Шта се убраја у икавицу, Мостар, Столац, Равно, Чапљина, Коњиц, Јабланица па и Широки Бријег већим делом су ијекавска зона. Мислим да је та икавица надувана прича, већина Хрвата у БиХ користи ијекавицу.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију