ДНК порекло > Народи и њихова генетика

Хрвати

<< < (88/95) > >>

ДушанВучко:

--- Цитат: ДушанВучко  Октобар 18, 2021, 07:58:13 поподне ---Код овог првог закључка, ако могу да поставим питање:
Да ли лингвистика може да датира те промене које су формирале штокавски, чакавски и кајкавски и ако су се из једног индентичног језика развила ова три дијалекта, зашто имамо генетске специфичности штокаваца, чакаваца и кајкаваца? Само формирање дијалеката није познавало хаплогрупе и гране...(па да се договоре да западнији R1a буду стожерни за чакавце и кајкавце, а PH908 да буду стожерни за штокавце)...Другим речима, како би могле да се објасне те генетске карактеристике и извесне разлике говорника самих дијалеката? (а драјвер је и помињао да постоје гране код кајкаваца (Словенаца) напр. , које нису присутне код штокаваца, и обрнуто)

--- Крај цитата ---
Има ли било каквог смисла проучавати генетику зона дијалеката, ако је све то био исти језик приликом доласка на Балкан, а са друге стране, да ли лингвистичке промене које се дешавају спонтано могу да имају специфичне реперкусије у смислу примећених генетских карактеристика говорника тих дијалеката? Уколико су те промене настале овде, онда не би требало да буде тих посебности у смислу генетике, код виновника тих промена (а већ су примећене специфичности у тој мери да би могла превелика коинциденција да буде да се поклопи са спонтаним процесом овде)

сɣнце:

--- Цитат: ДушанВучко  Октобар 18, 2021, 07:58:13 поподне ---ако су се из једног индентичног језика развила ова три дијалекта, зашто имамо генетске специфичности штокаваца, чакаваца и кајкаваца? Само формирање дијалеката није познавало хаплогрупе и гране...(па да се договоре да западнији R1a буду стожерни за чакавце и кајкавце, а PH908 да буду стожерни за штокавце)...Другим речима, како би могле да се објасне те генетске карактеристике и извесне разлике говорника самих дијалеката?

--- Крај цитата ---

Пренеси се мишљу у љето Господње 500. Многочислен народ Дунаву на сјевер разасут по стотинама долина говори једним језиком који се зове словјенски. Они ће се народити и оставити потомке који ће оставити потомке и тако редом до данас. Излистај овдје све хаплотипове из љета 500. за које мислиш да су говорили тим једним језиком! Какво изобиље хаплотипова видиш ту и колико родова је имао словјенски народ у то доба?
Колико тих родова из љета 500. је прешло Дунав и сатворило данашње Србе, а колико Хрвате, а колико Словенце, а колико Бугаре?
Задатак и није тако тежак, само захтијева рад и приступ Yfull.

ДушанВучко:

--- Цитат: сɣнце  Октобар 18, 2021, 10:44:05 поподне ---Пренеси се мишљу у љето Господње 500. Многочислен народ Дунаву на сјевер разасут по стотинама долина говори једним језиком који се зове словјенски. Они ће се народити и оставити потомке који ће оставити потомке и тако редом до данас. Излистај овдје све хаплотипове из љета 500. за које мислиш да су говорили тим једним језиком! Какво изобиље хаплотипова видиш ту и колико родова је имао словјенски народ у то доба?
Колико тих родова из љета 500. је прешло Дунав и сатворило данашње Србе, а колико Хрвате, а колико Словенце, а колико Бугаре?
Задатак и није тако тежак, само захтијева рад и приступ Yfull.

--- Крај цитата ---
Ја онда мислим да је најбољи и можда једини могући период за идеју југословенства био 700те године (док смо исто причали и били пагани), и то је пропуштено :)
Шалим се, али, мислим да такав задатак није баш лак који си поставио, пре ми се чини да је лакше не бавити се гранама и огранцима од 500те па на овамо, а који су специфични у одређеним зонама дијалеката :) То би била једна озбиљна студија у питању

сɣнце:

--- Цитат: ДушанВучко  Октобар 18, 2021, 10:54:33 поподне ---Ја онда мислим да је најбољи и можда једини могући период за идеју југословенства био 700те године (док смо исто причали и били пагани), и то је пропуштено :)
Шалим се, али, мислим да такав задатак није баш лак који си поставио, пре ми се чини да је лакше не бавити се гранама и огранцима од 500те па на овамо, а који су специфични у одређеним зонама дијалеката :) То би била једна озбиљна студија у питању

--- Крај цитата ---

Најмање 50 словјенских родова са сјевера сачинило је садашњи србски народ. Од тога 38 родова из I2a, а 12 из R1a. Велик дио тих родова испреплетен је међу Бугарима и Србима, немал дио с Карпатским живљем, мал дио међу Хрватима и Србима, мал дио указује на везе с Бохемијом и Полабљем. Постоји добра индиција да је србско племе имало већ у прапостојбини свој чврст срж и савез родова, те су се још неки околни родови из других племена припојили к њима још у прапостојбини и с њима дошли на Балкан. Исто тако има индиција, да су неки родови из србскога племена припајали се другим словјенским племенима још у прапостојбини.
Цијели механизам оснивања племена заснива се на комбинацији и стварању сржи, дивергенцији комбинаната, периферној рекомбинацији.
А језик је појава коју обликују периферни утицаји и трендови.

27 S17250 ( 22 PH908)
9 Z17855
1 FT256359
1 Y4460
11 Z280
1 M458 > L1090

Зрно:
Габријел Борић, нови председник Чилеа. По мушкој линији са острва Угљан код Задра. Исељени у Чиле (Пунта Аренас) 1893. године.

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%93%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5%D0%BB_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%9B

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију