Порекло становништва > Хрватска - Република Српска Крајина

О пореклу Петровића Зорића

(1/3) > >>

Милан Петровић:

Желим овде да представим оно што сам истраживајући своје порекло сазнао и прикупио. Нека буде на корист ономе ко се за ове фамилије занима.

Рођен сам у породици Петровић из Београда 1980. године, као и мој отац Никола 1953. године. Од породичне историје знао сам да је мој деда Милан рођен у селу Демировац код Козарске Дубице 1924. године, да је ту рођен и мој прадеда Никола око 1900. године, као и прапрадеда Симо. Уз славу Светог Георгија, дато ми је и предање о досељавању наше породице из засеока Петровићи код села Срефлије у Демировац. На жалост, како је село Демировац на само два километра од Јасеновца велики број Петровића је пострадао током Другог светског рата, па тако нисам могао сазнати више. Други је разлог што смо са фамилијом из Демировца били потпуно изгубили контакт.


Ипак, моје интересовање навело ме је да приступим Друштву и подвргнем се ДНК тестирању, што је за резултат дало откриће да сам сродан тада већ тестираним Зорићима (хаплогрупа I2-PH908). Срећом, прота Саво Накићеновић у књизи Книнска крајина забележио је да једна грана Зорића 1692. године долази из Бјелаја у Плавно код Книна. У Плавну од Зорића настају три нове гране – Петровићи, Савићи и Маринковићи, вероватно после једне или две генерације. Што се тиче разлога и начина на који су моји Петровићи (Козарачка грана Петровића) отишли на север, мени то није познато, али је 1791. године међу фрајкорима забележен Лазо Петровић из Срефлија, па претпостављам да се то гранање морало догодити између 1730. и 1770. године.


О овоме сведоче и топоними који су добили имена по Зорићима и Петровићима. У Срефлијама засеок Петровићи. У Плавну, Зорића гај, Зорића пољица, засеоци Горњи и Доњи Петровићи, Петровића вршчићи, Петровића колиба. Затим, по Маринковићима и Савићима, засеок Маринковићи, Маринковића колиба, Савића стаје. У околини Бјелаја одакле су Зорићи дошли у Плавно постоји село Пркоси и поред њега засеок Зорићи.


Срефлије код Козарске Дубице


Плавно код Книна


Пркоси код Бјелаја

О старијем пореклу Зорића из Бјелаја за сада нема дефинитивних сазнања. Новак Мандић Студо у књизи Земља звана Гацко наводи Зориће (Зариће) као средњевековну породицу из Војводства Светог Саве, село Дулићи, одакле је и сам Студо. Остаје да резултати ДНК тестова потврде или оповргну евентуалну везу између Зорића и Зарића (или сродних породица из Херцеговине).

Хвала свакоме ко је помогао да ово отргнем од заборава.

Банска крајина:
Поздрав, Милане.


Ево неких података о Зорићима са подручја Банске крајине (Баније), од којих ти прије свега могу значити они који се односе на Зориће из Коморе код Двора (крсна слава Ђурђевдан).

Према крајишким списковима из 1772. године, Зорићи су на подручју Банске крајине пописани у селима Жировац и Коморани (Комора). Обје гране Зорића одржале су се до данас. Иако је ријеч о сусједним селима, Зорићи из Жировца славе Никољдан, док Зорићи из Коморе славе Ђурђевдан. У Жировцу су 1772. године пописане двије задруге Зорића (поименично су пописани Јанко Зорић, Максим Зорић и Марко Зорић, од којих је најстарији рођен око 1730. годину у Жировцу), док су у Комори исте године такође пописане двије задруге Зорића (поименично су пописани Глиго Зорић, Јовеља Зорић и Симо Зорић, од којих је најстарији рођен око 1742. године у Комори).

Анализом каснијих извора (крајишки извјештаји из периода од 1779. до 1786. године), Зорићи из Жировца су дефинитивно имали двије породичне задруге у селу, док су Зорићи у Комори имали најмање пет породичних задруга (од којих је једна настала диобом након 1772. године). Оно што ти можда може користити око истраживања поријекла су и друга презимена која су била присутна у Комори током XVIII вијека, нарочито она која славе Ђурђевдан (Арбутина - Никољдан, Бодловић - Ђурђевдан, Зорић - Ђурђевдан, Лапчевић - изумрли, Мећава - Никољдан, Савић - Митровдан, Тривановић - Ђурђевдан, Царић - Врачевдан).

У прилогу је дио крајишког извјештаја Класничке компаније из новембра 1784. године (пописани су људи из Коморе по задружним бројевима, с тим да пописани Мијат Буњевац није из Коморе већ из Гвозданског):

Милан Петровић:
Хвала Бански! Свака информација је добродошла, како мени тако и онима који су повезани са Зорићима.

Мој фокус је тренутно на неколико ствари и то: порекло Зорића из Бјелаја пре 1692. године и одвајање моје гране Петровића и одлазак из Плавна око 1730. године. Уз то ме занима и да ли су Зорићи/Зарићи (и евентуално друге фамилије сродне са њима) који имају предање о пореклу из околине Гацка сродни са нама, што једино ДНК тестови могу да потврде.

Банска крајина:

--- Цитат: Милан Петровић  Јул 06, 2019, 12:07:33 пре подне ---Хвала Бански! Свака информација је добродошла, како мени тако и онима који су повезани са Зорићима.

Мој фокус је тренутно на неколико ствари и то: порекло Зорића из Бјелаја пре 1692. године и одвајање моје гране Петровића и одлазак из Плавна око 1730. године. Уз то ме занима и да ли су Зорићи/Зарићи (и евентуално друге фамилије сродне са њима) који имају предање о пореклу из околине Гацка сродни са нама, што једино ДНК тестови могу да потврде.

--- Крај цитата ---

Како је Банска крајина насељена Србима углавном током и након аустријско-турског рата 1683-1699. године и то са подручја Зринског поља, Поткозарја и Поуња, добре су шансе да је ријеч о Зорићима који су повезани и чија је старија матица на подручју Бјелајског поља. Покушаћемо наћи неког од Зорића из Коморе за тестирање.

Милан Петровић:

--- Цитат: Банска крајина  Јул 06, 2019, 12:16:15 пре подне ---Како је Банска крајина насељена Србима углавном током и након аустријско-турског рата 1683-1699. године и то са подручја Зринског поља, Поткозарја и Поуња, добре су шансе да је ријеч о Зорићима који су повезани и чија је старија матица на подручју Бјелајског поља. Покушаћемо наћи неког од Зорића из Коморе за тестирање.

--- Крај цитата ---

Ова моја грана Зорића јесте током Морејског рата 1692. год. прешла из Бјелаја (под турском управом) у Плавно (под Млетачком управом). Било би сјајно да сазнамо откада су били у Бјелају и одакле су тамо дошли.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију