Аутор Тема: Племе Пипери  (Прочитано 38034 пута)

Ван мреже сɣнце

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1547
 • I-A1328
Одг: Племе Пипери
« Одговор #160 послато: Април 05, 2021, 08:15:49 поподне »
Kako da ne smeta?! Kome bi palo na pamet da u srpski pozajmljuje reči koje prema našem slovenskom "-ar" imaju neslovensko indoevropsko "-er"??! To bi bilo furtum dženabet.

Onda bismo mogli čak imati i takve bizarne reči kao "burazer", "dunđer" (jest turcizam ali originalno iz pehlevija), "pinter", "moler", ili čak i nezamislivo prezime "Špadijer" (prema "špada" = duži bodež/kraći mač), koje naravno nemamo u rečniku, jer kako bisno ih imali?

Da se i ne bavimo pravim turcizmima "ekser", "tefter", ili modernim internacionalizimima "monter", "operater" isl. Kud ćeš na "-er", moj brajko?

"-ер" смета теорији, да је Пипер прозвиште од имена Пилип. Зашто смета "ер"? Јер то није обичајан начин творбе прозвишта. Од Пилип може бити Пипо, како од Мухамед Мујо и од Ђурађ Ђујо, али како нема Мујер ни Ђујер, неће бити ни Пипер.

Ако је постојао родоначелник Пипер бит ће да му је то био надимак са истим значењем као папар или бибер; могао га је добити јер је био ситан кано зрно бибера или имао неку љутиту ћуд, али сам факт да се користи ријеч "пипер" а не "бибер" или "папар" указује на поријекло тога родоначелника из културне зоне, гдје се користила ријеч "пипер" а то су или Грчка (вјеројатно Тесалија) или Венеција (дио обале ЦГ куда је владала Венеција, то јест Бока, Паштровићи итд.). Ваља узети у обзир дијалектолошки атлас, те видјети, гдје се користи ријеч "пипер" у значењу "бибер".
« Последња измена: Април 05, 2021, 08:20:03 поподне сɣнце »
Ⲙⲏⲥⲗⲏⲙⲟ ⲇⲁ ⲃⲗⲁⲇⲁⲙⲟ ⲛⲁшⲏⲙ ⲣⲉϥⲏⲙⲁ, ⲛⲟ ⲏⲥⲧⲏⲛⲁ ⲓⲉ ⲇⲁ ⲣⲉϥⲏ, ⲡⲟⲡⲩⲧ ⲧⲁⲧⲁⲣⲥⲕⲟⲅⲁ ⲗⲩⲕⲁ, ⲇⲉⲓⲥⲧⲃⲩⲓⲩ ⲛⲁ ⲩⲙ ⲙⲟћⲛⲟ ⲙⲣⲥⲉћ ⲏ ⲥⲩⲕⲁⲓⲩћ ⲙⲏⲥⲁⲗ. Ⲍⲁⲧⲟ ⲩ ⲣⲁⲍⲅⲟⲃⲟⲣⲩ ⲃⲁⲗⲓⲁ ⲡⲣⲃⲟ ⲩⲥⲧⲁⲛⲟⲃⲏⲧⲏ ⲙⲉђⲉ ⲣⲉϥⲏⲙⲁ ⲏ ⲏⲍⲣⲁⲍⲏⲙⲁ, ⲇⲁ б̀ⲏ ⲇⲣⲩⲅⲏ ⲍⲛⲁⲗⲏ ⲕⲁⲕⲟ ⲏⲭ ⲙⲏ ⲃⲏⲇⲏⲙⲟ.

Ван мреже Savski

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 89
Одг: Племе Пипери
« Одговор #161 послато: Мај 21, 2021, 12:02:49 пре подне »
***Информативно, за оне који се баве том тематиком.***

Племе Пипери је смјештено кроз априлску ревизију википедијиног чланка у албанска племена. Та тврдња се заснива на албанској оралној традицији племена Краснићи коју је забиљежио Јохан Георг фон Хан средином 19. вијека, по којој су такође и Васојевићи албанско племе. Сви потичући од историсјки недокументованог "бана Кеча" сина "Кеча". Српска орална традиција о поријеклу Пипера није узета у обзир.

https://en.wikipedia.org/wiki/Piperi_(tribe)

Ван мреже Буздован

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 59
Одг: Племе Пипери
« Одговор #162 послато: Мај 21, 2021, 12:42:02 пре подне »
А не цитираше Лазара Соранца који је крајем 16. века записао да су Пипери српско племе (и још нека друга брђанска и малисорска племена приде).

Ван мреже Starovlah

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 205
Одг: Племе Пипери
« Одговор #163 послато: Мај 23, 2021, 09:11:48 пре подне »
Изгледа да је постало најлакше писати историју. Какву год глупост да напишеш наћи ће се неко да прочита и повјерује ;D
Наша мука ваља за причешћа

Ван мреже Raska

 • Гост
 • *
 • Поруке: 5
Одг: Племе Пипери
« Одговор #164 послато: Мај 27, 2021, 11:49:44 поподне »
Pozdrav braćo Piperi,
Nedavno sam dobio svoju DNK analizu, koju sam obavio u Italiji. Rezultati nedvosmisleno govore da mi je poreklo od Pipera (R1b, Z2705,R-FT48939 R-FT49714), a sa Dragićevićem  sam oformio novu granu na stablu Yfull-a R-FT51727.
Ja sam Dugalić iz Raške iz okoline manastira Studenice, a do sada smo po usmenom predanju verovali da smo iz Hercegovine. Ovo predanje moye se tumaciti i kao tacno jer prezime Dugalić verovatno vucemo iz Duga, klancu pored Niksica, a to je Stara Hercegovina. Negde na forumu sam procitao da je Duga pominjana kao oblast Pipera 1497 godine.
Moja analiza govori da sam u srodstvu sa Djurkovicima i Pileticima i da pripadam srži Pipera, Lutovcima. Nasa slava, odnosno slava svih Dugalića je Lazareva Subota, sto kod Pipera nisam nalazio ali moguće je da smo je u migraciji menjali.
U Raski smo cuvena familija koje smatraju za starosedeoce Raskog kraja, poznati smo kao familija koja je vekovima bavi kamenorezackim zanatom, a imamo svoja imanja u blizini manastira Studenice i Žiče i ranije Djurdjevih Stupova kod N.Pazara.
Ako iko od vas ima preciznije podatke o Piperima iz Duga voleo bih da ih iznese.
Pozdrav za sve rodjake i pripadnike naseg casnog stabla.

Ван мреже Братоножић

 • Гост
 • *
 • Поруке: 19
Одг: Племе Пипери
« Одговор #165 послато: Новембар 23, 2021, 10:27:48 поподне »
Лутовци су дио племена Братоножићи одувијек, а већи дио Пипера су поријеклом од Лутоваца. Племе је скуп братстава, а некад и једно братство. Братство је група у крвној вези. Сматрао сам да је потребно поновит основне ствари јер видим да се упорно својатају Лутовци и износе разне теорије. Нисам имао времена да све читам, мада вјерујем да сте и сами дошли до закључка да су Рогамљани поријеклом из братоношког братства. Веза два племена је свакако занимљива, но у ове чињенице не знам по генетици уклапају ли се браћа Васо, Красо итд. ?
За Бушат(и) Бранислав Ђурђев каже да је био заједнички катун Братоножића и Пипера...Ван мреже Иван Вукићевић

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3086
 • Васојевић
Одг: Племе Пипери
« Одговор #166 послато: Новембар 24, 2021, 06:09:57 поподне »
Лутовци су дио племена Братоножићи одувијек, а већи дио Пипера су поријеклом од Лутоваца. Племе је скуп братстава, а некад и једно братство. Братство је група у крвној вези. Сматрао сам да је потребно поновит основне ствари јер видим да се упорно својатају Лутовци и износе разне теорије. Нисам имао времена да све читам, мада вјерујем да сте и сами дошли до закључка да су Рогамљани поријеклом из братоношког братства. Веза два племена је свакако занимљива, но у ове чињенице не знам по генетици уклапају ли се браћа Васо, Красо итд. ?
За Бушат(и) Бранислав Ђурђев каже да је био заједнички катун Братоножића и Пипера...

Нико овде не својата Лутовце, него изгледа да нисте у стању да разумете да се под Лутовцима могу подразумевати две различите ствари:
1) У ужем смислу се мисли на све становнике некада великог, а данас скоро напуштеног, села Лутово у Братоножићима.
2) У ширем смислу се мисли на генетички род који припада хаплогрупи R1b чија је матица у Лутову и коме не само припадају становници Лутова, већ и далеко бројнији исељеници из Лутова који живе у Пиперима (где чине већину становништва), који се такође називају Лутовцима у родовском смислу.

Наравно да је Лутово у Братоножићима, а не у Пиперима. Опустите се, нема потребе да панично браните племенску територију Братоножића.

Ван мреже Zor

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1281
Одг: Племе Пипери
« Одговор #167 послато: Децембар 19, 2021, 10:41:02 поподне »
 Поређењем података из дефтера и родослова сам дошао до неких закључака и индиција:

 Братоножићи се јављају као село унутар нахије Пипери први пут 1530.г. Касније и 1570., 1582.

 Лутовци су већ формиран род у нахији Пипери 1530 г.. И јасно је да су зачетници рода Лутоваца Гојслав и Ђурко особе које су живјеле почетком 16 в.

 Село Лутово се помиње 1485., касније га нема.

 Обзиром да је њихов отац Михаило/Мијајло, и на још друге податке, мислим да је могуће да је Михаило, родоначелник Лутоваца Михаило Пипер, пронијар код Ивана Црнојевића с краја 15 в..
 То се добро уклапа и са Доњацима из Цеклина, те њиховом везом генетском с Лутовцима.

 Чини се такођер према неким подацима да је предак Братоножића живио крајем 15.в. у Лутову, онда се сели у село Лушка жупа (помиње га Дукљанин које је до тад било напуштено), онда формирају своје село Братоножићи које нараста, постаје најјаче те се на крају од дијела нахије Пипери формира и племенска територија Братоножића негдје на самом крају 16 в./почетком 17 в.

 Могуће да Лутово тад узима богати Михаило Пипер, и да је то тај наратив да долазе у Братоножиће, јер Братоножићи још задуго неће имати племенску територију.

 YF62978 Ђурковић би требао бити од кластера Лутоваца. С друге стране мислим а би Башовићи/Милуновићи требали бити ван тог кластера, да нису потомци Михаила, као неки старинци са Стијене.

 Ови из Старог Влаха, ако по овоме они нису од Михаила, размишљам да још увијек могу имати везе са власима Сјенице из 1455. па на даље.

 Наравно детаљније планирам ово предочити.

 Наратив да Лутовци насељавају територију племена Братоножићи никаквог основа нема са становишта историјских чињеница.
« Последња измена: Децембар 19, 2021, 10:50:41 поподне Zor »

Ван мреже Zor

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1281
Одг: Племе Пипери
« Одговор #168 послато: Децембар 19, 2021, 11:11:32 поподне »
 Што се тиче етимологије Пипера.
 
 Већ 1416. се јавља племенско име Пипера у Скадарском земљишнику. Око њих има доста Албанаца, али и словенских па и влашких утицаја. Носе имена Калођорђ (више у српским срединама), Андреа, и Ђон. Али јавља се и код Румуна у Фагарашу видим 1634., Васа Пипер, Кристиа Пипер у овим селима.

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D0%B5_%D0%A1%D1%83%D1%81_(%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BE%D0%B2)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Als%C3%B3porumb%C3%A1k

 Па изгледа да је било у циркулацији и у влашко-румунским круговима као што и изгледа са романском етимологијом.