Аутор Тема: Етничка прошлост племена Кучи (Шта смо заиста?)  (Прочитано 780 пута)

Ван мреже ПетарКучи

 • Гост
 • *
 • Поруке: 2
 • Племе Кучи - E-V13>Z5018>Z16661>BY165837
Етничка прошлост племена Кучи (Шта смо заиста?)
« послато: Новембар 24, 2021, 05:40:02 поподне »
Племе Кучи је од давних времена било мештовито племе између Срба/Црногораца и Албанаца. Али шта су Кучи заиста по пореклу и прошлости, да ли су Албанци или ти Срби/Црногорци?

Род Племена Кучи се први пут спомиње у Дечанским хрисовуљама из 1330. године у Арбанашком Катуну Љеш Туза, који је лежио између Зете и Скадра, каже се негде око Копеника/Коплика. У селу Кушеву, у катуну, спомиње се извесни "Петар Куч са браћом", до душе му име представља да је вјероватно имао словенско/српско порекло. И ако је насеље/катун име носило Арбанашко, заједница је била мешовита измешу Словено-Срба и Албанаца. Катун Љеш Туза се сматра као један од јединих арбанашки катуна који се спомињу у целој Сјеверној Албанији у Дечанским Хрисовуљима, одакле су ти Албанци катуна, неки би рекли да су дошли из југа реке Дрима, а неки да су Албанизовани Словени. Јер то никако нису могли бити Албанизовани јер је тај реон био под српску власт, тек Балшићи губе Скадар и тај реон 1358. године, прије тога је ту превладала српска/зећанска власт. 1415. године спомињу се и Мрњавчићи, потомци Ненада Мрњавчевића, у млетачком кадастеру, у селу Куч спомињу се Ђорђе Ненадов, Лазар Ненадов, а заједно са Мрњавчићима, село су насељавали неколико Албанаца који су се удали за Куче, па преко женске линије остали, по Википедији.  Кучи се на подручју у Брдима које настањују већ вековима први пут спомињу 1455. године у уговору који је Млетачка Република потписала са представницима зетских села и племена којим су јој се обавезали на верност. Тамо се они и приказују као Православци, када моле да им свештенство не буде "латинско" већ српско. Већ по дефтеру 1485. и 1497. видимо данашњу мешавину Куча, између Срба/Црногораца и Албанаца. Неки рачунају да је то период када се Дрекаловићи насељавају, и да је прије тога било само Старо Куча. Дрекаловићи су до душе албанског порекла, или барем албанизовани, јер се исказало да су родбина са Старокучима, може мо их третирати као некакав албански огранак Старокуча. То можемо видјети преко забељешке Марина Бољице из 1614. године где Лала Дрекала и Никеза Мариновог назива водитељима "Кучких Албанаца".

Ово није направљено да некога дискриминише, већ због љубави за знање и истиниу.

Ван мреже ogixxl

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 83
Одг: Етничка прошлост племена Кучи (Шта смо заиста?)
« Одговор #1 послато: Децембар 06, 2021, 09:01:06 пре подне »
Колико је мени познато Кучи су српско племе. Мени није познато да данас постоје Кучи међу Албанцима. Ако грешим исправите ме.

Имам осећај да у овом питању постоји мешање и неразумевање основних појмова. Етничка припадност и генетика становништва нису једнозначни. Да ли међу Кучима постоје људи који носе генетику староседелаца Балкана, сигурно да да. Да ли међу данашњим Албанцима данас постоје људи који носе генетику Словена, сигурно да да.

У ком моменту и под којим условима су једни постали једно а други друго са становишта данашњег времена је тотало небитно. Сви преци које данашњи Кучи памте у последњих 5-10 колена и више су себе сматрали припадницима српског народа и као такви су делили судбину тог народа.

Са друге стране нација и народност нису научне већ социолошко-културолошке категорије. (како се чини и политичка категорија!). Зато данас имамо Црногорце, Македонце, Бошњаке а сутра ко зна кога још.

Моје запажање је да је постављање оваквих питања изгледа врло актуелно у данашњој Црној Гори и то се скоро увек ради са лошим намерама.
« Последња измена: Децембар 06, 2021, 09:03:15 пре подне ogixxl »

Ван мреже Деус Вулт

 • Ст. Рашка и Ст. Влах
 • Почетник
 • *
 • Поруке: 46
Одг: Етничка прошлост племена Кучи (Шта смо заиста?)
« Одговор #2 послато: Децембар 28, 2021, 09:18:36 поподне »
За Куче би било најбоље рећи да су ,,посрбљени малисори", с тим што је тај процес баш дуго трајао и у неколико фаза. Постоје турски дефтери из 1498.г
у којем је словенско становништво у Кучима заступљено са 1/3, остало: албанци и мешовито.
Болица 1614, помиње Куче као ратоборне католике албанце.
Времном иако исти Род, Кучи су се подијелили на ,,старе Куче" и Дрекаловиће, док су се први јасно дефинисали Србима и присталицама Цетиња код ратоборних Дрекаловића је то ишло теже и спорије.
Код Похара Куча из 1855 и 1856.г Дрекаловићи су стали уз Скадар и одбијали уједињење са Црном Гором, очигледно да се нису ,,национално" идентификовали са ,,Црногорцима" као један народ. Сигурно је у 19.в један већи дио Дрекаловића осим српског одлично говорио и арбанашки језик и имао тај двојни идентитет, да би мудри Марко Миљанов извршио коначно присаједињење тог дијела Куча Црној Гори.
(Народна ношња Куча је била истоветна малисорској)
Код исељених Куча по Пештеру и Лимској долини очуван је само српски језик, занимљиво је да они нису говорили албанским језиком па су на тај начин доста допринијели очувању српског језика и идентитета у новим срединама у Рашкој области у којима је арнаутски елемент био бројнији, као што су Рожаје, Тутин, Гусиње.