Порекло становништва > Хрватска - Република Српска Крајина

Порекло породице Мамула-Гомирје, Врбовско, Хамбариште и околина

(1/3) > >>

Дробњак:
Да ли неко може да ми помогне око порекла породице Мамула из Горског Котара? Оно што знам о њима је да су се по традицији у Горски Котар доселили у 16. веку из западне Босне и да су имали презиме Бањанин. Славе св. Јована (20. јануар) и чини ми се да су бројни тј. да су се доста разгранали. Један њиховов огранак је добио аустријско племство. Од њих је Лазар Мамула по коме носи име тврђава на острву Ластавица на улазу у Боку. Интересује ме нешто више о њиховом пореклу и да ли су сви један род.

Frontier1768:
Ријеч је о познатој официрској и калуђерској крајишкој породици.
Ако се добро сјећам, помињу се на подручју Гомирја још почетком XVII вијека. Било их је у више насеља на подручју општина Огулин и Делнице и јако су бројни. Осим у Горском котару, Мамула је било и по Банији и Славонији. Највећи дио овог рода слави Јовањдан. Вјероватно најпознатији представник овог рода је артиљеријски генерал Лазар Мамула.
Битно је напоменути да је дио Мамула добио племство, тачније племство и грб добио је пјешадијски капетан Манојло Мамула (Emanuel Mamula von Türkenfeld) 1790. године.

Грб Мамула (Mamula von Türkenfeld)


Лазар Мамула

https://sh.wikipedia.org/wiki/Lazar_Mamula

Дробњак:

--- Цитат: Frontier1768  Август 12, 2016, 12:25:57 пре подне ---Мамула је било и по Банији и Славонији. 

--- Крај цитата ---
Јесу ли ови са Баније и из Славоније истог порекла са Мамулама из Горског Котара? Каква је етимологија имена Мамула? Одакле долази и ког је порекла?

Frontier1768:

--- Цитат: Дробњак  Август 12, 2016, 03:14:57 поподне ---Јесу ли ови са Баније и из Славоније истог порекла са Мамулама из Горског Котара? Каква је етимологија имена Мамула? Одакле долази и ког је порекла?

--- Крај цитата ---

С обзиром да се Мамуле већ почетком XVII вијека јављају на подручју Горског котара, вјерујем да су банијске и славонске Мамуле истог поријекла (посебно кад се узме у обзир да је нпр. Банија насељавана углавном крајем XVII и током XVIII вијека).
Занимљиво је да се Мамуле и Мамулићи попињу 1736. године на подручју Славоније (Мамуле - Лисичине, општина Подравска Слатина; Мамулићи - Наудовац, општина Вировитица).

Што се тиче етимологије, не бих знао рећи. На подручју Горње крајине постоје презимена као што су Дракула, Џакула, Шербула... Милан Радека је нпр. презимена Дракула, Џакула и Шербула ставио у групу презимена која имају романски коријен, док је презиме Мамула ставио у групу презимена која имају турско-арапски коријен.

Дробњак:

--- Цитат: Frontier1768  Август 13, 2016, 03:54:41 поподне --- Милан Радека је нпр. презимена Дракула, Џакула и Шербула ставио у групу презимена која имају романски коријен, док је презиме Мамула ставио у групу презимена која имају турско-арапски коријен.

--- Крај цитата ---
Загорка Вавић Грос је презиме Мамула сврстала међу презимена која имају румунску (?) основу. Вероватно је мислила романску.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију