Траже се > Рођаци

Рођаци Лазе Пејановића из Црне Горе, траже се

<< < (2/4) > >>

Грк:
У Дабарском пољу, село Меча, Блаца и Поткубаш живе Бјелице, Абрамовићи и Добранићи који су од Пејановића из Предиша и који су се населили ту  око 1834. године за вријеме Алипаше Ризванбеговића. Велико су племе у Дабру, а било је неких миграција назад у Црну Гору, па опет назад у Херцеговину, а расељавали су се западније, па и према Мостару.

Пеја:
Из тог Шобајићевог рада је са сигурношћу могуће закључити само да је у племену Бјелице средином XIX вијека било породица са презименом Пејановић. На питање, која им је била слава и која прислава док су били у Бјелицама, већ је теже одговорити. Слава оних у Мечи је, знамо, СВ.Петка. Према предању, Лазо је из Црне Горе дошао директно у Мостар, што не мора бити тачно. Могао је доћи из било којег села у Доњим Бјелицама (Предиш, Решна, итд.). Братство је могло бити Абрамовићи или Милићи. Ако је судити по предању Божовића и степену њиховог генетичког поклапања (66/67) са Лазиним Пејановићима онда је он припадао братству Милића. Због тога сам поставио питање о мат. књигама бјеличке парохије.   

spahibija:
Послао сам ти на приватну поруку број Пејановића, мог колеге, који слави Петковицу и из Мостара је, па га слободно контактирај. Ја сам му већ рекао да ти помогне.

Дробњак:

--- Цитат: Пеја  Март 31, 2018, 04:19:16 поподне ---Да ли неко зна гдје се данас чувају црквене матичне књиге бјеличке парохије? (Код Попиводе, "Љешев Ступ и братство Попивода ", сам прочитао да су вођене од 1867-1871 и од 1882-па даље.)

--- Крај цитата ---
Црквене матичне књиге у Црној Гори се воде редовно од времена Св. Петра Цетињског. Провери У Државном архиву Црне Горе на Цетињу, Цетињском манастиру или манастиру Морачи. Мада мислим да се у Морачи углавном чувају матичне књиге са простора Старе Херцеговине, Полимља и дела Брда (Морача, Ровца, Васојевићи). Под условом да књиге нису уништене током ратова, елементарних непогода или пропале од старости.

Пеја:
Љубазношћу Др. Срђана Пејовића, директора Историјског института Црне Горе, прије скоро 3 године, сам упознат да за Бјелице нема матичних књига рођених за 1858. годину. Проблем се увећава тиме што је Лазо живјео и сахрањен у БиХ, гдје матичне књиге вјенчаних/умрлих (Мостар/Јајце) за то вријеме нису сачуване или су уништене у другом или посљедњем рату. Трагање се наставља. Захваљујем на одговорима и теби и Спахибији.   

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију