Траже се > Рођаци

Породица Мрав из Мостара

(1/3) > >>

Дробњак:
Да ли ми неко може помоћи око порекла породице Мрав из Мостара? Знам само да су били српска, трговачка породица, чији се један огранка иселио у Никшић након 1882. године. У Никшић се доселио Јово Мрав, био је један од херцеговачких устаника. Мислим да се у Никшићу данас нико тако не презива.

Wolf Sagash:

--- Цитат: Дробњак  Јун 29, 2016, 11:34:30 пре подне ---Да ли ми неко може помоћи око порекла породице Мрав из Мостара? Знам само да су били српска, трговачка породица, чији се један огранка иселио у Никшић након 1882. године. У Никшић се доселио Јово Мрав, био је један од херцеговачких устаника. Мислим да се у Никшићу данас нико тако не презива.

--- Крај цитата ---
Поријекло из Љубиња, као и већине мостарских српских трговачких фамилија. Село Ранковци код Љубиња. Ту и данас има Мравово гробље. Последњи Мрав убијен 1941. на јами Капавици, Неколико их отишло у Америку.

Дробњак:
Хвала Wolf Sagash. Знаш ли можда нешто о огранку који је био у Никшићу? Нема их међу досељеним херцеговачким устаницима у црногорском попису из 1879. После сам пронашао податак да се Јово Мрав доселио после 1882. По мојим сазнањима последњи никшићки Мрав био је Перо, који је пре Другог рата држао књижару у центру Никшића у приземљу своје куће. Последњи контакт са мојом породицом био је почетком 50-их, а он је тада већ био старији човек без деце. Мислим да данас нема никог са овим презименом у Црној Гори.

Wolf Sagash:

--- Цитат: Дробњак  Јун 29, 2016, 12:47:13 поподне ---Хвала Wolf Sagash. Знаш ли можда нешто о огранку који је био у Никшићу? Нема их међу досељеним херцеговачким устаницима у црногорском попису из 1879. После сам пронашао податак да се Јово Мрав доселио после 1882. По мојим сазнањима последњи никшићки Мрав био је Перо, који је пре Другог рата држао књижару у центру Никшића у приземљу своје куће. Последњи контакт са мојом породицом био је почетком 50-их, а он је тада већ био старији човек без деце. Мислим да данас нема никог са овим презименом у Црној Гори.

--- Крај цитата --- Јово Мрав сједи трећи с лијева у првом реду.

Мислим да је Јово син Јефтана Мрава мостарског трговца, али нисам сигуран. У Београду живи неки Јово Мрав.

Дробњак:
Да, наишо сам на ову фотографију. Требало би да је његов син, мада нисам сигуран. Хвала на информацијама.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију