Аутор Тема: Соколска нахија, Азбуковица - измене и допуне  (Прочитано 4908 пута)

Ван мреже Селаковић

  • Члан Друштва
  • Етнолог
  • *****
  • Поруке: 2232
  • I-Z17855>>>FT173833
Одг: Соколска нахија, Азбуковица - измене и допуне
« Одговор #40 послато: Јануар 20, 2022, 10:25:09 пре подне »
Далеко од једноставног. Ја већ четири године радим на повезивању породица из мог села, почевши од тефтера из 1830-их, пописа 1863. и данашњег времена... Матичне књиге су сачуване тек од 1858, и та празнина од 20 година (1837 - 1858) ме спречава да 100 посто одрадим све родослове.
Конкретно, Горње Кошље би могле да се одраде без проблема, јер они имају сачуване матице од 1837, а вероватно је остало и доста тефтера. Што се тиче Глишића, тј. Младеновића, они би могли лагано да се идентификују. Ево, данас сам без везе листао матице рођених и пронађох истог кума што је крстио Милована...


Занимљиво је ово што си пронашао, да је исти кум Милован Васић кумовао и Топаловићима из истог села.

Ако погледамо оно што је написано за Горње Кошље:
Цитат
Стари су род Тадићи (12 к.; Св. Јован). Нешто мало испод 200 година дошао је у ово село Михаило Тадић из средње Пиве, где и данас има много његових потомака истог презимена. Михаило је дошао са три ожењена и пунолетна сина: Тадијом, Дамњаном и Паном. Пано, прозвани Пана Топал, био је без једне ноге. Они су пали у Постење и високо се у њега горе подигли, ту су застали и закућили и још за живота Михаилова изашли су на глас. Михаило је умро у Постењу, а синови се поделе. Тадија се одсели у Савковиће, Пано остане на старом месту а Дамњан се подигне у Провалије. Тадија је умро у Савковићима и оставио иза себе синове: Саву, Радована, Давида, Новака, Мирка, Јосипа и Бошка. Од Саве су Тадићи у Дони и Дрлачама, од Радована Тадићи у Ваљеву и Смедереву, од Давида Тадићи на Љубовији и Дрлачама, од Новака Тадићи у Београду и Савковићу, од Мирка су остале неке девојке, од Јосипа су Тадићи у Шапцу, Лозници, Дрлачама и Ваљеву, од Бошка нема потомства. Пано је имао три сина: Младена, Панту и Јевту, сви Топаловићи у Постењу, иначе и под презименима Младеновићи, Пантићи и Јевтићи, растурили су се по Доњим Кошљама и другим селима низ Дрину а мање су ишли у вароши. Од Јевте је отишао један син Убу и тамо се населио. Дамњан је имао два сина: Добросава и Милутина, нешто по Дамњану, а нешто по његовим синовима њихови потомци су познати у дринским селима и много их се више иселило него што их је овде остало. Старо презиме Тадићи чувају између себе, мада се ретко њиме служе. Овде их је данас у Постењу највише.

И за Доње Кошље:

Цитат
Јаковљевић је из Топаловића (1 к.; Св. Јован).

И томе додамо да се у попису пореских глава помињу управо Милутин и Јован Панић (иако кад сам прелетао списак у архиву нисам био сигуран да ли је Павић или Панић), као и Митар Топаловић у једној кући, у браћа Радоје и Ранко Топаловић у следећој, биће де је Милутин Васић кумовао - Тадићима односно барем огранку Тадића. С обзиром да исти кум кумује на крштењу Милована Глишића, повезаност рода Глишића-Младеновића са родом Тадића, коју помињемо ових дана, постаје извеснија. 

Једино што ми и даље делује проблематично јесте да се идентификују Глишићи-Младеновићи, барем овако са стране посматрајући. Оно што је сигурно:

- Људи из села Г. Кошље рекли су ми да у селу нема Глишића нити Младеновића, нити ико памти та презимена (иако доста њих зна да је Милован Глишић пореклом одатле).

- Истраживач овог краја Милан Младеновић (нема везе са "Младеновићима" из Кошља) написао ми је да у селу постоје топоними Глишино кућиште и Глишине стене, али да мештани нису сигурни који данашњи родови би могли бити у вези с њима.

- У попису пореских глава 1836. нико се не презива ни Глишић ни Младеновић нити Антонијевић/Антић (Антоније је био Глишин отац по Љ. Павловићу) на пример.

У Ваљеву су живели ваљда и пишчев стриц Лазар и брат од стрица Милош (што се мушких глава тиче). Мислим да би наш Платин могао да провери, ако је расположен, ко су били евентуално још неки кумови ове породице у књигама рођених односно венчаних.

Ван мреже Ђока

  • Писар
  • *****
  • Поруке: 218
Одг: Соколска нахија, Азбуковица - измене и допуне
« Одговор #41 послато: Јануар 22, 2022, 05:52:22 поподне »
Овог Милутина Васића сам пронашао на два места да кумује Топаловићима. И ја сам закључио да нема посебног рода Младеновића из којих би био Милован и његов отац Глиша, већ да се само ради о Тадићима. Презиме о коме ти причаш је ПАНИЋ, по Пани Топалу.
Тек сад видим да не могу да пронађем матичне књиге за Горње Кошље после 1850, вероватно су тад (као што је остало и данас) припојени из Горњобуковичке у Горњотрешњичку парохију. Није ми познато у ком обиму су сачуване матичне књиге из Горње Трешњице, ни где се налазе. У МИА Шабац нема ништа, сумњам да су у Ужичком архиву. У случају да нађем те матице, покушаћу да ухватим континуитет кумстава до 1900-их.

Пишчев стриц Лазар Глишић је ваљда био и градоначелник Ваљева? Ако ме не варају извори, он је био трговац и умро је 17. јула 1890. у Ваљеву. Да ли би могао да прочачкаш матице из Ваљева, па да видимо да ли је оставио евентуално потомство?