Аутор Тема: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ  (Прочитано 14838 пута)

Ван мреже Муњени Ћелић

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 598
ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« послато: Септембар 08, 2013, 09:41:59 поподне »

Фотографија Књиге крштених за Александра Петровића из Будимпеште, познатијег као Шандор Петефи.


Александрови родитељи: Стеван Петровић и Марија Хрузова, Словакиња.


Икавац

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« Одговор #1 послато: Септембар 09, 2013, 07:00:59 пре подне »
Отас Шандора Петефија је био Словак а не Србин.  Приче о његовом српству су у најбољем случају митоманија, а у најгорем чиста лаж.  А све се темељи на чињеници да му је оцу презиме изворно било Petrovics.  Релативно често презиме у Словачкој, и поготову у крајевима одакле су у 18. стољећу долазили Словаци у доњу Угарску.  Доста примјера тог презимена на попису 1720.

http://193.224.149.8/adatbazisokol/adatbazis/az-1720_-evi-orszagos-osszeiras/talalatok?helyseg=&lipszky=&H1913=&M1913=&ma=SK&vasarhely=&szemely=Petrovics&L=10

Кишкереш, гдје је рођен Петефи, је 1715. и 1720. насељен искључиво Словацима лутеранима.  Петефијев дјед који је од некуд дошао је исто тако највјеројатније дошао из Словачке.  Не постоји никаква индикација да би преци Петефија били ишта друго до Словаци и лутерани.  Чак што више, 
преци су му можда чак и дошли као католици.  Имамо примјер крштења једног од Petrovicsa из Кишкереша у католичкој цркви 40 година прије но што је Петефи рођен. 

https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/XCTD-N66
 

У 19. вијеку отац Шандора Петефија је свакако био Словак, исто као што ће и сам Петефи постати Мађаром. Али питање поријекла је друга ствар. Колико видим, велика већина извора се слаже да је породица његовог оца била поријеклом српска, па и сами Мађари и Словаци.

Ево извода из словачке википедије:

"Pôvodom Petőfiho sa podrobne zaoberal József Kiss (1923 - 1992) v knihe Petőfi adattár (1992). Podľa nej výsledky štúdií Lajosa Jakusa dokladajú slovenský pôvod vetiev oboch rodičov do roku 1685. Posledné známe miesto predkov otca sú Vaďovce v Nitrianskej stolici. Predkovia matky boli z Necpál v Turci. Obidve vetvy boli evanjelici,[1] protestantskí Maďari evanjelikmi nezvykli byť. Meno Petrovič je pôvodom zrejme srbské/chorvátske, z čoho sa usudzuje, že predkovia otca boli Srbi, ktorí prišli na Slovensko možno v 16. storočí, možno už v stredoveku (a niektoré zdroje zvyknú chybne uvádzať, že aj priamo Petőfiho otec bol srbského pôvodu). "


Као што се види из текста словачки истраживачи су му утврдили словачко поријекло до 1685. , а прије тога претпостављају да је српско и то од Срба који су се управо у западну Словачку, одакле је Петефијев отац, доселили у 16.вијеку. А да је српских сеоба у том дијелу Словачке било потврђује и сљедеће:

"Područje Zapadne Slovačke Pavle Bakić je naseljavao srpskim stanovništvom. O tome svedoči njegova prepiska sa Ferdinandom Habzburškim.

Posedi Pavla Bakića su se protezali od reke Trnavke i istoimenog utvrđenja do krajnjeg zapada Slovačke - Holiča na reci Moravi, u dužini skoro stotinu kilometara. U neposrednoj blizini utvrđenja Trnave, u kanjonu Trnavke, u tesnacu na Malim Karpatima, Pavle Bakić je sa suprugom Teodorom i kćerkama Margaritom i Angelinom posedovao utvrđeni grad-zamak Oštri Kamen, na teško pristupačnom uzvišenju. Bilo je to nadaleko čuveno "orlovsko gnezdo". U svom delu Deli Bakić, Jaša Ignjatović je napisao: "Deli Pavle je timario i jahao pripitomljene jelene gorske". Posedi Bakića su se završavali utvrđenjem Holičem na Moravi, koje je držao njegov brat Petar sa svojih hiljadu konjanika i čuvenim hajducima."

Из књиге Срби у Словачкој од Љубивоја Церовића.

Презимена на -вић у Словачкој су далеко од типично словачких, поготово у западној Словачкој и углавном су знак јужнословенског поријекла. У Западну Словачку се населио у 16. вијеку велик број и Хрвата и Срба. Познато је да је и бивши словачки предсједник Гашпарович био хрватског поријекла. На И2а Фтдна Пројекту има Словака Поповића који су у Соутх варијанти и блиски су генетски јужним хаплотиповима.

« Последња измена: Септембар 09, 2013, 12:01:42 поподне Синиша Јерковић »

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« Одговор #2 послато: Септембар 09, 2013, 11:42:53 пре подне »
Град Оштри Камен (Ostrý Kameň) у западној Словачкој који је у 16. вијеку држала српска племићка породица Бакић.
Од мјеста поријекла Петефијевог оца (Вадовце код Новог Места на Ваху) удаљен свега 30 километара.
« Последња измена: Септембар 09, 2013, 02:21:11 поподне Синиша Јерковић »

Ван мреже Муњени Ћелић

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 598
Одг: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« Одговор #3 послато: Септембар 09, 2013, 06:07:10 поподне »
http://adattar.vmmi.org/cikkek/1791/letunk_2009.02_06_farkas_tamas.pdf

Не ради се о митоманији нити лажима већ страним изворима, у овом случају мађарском.« Последња измена: Јануар 02, 2015, 12:29:16 поподне админ »
Икавац

Ван мреже Муњени Ћелић

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 598
Одг: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« Одговор #4 послато: Септембар 09, 2013, 09:47:08 поподне »
Цитат
Нису ваљда Срби једини Славени који презимена формирају на -ић/-ич?  Прекрштавање Шандоровог оца у "Стевана Петровића" је у сваком случају лаж, јер не постоји ни један документ у ком је овај тако записан.  Стеван Петровић и Stephanus Petrovics свакако нису једно те исто.
Подвучен је део текста на енглеском језику. Ако мађарски извор каже да се ради о српским презименима онда га нећу назвати ''православним Влахом'' или ''Стјепаном''. Или сматраш да кад Мађар каже ''Serbian'', он заправо мисли на Славене и Хрвате??? Не знам зашто ниси толико истинољубив на хрватским Форумима у којим учествујеш који се истичу примитивизмом, ксенофобијом и шовинистичким изјавама. Тамо никог хрватског примитивца и игноранта не називаш лажовом?
Збогом.
Икавац

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« Одговор #5 послато: Септембар 09, 2013, 10:38:20 поподне »

Претпоставке и докази су двије врло различите ствари.  Не можемо на основу презимена(које ни по чему није типично за Србе) и једном Србину који је живио негдје у Словачкој(30 км је до појаве жељезнице и аутомобила огромна удаљеност...моја прабака у животу није отишла даље од 30км од куће у којој је рођена) извлачити закључке да је Петефи био Србин.

Слажем се да су докази и претпоставке двије различите ствари, само што ти ниси пружио нити један доказ за своју категоричну тврдњу
"Приче о његовом српству су у најбољем случају митоманија, а у најгорем чиста лаж." Када овако јако подвучеш ствари онда човјек једноставно очекује да извучеш папир у коме сам отац или деда Шандора Петефијева под заклетвом изјављују да ни под разно није Србин.

Да се разумијемо, ја не тврдим да је Шандор Петефи Србин, већ да таква могућност постоји и да су приче о његовом српском поријеклу ширили сами Мађари и Словаци, а већина Срба тешко да и зна ко је Шандор Петефи.

Што се пописа Вадоваца тиче, јасно је да нисам мислио да су Петефијеви живјели на броју 8 у Вадовцима од 1568. до сеобе у Мађарску у 18.вијеку.

Укратко, да поновим неки Срби се јесу населили у 16. вијеку у западну Словачку, Петефијева породица по оцу јесте била из тог краја, јесте носила за Словаке нетипично презиме Петровић, новији словачки истраживачи који су се посебно бавили Петефијевим поријеклом вјерују да је Петефијево поријекло српско или бар јужнословенско. И на основу свега овога је могу да кажем само једно велико МОЖДА је Петефи био српског поријекла.

Упореди то моје можда са  горњим аргументима и твоје  "у најбољем случају митоманија, а у најгорем чиста лаж" са твојим аргументима, па ћеш видјети да си мало претјерао у овој квалификацији.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« Одговор #6 послато: Септембар 09, 2013, 10:45:15 поподне »
Не можемо на основу презимена(које ни по чему није типично за Србе)

Презиме Петровић је по Статистичком заводу Србије друго најчешће презиме у Србији и веома је типично и карактеристично за Србе

http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/public/PublicationView.aspx?pKey=41&pLevel=1&pubType=2&pubKey=1502


Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« Одговор #7 послато: Септембар 09, 2013, 11:52:44 поподне »
Ја сам већ навео колико Словака је почетком 18. стољећа носило презиме Петрович.  Говорити да је нетипично за Словаке је као да кажемо да је Јерковић нетипично за Србе, јер су велика већина носитеља тог презимена Хрвати.  Не можемо на основу фреквенције презимена извлачити закључке у нечијем поријеклу.  Овај портал је далеко испред већине оног што се на интернету може прочитати о поријеклу становништва и родова и требао би остати такав.  Један од начина да се сроза је управо понављање митова и предрасуда типа што презиме говори о поријеклу. 

На начин на који ти теоризираш о Петефију би могао теоризирати о поријеклу било којег Словака.  Све се у бити заснива на презимену његовог оца, које осим код Срба, налазимо и код Хрвата, Словенаца, Чеха, Пољака, Бјелоруса, Украјинаца и Руса.  И наравно, теоризирања по интернету и разним википедијама. 

А зашто би теоризирали, кад имамо човјека који је то лијепо истраживао и о том писао?  Лајош Јакуш.

http://www.mediafire.com/download/7q8dd7qhy6swp39/Petefi.pdf

Између осталог, видимо да је презиме изворно било Петрек или Петрех а не Петровић.  Ја сам без проблема нашао и оца најстаријег претка Петефија којег је Јакуш нашао.  Урбар Ведоваца из 1688.  Joannes Petrovoiech.

http://img543.imageshack.us/img543/7898/7353.png

Уопште није спорно да је у 18.вијеку било много Словака са презименом Петровић. Ја уопште нисам говорио о томе, већ о могућности даљег српског поријекла једног дијела Словака па и поменутих Петровића и уопште ми није јасно зашто категорично тврдиш да то није могуће иако је сеоба Срба у те крајеве постојала. Петар Бакић је и сам умро у Холичу, ћерке Павла Бакића су такође ту умрле.Бакићи су из Смедеревског санџака повели и један дио народа који је ишао са њима. Да ли су то конкрентно и преци Шандора Петефија не знам, али заиста не знам како ти тако сигурно знаш да нису.

И није ствар у самом презимену Петровић већ у начину формирања презимена. А завршетак на -вић није словачко формирање презимена. Може да буде белоруско, јужнословенско, пољско, русинско, али углавном не словачко. Сами Словаци кажу да то није њихово презиме, зашто бих ја сад по сваку цијену тврдио да јесте.

И у самом документу који си поставио поред Петровића има још презимена на -ић, чини ми се и један Ковачевић.

Лајош Јакуш се бавио само поријеклом у документима до којих је дошао, тако да поријекло даље од 1685. нити је тражио нити коментарисао.
Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« Одговор #8 послато: Септембар 09, 2013, 11:57:40 поподне »

А зашто би теоризирали, кад имамо човјека који је то лијепо истраживао и о том писао?  Лајош Јакуш.

http://www.mediafire.com/download/7q8dd7qhy6swp39/Petefi.pdf

Између осталог, видимо да је презиме изворно било Петрек или Петрех а не Петровић.  Ја сам без проблема нашао и оца најстаријег претка Петефија којег је Јакуш нашао.  Урбар Ведоваца из 1688.  Joannes Petrovoiech.

http://img543.imageshack.us/img543/7898/7353.png

Па како може презиме изворно да буде Петрех, а у најстаријем документу који си нашао је уписано као Петровић? Мораш да одлучиш, или је старији Лајош, или урбар из 1688.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« Одговор #9 послато: Септембар 10, 2013, 12:33:34 пре подне »


Ја не говорим да не постоји никаква могућност да су му преци били Срби, већ да је да могућност много, много мања него да су били.

Ја сам управо због тога и писао све ово што сам писао, јер је оно што си ти на почетку написао било као да не остављаш ни минимум могућности да је био Србин. Значи нисам писао из неког свог увјерења да је Петефи Србин, већ сам само покушао да покажем да та могућност постоји. У реду, поставио си неке изворе. Ниси се , као ни ја , студиозно бавио српским насељима у Словачкој, па не можеш ни да дајеш коначне судове, већ само могућности. Вјерујеш да је та могућност мала, ја вјерујем да је нешто већа и то је то.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« Одговор #10 послато: Септембар 10, 2013, 06:44:03 пре подне »
Није проблем што ти вјерујеш, већ на основу чега.  На основу чега ти вјерујеш да је могћуност да је српског поријекла већа но могућност да је хрватског, русинског, мађарском или пољског?  Има пуно више доказа са присутност свих тих народа у сјеверној Словачкој него Срба. 

А ако је могућност да је Петефи српског поријекла мања или истовјетна могућности да је било што друго, онда ову тему треба брисати јер јој није мјесто на форуму о поријеклу Срба.

Ја сам већ написао на основу чега то мислим. Друга ствар, ако мислиш да постављање урбара из 1688. на коме је уписано Петровић и ништа више представља неки крунски доказ да се не ради о Србима, шта ћемо онда са оним твојим другим доказом са урбаром из 1568. гдје у истом мјесту Петровића нема. Наиме, први си доказ употријебио да би доказао да Петровићи уопште нису живјели у Вадовцима, а други да би побио онај први? Значи, није битно само поставити спискове већ видјети да ли неке ствари могу да се повежу. Када поставиш списак чини се као да вјерујеш да је пописивачка служба у Словачкој радила у 16. вијеку ко Гестапо, што је апсурд. И ако је у западној Словачкој била мањина Срба без свештенства, у потпуно католичко-протестанском окружењу, наравно је да ће постати протестантима и католицима. Таквих примјера има много.

Форум није судско ислеђивање, већ отворена расправа. Нећемо ми овдје ријешити ни једну кључну ствар, за то је потребно много више рада и студиозности. Опет понављам, и ти се крећеш у подручју могућности, а не коначних ставова, тако да је бесмислено да ускраћујеш неком другом право да вјерује у другачију могућност и да захтјеваш брисање теме. Кад би тако размишљали, требали би обрисати већину тема овдје. Не можемо ми диктирати шта ће ко да вјерује и да мисли, неки мисле да су Срби из Индије и шта сад треба да сасијечем у коријену и да избришем сваки пост гдје се појави неко ко то тврди?

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« Одговор #11 послато: Септембар 10, 2013, 08:34:41 пре подне »
Прво, 1688. не пише Петровић и не знам зашто инзистираш да пише Петровић.  Можемо се спорити око тога што пише јер је рукопис тешко читљив, али нећеш ваљда оспорити да између "Petrov" и "ch" има мало више од једног слова.  Око тога се води читава ова расправа.  Да је презиме Петефијева оца било ишта друго до "Petrovics," ми овдје не би ни о чему ни расправљали, јер нитко не би ни тврдио да је спрског поријекла.  Но, ти се се ухватио за Петровић(иако је упитно је ли то уопће био изворни облик презимена а не нешто друго), и користиш википедија(хало...википедију!) као доказ да Петрович не може бити изворно словачко презиме.  И онда пљујеш по примарним изворима, јер као пописивач није можда пописао све (а то је лукави Латин изоставио Србе) као да се ради о неком попису из досаде а не правном документу који показује власништво над земљом и порезна дуговања власнику оних који ту земљу обрађују.   

Но нема везе, све ово су ситничарења.  Још ниси одговорио на главно питање.  Зашто је већа вјеројатноћа да су Петефијеви преци Срби него рецимо Хрвати или Пољаци?

Да си мање острашћено и без предрасуда читао оно што сам писао, видио би да сам још у првом посту оставио отворену могућност да су Петефијеви и хрватског поријекла, јер је заиста у исти крај дошло и доста Хрвата. За било коју озбиљнију анализу пописа и стања становништва на подручју западне Словачке у 16. и 17 вијеку, мора да се прегледа много више докумената и потроши много више времена него једно поподне на форуму да би се доносиле тако сигурне и категоричне тврдње које ти износиш. Сем тога, то што је пишем Петровић , а не Петровицс искључиво је због писања на ћирилици, јер ми је лакше, а не зато што сматрам да се Петровицс презивао Петровић. Мислио сам да си бар толико могао да закључиш. У списку из 1688. који си поставио није само Петровицс које се завршава на вицс већ их има више, а презимена из 1568. се не налазе у списку из 1688. Дакле, или је било масовног мјењања презимена и додавања вицс у Вадовцима у периоду 1568-1688. или је било измјене у самом становништву Вадоваца у том периоду. Ако су и Петрецх постали Петровицс, шта је са осталима на списку. Сем тога раздобље од 1685. и кад се спомиње Петрецх и 1688. кад се спомиње Петровицс је само три године. Бесмислено је тражити континуитет у становништву једног мјеста у Словачкој од 16. до 17. вијека, кад ти и сами документи које си поставио показују супротно.

А и крајње је дјетињасто импутирати ми нешто што нисам написао, а тобоже сам мислио (оно о лукавим Латинима). Да ли ти већ, иако ме не познајеш, сматраш националистом и већ унапријед знаш шта мислим, само не говорим?

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« Одговор #12 послато: Септембар 10, 2013, 09:29:37 пре подне »
Пошто се овако можемо препирати то изнемоглости, да резимирам.

1.  Тврдити да је Шандор Петефи српског поријекла је очита неистина, јер нема никаквих доказа за то.

2.  Тврдити да би Шандор Петефи можда могао имати претке Србе је релативизација.  Није ништа мања вјеројатноћа да је имао презтке Кинезе.  На исти начин можемо теоризирати о свакој фигури из прошлости југоисточне Еуропе.  Зашто издвајати Петефија међу Мађарима?

Што се мене тиче, твоје је право да резимираш шта год хоћеш, али то чини у првом лицу. Ја ово не схватам као утакмицу, у којој мора под обавезно да се прогласи резултат.

Не знам ко је избрисао твоју претходну поруку, али ми је смијешно што мене видиш као неког ко свима тражи српско поријекло, а управо су мени највише пребацивали што сам појединим Србима приписивао шиптарско, влашко, саско па и хрватско поријекло. Предрасуде су чудна ствар.

Ван мреже Муњени Ћелић

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 598
Одг: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« Одговор #13 послато: Септембар 10, 2013, 06:59:31 поподне »
Моји постови се цензуришу, а Усташама дозвољава да слободно вређају етничке заједнице у Србији?  :o
Икавац

Ван мреже Јовица Кртинић

 • Помоћник уредника
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4060
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« Одговор #14 послато: Септембар 10, 2013, 08:36:15 поподне »
Молим форумаше да воде рачуна о свом и достојанству оних са којима дискутују. Тешке речи, надгорњавања и увреде не воде никуда.
Сачувајмо сви заједно ово место као редак простор на којем можемо да се међусобно информишемо, испомажемо и отварамо теме од значаја за све којима је стало до корена. Наравно, и да полемишемо, али језиком аргумената и уважавања разлика у мишљењу.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« Одговор #15 послато: Септембар 10, 2013, 10:27:33 поподне »
Ја нисам Хрват, а прозивати неког коме је у Јасеновцу убијено двадесетак чланова уже обитељи за усташтво је у у најмању руку неумјесну.  Ја нисам никог вријеђао на националној основи, а ако администрација сматра да јесам, ја прихваћам казну.   

А Александре и Синиша, ја се испричавам ако сам вас увриједио, јер није била намјера.

Не сматрам да си ме било чим увриједио. Опет понављам, очигледно да си имао неку већ формирану слику о мојим ставовима, а то није увреда већ мишљење. Сад да ли тачно или погрешно, ко зна.
С друге стране, успио си да испровоцираш Александра, и не знам да ли си имао намјеру или се десило случајно, у жару борбе са мрским ти национализмом. Али не заборави, и интернационализам је једна врста национализма.

Ово о Буњевцима, Муслиманима и Шиптарима можда на некој посебној теми, све то има своје зашто и зато.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« Одговор #16 послато: Септембар 10, 2013, 11:16:46 поподне »
Наравно, невезано за национализам или предрасуде.  И без икакве намјере да се ког увриједи или испровоцира. 

Кажем, свашта се може видјети из нечијих порука, па и колико поштовања има према другим етницитетима према називима које за њих користи.  Ја не користим неке своје називе, из чистог поштовања.  И не вадим се на "зашто и зато."

Под зашто и зато подразумјевам конкретне разлоге зашто неке популације зовем како их зовем, а ти разлози немају никакве везе са национализмом или мржњом, па самим тим не знам шта значи ово да се "вадим на зашто и зато".

Буњевце зовем Буњевцима јер се и сами тако називају. Буњевцима зовем и све штокавско-икавске католике западне Херцеговине, Далмације и Лике јер представљају једну етничку цјелину која је као таква описана и у историјским изворима, а и данас има своје посебности. Значи не зовем Хрвате Буњевцима, већ Буњевце зовем Буњевцима. У том називу нема ништа увредљиво, напротив.

Идентична ствар је за Шиптаре, које себе зову Shqiptarët, а Шиптар је сербизирана форма тог назива. Апсолутно ништа ту нема увредљиво. Потпуно исто као што и Мађаре зовемо Мађари како и сами себе зову, а не Угри.

Што се муслимана тиче, мислим да је најбоља верзија њиховог имена Југословени муслимани. Име Бошњак је чиста узурпација имена једне регије у сврху конструкције сопственог идентитета. Бошњацима су се све до скора звали и православни и католици из Босне. Сем тога долази се до апсурдних ситуација да Бошњаци постоје и у Новом Пазару, који никакве везе нема са Босном, а муслимани у њему су махом шиптарског малисорског поријекла. Дакле је употреба имена Бошњак за југословенске муслимане једна чиста политичка злоупотреба, која и са становишта науке нема никакво оправдање. То што они хоће сами себе тако да зову, мене ничим не обавезује и да их ја тако зовем. Муслимани на ширем југословенском простору су дефинисани словенским језиком и муслиманском вјером, и то су једине двије тачке идентитета за које могу да се ухвате. Од југословенства бјеже у имагинарни бошњаклук, илиризам, готизам, ко зна шта све не, а ислам настоје да уклопе са богумилством (давно побијена теза о јеретичком карактеру цркве босанске).

Укратко, ако бирам између истине и политичке коректности, увијек ћу да изаберем истину,јер свака лаж када тад донесе зао плод. Титова Југославија је очигледан примјер како су ситне лажи довеле до велике трагедије. Ствари увијек треба назвати правим именом.

Ван мреже Clavdivs

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 427
Одг: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« Одговор #17 послато: Септембар 11, 2013, 12:34:21 пре подне »
Осим неке основне пристојности и људства.
Да, пристојности, али оне политичке. О конзистентности имена такозваних Бошњака и његовој употреби је сувишно причати. Ко гарантује да за 10 или 15 година неће почети да се изјашњавају као Бошњани или Босанци или Бога питај како? У питању је, дакле, средство за прикупљање политичких поена код необразованих, сиромашних и слуђених људи ма ког закона били. Лично познајем знатан број муслимана који се и даље изјашњавају као Муслимани.
« Последња измена: Септембар 11, 2013, 12:38:43 пре подне Clavdivs »
Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемери, што једете куће удовичке, и лажно се Богу молите дуго; зато ћете већма бити осуђени. Матеј 23:14

Ван мреже Clavdivs

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 427
Одг: ШАНДОР ПЕТЕФИ - АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ
« Одговор #18 послато: Септембар 11, 2013, 12:48:29 пре подне »
Како и што ће се један народ звати нема ама баш никакве везе с тобом.  На теби је да их зовеш онако како тренутно траже.  Но, како видим ти негираш уопће постојање те нације, па онда нема потребе расправљати. 
Нажалост, брзину њиховог сазревања као нације праћену променама имена исте не могу да пропратим адекватно јер је муњевита. А што се тиче овог другог, немој да ми стављаш у уста нешто што нисам рекао, поготово јер је то посебна тема о којој може доста да се пише.
« Последња измена: Септембар 11, 2013, 12:52:23 пре подне Clavdivs »
Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемери, што једете куће удовичке, и лажно се Богу молите дуго; зато ћете већма бити осуђени. Матеј 23:14