ДНК порекло > Дискусије о хаплогрупама

Y-днк хаплогрупа R1b

(1/66) > >>

Синиша Јерковић:
Дискусија о хаплогрупи R1b.

Kyrios:
Ево једног за мене занимљивог рада који се бави хаплогрупом R1b1b2 (R-M269).

P. Balaresque et al., A Predominantly Neolithic Origin for European Paternal Lineages, PLoS Biology 8(1) (2010) 1-9.
http://www.plosbiology.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pbio.1000285

Моје виђење рада је следеће: Пошто су они који форсирају хаплогрупу R1b морали да одустану од њеног палеолитског порекла у Европи и идентификовања са Старо-Европљанима, сада покушавају да их идентификују са неолитским фармерима, тврдећи да су носиоци хаплогрупе R1b1b2 заправо носиоци ширења земљорадње у Европи.
У раду су дате мапе које приказују ширење земљорадње са Блиског Истока у Европу, фреквенцију хаплогрупе R1b1b2 у Европи и Анадолији, као и варијансу те хаплогрупе. На те мапе заиста немам никаквих примедби, али ми се чини да је рачунање старости TMRCA у појединим деловима Европе наштимовано тако да би се старост TMRCA поклопила са временом ширења неолитских фармера. На пример, TMRCA у Француској је по њима стар 7,384 година, а у Баварској 7,282 година, а до Ирске су стигли пре 5,533 година.
Оно што ми такође боде очи је нешто што сам већ помињао на форуму Крстарице. Наиме, као што се види у ауторском резимеу који дајем у наставку, аутори рада ниске фреквенције хаплогрупе I (староседелаца Европе, ловаца-сакупљача) а високе фреквенције хаплогрупе R1b1b2 (по њима, неолитских фармера) тумаче бољим репродуктивним способностима ових других. Вероватно желе да прикрију геноцид који су носиоци хаплогрупе R1b1b2 несумњиво вршили над Старо-Европљанима, посебно у Западној Европи.

Све у свему, мапа ширења R1b1b2 је онаква како сам и претпостављао да јесте, само мислим да је време ширења фалсификовано. Такође, иако у Табели 1 вредности фреквенције не одударају много од оних које смо до сада виђали, ипак ми је чудан начин рачунања фреквенције (погледајте објашњење у легенди Табеле 1).

Рад се у целости може скинути са горње адресе, али, угодности ради, овде наводим поједине делове: ауторски резиме, мапе и две табеле.


--- Цитат: Author Summary ---Arguably the most important cultural transition in the history of modern humans was the development of farming, since it heralded the population growth that culminated in our current massive population size. The genetic diversity of modern populations retains the traces of such past events, and can therefore be studied to illuminate the demographic processes involved in past events. Much debate has focused on the origins of agriculture in Europe some 10,000 years ago, and in particular whether its westerly spread from the Near East was driven by farmers themselves migrating, or by the transmission of ideas and technologies to indigenous hunter-gatherers. This study examines the diversity of the paternally inherited Y chromosome, focusing on the commonest lineage in Europe. The distribution of this lineage, the diversity within it, and estimates of its age all suggest that it spread with farming from the Near East. Taken with evidence on the origins of other lineages, this indicates that most European Y chromosomes descend from Near Eastern farmers. In contrast, most maternal lineages descend from hunter-gatherers, suggesting a reproductive advantage for farming males over indigenous hunter-gatherer males during the cultural transition from hunting-gathering to farming.
--- Крај цитата ---

Figure 1. Maps showing dates of the spread of early farming in Europe, and the frequency and microsatellite variance of haplogroup R1b1b2.


(A) Isochron map representing dates of early Neolithic sites in Europe, based on data of Pinhasi et al. (2005) [3]. KYBP, thousand years before present.

(B) Geographical distribution of haplogroup frequency of hgR1b1b2, shown as an interpolated spatial frequency surface. Filled circles indicate populations for which microsatellite data and TMRCA estimates are available. Unfilled circles indicate populations included to illustrate R1b1b2 frequency only. Population codes are defined in Table 1.

(C) Geographical distribution of mean microsatellite variance within hgR1b1b2, shown as an interpolated spatial frequency surface. Samples shown are those used for the calculation of variance only.Синиша Јерковић:
Да, стара прича. Не знам како објашњавају Р1б рупу у Подунављу које је било осовина неолитског продирања у Европу, али и без тога, нити један Р1б није досад нађен на неолитским налазиштима у Европи, а подсјетићу нађени су Ф, Г2а, И2а и Е1б. При томе је Р1б нађен на Белл Беакер налазишту, и сасвим је јасно да је Р1б први пут ушла у Европу са овим Белл Беакер народом 3000 г пне.  Одређивање старости ТМРЦА не може бити у потпуности егзактно поготово за удаљеније хаплотипове, а видимо да се и методологије често дијаметрално разликују, па од тих старосних анализа имамо више штете него користи. Што се варијансе тиче, па наравно да ће варијанса бити за Р1б бити већа у Турској него рецимо у Велсу, узимајући у oбзир сву силу миграционих кретања који су прелазили преко Турске, али варијанса је у Турској велика и за много других хаплогрупа.

Укратко још једна медицинско-генетичка лоша анализа археолошких и историјских питања.

Kyrios:
Из ове њихове "анализе" произилази да се R1b1b2 ширила из данашње Турске, преко Балкана, ка Западној Европи. Међутим, као што знамо, има оних који тврде да су постојала још два правца ширења R1b1b2: други преко северног руба Црног Мора и Украјине ка западу, и трећи преко Северне Африке и Иберијског полуострва.
Тако нешто се, на пример, може наћи у раду: A. A. Klyosov, Ancient History of the Arbins, Bearers of Haplogroup R1b, from Central Asia to Europe, 16,000 to 1500 Years before Present, Advances in Anthropology 2 (2) (2012) 87-105.
http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=19567

У том раду су и старости TMRCA за R1b1b2 сасвим другачије.

Такође, могли смо да претпоставимо да мапа варијансе хаплогрупе R1b1b2 изгледа као у раду о коме говоримо још када смо раније анализирали следеће, врло информативне мапе:Kor:

--- Цитат: Kyrios  Фебруар 11, 2013, 06:28:53 поподне ---У том раду су и старости TMRCA за R1b1b2 сасвим другачије.

--- Крај цитата ---

Па када постоји неколико различитих метода од различитих аутора који се користе од стране неодговорних истраживача који се чак и не удостоје да наведу метод по којем су рачунали старост TMRCA. Онда ми који те податке сакупљамо са интернета (и покушавамо да их анализирамо)  добијамо главобоље.

Ја у последње време чак и не размињљам о тим старостима TMRCA већ само обраћам пажњу на дистрибуцију и миграционе путеве хаплогрупа.  Наравно, димензија коју би давала старост TMRCA  би била врло значајна али бојим се да ће овај принцип морати да доживи ревизију.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију