ДНК порекло > Српски ДНК пројекат

ДНК истраживање Црне Горе

(1/19) > >>

Ранко Бубања:

--- Цитат: Акса  Септембар 27, 2015, 07:00:36 пре подне ---Могли би да покренемо тему о становништву Црне Горе, да не спамујемо ову тему. Немам ја ништа против обичног народа, али сам непријатељски насторјен према црногорски режим и оних гласача који подржавају ту политику и која систематски ради да затре све што је српско и успевају у томе, а да су велики непријатељи Србије показали су се на делу када су признали Косово и сутра би исто то урадили када би се недај боже појавила нека државица Санџак признали би је одма. Садa ми је баш криво што су Стара Херцеговина и Полимље припојени Црној Гори.

--- Крај цитата ---

Суштина је у сљедећем: већина братстава у Црној Гори одлично зна своје поријекло тако да људи и нијесу нешто нарочито заинтересовани за ДНК анализу јер у суштини ништа ново или врло мало би сазнали. Многи из Србије и других српских крајева су заинтересовани да се тестирају братства у ЦГ јер би тако дошли до неких података о себи што наравно да нема везе са актуелним политичким проблемима. Дакле људи у ЦГ нијесу нарочито заинтересовани за ДНК тестирање јер сва братства знају своје претке у назад 10, 15 па и 20 предака. Многа предања су потврђена и документима (дефтери, архивска грађа и сл.) а што народ у ЦГ било да се изјашњавају као Срби или Црногорци то зна говори о поштовању својих предака, традиције и коријена и може да служи многима за узор.

Сол:

--- Цитат: Ранко Бубања  Септембар 28, 2015, 09:18:22 пре подне ---Суштина је у сљедећем: већина братстава у Црној Гори одлично зна своје поријекло тако да људи и нијесу нешто нарочито заинтересовани за ДНК анализу јер у суштини ништа ново или врло мало би сазнали................. Дакле људи у ЦГ нијесу нарочито заинтересовани за ДНК тестирање јер сва братства знају своје претке у назад 10, 15 па и 20 предака.

--- Крај цитата ---

Слажем се са тобом, али мислим да многа позната ЦГ братсва свесно избегавају тестирање, пошто подсвесно осећају, да би им се тестирањем евентуално срушиле многе легенде о фамозним прецима (и самим тим цела репутација), као кула од карата.

Ранко Бубања:

--- Цитат: Сол  Септембар 28, 2015, 09:48:14 пре подне ---Слажем се са тобом, али мислим да многа позната ЦГ братсва свесно избегавају тестирање, пошто подсвесно осећају, да би им се тестирањем евентуално срушиле многе легенде о фамозним прецима (и самим тим цела репутација), као кула од карата.

--- Крај цитата ---

Па нема ту много шта да се сруши. Зна се да су Васојевићи потомци Васови, Бјелопавлићи Бијелог Павла, Озринићи Озрови, Пипери Пипови и слично. Код оних код којих би се показала разлика у ДНК тесту видјело би се да се ради о сплемењавању а и то се зна тако да ту не може да буде већих изненађења. И они који су сплемењени знају да наброје своје претке у задњих 300 година а то је прилично солидно.

Đorđo:

--- Цитат: Ранко Бубања  Септембар 28, 2015, 09:59:07 пре подне ---Па нема ту много шта да се сруши. Зна се да су Васојевићи потомци Васови, Бјелопавлићи Бијелог Павла, Озринићи Озрови, Пипери Пипови и слично. Код оних код којих би се показала разлика у ДНК тесту видјело би се да се ради о сплемењавању а и то се зна тако да ту не може да буде већих изненађења. И они који су сплемењени знају да наброје своје претке у задњих 300 година а то је прилично солидно.

--- Крај цитата ---
Ако је судећи по Пиви и Бањанима, које сам највише изучавао, мислим да ће ДНК анализом доста од црногорских предања бити оповргнуто, будући да у Пиви и Бањанима, за сада има доста међусобно сродних породица са потпуно различитим усменим предањима о пореклу

Сол:
Управо тако. У 21. веку нема места за бусањем и кићењем (без оправданог ДНК уверења) " ни по бабу, ни по стричевима".

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију