ДНК порекло > Српски ДНК пројекат

Модални СТР профили српских родова

<< < (2/3) > >>

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Небојша  Август 09, 2015, 02:05:57 поподне ---Овде треба убацити и буњевачки "модал" I2a Dinaric South. Они имају своју групу, јасно издефинисану.

--- Крај цитата ---

Ако мислиш на групу која има 14 на маркеру 19, да могли су се убацити и они. Али има још кандидатских родова, па ћемо видјети...

Nebo:
Свака част, Синиша, и ја сам нешто слично правио.
Претпостављам да си овде издвојио само родове за које имамо више тестираних, што је, свакако, поузданије од оних случајева где имамо само по једног.
Од релативно (не)утврђених имамо и Лутовце, Ровчане и Никшиће динарик југ, Морачане Богићевце R1b.
За Љуботињ би требало прецизирати да су у питању Сарапи, јер тамо има и инородних.
Са Бањанима би требало бити опрезан у закључцима, јер су резултати посредни и махом из Пиве (надам се да се нећу наљутити Бањанку).
Што се Дробњака тиче, знаш моје мишљење: имамо тестиране само припаднике једног братства – Косовчића, тако да бих ја прецизирао да се ради о Новљанима. Не заборави беранског Девића динарик север, који је исто Дробњак, али не Новљанин, него од старијег слоја дробњачког становништва.

Radonić II:
Svaka čast na obavljenom poslu. Ne želim da ispadne da se žalim,ali mislim da bi rod J1 Radoniće možda bilo bolje preimenovati u Poplaćane, po Poplatu, za sada najverovatnijem mestu odakle je rod krenuo u raseljenje. Ne bih želeo da se mom prezimenu daje prednost u odnosu na Šepe i pogotovo Ružiće. Ako i nismo iz Poplata verovatno nismo poteklo ni mnogo dalje odatle. Što zbog sloge i ravnopravnosti u okviru roda, što da damo malom mestu Poplatu na značaju predlažem naziv za rod Poplaćani. Ne znam što kaže Ljiljan na to.

PS-ovde vaš stari robert w/Radonić. Malo sam bio nestašan i igrao se sa šifrom koju sam zaboravio. Obećavam moderaciji da ću od sada biti dobar momak :-X

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Radonić II  Август 10, 2015, 09:50:57 пре подне ---Svaka čast na obavljenom poslu. Ne želim da ispadne da se žalim,ali mislim da bi rod J1 Radoniće možda bilo bolje preimenovati u Poplaćane, po Poplatu, za sada najverovatnijem mestu odakle je rod krenuo u raseljenje. Ne bih želeo da se mom prezimenu daje prednost u odnosu na Šepe i pogotovo Ružiće. Ako i nismo iz Poplata verovatno nismo poteklo ni mnogo dalje odatle. Što zbog sloge i ravnopravnosti u okviru roda, što da damo malom mestu Poplatu na značaju predlažem naziv za rod Poplaćani. Ne znam što kaže Ljiljan na to.

PS-ovde vaš stari robert w/Radonić. Malo sam bio nestašan i igrao se sa šifrom koju sam zaboravio. Obećavam moderaciji da ću od sada biti dobar momak :-X

--- Крај цитата ---

Роберте, већ сам у уводу нагласио да су називи родова произвољни и да сам нека изабрао због лакшег памћења. Ваш род сам назвао Радонићи, јер се на подручју сјеверне Далмације помиње јака влашка група под називом Радонићи, са документованим поријеклом са подручја Херцеговине. С обзиром да припадника вашег рода има и у Херцеговини, а крајишки огранци могу довести своје поријекло до сјеверне Далмације, могло би лако бити да се у твом презимену сачувала ранија племенска ознака. Зато сам ставио назив рода Радонићи.

Наравно, ово је само претпоставка и можда није тачна, али је Радонићи релативно лако за памћење па бих га засад оставио.

Љиљан:
Mislim da je u redu da se rod zove ovako. Eventualno da se nazove Radonići/Ružići, pogotovo ako se ima u vidu da rad Kristijana Jurana (Doseljavanje Morlaka u opustjela sela Šibenske zagore u 16.vijeku). Manje, više, slažem se sa Sinišom da je ime vrlo proizvoljna stvar, i sutra ga, ako bude još podataka, možemo lako promijeniti.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију