ДНК порекло > Српски ДНК пројекат

Модални СТР профили српских родова

(1/3) > >>

Синиша Јерковић:
Ако постоји неки конкретан и видљив резултат нашег рада на пројекту (при томе мислим на све тестиране и све оне који су учествовали у дискусијама) онда је то управо генетичко профилисање српских родова. За овај преглед изабрао сам оне који су у генетичком смислу веома препознатљиви и код којих смо могли да успоставимо везу у писаним изворима или кроз славе. Наравно, на пројекту има још профилисаних родова, али недостају јаснији подаци који би их повезали у једну цјелину. Такође неки од овдје приказаних родова имају и неке СТР специфичности по којима су препознатљиви. Како год, овдје приказане модалне вриједности маркера, показују могуће маркерне вриједности њихових предака. Додао сам и потврђене СНП-ове , најниже у стаблу, за оне родове за које је то познато.

Називе родова сам давао по већ устаљеном називу на форуму или сам их сам назвао (немојте се пуно обазирати на називе, некако се морају назвати, ради лакшег памћења).

Такође, већина ових родова, по старости има претка који је је живио у средњем вијеку. Неки од ових родова су мали, док су неки раширени.

У сваком случају вјерујем да ће овај преглед бити користан. И ако Бог да да издвојимо још српских родова.


Небојша:
Свака част Синиша. Лепо изгледа и сасвим сигурно ће бити од користи многима.

vojinenad:
Имам ја питање, примећујем у табели приказану вредност 23 на маркеру DYS635 иако га ја немам у резултату мог теста. Ако може кратко објашњење. Такође ме интересује да ли се и са колико сигурности може тврдити да ми припадамо овом СНП (CTS 10228) обзиром да нисмо радили тест на овај СНП.

Небојша:
Овде треба убацити и буњевачки "модал" I2a Dinaric South. Они имају своју групу, јасно издефинисану.

Синиша Јерковић:

--- Цитат: vojinena  Август 09, 2015, 01:32:27 поподне ---Имам ја питање, примећујем у табели приказану вредност 23 на маркеру DYS635 иако га ја немам у резултату мог теста. Ако може кратко објашњење. Такође ме интересује да ли се и са колико сигурности може тврдити да ми припадамо овом СНП (CTS 10228) обзиром да нисмо радили тест на овај СНП.

--- Крај цитата ---

У праву си, Војинена, за ваш род заиста нема тестираног маркера 635 па сам узео модални за И2а Динарик Сјевер групу. Исти је случај и са Мириловићима.

Што се тиче CTS 10228, он одређује читаву И2а Динарик хаплогрупу, тако да су шансе да нисте позитивни на  CTS 10228 заиста минималне.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију