ДНК порекло > Организоване акције тестирања

Српски ДНК месец 2023

(1/64) > >>

НиколаВук:
Друштво српских родословаца „Порекло“ организује традиционално ДНК тестирање поводом Српског ДНК дана 14. септембра. Акција “Српски ДНК месец 2023” ће трајати од 14. септембра до 15. октобра. Позивамо све заинтересоване да се пријаве.

Цена тестирања је изузетно повољна – уместо пуне цене од 13.000 динара, током Српског ДНК месеца цена тестирања биће 7.000 динара.

Напомињемо да се тестира Y-ДНК хромозом што значи да је могуће да се тестирају искључиво мушкарци. Добијени резултат је на 25 маркера, а по добијању резултата стручњаци Српског ДНК пројекта даће кратко тумачење резултата. Тестирани ће добити и сертификат који заједнички издају Биолошки факултет Универзитета у Београду и Српски ДНК пројекат.

Број кандидата за тестирање је ограничен па вам препоручујемо да се пријавите на време!

Резултати ће бити објављени у табели Српског ДНК пројекта.

Српски ДНК пројекат је пионирски подухват Друштва српских родословаца „Порекло“ основан септембра 2012. године, а до данашњег дана тестирано је преко 7.000 људи.

Захваљујући Српском ДНК пројекту до данас је откривено на стотине генетичких профила старих родова и племена.

Будите и Ви један од оних који ће на овај начин сазнати своје порекло.

Добро дошли у свет генетичке генеалогије!

https://www.poreklo.rs/2023/09/14/srpski-dnk-mesec-2023-veliki-popust-na-dnk-testiranje-prijavite-se/

НиколаВук:
Прошле недеље смо предали прву туру узорака за ову акцију, следи списак кандидата чији су узорци предати:

1. Веселиновић, Ђурђиц, Витковиће, Нови Пазар
2. Кусић, Ђурђевдан, Језера, Теслић
3. Вукојевић, Пантелијевдан, Равнице, Нови Град

drajver:
2. Кусић, Ђурђевдан, Језера/Теслић

Припада хаплогрупи I2-PH908. Иако му је хаплотип прилично модалан, постоје неке вриједности маркера које су незнатно помјерене у односу на модал, попут DYS389-II=30 и DYS458=19. Управо те вриједности повезују га са још двије породице које су му по слави, географији и укупном хаплотипу блиске. Ради се о Лукићима из Бијелог Бучја/Теслић (разликују се на 3/23 маркера) и о једном нејавном резултату из Бољанића/Добој, који је поријеклом из Теслића (разликују се у 2/23 маркера). Сва три појединца издвојена су на СДП у исти род.

Поријекло овог рода по свему судећи треба тражити у планинској области југозападно од Теслића, гдје су у 16. и 17. вијеку  биле развијене самоуправне српске кнежине. Корисно би било кад би се род провјерио и профилисао кроз дубинске или SNP тестове.

Ojler:
3. Вукојевић, Пантелијевдан, Равнице/Нови Град, I-Y3120>I-S17250>I-Y4882>I-A1328>I-Y188845>, род А

Ово је други тестирани Вукојевић пантелијевштак и као и претходни припада роду крајишких пантелијевштака, што је било и очекивано. До сада је утврђено да овом роду припадају породице Ћирић (Марићка/Приједор), Крејић (Србац), Рудић (Горњи Класнић/Глина), Бувач (Омарска/Приједор), Маливук (Бођани/Бач), Вученовић (Гаћани/Приједор), Вукојевић (Будимлић Јапра/Оштра Лука), Рнић (Отишић/Врлика), Југовић (Шаринци/Прњавор) и Трамошљика (Јелићка/Приједор). Тестирани је навео предање по коме су дошли из Шекулара у Црној Гори, а помиње се и река Пива.

У хаплотипу тестираног најизраженија је вредност маркера DYS439=14, која је како се чини његова приватна карактеристика, с обзиром да је хаплотип другог тестираног Вукојевића не поседује. Међу припадницима овог рода вредност DYS439=14 поседује једино хаплотип Ћирића (Марићка/Приједор), који се од хаплотипа тестираног разликује на два од 20 упоредивих маркера. Као карактеристични маркери хаплотипа Вукојевића уочавају се још DYS458=18 и повишена вредност DYS635=24, које су карактеристичне за овај род, те DYS576=19.
Овом резултату је најближи хаплотип претходно тестираног Вукојевића из Будимлић Јапре (Оштра Лука) са разликом на два од 23 упоредива маркера и подударањем на карактеристичним вредностима DYS458=18, DYS576=19 и DYS635=24.

Рус:
Чудна ствар је да овог пута има тако мало људи који желе да се тестирају.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију