ДНК порекло > Организоване акције тестирања

Светски ДНК месец 2023

(1/47) > >>

НиколаВук:
Друштво српских родословаца „Порекло“ организује традиционално ДНК тестирање поводом Светског ДНК дана 25. априла. Акција “Светски ДНК месец 2023” ће трајати од 3. до 30. априла. Позивамо све заинтересоване да се пријаве.

Цена тестирања је изузетно повољна – уместо пуне цене од 13.000 динара, током Светског ДНК месеца цена тестирања биће 7.000 динара.

Напомињемо да се тестира Y-ДНК хромозом што значи да је могуће да се тестирају искључиво мушкарци. Добијени резултат је на 25 маркера, а по добијању резултата стручњаци Српског ДНК пројекта даће кратко тумачење резултата. Тестирани ће добити и сертификат који заједнички издају Биолошки факултет Универзитета у Београду и Српски ДНК пројекат.

Пријаву за тестирање можете извршити путем контакт форме на линку:

https://www.poreklo.rs/2023/04/03/svetski-dnk-mesec-2023-veliki-popust-na-dnk-testiranje-prijavite-se/

Након што примимо Вашу пријаву добићете путем мејла детаљне инструкције за даље кораке.

Број кандидата за тестирање је ограничен па вам препоручујемо да се пријавите на време!

Резултати ће бити објављени у табели Српског ДНК пројекта.

Српски ДНК пројекат је пионирски подухват Друштва српских родословаца „Порекло“ основан септембра 2012. године, а до данашњег дана тестирано је преко 7.000 људи.

Захваљујући Српском ДНК пројекту до данас је откривено на стотине генетичких профила старих родова и племена.

Будите и Ви један од оних који ће на овај начин сазнати своје порекло.

Добро дошли у свет генетичке генеалогије!

Уколико из било ког разлога не можете послати пријаву путем контакт форме, исту можете послати и путем имејла на имејл адресу [email protected].

НУки ⚔🦅⚔:
Имамо ли списак прве туре?

НиколаВук:
Ево најзад и списка прве и друге туре за ову акцију, које су већ предате лабораторији:

1. тура

1. Радомировић, Јовањдан, Плешин, Рашка
2. Васић, Јовањдан, Торник, Љубовија
3. Чаровић, Никољдан, Бело Поље, Горњи Милановац
4. Николић, Јовањдан, Дреновац, Параћин
5. Ковч, Порохова, Тернопиљ (Украјина)

2. тура

6. Дајевић, Мратиндан, Каровићи, Чајниче
7. Дрпић, Аранђеловдан, Крушчић, Кула
8. Будимац, Мратиндан, Стапар, Сомбор
9. Пауновић, Јовањдан, Ковачи, Краљево
10. Брчкало, Лазаревдан, Подмеденик, Пале
11. Филиповић, Ђурђевдан, Рудо
12. Ненин, Никољдан, Арадац, Зрењанин
13. Котарац, Јовањдан, Нови Сланкамен, Инђија
14. Рађен, Ђурђевдан, Жагровић, Книн

Небојша:
13. Котарац, Јовањдан, Нови Сланкамен, Инђија, J2b-M205>Y22059

Према предању, Котарци су досељени крајем 18, или почетком 19. века из Равних Котара у Северној Далмацији. Старије презиме Смиљанић. Иако податак о старијем презимену може бити непоуздан, нека веза са крајишким Смиљанићима није искључена. Наиме, Котарац чини исти генетички род са Вејновићем (Василијевдан) из околине Удбине (Толић). Деле чак и веома ретку мутацију 13 на споромутирајућем маркеру 392. Православни Смиљанићи би такође требало да славе Јовањдан, а у Равне Котаре су прешли управо из околине Удбине негде у 17. веку. Занимљиво је да су у Удбини били одмах до Цвијановића (Јовањдан), који су такође тестирани на 23anMe и припадају хаплогрупи J2b-M205.

Причу око Смиљанића компликује резултат Смиљанића E-V13>FGC11450 из Удбине. Такође, и на 23andMe има неких Смиљанића E1b. Они су део досељеничке струје из Бриња, где је E-V13 веома заступљена, а чини се и разноврнсна (Платише, Орлићи, Гостовићи, Станићи). Међутим, најчешћа слава ових E1b родова из Бриња је Никољдан, Јовањдан се и не појављује. Иначе се слава Св. Јован не јавља код припадника E-FGC11450 у Крајини (Митровдан, Св. Трифун, итд.).

Ако бих морао гласно да размишљам, из ове перспективе ми делује да је неко од Јовањштака J2b-M205 (Усорци) "ушао" некако у крајишке Василијевштаке (Вејновићи), а да је неко од E-V13 ушао међ Јовањштаке M205 из северне Лике. Ово је за сада на дугачком штапу, Смиљанићи су испали E-V13, али ово предање и генетичко поклапање Котараца може имати неки логичан расплет временом.

Зрно:
8. Будимац (Мратиндан), Стапар/Сомбор

Припада хаплогрупи R1b-PF7562, тачније низводној FT44409. Иако је по маркерима најсличнији са Булатом из Глине (2 маркера разлике), требало би да је ближи род са осталом тројицом који славе Мратиндан, а сви су из Војводине-Мачве. У табели је управо стављен у тај род Б. Од Симоновића из Идвора се разликује на 3 маркера од 25, а од Исаковића из Бадовинаца на 4 од 23. Трећи, из околине Сремске Митровице, није јаван и има мање тестираних маркера по којима имају 1 разлике. У разматрању је и Пантић са славом Ђурђиц из Мачве (Метковић) од кога се разликује на 3 од 25 маркера.

https://www.yfull.com/tree/R-Y31335/

https://www.poreklo.rs/2023/01/11/haplogrupa-r1b-kod-srba/

Тестирани је навео да су присутни у Стапару од 1750. када постоје подаци из матичних. По презимену је логично се предак доселио из Будима или је боравио тамо.
 

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију