ДНК порекло > Српски ДНК пројекат

Генетичка слика Срба из Србије

(1/43) > >>

НУки ⚔🦅⚔:
Отварам ову тему по угледу на тему "Генетичка слика Срба из Босне и Херцеговине". Овде бисмо постављали пресеке за различите регионе Србије и расправљали о генетичкој слици Срба са десне стране Дрине.

Конкретније, хтео бих да одрадим пресеке по регионима за Србе из Србије. Пресеци би изгледали као они за Србе из БиХ. Користио бих јавне резултате из табеле Пројекта и нејавне резултате са заштићеног дела форума, што је у збиру неких 2500-3000 резултата.
Имамо већ статистике за поддијалекте са територије Србије, али сматрам да их је превише (преко 20) за неку једноставну општу поделу. Мислим да би Србију требало поделити на неке свима препознатљиве историјске и географске регионе, у оквиру којих би били обједињени резултати Срба из Србије. Таквих региона не треба бити више од 10.

На нету сам пронашао ову карту:
Мислим да је подела сасвим коректна, овако сам отприлике ја то замишљао. 
Једино ми је мало чудно подељен југ Србије. Ја бих спојио јужно Поморавље и Шоплук са карте у једну област, тај простор се поклапа са територијом средњоштокавских дијалеката.
Чини ми се да ниједан од региона у Војводини нема више од 100 тестираних Срба, тако да бих Војводину рачунао као једну целину.

Шта мислите о оваквој подели? Имате ли неке додатне препоруке за сам изглед и структуру статистике?
Христифор:
Мислим да је ова подела најбоља и најреалнија. Само напред. ;)

Небојша:
Слажем се. Не би било лоше урадити по оваквој подели. Одвојена је лепо Јужна Морава од Шоплука. Једино што је мало узана област при северу, па је теже за издвајање тестираних.

Једино што ће Црногорци из Топлице и Јабланице једним делом завршити у Јужној Морави, другим у Расини/Топлици. Али и они су миграција пре 1900. па морају бити део статистике.

Кековац:
Можда би комплетну долину Ибра требало припојити Рашкој а Косовско Поморавље Јужном Поморављу. Овако се у случају јужне Покрајине држимо административне поделе а у случају северне се не држимо адриминстративне него географске поделе па ми се чини да нисмо конзистентни.

Небојша:

--- Цитат: Кековац  Децембар 06, 2022, 12:59:55 поподне ---Можда би комплетну долину Ибра требало припојити Рашкој а Косовско Поморавље Јужном Поморављу. Овако се у случају јужне Покрајине држимо административне поделе а у случају северне се не држимо адриминстративне него географске поделе па ми се чини да нисмо конзистентни.

--- Крај цитата ---

Помислих и на тај део Стари Влах, Рашка. Треба боље решити. Можда је најсмисленије направити поделу према миграционим струјама.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију