ДНК порекло > Организоване акције тестирања

Тестирање родова из Источне Србије

(1/10) > >>

Златан:
Нисам нашао другу прикладну тему за ово кратко питање. Брзо само убацио "Браничево", тј "Тимочка Крајина" у претрагу наше ДНК базе и видео са има оскудних 20, тј 16 унетих/тестираних.

С обзиром да је то мој родни крај, занимало би ме какви су планови у том смеру? Може ли се очекивати нека иницијатива за тестирања источне Србије? То је мало пасивнији крај, али би било веома интересантно видети те резултате, а још више за нас одатле - наћи нека поклапања.

Иван Вукићевић:
Златане, отворио сам нову тему пошто смо већ у пар наврата спомињали да је Источна Србија област у којој је до сада показано најмање интересовање за тестирање. Било би занимљиво видети генетску структуру староседелачког српског страновиштва из Браничева и Тимочке Крајне, али за организовану акцију тестирања је пре свега потребно обезбедити финансије. Тренутно су у току акције тестирања Косоваца, Срба из Румуније, као и Мијака и Брсјака из Македоније. Источна Србија би свакако требала да буде приоритет у наредном периоду, али још увек ништа конкретно није у плану.

Златан:
Не знам колико су у другим деловима земље људи упознати уопште с постојањем таквих тестова на генетско пра-порекло, али пар особа из мог места са којима сам потегао причу о днк анализи су на почетку мислили да сумњам у жену тј. сумњам да су деца моја.

На крају је обично људима обично интересантно и неки би чак и желели да ураде, али им је много да дају 6к, односно 12к динара на тестирање. Други би опет дали и новац за то, али их мрзи да иду у Београд, тј путују скоро 4 сата у оба  правца.

А требаће по мом мишљењу времена да шире масе младих постану свесне да такви тестови днк постоје. Зато би нека иницијатива нашег сајта, наравно уз обезбиђивање средстава била добродошла.

Ја сам нпр могу да убедим две, три особе на тестирање,  али мало је то за неке анализе.

Него, када о томе говоримо, ви који сте већ радили тестирања у другом областима.. о којој суми новца говоримо?

Иван Вукићевић:

--- Цитат: Златан  Новембар 25, 2018, 03:05:32 поподне ---На крају је обично људима обично интересантно и неки би чак и желели да ураде, али им је много да дају 6к, односно 12к динара на тестирање. Други би опет дали и новац за то, али их мрзи да иду у Београд, тј путују скоро 4 сата у оба  правца.

--- Крај цитата ---

Тестирање за чланове Порекла кошта 6500 динара. Притом, сваки члан може да предложи три кандидата годишње за које важи иста цена. 12000 динара плаћају једино они који самостално оду у лабораторију.

Узорци се могу послати поштом, тако да ни тај изговор не стоји. Ко стварно жели да се тестира, то и уради.


--- Цитат: Златан  Новембар 25, 2018, 03:05:32 поподне ---Него, када о томе говоримо, ви који сте већ радили тестирања у другом областима.. о којој суми новца говоримо?

--- Крај цитата ---

Када се раде планска истраживања број тестираних је ретко када мањи од 200, и у таквим случајевима лабораторија даје попуст од 6000 динара. Дакле, потребно је обезбедити барем 1.200.000 динара за једно такво истраживање. Наравно, може се радити и мање истраживање, али тада се не може добити било каква меродавна статистика.

ДушанВучко:

--- Цитат: Златан  Новембар 25, 2018, 03:05:32 поподне ---Не знам колико су у другим деловима земље људи упознати уопште с постојањем таквих тестова на генетско пра-порекло, али пар особа из мог места са којима сам потегао причу о днк анализи су на почетку мислили да сумњам у жену тј. сумњам да су деца моја.

--- Крај цитата ---
Људи су упознати уколико их интересује...А пошто интернета има у свим деловима земље, ствар је само у томе што није свуда исто интересовање за ово. Предњаче динарски крајеви, док је на последњем месту по броју тестираних, а вероватно и по интересовању, управо источна Србија...То је тренутно генетичка "црна рупа" Србије, нажалост

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију