ДНК порекло > Српски ДНК пројекат

Српски ДНК Пројекат - разно

(1/14) > >>

Српска14:

--- Цитат: Дервента  Јануар 16, 2018, 09:59:04 поподне ---Већина породица из краја мог оца (околина Дервенте) има предање о поријеклу из Старе Херцеговине или Црне Горе. Антрополошки и језично се сасвим уклапају у Динарце. Знам да морамо чекати више тестираних из овог краја, али ме не би превише изненадило да овај микро регион има вриједности I2 Din S близу нивоа Херцеговине као исељеничке матице. Ја сам тестиран на PH908 a у Цвртковцима постоје велики број мојих презимењака Тутњевића. Било би интересатно тестирати неке од њих, као и додатне породице из околине.

--- Крај цитата ---

Већина Срба, поготово динарских има таква предања, што не значи да су та предања тачна. Да би се тако нешто тврдило потребна је конкретнија генетска веза и чврсто предање о конкретном мјесту поријекла. Ја као Херцеговац могу рећи да се становништво сјеверне Босне по фолклору, менталитету и обичајима, па и антрополошки, разликује од нас Херцеговаца.

Jelic:

--- Цитат: Српска14  Јануар 16, 2018, 10:59:22 поподне ---Ја као Херцеговац могу рећи да се становништво сјеверне Босне по фолклору, менталитету и обичајима, па и антрополошки, разликује од нас Херцеговаца.

--- Крај цитата ---

Мислим да смо сви то овде схватили, и научили напамет. Замолио бих да се дискусија поново не удаљава од главне теме.

Српска14:

--- Цитат: Лука  Јануар 16, 2018, 11:06:50 поподне ---Мислим да смо сви то овде схватили, и научили напамет. Замолио бих да се дискусија поново не удаљава од главне теме.

--- Крај цитата ---

Зашто само опомена на мој коментар, када се удаљило од теме већ на претходној страници?

Jelic:

--- Цитат: Српска14  Јануар 16, 2018, 11:13:12 поподне ---Зашто само опомена на мој коментар, када се удаљило од теме већ на претходној страници?

--- Крај цитата ---

Зато што по стоти пут понављаш једну те исту ствар, између осталог. Да је и неко други написао још један пост на тему порекла становништва северне Босне био би опоменут као што си и ти. Исту ствар сам урадио и када се повела прича о Норманима овде.

Српска14:

--- Цитат: Небојша  Јануар 17, 2018, 07:48:58 пре подне ---Није надам се више потребно понављати да се на основу физичког изгледа и сл., не могу тек тако доносити закључци о Y-днк хаплогрупи. Иста је ствар са становништвом северне Босне.

Ни Дивчићи вероватно не одударају изгледом пуно од осталог становништва Романије и околине али су ето E-V13, што нема наравно никакве везе. Ова хг је толико дуго у Европи, да је неумесно извлачити овакве паралеле (тамни, светли и сл).

Ово такође не значи да им је предање оборено, већ само да нису генетски Дробњаци. Они имају предање да су "из Дробњака". Колико видим не помињу конкретно ниједну породицу, братство. Дробњак је широк појам и у тим крајевима је очито било више хаплогрупа, а не треба искључити могућност да су само прошли кроз ту област, тј. да им је то била једна од етапних станица на путу до Романије.

За Лопандиће се каже да су пореклом из источне Херцеговине, тачније из Дабарског поља, од братства Ђурица:
https://www.poreklo.rs/2012/02/22/poreklo-prezimena-lopandic/

--- Крај цитата ---

И Дивчић се одлично уклапа у породице из Дабарског поља са затвореног дијела истраживања, славе и исту релативно ријетку славу, тако да прича о Дробњацима је без сумње оборена. И сам тестирани је био скептичан према том предању из Дробњака, зато га није напоменуо приликом слања узорка, јер није желио да га то предање евентуално одведе у погршеном смијеру. Што се тиче физичког изгледа, постоје неке одређене заједничке антрополошке каректеристике одређених хаплогрупа и то није никаква "квази-наука" (то тврде људи стручнији и од мене и од тебе), али наравно на једном појединцу то не мора да се види.

Што се тиче сјеверне Босне, ја не видим да постоји нека јака генетска веза ових крајева са старом Херцеговином и Црном Гором колико се овдје покушава натегнути. Да не помињем друге разлике које се овдје игноришу. Људи се углавном ту хватају неких општих мјеста и стереотипа да су сви насељени из ЦГ и старе Херцеговине, а сво стариначко становништво су побили куга, Еуген Савојски и Сулејман Величанствени и сл.:). Отприлике та шаблонска матрица иде за сваки српски крај који није на простору данашње авнојевске Црне Горе. Као што сам рекао, свако има право да пише и мисли шта хоће, али имам и ја право да дам своје мишљење на одређену тему.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију