ДНК порекло > Српски ДНК пројекат

Крајишки Василијевштаци

<< < (2/2)

Jelic:

--- Цитат: Брубноград  Новембар 18, 2017, 03:52:55 поподне ---За неку ближу слику о породицама које славе Василијевдан је неопходно тестирати личке Басте (по могућности огранак из Средње Горе који је и био најбројнији).

--- Крај цитата ---

Очито је да на подручју Крајине постоје два различита рода са овом ретком славом, једни, са матицом у околини Герзова (тамо има доста родова са овом славом, а има их не мали број и на територији између Босне и Врбаса, ти између Босне и Врбаса би свакако могли бити повезани са овима у околини Герзова) су се изгледа највише одатле исељавали према северној Далмацији и они су I2-PH908, док других има највише очито на подручју Лике и још увек се не може закључити која им је хаплогрупа "оригинална" тј. првобитна (за сада постоје две међу њима, R1a-M458 и J2b1-M205).

Но, да не дужимо, није ово тема за родове који славе ову славу. :)

Банија:

--- Цитат: Лука  Новембар 18, 2017, 04:27:08 поподне ---Очито је да на подручју Крајине постоје два различита рода са овом ретком славом, једни, са матицом у околини Герзова (тамо има доста родова са овом славом, а има их не мали број и на територији између Босне и Врбаса, ти између Босне и Врбаса би свакако могли бити повезани са овима у околини Герзова) су се изгледа највише одатле исељавали према северној Далмацији и они су I2-PH908, док других има највише очито на подручју Лике и још увек се не може закључити која им је хаплогрупа "оригинална" тј. првобитна (за сада постоје две међу њима, R1a-M458 и J2b1-M205).

Но, да не дужимо, није ово тема за родове који славе ову славу. :)

--- Крај цитата ---

Није баш тако једноставно, с обзиром да је овај род који је J2b1-M205 на простор Лике дошао управо из Далмације (не би било лоше провјерити и Далматинце који носе ово презиме).
Оба рода која имамо у Лици су бројна, R1a-M458 (34 куће у селу одакле је тестирани према подацима из 1915. године) и J2b1-M205 (26 кућа у селу одакле је тестирани према подацима из 1915. године), па би тестирање Басти као бројчано најјачег рода који слави Василијевдан свакако било пожељно.

Не би било лоше отворити тему за родове који славе Василијевдан и тамо пребацити ове поруке.

Jelic:

--- Цитат: Брубноград  Новембар 18, 2017, 04:55:34 поподне ---Не би било лоше отворити тему за родове који славе Василијевдан и тамо пребацити ове поруке.

--- Крај цитата ---

Слажем се.

Jelic:

--- Цитат: Брубноград  Новембар 18, 2017, 04:55:34 поподне ---Није баш тако једноставно, с обзиром да је овај род који је J2b1-M205 на простор Лике дошао управо из Далмације (не би било лоше провјерити и Далматинце који носе ово презиме).
Оба рода која имамо у Лици су бројна, R1a-M458 (34 куће у селу одакле је тестирани према подацима из 1915. године) и J2b1-M205 (26 кућа у селу одакле је тестирани према подацима из 1915. године), па би тестирање Басти као бројчано најјачег рода који слави Василијевдан свакако било пожељно.

Не би било лоше отворити тему за родове који славе Василијевдан и тамо пребацити ове поруке.

--- Крај цитата ---

Сад видим да Карановић све ове родове са славом Василијевдан, дакле и Павковића R1a-M458, и Вејновића J2b-M205, као и тестираног из Далмације са овом славом који је I2-PH908 групише у један род, заједно. Наводи да им је старина у области Змијања, одакле је и тестирани Кривокућа који је несумњиво повезан са тестираним из Далмације који је I2-PH908. Дакле, могуће да је основа тј. оригинална хаплогрупа овог рода I2-PH908, што због Кривокуће који је са територије одакле је овај род населио Далмацију, што због тога што постоји и једна фамилија из источне Херцеговине са овом хаплогрупом и славом која тренутно није за објављивање. Додуше, требало би још тестираних из ове групе родова да би се донео коначан закључак, мада за сада све упућује да је то тако.

Небојша:

--- Цитат: Лука  Новембар 18, 2017, 05:34:51 поподне ---Сад видим да Карановић све ове родове са славом Василијевдан, дакле и Павковића R1a-M458, и Вејновића J2b-M205, као и тестираног из Далмације са овом славом који је I2-PH908 групише у један род, заједно. Наводи да им је старина у области Змијања, одакле је и тестирани Кривокућа који је несумњиво повезан са тестираним из Далмације који је I2-PH908. Дакле, могуће да је основа тј. оригинална хаплогрупа овог рода I2-PH908, што због Кривокуће који је са територије одакле је овај род населио Далмацију, што због тога што постоји и једна фамилија из источне Херцеговине са овом хаплогрупом и славом која тренутно није за објављивање. Додуше, требало би још тестираних из ове групе родова да би се донео коначан закључак, мада за сада све упућује да је то тако.

--- Крај цитата ---

Што се М205 тиче, није немогућа та веза са Змијањем због оних Лакића из Соколова. Иначе он има сличан хаплотип као неки M205 са простора Северне Далмације. У тој су групи су Тинтори, затим једна породица чији резултат не можемо објавити, а ни Вејновићи нису далеко (опет веза Змијање - Сев. Далмација).

Али требало би још неке родове са Св. Василијем тестирати. Иначе Карановић није сигуран да ли је ова група пореклом од Рашке, или из Средње Босне. С обзиром на хаплогрупе, могуће да је микс(?), ако се наравно кретала заједно.

Да се вратимо на тему, као и ову групу са Св. Василијем, Карановић и групу родова који славе Петровдан, тј. Часне Вериге, сврстава у досељенике с југоистока.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију