ДНК порекло > Српски ДНК пројекат

Крајишки Василијевштаци

(1/2) > >>

Небојша:

--- Цитат: симо  Новембар 18, 2017, 02:40:12 поподне ---Слава Часне Вериге је заправо замјенска слава за Петровдан, јер је Петровдан било тешко славити у љетним мјесецима. Тако су неке породице задржале Петровдан,а неке прешле на Часне вериге. Карановић све те породице групише у исти род, међутим моја породица која је I2-PH908 очигледно не припада овом роду који је E-V13>PH1246 и који би судећи по неким поклапањима у Србији могао заиста бити компактан. Такође, у Лици имамо Жакуле које славе Петровдан,а припадају трећој хаплогрупи R1a.

Вјерујем да ћемо у овом мјесецу имати тестираног Балабана из Бјелајског Поља. Тај резултат ће јасно показати да ли поред E-V13>PH1246 рода који слави Петровдан/Часне Вериге постоји и други род у Крајини (I2-PH908?) а слави исту славу.

--- Крај цитата ---

Зар не постоји прича да су Јерковићи (Петровдан) блиски једној породици из Северне Далмације, чија је стара слава Св. Василије? У том смислу не би чудило то крајишко "прибраћивање". Или та генетска веза ипак није 100% сигурна? У сваком случају и међу овима што славе Василија у Крајини би онда било више хаплогрупа.

Jelic:

--- Цитат: Небојша  Новембар 18, 2017, 03:18:18 поподне ---Зар не постоји прича да су Јерковићи (Петровдан) блиски једној породици из Северне Далмације, чија је стара слава Св. Василије? У том смислу не би чудило то крајишко "прибраћивање". Или та генетска веза ипак није 100% сигурна? У сваком случају и међу овима што славе Василија у Крајини би онда било више хаплогрупа.

--- Крај цитата ---

Та породица је блиска Јерковићима на малом броју маркера тако да није сигурно да ли су заиста повезани.

Иначе, старина те породице из Далмације која слави Василијевдан је несумњиво у околини Герзова тј. одатле су досељени у северну Далмацију.

Небојша:

--- Цитат: Лука  Новембар 18, 2017, 03:23:24 поподне ---Та породица је блиска Јерковићима на малом броју маркера тако да није сигурно да ли су заиста повезани.

Иначе, старина те породице из Далмације која слави Василијевдан је несумњиво у околини Герзова тј. одатле су досељени у северну Далмацију.

--- Крај цитата ---

Да ли постоји поклапање са Кривокућама са Змијања? У том случају би матица овог I2-PH908 рода са Св. Василијем, могла би у околини Герзова. Од овог рода је и Баја Мали Книнџа (Пајчини, даље Ињци). :)

У Северној Даламцији и Лици се код слављеника Св. Василија јављају још и хаплогрупе R1a-M458 и J2b-M205.

Jelic:

--- Цитат: Небојша  Новембар 18, 2017, 03:30:50 поподне ---Да ли постоји поклапање са Кривокућама са Змијања? У том случају би матица овог I2-PH908 рода са Св. Василијем, могла би у околини Герзова. Од овог рода је и Баја Мали Книнџа (Пајчини, даље Ињци). :)

У Северној Даламцији и Лици се код слављеника Св. Василија јављају још и хаплогрупе R1a-M458 и J2b-M205.

--- Крај цитата ---

Са Кривокућом се тај тестирани поклапа на свих 17. упоредивих маркера, тако да у повезаност нема никакве сумње.

А што се тиче повезаности са Ињцима (и са њиховим огранцима Пајчинима, Коњикушићима итд) из ливањског поља, ни у то не би требало бити сумње и неких изненађења јер и они у ливањско поље долазе из околине Герзова. Писали смо већ о свему томе.

Остали родови по Лици, Кордуну и Банији који славе Васлијевдан су очито нека друга генетска прича, а само поједини њихови огранци су мигрирали и у северну Далмацију.

Банија:
За неку ближу слику о крајишким породицама које славе Василијевдан неопходно је тестирати личке Басте (по могућности огранак из Средње Горе који је и био најбројнији).

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију