ДНК порекло > Организоване акције тестирања

Српски ДНК дан 2017

(1/155) > >>

Јовица Кртинић:
Друштво српских родословаца „Порекло“ покренуло је 14. септембра 2012. године Српски ДНК пројекат, јединствен подухват из области генетичке генеалогије на нашим просторима. Обележавајући тај датум, а у сарадњи са нашим пријатељима из београдског ДНК центра за генетику, организоваћемо ДНК тестирање под веома повољним условима.

Цена тестирања поводом „Српског ДНК дана“ биће 6.000 динара (редовна цена је 13.000 динара). Уз овај износ биће потребно уплатити и најмање 500 динара донације за Српски ДНК пројекат.

Реч је тестирању којим се утврђује прапорекло по мушкој линији,  тј. по Y-ДНК хромозому, што значи да се могу тестирати само мушкарци (нажалост, наше лабораторије још нису у могућности да раде и тзв. mt-ДНК тестирања, тј. да утврђују прапорекло по женској линији, па из тог разлога није могуће да се тестирају и особе женског пола).

ДНК тестирање ће моћи да се обави у четвртак, 14. септембра 2017. у ДНК центру за генетику (www.dnk.rs), Светозара Ћоровића 10 (угао са Владетином) од 9.00 до 19.00 часова. Они који нису из Београда моћи ће да пошаљу узорак поштом, тако да он стигне на напред поменуту адресу у периоду од 11. до 15. септембра 2017.

Тестирање је безболно и обавља се тако што се са штапићем за букални брис узме узорак утрљаваљем штапића по унутрашњој страни образа.

Добија се резултат на 23 маркера, што је довољно да се одреди припадност одређеној хаплогрупи и утврди сродство са досад тестираним појединцима.

Пријаве за тестирање шаљите на [email protected] са назнаком: Пријава за тестирање за Српски ДНК дан. По пријему пријаве добићете све неопходне инструкције за даље кораке.

Напомињемо да чланови Друштва српских родословаца „Порекло“ (са плаћеном чланарином за 2016. годину) имају право да предложе до три кандидата за тестирање, а они ће бити ослобођени обавезе уплате донације за Српски ДНК пројекат.

Резултати ће бити објављени у табели Српског ДНК пројекта, уз анализе и дискусије на нашем форуму.

Пријаве за тестирање примамо до 11. септембра 2017.

Пожурите!

Банија:
Радим на томе да приволим на тестирање банијске Рудиће и Сужњевиће.
Ови родови су били доста утицајни, а славе и ријетку крсну славу - Пантелијевдан (колико ми је познато нисмо имали тестираних Крајишника са овом крсном славом).

СРБ.МНЕ:
nebi bilo lose da malo  relamirate ovu ideju na tv  dosta bise naroda testiralo

Јовица Кртинић:

--- Цитат: СРБ.МНЕ  Август 20, 2017, 11:05:36 поподне ---nebi bilo lose da malo  relamirate ovu ideju na tv  dosta bise naroda testiralo

--- Крај цитата ---
Ево, почињемо од сутра око 10.20 у јутарњем програму на Хепи ТВ.

Бакс:

--- Цитат: Број 1  Август 20, 2017, 11:17:57 поподне ---Ево, почињемо од сутра око 10.20 у јутарњем програму на Хепи ТВ.

--- Крај цитата ---

Лепо би пало и једно гостовање код Теше.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију