ДНК порекло > Српски ДНК пројекат

[Мапа] Распоред хаплогрупа за целу Србију

<< < (3/3)

Зрно:
Карте изгледају одлично, мада је велика густоћа линија на Косову и Метохији (по општинама). Када је рађена ова подела по окрузима (који су иначе по мом мишљењу дебилни), мислим да је и КиМ подељено на два округа....требало би по том принципу ставити.

Гмитар:
Захваљујем се свима на коментарима и критикама. Што се тиче грешке код Р1а исправио сам слику и замолићу админа да замени линк са исправљеном сликом. Одређене дисторзије у резултату јесу узроковане малим узорком. Чињеница јесте да има око 500 тестираних, али од тих 500 јесу на пример 250 из западних крајева и још 100 само из Расинског округа што оставља свега 150 да се расподели на све остале крајеве. Ја сам издвајао из базе тестиране са истим презименима, славама и из истог места. Неке области сам чак морао да спојим за обраду (Браничевски, Борски и Зајечарски свега скупа имају испод 10 тестираних, слична прича и за Војводину).

Моја идеја и јесте била да одрадим мапу за целокупно српско говорно подручје, али на сугестије људи преложено ми је да би било занимљивије одрадити крајеве које до сада нико није обрађивао попут Југа Србије/Косова. После сам само проширио мало на границе државе. Уколико будем опет уграбио слободног времена одрадићу и целокупно говорно подручје.

Што се Косова тиче, подаци су подељени на 4 области, нису рађени по општинама. Коришћене су бесплатне мапе (natural Earth) као основа и због тога се Косово приказује као независна држава што није по мом избору наравно. Требало би ту дебелу линију склонити одатле али се тога нисам на време сетио, сада бих морао испочетка да радим експортовање и интерполацију да би се то исправило ако бисмо хтели да личи на нешто.

МАПА САМО СРПСКО-ПРАВОСЛАНОГ СТАНОВНИШТВА:

Небојша:
Свака част Гмитре, мапе изгледају бескпрекорно, нема шта. Само мислим да фали детаљније објашњење. Колики је узорак нпр. Укупно, али и појединачно за области. Затим ко је све обухваћен статистиком.

У уводној поруци стоји да су мапе рађене на основу подата из јавних база као и из нашег днк пројекта. Код Ј групе видим на првој мапи 30% у области ист. Косова, а на другој је знатно мање. Да ли је то зато што су код прве мапе урачунати и Албанци?

По мени је битно да постоји овакво објашњење. Може да се створи потпуно друга слика. Или евентуално одрадити генерално заступљеност појединих хаплогрупа/подграна, а онда и за сваки народ појединачно.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију