ДНК порекло > Српски ДНК пројекат

Македонско питање

<< < (2/56) > >>

Небојша:

--- Цитат: Лепеничанин  Мај 23, 2016, 10:42:34 поподне ---Зато сам мишљења да на српском пројекту треба да стоје 1) Срби било ког порекла и 2) они који имају неко друго национално одређење а желе да им се резултати нађу на пројекту (можда то жели Пукић из Бара или још неко).
--- Крај цитата ---

Иако смо сви свесни како фунционише наш пројекат, тј. ко све може бити у њему, ово можда не би било лоше.

Искрено, волео бих да постоји само српски пројекат, без муслимана, Хрвата и осталих. Иако то сада није реално, због опсега посла пре свега, можда постоји као опција у будућности. Или ми евентуално да креирамо временом само Српски днк пројекат (без да се укида овај тренутни), тј. пројекат у коме ће се налазити само подаци тестираних Срба са ових простора.

Да не буде забуне, немам ништа против постојећег пројекта, мислим да је један од бољих те врсте (у смилу прегледности, података, итд.). ;)

Jacim:
Звучи чудно да некога на српском ДНК пројекту не интересују резултати муслимана и католика. Мислим да се слажемо о томе да добар број муслимана у Србији, ЦГ и БиХ потичу од исламизираних Срба. Пошто се приликом промјене вјере хаплогрупа не мијења, требало би да нам њихови резултати буду интересантни. Када се ради о католицима, ако нас не интересују гени Руђера Бошковића или Петра Прерадовића, не знам шта би нас овдје уопште интересовало.

Када се ради о Македонцима, ја ту видим јасну границу у односу на Србе. Имају одвојену територију, језик, а већим дијелом и поријекло. Колико сам видио, генетска слика Македонаца показује много већу корелацију са Бугарима, него са Србима (исправите ме ако гријешим). То је и очекивано, јер су они и по другим параметрима ближи Бугарима, него Србима.

Моје је мишљење да у овом пројекту веома недостају Албанци са територије данашње ЦГ. Они су важни да би се схватила генетска слика Срба. Рецимо, за многе Србе је важно да схвате ко су стари Кучи, ко су Дрекаловићи, а то би вјероватно већ било јасно да смо у пројекат уносили резултате из Затријепча, Фундине и Коћа.

МучаСR1bин:
Поштовани форумаши и заљубљеници у генетичку генеалогију, желео бих све да вас поздравим и честитам на резултатима! Желим и да најсрдачније честитам руководиоцима пројекта на вери, раду и труду и огромној енергији коју улажу у Српски ДНК пројекат не би ли одгонетнули порекло и путеве наших предака. Ја сам тестирани Мучибабић, али вас не бих овде замарао враћајући се на већ објављене резултате, своја сазнања и мишљење ћу објавити накнадно, у делу где је на сајту Порекло већ писано о мојој породице, а та мишљења су већ цитирана и овде.

Ако ми дозволите, изнео бих своје мишење о (не)уношењу резултата Македонаца у пројекат.
По вашим порукама, рекао бих да је основна проблематика у критеријумима који одређују ко ће све бити унет у пројекат. Мислим да нам је свима јасно да генетика не одређује етничку и националну свест и обрнуто. Следствено томе, тестирање Y хромозома нам говори из којих праисторијских популација су наши преци дошли, не и каква им је била свест у том тренутку, а још мање како се та њихова свест мењала (и колико пута) у прошлости до данашњег дана. Парафразирао бих овом приликом, великог научника и познаваоца Јужних Словена, Јована Цвијића који је рекао да је почевши од краја 14. века па кроз турску владавину све до данас, становништво од Загребачке горе па до Велешке клисуре на Вардару комплетно испремештано.

Не бих да нападам критеријуме који су овде давно установљени, али све треба да преживи тест времена, то је једино мерило да ли је нека теза у науци оправдана и колико. Уколико тежимо да ствари посматрамо са научне тачке гледишта, сматрам да би све тестиране Јужне Словене, али и припаднике националних мањина који су овде тестирани требало уврстити у резултате.
Како бих поткрепио своје мишење навешћу пар примера. Сви знате за Галипољске Србе и њихов пут. Шта би се десило у случају да је неки данашњи Македонац из Пехчева код Берова где су исти насељени, одлучио да се тестира и због наведених критеријума његов резултат не би био уврштен? Колико је то научно оправдано? Његови преци су у једном тренутку свакако били део српског етникума, а потом су постали део националног простора и државе који је већина вас свакако делила. Слажем се да није могуће обухватити све који су некада били део српског етникума, а данас су припадници држава у окружењу, те да се негде морамо ограничити. Сматрам да треба узети поред осталих и историјске критеријуме у обзир, према чему сваки становник данашње БЈР Македоније има сигурно више заједничког са српским етникумом него ли нека особа са територије севернодалматинских острва. Шта на пример уколико је тестирани пореклом из Беле Крајине, али се данас осећа као Словенац, што је његово право и говори словеначки језик, те је тиме ван критеријума српско-хрватског говорног подручја? Зар би и те резултате требало занемарити? Колико ли се Буњевци данас уклапају у назив Српског ДНК пројекта?

Мислим да уколико су већ испитаници пристали да се тестирају за Српски ДНК пројекат, то не би учинили, а да сигурно негде нису свесни, макар некадашње блискости и порекла њихових предака и да имају проблем с тим. Према томе, сматрам да четворица тестираних Македонаца, више него испуњавају садашње критеријуме да буду део резултата пројекта:
1) сви славе славу,
2) лингвисти ће рећи да су македонски говори староштокавска наречја и постепен прелаз ка западним говорима данашње Бугарске
3) порекло им је са некадашњих (у једном случају чак и са данашњих) територија које је захватала српска држава у одређеном периоду и где се народ издавао за српски ( само ћу навести пример Пореча тзв. ,,Мале Шумадије''!) дакле критеријум старе/нове дијаспоре је испуњен
4) и као најважније, слободном вољом већ су пристали да се тестирају за Српски ДНК пројекат, те не мислим да би их требало одвајати од осталих.

У прошлости смо се доста већ огрешили направили грешака из незнања према нашој браћи у данас суседним државама, те мислим да је крајње време да поврх свега на научној основи, обратимо пажњу и на део, данас заједничког јужнословенског простора где су живели људи који су до недавно имали другачију свест.
Волео бих да чујем мишење других, али сматрам да би територија некадашње СФРЈ у највећој мери обухватила језгрене и историјске територије на којима је у прошлости живео и данас живи српски народ и њему блиски генетски народи и мањине, те да уколико су у пројекту већ уношени резултати Хрвата католика као и муслимана из БиХ и националних мањина, не видим разлог зашто се не би наставило са таквом праксом и зашто Македонци не би били равноправно уношени у базу, ипак ми делимо исто или најсличније генетско наслеђе и историјску судбину.

Уз дужно поштовање према дугогодишњим члановима пројекта и форума изнео сам горенаведено мишљење не са циљем да било кога критикујем, већ из најбоље намере да дам свој допринос тамо где мислим да могу да помогнем

МучаСR1bин:

--- Цитат: Jacim  Мај 23, 2016, 11:18:15 поподне ---Звучи чудно да некога на српском ДНК пројекту не интересују резултати муслимана и католика. Мислим да се слажемо о томе да добар број муслимана у Србији, ЦГ и БиХ потичу од исламизираних Срба. Пошто се приликом промјене вјере хаплогрупа не мијења, требало би да нам њихови резултати буду интересантни. Када се ради о католицима, ако нас не интересују гени Руђера Бошковића или Петра Прерадовића, не знам шта би нас овдје уопште интересовало.

Када се ради о Македонцима, ја ту видим јасну границу у односу на Србе. Имају одвојену територију, језик, а већим дијелом и поријекло.
Колико сам видио, генетска слика Македонаца показује много већу корелацију са Бугарима, него са Србима (исправите ме ако гријешим).

То је и очекивано, јер су они и по другим параметрима ближи Бугарима, него Србима.
Моје је мишљење да у овом пројекту веома недостају Албанци са територије данашње ЦГ. Они су важни да би се схватила генетска слика Срба. Рецимо, за многе Србе је важно да схвате ко су стари Кучи, ко су Дрекаловићи, а то би вјероватно већ било јасно да смо у пројекат уносили резултате из Затријепча, Фундине и Коћа.

--- Крај цитата ---
Која је то јасна граница, волео бих да ми укажете на њу, на основу тренутно доступних научних података она ми није уочљива?
Лепо сте горе навели како промена вере не мења хапло групу, не видим зашто би онда хапло група мењала етничку/националну свест? Чини ми се да се овде истражује српски ДНК, дакле заједнички именитељ је етничка свест, а не генетска блискост...
По којим параметрима су ближи Бугарима него Србима? Надам се само да тај параметар није субјективан, нпр. нечије (не)разумевање староштокавских дијалеката српског језика, искуство из ЈНА, параметар који је успоставила Коминтерна нпр.
У потпуности се слажем, мислим да подједнаку важност за српску генетику и за многе Србе имају племена која сте навели, али и племена Мијака, Брсјака, заједница Галипољских Срба, Пореч, Дримкол, Скопска Црна Гора и тсл. Колико само становника данашње Републике Србије носи презимена и води порекло са простора данашње БЈР Македоније?
Немојмо се поводити локал-патриотизмима и личним наклоностима, већ само научним критеријумима да би дошли до истине, како људи са лошим намерама не би могли да нас оптужују за нестручност, а видех да је раније на форуму било ,,посета'' недобронамерних.
Све најбоље,

Жика:

--- Цитат: МучаСРБ  Мај 24, 2016, 12:43:14 пре подне ---Мислим да уколико су већ испитаници пристали да се тестирају за Српски ДНК пројекат, то не би учинили, а да сигурно негде нису свесни, макар некадашње блискости и порекла њихових предака и да имају проблем с тим. Према томе, сматрам да четворица тестираних Македонаца, више него испуњавају садашње критеријуме да буду део резултата пројекта:
1) сви славе славу,
2) лингвисти ће рећи да су македонски говори староштокавска наречја и постепен прелаз ка западним говорима данашње Бугарске
3) порекло им је са некадашњих (у једном случају чак и са данашњих) територија које је захватала српска држава у одређеном периоду и где се народ издавао за српски ( само ћу навести пример Пореча тзв. ,,Мале Шумадије''!) дакле критеријум старе/нове дијаспоре је испуњен
4) и као најважније, слободном вољом већ су пристали да се тестирају за Српски ДНК пројекат, те не мислим да би их требало одвајати од осталих.

--- Крај цитата ---

Подржавам!

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију