ДНК порекло > Српски ДНК пројекат

Македонско питање

<< < (56/56)

Nenad M:

--- Цитат: Blackadder  Јун 01, 2016, 01:33:27 пре подне ---Облик србски је и био у употреби, па остаје питање зашто га је Матица у потпуности избацила као прихватљив облик. Испашће тако да су Срби из Црне Горе који су састављали Буквар и Граматику били неписмени јер су користили облик србски. Не бих се ја овако тврдоглаво држао да је било која друга реч у питању, или да уопште нема изузетака од те гласовне промене, али крњити име свога народа због гласовне промене, за коју већ постоји прегршт изузетака је врхунска глупост, прописао то Вук или Матица Српска или било ко други....

--- Крај цитата ---

(и тако даље, избацио сам неке слике да се не понављају тако близу без потребе)
Ја из овог видим да је био у писаној, али не видим да је био у говорној употреби. Кад пише "Србска грамматика", јасно је да није у употреби правило "читај као што је написано". Но, пошто ја не познајем правила читања пред-вуковског писма, не бих то коментарисао. Само бих додао да то што су се неке публикације штампале са "србски", није доказ да је народ тако и говорио.

Укратко, слажемо се да се не слажемо. На потезу је Матица  :) .

vojislav.ananic:
Издвојићу овде део фељтона "Србија у очима путописаца", аутора Бориса Субашића, 13. део, који су данас објавиле "Вечерње новости", а говори о неким врлинама, манама и страдањима Срба, а запазила их је америчка новинарка Рут Мичел.

.... - За три и по године проведене на Балкану у студирању и осматрању разних народа, ја, једна Американка, видех шта се десило... Од малих народа, нацисти мрзе Србе највише зато што су се они најбоље одупирали. Ја сам заједно са њима патила у оној пакленој рупи, гестаповској тамници Београда, и посматрала сам стотине величанствених људи, жена и младих девојака како храбро и без страха одлазе пред нацистичке пушке да умру ни због чега другога већ само из љубави према слободи... То је била та мала српска нација која је, затварајући узани железни мост између Европе и Азије, 1389. спасла Европу да не буде освојена од Турака, који су онда желели да освоје цео свет. Да Срби нису десетковали цвет турских борбених снага на Косову, Беч, ондашња тврђава Европе, пао би, а тиме би Европа и наша цивилизација били отоманизирани... И српска реакција 1941. била је слична: Срби су изабрали да се боре и умру за слободу и демократију које они воле, радије него да се покоре. Једном они спасише Европу од Азије; сада спасише Азију и Африку од освајача Европе... Наш дуг Србима је дуг части - писала је Рут Мичел.
АМЕРИЧКА новинарка није избегла да се позабави и манама Срба:
- Срби су поуздани и лојални као раса и спадају у највеће борце и демократе Европе. Али они се такође налазе међу њеним најгорим пропагандистима. Они не знају како да употребе речи у своју личну корист, верујући да њихова дела довољно говоре о њима, нама, њиховим савезницима. Хрвати, с друге стране, дуго вежбани у интригама аустроугарске политике, јесу вешти пропагандисти. Због тога је врло важно да Американци најзад чују потпуну документовану истину о Југославији, о Србима, Хрватима, као и о самом генералу Михаиловићу и партизанима...
РУТ МИЧЕЛ је известила америчку јавност да Срби, једини на Балкану, представљају америчке идеале слободе и демократије.
- Они су жртвовали све - све што су имали за ове идеале. Они су били наши једини савезници којима ми практично нисмо били способни да помогнемо - и они још увек стоје и боре се усамљени. Они траже једино ово: безусловну слободу, ону слободу коју смо им ми свечано обећали у атлантској карти. Они су јасно доказали њихову искрену жељу да сарађају као слободан народ, али они неће да примају никакве заповести ни од кога, нити из Берлина, нити из Москве, нити од нас. Срби су прешли на нашу страну не чекајући да се погађају с нама за њихов отпор. Они су оставили да њихова награда буде одређена нашом чашћу! Ми смо им обећали помоћ. То је био џентлменски споразум. Срби су извршили њихов део, а ми нисмо наш - писала је Рут Мичел.
…….

- Немци мрзе Србе највише зато што су се они најбоље борили. Они су масакрирани горе но иједна нација у модерној историји, сем јеврејске, али они још увек стоје непоколебљиви. Њихова земља, њихови домови, опустошени су више но иједне друге нације без икакве сумње - и они још увек стоје... Још увек они налазе снагу да настављају отпор од зоре до зоре - са вером, и вером да ће слобода, једина награда коју они траже за сва страдања, која се не могу замислити, најзад доћи уз помоћ великих демократија.

Wolf Sagash:
Релативно сам нови форумаш а нисам ни члан друштава али узео сам се би за право да дам један приједлог. Треба направити двије тебеле. У једну уносити све тестиране и те резултате користити као генетску слику српских етничких и историјских простора. У другу убацити само резултате етничких Срба и оних припадника других нација који изразе такву жељу.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију