ДНК порекло > Српски ДНК пројекат

Македонско питање

(1/56) > >>

Лепеничанин:
НАПОМЕНА УРЕДНИКА ФОРУМА: Ово је тема која се наметнула кроз расправу да ли у табелу Српског ДНК пројекта треба уносити податке тестираних Македонаца, а повом тестирања њих четворице у оквиру наше акције тестирања за Светски ДНК дан, 25. априла 2016. године. Ова дискусија се заметнула управо на теми Светски ДНК дан, али смо је пребацили и отворили под горњим насловом - Македонско питање.--- Цитат ---од тога су 4 етничка Македонца која нећемо уносити у Пројекат
--- Крај цитата ---

јел им нуђено да буду унети у српски пројекат?

ово нас враћа на старо питање чији се све резултати могу наћи у табели. Ако неће да буду у пројекту ок, али ако је језик критеријум онда бошњачки или хрватски језик нису ништа српскији од македонског, па би требало избацити и њихове хаплотипове.

Вратничани су верујем сами инсистирали да буду у табели, а сећам се још једног I2din-N из БЈР МКД који је слао маркере.

Може ли тестирани, пореклом из Прилепа, да прецизира село из ког је пореклом, чак и ако не жели да буде у табели?

Небојша:

--- Цитат: Лепеничанин  Мај 23, 2016, 04:56:03 поподне ---јел им нуђено да буду унети у српски пројекат?

ово нас враћа на старо питање чији се све резултати могу наћи у табели. Ако неће да буду у пројекту ок, али ако је језик критеријум онда бошњачки или хрватски језик нису ништа српскији од македонског, па би требало избацити и њихове хаплотипове.

Вратничани су верујем сами инсистирали да буду у табели, а сећам се још једног I2din-N из БЈР МКД који је слао маркере.

Може ли тестирани, пореклом из Прилепа, да прецизира село из ког је пореклом, чак и ако не жели да буде у табели?

--- Крај цитата ---

О овоме сам раније размишљао. Македонци су ближи Србима по много чему (свакако доста ближи од многих Хрвата и БиХ муслимана). А судећи по генетским резултатима, стоје најближе Србима такође, тј. доста су ближи од Хрвата, или Бугара нпр.

Не знам колико је убацивање резултата из Македоније изводљиво. Требало би погледати и њихов днк пројекат (где има и пуно Бугара).

Uzi:

--- Цитат: Небојша  Мај 23, 2016, 05:42:31 поподне ---О овоме сам раније размишљао. Македонци су ближи Србима по много чему (свакако доста ближи од многих Хрвата и БиХ муслимана). А судећи по генетским резултатима, стоје најближе Србима такође, тј. доста су ближи од Хрвата, или Бугара нпр.


--- Крај цитата ---

Слажем се. Моје особно мишлјенје је да их треба убацит, посено ако веч имају неке ближе родове у табели.

Синиша Јерковић:
Што се тиче уношења македонаца, мислим да сам већ неколико пута објаснио зашто их не уносимо.

Као прво, што видим да многима није најјасније, уношење на Српски ДНК Пројекат не значи да је неко Србин ако је унешен, а није Србин ако није унешен. У водном тексту за Пројекат то је јасно објашњено, али изгледа никад краја понављања истог.

Као друго, да би Пројекат имао јасан обухват, морали су се дефинисати јасни критеријуми шта је услов за уношење, а то је:

-подручје некадашњег говорног подручја српскохрватског језика или географски: Србија, Босна и Херцеговина, Црна гора и Хрватска
-нова и стара дијаспора становника са овог простора

Ту и тамо уношени су и поједини припадници националних мањина на подручју које је обухват Пројекта (Русини, Чеси,Нијемци, Бугари), али мислим да је то било грешка и да их није требало уносити. ови који су унесени нека остану, али нове не треба уносити.

Што се Македонаца тиче, јасна је њихова повезаност са Србима, али та граница се даље не прекида ни са Бугарима. Сигуран сам да Срби имају доста блиских поклапања са Румунима и Мађарима такође и тако можемо унедоглед.

неке македонце који су имали српска презимена или јасно скорашње српско поријекло смо уносили у Пројекат.

Лично бих оставио пројекат само за штокавске говорнике, али на западу, међу Хрватима је тешко одвојити кајкавце и чакавце од штокаваца.

Пројекат и технички не може подржати неограничен унос, да не говоримо прегледности која је већ сад проблематична, поготово за неке хаплогрупе.

Зато, за Македонце свако, ако га интересује генетика Македонаца може сачувати резултате или их тестирани Македонци могу послати на Македонски днк пројекат који постоји.

https://www.familytreedna.com/public/macedonia/default.aspx?section=yresults

Лепеничанин:

--- Цитат ---Пројекат и технички не може подржати неограничен унос
--- Крај цитата ---

Тим пре што је и технички постало нужно, моје мишљење је да временом са српског ДНК пројекта треба обрисати муслимане и католике. Има онај Марковићев dinaric Alps пројекат па нека стоје тамо. Уношење резултата Тодоровићевог истраживања могло би да буде повод за "посрбљавање" пројекта који носи српско име.

Немам намеру да утичем на одлуке твораца и администратора пројекта, радите како мислите да треба. Само износим сопствено мишљење. Мене резултати муслимана и католика са ових простора готово уопште не интересују, сигурно не више од резултата Мађара, Румуна или Бугара.

Иначе, у "македонском" пројекту на који је дат линк налазе се углавном Бугари који потичу или мисле да потичу са простора некадашње географске провинције Македоније. Сигуран сам да тај пројекат не администрирају Македонци.

То би било исто као кад би ми сад основали "Краљ Марко пројекат" и ту ставили Србе који су пореклом или мисле да су пореклом из Македоније. Можда тестирани Гајић хоће да заснује такав пројекат са рецимо Родићем из Дрвара, али где ту ставити ограничења легендама?

Зато сам мишљења да на српском пројекту треба да стоје 1) Срби било ког порекла и 2) они који имају неко друго национално одређење а желе да им се резултати нађу на пројекту (можда то жели Пукић из Бара или још неко).


--- Цитат ---неке македонце који су имали српска презимена или јасно скорашње српско поријекло смо уносили у Пројекат.
--- Крај цитата ---

О националном одређењу Вратничана говори црква коју су у Америци подигли. За тестиране Блажеске у књизи Јована Трифуноског о Кумановској Црној Гори стоји да су пореклом из Метохије. Можда их је требало питати хоће ли да се нађу у табели, па нека кажу.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију