ДНК порекло > Српски ДНК пројекат

Статистика српског ДНК пројекта

(1/107) > >>

Kor:
У овој рубрици ћемо анализирати статистичке податке о процентима хаплогрупа из нашег пројекта. Статистика је добра ствар која може да укаже на неке трендове и да олакша уочавање неких закономерности.

И тако... на дан 12.02. 2013 имамо следеће стање:

E1b     40    17,32%
G        7     3,03%
H        1     0,43%
I1      16     6,93%
I2a1a    1     0,43%
I2a1b   90    38,96%
J2a      4     1,73%
J2b     21     9,09%
N        3     1,30%
Q        2     0,87%
R1a     33    14,29%
R1b     13     5,63%
                                                                                                                                                                                                                     

Kor:
Пошто у оквиру српског пројекта имамо и значајан број оних који себе не сматрају Србима, одлучио сам да "филтрирам" цели списак и да из њега повадим породице које су православног порекла, што би значило да су у питању Срби или Црногорци. При томе су бирана само она презимена која јасно попредељују националну припадност носиоца. Потенцијално спорни случајеви (где порекло није најјасније) нису узимани у разматрање.

Од почетних 238 хаплотипова обухваћених нашом базом, дошли смо до њих 138 за које се може тврдити да су Срби (или су њихови претци себе сматрали Србима у случају савремених Црногораца).

Резултати су следећи:Укупно отступање (девијација) у оба смера а у односу на просек сајта иззноси 12,16% по свим хаплогрупама сумарно.

Kor:
Као што можемо приметити, први тренд који пада у очи је да је дошло до процентуално врло малих померања у односу на пуни списак. што указује да је становништво које живи заједно са Србима врло сличног етничког порекла. Следећа табела даје бољи увиђај у то:Дешава се једна чудна ствар. Уколико би следили логику претходних истраживања, очекивали би нижи постотак хаплогрупа R1a и I2a а у ствари ми имамо њихов раст (и при томе те две хаплогрупе имају најизраженији постотак раста). Аналогно томе, уместо очекиваног раста "балканских" хаплогрупа J2b, R1b  и E1b, ми видимо процентуални пад вредности тих хаплогрупа од 0,65% па до 2%.

Александар Невски:
Мислим да садашњи односи хаплоскупина нѣсу стварни у народу.
Йедан од разлога йе што мислим да постойи уздржавање од давања налаза ако испитаник припада некой од мање пожељних и цѣњених хаплоскупина. На примѣр я, никако не бих дао свойе исходе да су, далеко било, испали да сам припадник хаплоскупине Х, сачувай ме Боже и саклони. За остале бих био дао, али за Х никако.

Друга ствар што поуздано нѣйе тачна йе да у Срба има више И2а и Р1а него ли у Хрвата, койих има найвише међу осталима.

mladjo:

--- Цитат: Александар Невски  Фебруар 14, 2013, 09:21:49 поподне ---
Друга ствар што поуздано нѣйе тачна йе да у Срба има више И2а и Р1а него ли у Хрвата, койих има найвише међу осталима.

--- Крај цитата ---Да, али овде није ствар Срба и Хрвата, него тренутно стање тестираних и међусобни однос хаплогрупа у процентима.
Мислим да и нисмо баш тако далеко од реалности са терена...ту је то.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију