Otkud onda posebna Vrlicka nosnja?
Колико је мени познато врличка ношња јесте лепа али је и даље само варијација динарског типа ношње. Предели Српске крајине, Кордун, Лика, Далмација и велики делови Босанске крајине, Херцеговине, Црне Горе и југозападне Србије носе исти тип ношње свака са својим посебностима. Не знам како бих могао да разумем аргумент "...али Врличка ношња је посебна." Сваки крај има своју посебну ношњу, а имати посебну и лепу ношњу као Чувари Христова Гроба нажалост не говори ништа о старости становништва.
Ko je onda podigao crkvu svetog Nikole u Vrlici 1618. godine?
Čuvari Hristovog groba iz Vrlike imaju predanje o 400 godina ovog običaja "čuvanja" Hristovog groba.
Нико није ни тврдио да Срба тамо није било пре ратова у 17 веку. Пописи су само сачувани тренуци у историји једног краја, 1604. и 1701. муслимани јесу били велика већина у Врлици и њеним деловим, то не може да се спори. Ако си пажљивије прочитао списак села из пописа могао си да приметиш попис у селу Прхово поред манастира Драговић где су од вајкада живели православни Срби. Врлика је била центар варошког живота околних села, људи су долазили у тај центар да продају и купују своје производе не видим ништа чудно у томе да се том сталном присуству придода и црква из 1618.
Da li njihovi običaji i tradicija utiču na posebnu nošnju koju oni imaju?
Мислим да постављаш ствари на погрешан начин, ко зна колико је обичаја и традиције нестало током векова? У прошлости нису постојала средства масовне комуникације нити начин и потреба да се нешто запише, ето на сву срећу наши Врличани су сачували своју ношњу и своје обичаје и до данашњих дана.