Аутор Тема: Асимилација и њене законитости  (Прочитано 20853 пута)

Ван мреже Мића

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 366
 • R1b-PF7562
Асимилација и њене законитости
« послато: Јун 28, 2018, 08:02:31 поподне »
Мислим да је оваква тема потребна форуму. Мени је занимљива а држаћемо се теме
Ово је моје виђење.
Црногорски Брђани који су прешли на ислам су дошли у Рашку област нешто пре Малисора који су дошли као католици да би се за пар деценија потпуно исламазовали.  Десило се нешто слично као у Америци где је су немачки досељеници примили језик нешто раније пристиглих англо-саксонских колониста. Претпостављам да су Брђани који су дошли пре Малисора и пре прешли на ислам заузели водеће положаје на локалу (аге и бегови). Малисори су касније дошли и њихова исламизација је трајала деценијама. Тако да мислим да пошто су сву власт у исламском поретку већ заузели исламизовани Брђани, онда су Малисори кад су прешли на ислам (можда и док су још били католици) почели да уче језик локалних моћника тј. брђанских ага и бегова.  У почетку су вероватно српски језик (који су научили од исламизованмих Брђана) користили само у комуникацији са исламизованим Брђанима поводом трговине или административних питања. Претпостављам да је током 19-ог века српски језик заживео и у свакодневном животу међу исламизованим Малисорима.  Тако да су у XX век ушли као двојезични, али су вероватно више користили српски језик. После Другог светског потпуно су изгубили албански језик. Има и данас понеки старији Санџаклија који зна албански.
Може бити да је у 18-ом веку Брђана било више него Малисора у Рашкој области. Мислим да су малисорска братства доживела велику демографску експанзију током 19-ог века, кад су бројчано надјачали Брђане. Тако да око 2/3 данашњих Санџаклија потиче од Малисора.
У Америци има више Американаца немачког него енглеског порекла, али је се говори енглески језик.

Језик и није баш најбоље мерило нечијег порекла. Наравно да Перуанци који говоре шпански и не знају ниједан други језик осим шпанског нису истог етничког и генетског порекла са Шпанцима.
Ово за Перуанце и Шпанце је искарикирано, али има неких бољих примера где језик не значи исто порекло:
- Потомци Арванита у Грчкој се данас изјашњавају као Грци и говоре грчким језиком, али они нису грчког порекла већ су њихови преци грцизирани
- Потомци Влаха у Грчкој се данас изјашњавају као Грци и говоре грчким језиком, зато што су њихови преци грцизирани
- Власи из источне Србије се данас изјашњавају као Срби и говоре српским језиком, а опште је познато да су њихови преци дошли из Румуније у 18-ом веку и да су били романофони

Као што су Арванити и грчки Власи постали Грци а Власи из источне Србије Срби, тако су Санџаклије (исламизовани Малисори досељени у Рашку област у 18-ом веку) постали Бошњаци.
Пут Санџаклија до Бошњака је нешто компликованији него пут Арванита и грчких Влаха до Грка, те Влаха источне Србије до Срба.  Санџаклије су имале прелазну фазу према Бошњацима, а то онај период кад су били Муслиманим (са великим М), додуше то фазу су имали и БиХ муслимани.
 
"Превише интересовања, премало времена" И. Анђелковић

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #1 послато: Јун 28, 2018, 08:05:54 поподне »
Мислим да је оваква тема потребна форуму. Мени је занимљива а држаћемо се теме
Одличан предлог за тему

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #2 послато: Јун 28, 2018, 08:32:45 поподне »
На слика од пре Другог светског рата Санџаклије на главама углавном имају гегијско кече или ћулаф (могу да поставим слике, али бојим се да ће бити обрисане).

Ево примера Санџаклија са углавном словенизираним/побошњаченим презименима који још увек знају албански
Халиловић https://youtu.be/2PPx9diQKs0?t=5m17s
Салиховић https://youtu.be/2PPx9diQKs0?t=5m59s
Салиховић https://youtu.be/2PPx9diQKs0?t=6m46s
Шулић https://youtu.be/2PPx9diQKs0?t=7m30s
Хукић https://youtu.be/2PPx9diQKs0?t=10m11s
Бајри https://youtu.be/2PPx9diQKs0?t=12m56s
Мујезиновић https://youtu.be/2PPx9diQKs0?t=15m17s
Куч https://youtu.be/2PPx9diQKs0?t=18m9s
Шкријељ https://youtu.be/2PPx9diQKs0?t=20m9s
Адемовић https://youtu.be/2PPx9diQKs0?t=28m12s

Смешно је кад се деца и унуци ових људи позивају на Босну, бошњаштво, Твртка, Богумиле, краљицу Катарину итд.  :)
« Последња измена: Јун 28, 2018, 08:37:45 поподне Свевлад »

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #3 послато: Јун 29, 2018, 12:07:43 пре подне »
Арванити из Грчке су Албанци који су грцизирани у 19-ом веку https://en.wikipedia.org/wiki/Arvanites
Они су дали велики допринос грчком устанку (1821-1830), чији резултат је био то да су Грци добили независност. Грчка је добила независност, али на територији мањој од пола данашње Грчке, централна и северна Грчка су остале у Османском царству до 1878. односно 1912.
Један од вођа грчког устанка је био Марко Бочари који је био Арванит (Албанац) https://en.wikipedia.org/wiki/Markos_Botsaris Марко Бочари је грчки национални херој.
У грчком устанку и иначе у ратови за ослобођење Грка у 19-ом веку је осим Арванита учествовало и пуно Влаха.  Нпр. чувени Рига од Фере који је такође грчки национални јунак, је био влашког порекла.
Арванити и Власи у Грчкој су живели једни поред других и имали су сличне обичаје и начин живота, а и мешали су се. Тако да код Грка постоји заједнички израз за ова 2 народа, а то је Арванитовласи.
Сматра се да око 200 000 Грка има арванитско порекло, а влашко исто око 200 000.  По некима чак око 500 0000 Грка има влашко порекло. Арванити и Власи су претопљени у Грке пре свега због припадности православној вери.
Питање Арванита је једно од многобројних спорних питања између Албанаца и Грка. Кад је председник Албаније Сали Бериша изјавио да су Арванити албанска национална мањина у Грчкој, арванитска удружења у Грчкој су оштро реаговала и саопштили су да они нису Албанци него Грци.  Арванити су одавно асимилирани у грчку нацију и њихово потомци су вероватно највећи носиоци грчког национализма.
Грци арванитског порекла себе сматрају суб-групом Грка и свој изворни језик користе само у оквиру културно-уметничких друштава кроз песме, а огромна већина га не зна. Има паралела са Санџаклијама, а још више са Власима из источне Србије рекао бих.

На први поглед изгледа да је ово грчки фолклор, јесте музика грчка али језик је Арванитика (дијалект албанског језика)
<a href="https://www.youtube.com/v/tPhDp3ml39U&amp;list=PLHoxn_cqor3VOzRWdySl6g0slwBw_sOHN" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/tPhDp3ml39U&amp;list=PLHoxn_cqor3VOzRWdySl6g0slwBw_sOHN</a>   

Овде се јасно види да се ради о албанском језику
<a href="https://www.youtube.com/v/M0vewHKySSM" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/M0vewHKySSM</a>

« Последња измена: Јун 29, 2018, 12:12:05 пре подне Свевлад »

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1195
 • I1 P109
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #4 послато: Јун 29, 2018, 12:24:20 пре подне »
Има паралела са Санџаклијама, а још више са Власима из источне Србије рекао бих.
Од наведених Власи су се последњи асимиловали, ако су се уопште асимиловали. Зависно од краја до краја. Онде где је било више Срба асимиловали су се раније, онде где Срба није било нису се асимловали ни до дан данас. У неким крајевима Србије Власи су асимиловали малобројније Србе. Друго је то што их не дели вера као Србе и санџачке муслимане.
Власи су прво у 19. веку почели да прихватају српска имена. Јон је постао Јован, Петру је постао Петар, Првул је постао Првослав. Онда су на ред дошла презимена која су прилагодили српским али имају карактеристичан влашки призвук - нпр. Јоновић, Првуловић, Барбатесковић, Владесковић и сл. Презимена су им коначно посрбљена на попису 1948. Пример је певачица народне влашке музике Изворинка Милошевић којој име право име Фунта, а презиме Лунга. Иначе она је из околине Кучева. Српски су научили они којима је требало, тј. они који живе у мешаним срединама или окружени Србима. Неки од њих ни дан-данас не знају српски или га јако лоше причају, нарочито старије генерације. Највише мешаних бракова између Срба и Влаха је било и данас их је у околини Бора и Мајданпека. У околини Деспотовца, Ћуприје и Свилајнца Срби и Власи се и дан-данас држе одвојено. Мешани бракови су врло ретки, мада су данас чешћи него раније. И разлике у менталитеу су видљиве. Неки Власи и Срби се држе тако далеко да чак једни другима не кумују и ако живе у истом селу и деле добро и зло.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #5 послато: Јун 29, 2018, 12:31:57 пре подне »
Ја разумем ситуацију после доласка Бугара, који нису били Словени, да прихвате већински словенски језик у подручју где су дошли, да су владали тим подручјем , прихватили језик већине и као власт наметнули име, али и даље не разумем процес после доласка Мађара, који су исто тако затекли бројније словенско становништво, али су као мањина успели да наметну поред имена и језик већини...Две сличне ситуације, али језички , а касније због језика , и потпуно друго груписање као народа (једни су ушли због језика међу Словене, други су због језика ушли у Угрофинце)...Ту треба проучити сам период доласка и понашање Мађара и Бугара према словенској већини и због чега је у Тракији епилог овакав, а у Панонији онакав...Вероватно не разумем процесе који се у обичном народу дешавају кроз више векова, у питању је свакодневни говор који се води међу укућанима и комшијама, па ми не иде у главу, како нека директива владајуће касте може то да промени (ово кажем у случају панонских Словена и Мађара који су наметнули језик)
« Последња измена: Јун 29, 2018, 12:41:10 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #6 послато: Јун 29, 2018, 01:13:04 пре подне »
Од наведених Власи су се последњи асимиловали, ако су се уопште асимиловали. Зависно од краја до краја. Онде где је било више Срба асимиловали су се раније, онде где Срба није било нису се асимловали ни до дан данас. У неким крајевима Србије Власи су асимиловали малобројније Србе. Друго је то што их не дели вера као Србе и санџачке муслимане.
Власи су прво у 19. веку почели да прихватају српска имена. Јон је постао Јован, Петру је постао Петар, Првул је постао Првослав. Онда су на ред дошла презимена која су прилагодили српским али имају карактеристичан влашки призвук - нпр. Јоновић, Првуловић, Барбатесковић, Владесковић и сл. Презимена су им коначно посрбљена на попису 1948. Пример је певачица народне влашке музике Изворинка Милошевић којој име право име Фунта, а презиме Лунга. Иначе она је из околине Кучева. Српски су научили они којима је требало, тј. они који живе у мешаним срединама или окружени Србима. Неки од њих ни дан-данас не знају српски или га јако лоше причају, нарочито старије генерације. Највише мешаних бракова између Срба и Влаха је било и данас их је у околини Бора и Мајданпека. У околини Деспотовца, Ћуприје и Свилајнца Срби и Власи се и дан-данас држе одвојено. Мешани бракови су врло ретки, мада су данас чешћи него раније. И разлике у менталитеу су видљиве. Неки Власи и Срби се држе тако далеко да чак једни другима не кумују и ако живе у истом селу и деле добро и зло.

Мислио сам на асимилацију Санџаклија у бошњачку нацију.

Ја сам упознао неке Влахе из источне Србије који се осећају и изјашњавају као Срби. Нек ми нису ни рекли да су влашког порекла, већ сам то закључио по местима одакле су и по њиховим презименима. 
Приметио сам то им презимена која су словенизирана често у романској основи имају суфикс ул: Грцуловић, Фриуловић, Првуловић, Барбуловић, Брутуловић, Дракуловић, Лунгуловић итд.

Власи из источне Србије јесу истог порекла као Румуни, они су дошли у источну Србију из данашње Румуније у 18-ом веку.
Међутим кад је конституисана модерна румунска нација у 19-ом веку њих тај процес није захватио, јер живели у држави Србији. Тако да су они у праву да кажу да нису Румуни, али и Румуни су у праву кад кажу да су они један народ. 
« Последња измена: Јун 29, 2018, 01:15:01 пре подне Свевлад »

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6793
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #7 послато: Јун 29, 2018, 02:20:16 пре подне »
Арванити из Грчке су Албанци који су грцизирани у 19-ом веку https://en.wikipedia.org/wiki/Arvanites
Они су дали велики допринос грчком устанку (1821-1830), чији резултат је био то да су Грци добили независност. Грчка је добила независност, али на територији мањој од пола данашње Грчке, централна и северна Грчка су остале у Османском царству до 1878. односно 1912.
Један од вођа грчког устанка је био Марко Бочари који је био Арванит (Албанац) https://en.wikipedia.org/wiki/Markos_Botsaris Марко Бочари је грчки национални херој.
У грчком устанку и иначе у ратови за ослобођење Грка у 19-ом веку је осим Арванита учествовало и пуно Влаха.  Нпр. чувени Рига од Фере који је такође грчки национални јунак, је био влашког порекла.
Арванити и Власи у Грчкој су живели једни поред других и имали су сличне обичаје и начин живота, а и мешали су се. Тако да код Грка постоји заједнички израз за ова 2 народа, а то је Арванитовласи.
Сматра се да око 200 000 Грка има арванитско порекло, а влашко исто око 200 000.  По некима чак око 500 0000 Грка има влашко порекло. Арванити и Власи су претопљени у Грке пре свега због припадности православној вери.
Питање Арванита је једно од многобројних спорних питања између Албанаца и Грка. Кад је председник Албаније Сали Бериша изјавио да су Арванити албанска национална мањина у Грчкој, арванитска удружења у Грчкој су оштро реаговала и саопштили су да они нису Албанци него Грци.  Арванити су одавно асимилирани у грчку нацију и њихово потомци су вероватно највећи носиоци грчког национализма.
Грци арванитског порекла себе сматрају суб-групом Грка и свој изворни језик користе само у оквиру културно-уметничких друштава кроз песме, а огромна већина га не зна. Има паралела са Санџаклијама, а још више са Власима из источне Србије рекао бих.

На први поглед изгледа да је ово грчки фолклор, јесте музика грчка али језик је Арванитика (дијалект албанског језика)
<a href="https://www.youtube.com/v/tPhDp3ml39U&amp;list=PLHoxn_cqor3VOzRWdySl6g0slwBw_sOHN" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/tPhDp3ml39U&amp;list=PLHoxn_cqor3VOzRWdySl6g0slwBw_sOHN</a>   

Овде се јасно види да се ради о албанском језику
<a href="https://www.youtube.com/v/M0vewHKySSM" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/M0vewHKySSM</a>

Овде само треба јасно разграничити да Грци зову Власима оне људе које ми називамо Цинцарима, а који сами себе зову Аромунима (односно Армањима); они имају заједничко али далеко (раносредњовековно) порекло са осталим влашким (источнороманским) групацијама на Балкану.

Такође међу Арванитима треба правити разлику између њихове главнине, којима је центар средња и јужна Грчка (Беотија, Атика, Евија, Пелопонез, Киклади) и Сулиота којима припада чувена породица Боцарис (или Бочари). Преци ових првих су се на југ Грчке спустили још током касног средњег века (14-15. век) са подручја Епира, док је Сулиотима родни крај још у 18. веку био управо Епир (област Сули), те би они требало да су ближи модерним Албанцима са југа Албаније, прецизније Чамерцима (Чам Албанцима) који су до краја Другог светског рата живели на подручју Теспротије (Чамерије). Међутим, није све баш тако једноставно, Чамерци су углавном били муслимани и (слично косовским и македонским Албанцима) током историје су увек помагали турску државу у гушењу устанака православне хришћанске раје, док су Сулиоти православни и чувени по свом одметништву и хајдучији у односу на Турке и друге муслимане. Управо због тога постоји код свих Арванита генерално, а код Сулиота посебно, одбојност према томе да буду именовани Албанцима (Shqiptarët), јер се тај назив повезује са муслиманским зулумћарима против којих су се њихови преци борили пре, за време и после Грчког рата за независност. У сваком случају, с обзиром да су живели на граници грчког и албанског етничког простора, Сулиоти су од кад се за њих зна били двојезични, па се често може наићи на тврдњу да су они уствари Грци са јаким албанским утицајем, што ипак не одговара реалности и више је одраз њиховог отпора да буду насилно сврстани у оквире албанске нације (слично као што већина источносрбијанских Влаха не жели да буде део румунске нације, јер поред језичке и вероватне генетске блискости са Румунима, они ипак нису учествовали у креирању те нације током 19. века, али зато јесу учествовали у креирању модерне српске државе), која је креирана тек крајем 19. и почетком 20. века уз велику подршку Аустроугарске, дакле готово век касније у односу на постанак савремене грчке нације, у чему су Сулиоти одиграли важну улогу. Треба правити разлику између етно-лингвистичких квалификација и модерних нација, јер то знају бити две сасвим различите категорије, што се види и на примеру Арванита и источносрбијанских Влаха.

https://en.wikipedia.org/wiki/Souliotes
https://en.wikipedia.org/wiki/Souli
« Последња измена: Јун 29, 2018, 02:22:31 пре подне НиколаВук »
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Душан

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 253
 • I2a1b-PH908
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #8 послато: Јун 29, 2018, 02:31:38 пре подне »
Добар пример асимилације услед малобројности и велике удаљености од остатка националног корпуса, представљали су француски колонисти у села Шарлевир, Сент Хуберт и Солтур код Кикинде (данас ова места чине Велико Банатско Село). До средине 19. века француско становништво је германизовано, а трагови француског порекла су им били остали у презименима. 

На мрежи Зрно

 • Помоћник уредника
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1782
 • R1b>BY611>YZ2705>BY200954
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #9 послато: Јун 29, 2018, 02:32:36 пре подне »
Први Зрнов закон асимилације

- Што је мање Срба у Хрватској или у неком одређеном насељу, то је већа вероватноћа асимилације.

Емпиријски доказано у садашњости, а анализом матичних књига - у прошкости.
Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #10 послато: Јун 29, 2018, 02:39:09 пре подне »
Овде само треба јасно разграничити да Грци зову Власима оне људе које ми називамо Цинцарима, а који сами себе зову Аромунима (односно Армањима); они имају заједничко али далеко (раносредњовековно) порекло са осталим влашким (источнороманским) групацијама на Балкану.

Такође међу Арванитима треба правити разлику између њихове главнине, којима је центар средња и јужна Грчка (Беотија, Атика, Евија, Пелопонез, Киклади) и Сулиота којима припада чувена породица Боцарис (или Бочари). Преци ових првих су се на југ Грчке спустили још током касног средњег века (14-15. век) са подручја Епира, док је Сулиотима родни крај још у 18. веку био управо Епир (област Сули), те би они требало да су ближи модерним Албанцима са југа Албаније, прецизније Чамерцима (Чам Албанцима) који су до краја Другог светског рата живели на подручју Теспротије (Чамерије). Међутим, није све баш тако једноставно, Чамерци су углавном били муслимани и (слично косовским и македонским Албанцима) током историје су увек помагали турску државу у гушењу устанака православне хришћанске раје, док су Сулиоти православни и чувени по свом одметништву и хајдучији у односу на Турке и друге муслимане. Управо због тога постоји код свих Арванита генерално, а код Сулиота посебно, одбојност према томе да буду именовани Албанцима (Shqiptarët), јер се тај назив повезује са муслиманским зулумћарима против којих су се њихови преци борили пре, за време и после Грчког рата за независност. У сваком случају, с обзиром да су живели на граници грчког и албанског етничког простора, Сулиоти су од кад се за њих зна били двојезични, па се често може наићи на тврдњу да су они уствари Грци са јаким албанским утицајем, што ипак не одговара реалности и више је одраз њиховог отпора да буду насилно сврстани у оквире албанске нације (слично као што већина источносрбијанских Влаха не жели да буде део румунске нације, јер поред језичке и вероватне генетске блискости са Румунима, они ипак нису учествовали у креирању те нације током 19. века, али зато јесу учествовали у креирању модерне српске државе), која је креирана тек крајем 19. и почетком 20. века уз велику подршку Аустроугарске, дакле готово век касније у односу на постанак савремене грчке нације, у чему су Сулиоти одиграли важну улогу. Треба правити разлику између етно-лингвистичких квалификација и модерних нација, јер то знају бити две сасвим различите категорије, што се види и на примеру Арванита и источносрбијанских Влаха.

https://en.wikipedia.org/wiki/Souliotes
https://en.wikipedia.org/wiki/Souli

Под грчким Власима сам мислио на Цинцаре. Међутим нису сви Власи из Грчке и Македоније Цинцари, иако велика већина јесу. Постојали су и Мегленски Власи који се никад нису мешали са Цинцарима и једни друге нису сматрали истим народом https://sr.wikipedia.org/wiki/Мегленски_Власи

Албнски националисти данас максимално користе улогу Арванита у грчким ослободилачким ратовима као анти-грчку пропаганду.  Говоре да су они (Арванити) ослободили Грке од Турака, а да су их Грци асимиловали и угушили им идентитет. Неки албански шовинисти чак говоре да су Грци деломично "белци" јер су асимиловали пуно Арванита и Влаха, а да су изворно "не-бела" анадолско-блискоисточна" раса.

Албанци из Албаније, из Македоније и са Косова кажу да врло добро разумеју Арванитику.
Рецимо кажу да разумеју сваку реч ове песме
<a href="https://www.youtube.com/v/E1U9P3FuLe0" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/E1U9P3FuLe0</a>

 
« Последња измена: Јун 29, 2018, 02:42:41 пре подне Свевлад »

Ван мреже Pavo

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 915
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #11 послато: Јун 29, 2018, 05:21:23 пре подне »
Evo malo statistike iz radova Petra Petrovića i Milisava Lutovca.  Petrovićeva knjiga "Raška" obuhvaća veći dio općine Novi Pazar i zapadnu polovicu općine Leposavić.  Lutovčeva "Rožaje i Štavica" obuhvaća najveći dio općina Rožaje i Tutin. 

Petrović na području koje obrađuje nalazi 1814 kuće srpskih islamiziranih rodova i 820 kuća posrbljenih arbanaških rodova.  Nalazi i 185 kuća arbanaških rodova, ali oni nas ne zanimaju jer se radi o selima u neposrednoj okolici Kosovske Mitrovice koje nisu u Sandžaku.  Nalazi i 14 kuća rodova koji su navodno turkijskog podrijetla. 

Lutovac na svom području nalazi 1586 rodova Srba muslimana.  Kaže da u selima Bać, Besnik, Jablanica, Plunca, Daciće, Bukelj i Bandžov stanovništvo u kući govori albanski ali zna i srpski.  Navodi i da starije muslimansko stanovništvo svoj jezik zove bošnjački ili naški.  Oko 800 kuća su rodovi koji tvrde da su podrijetlom od nekog albanskog plemena.  620 kuća tvrdi da su Kuči, ali nije moguće precizno odrediti u kom broju se radi o ljudima čiji su preci govorili srpski i bili pravoslavne vjere, a kom broju se radi o ljudima čiji preci su govorili albanski i bili katolici.  Kod nekih rodova postoje izričita predanja o podrijetlu iz Zatrijepča ili Fundine, a kod nekih se na osnovu prezimena da slutiti da su im preci govorili albanski.  U svakom slučaju, letimičnim pregledom rodova koji se smatraju za Kuče, može se zaključiti da od ovih 620 kuća, nema više od 10-15% onih čiji su preci govorili albanski.  To bi značilo da ima oko 850-900 kuća potomaka ljudi koji su govorili albanski. 

Jedan manji dio općine Novi Pazar je obradio Lutovac u djelu "Ibarski Kolašin."  Tu je živjelo 350 kuća muslimana.  Od tog je oko 150 kuća koje tvrde da su podrijetlom od nekog albanskog plemena.

Konačno, imamo i MZ Suvi Do koju je obradio Ejup Mušović.  Od oko 240 kuća muslimana, 60 su albanskog podrijetla.

Sve u svemu, na istraženom području oko 1960. imamo oko 2900 kuća muslimana čiji su preci vjerojatno govorili srpski i oko 1900 kuća muslimana čiji su preci vjerojatno govorili albanski.  Od ovih drugih, nekih 250 kuća u selima južno i istočno od same varošice Rožaje su još govorili albanski u kući.

Pošto nemamo detaljne podatke o području općine Sjenica za sredinu XX stoljeća, teže je izračunati postotke.  Broj rodova čiji su preci govorili albanski bi trebao biti viši, jer je na Pešter naseljena masa katolika(uglavnom Klimenta i Škrijelja) oko 1700.  Istočni dio općine Sjenica je posebno snažno naseljen ovom strujom. 

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1195
 • I1 P109
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #12 послато: Јун 29, 2018, 06:44:03 пре подне »
За утицај околине узмите само пример рожајско села Дациће. Дациће (Daciqe) настањује фис Даци/Дацић (Dacaj). Потичу од Леке Климента који се доселио у село које се тада још увек звало Ивовик и био је католик. Син му је примио ислам. Када су се намножили, почели су да се исељавају по околним местима. Временом су Дацићи који су живели ван матичног села, међу становништвом које је говорило српски, изгубили албански језик и идентитет. Данас у самом селу Дациће су сви албанофони и сматрају себе Албанцима, док у околним местима њихови рођаци који носе исто презиме више не причају албански и немају албанску националну свест него сматрају себе Бошњацима.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

симо

 • Гост
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #13 послато: Јун 29, 2018, 07:29:47 пре подне »
Ко има времена да погледа, једна снимак (слика) говори више од хиљаду ријечи. Разговор са хаџијом из села Угао на Пештери. Има ту свега од досељавања католичких Албанаца, "грчке" цркве у шуми на врху брда, Карађорђа, новог бошњачког идентитета и др.

<a href="https://www.youtube.com/v/Qm0VE3PABJA" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/Qm0VE3PABJA</a>

Да процес асимилације и промјене идентитета иде све до наших дана и да буквално зависи од политичке одлуке једног човјека говори и одговр старца на питање новинара, како се изјашњава и ко је заправо,а он каже: Хтјели су да се попишу као Албанци, али "Суљо (Сулејман Угљанин) не даде".

Занимљиво је да је све до генерације до Другог Свјетског рата, албански био основни језик у Углу. И сам хаџија признаје да му је албански први језик и да га боље говори него српски, али да нове генерације више не знају албански. Као један од разлога губљења језика помиње и бракове.

Како год, на простору Пештера, гдје је било најдоминантније албанско малисорско становништво, албански језик се није успио одржати. Што ипак значи да је муслиманско становништво српског језика морало у одређеном тренутку превагнути над албанским. Међу тим муслиманима српског језика на Пештеру могло је бити и раније исламизованих српских породица, али и досељених Брђана. Нема сумње да је добар дио рожајских Куча одувијек био српског језика, ту су и муслимани поријеклом од Братоножића, Роваца, Васојевића и др. 

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #14 послато: Јун 29, 2018, 07:56:19 пре подне »
Ко има времена да погледа, једна снимак (слика) говори више од хиљаду ријечи. Разговор са хаџијом из села Угао на Пештери. Има ту свега од досељавања католичких Албанаца, "грчке" цркве у шуми на врху брда, Карађорђа, новог бошњачког идентитета и др.

<a href="https://www.youtube.com/v/Qm0VE3PABJA" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/Qm0VE3PABJA</a>

Да процес асимилације и промјене идентитета иде све до наших дана и да буквално зависи од политичке одлуке једног човјека говори и одговр старца на питање новинара, како се изјашњава и ко је заправо,а он каже: Хтјели су да се попишу као Албанци, али "Суљо (Сулејман Угљанин) не даде".

Занимљиво је да је све до генерације до Другог Свјетског рата, албански био основни језик у Углу. И сам хаџија признаје да му је албански први језик и да га боље говори него српски, али да нове генерације више не знају албански. Као један од разлога губљења језика помиње и бракове.

Како год, на простору Пештера, гдје је било најдоминантније албанско малисорско становништво, албански језик се није успио одржати. Што ипак значи да је муслиманско становништво српског језика морало у одређеном тренутку превагнути над албанским. Међу тим муслиманима српског језика на Пештеру могло је бити и раније исламизованих српских породица, али и досељених Брђана. Нема сумње да је добар дио рожајских Куча одувијек био српског језика, ту су и муслимани поријеклом од Братоножића, Роваца, Васојевића и др.

Не мора то да значи, у историји постоје бројни примери где је већина примила језик мањине.  Да не наводим сад такве примере.
Уверен сам да је оно што сам написао што Мића цитирао кад је отворио тему блиско истини.
На групним фотографијама пре Другог светског рата са подручја ткз. источног Санџака увек већина људи на главама има гегијско кече или ћулаф.

Већ сам рекао да заједнички језик неке две популације не мора да значи њихово заједничко етно-генетско порекло. Од укупног броја до сад тестираних Санџаклија (а то преко 200 колико ја знам, што је врло добар узорак) теко око 15% њих има "словенске" хаплогрупе.
Гледајући према хаплогрупама испада да више словенског порекла имају Грци, Албанци из Албаније и Цинцари од славофоних Санџаклија.
Волео бих да видим бар 2-3 аутосомална резултата Санџаклија из ткз. источног Санџака, кладим се да били најближи Гегама. Мислим да има Санџаклија које су радили аутосомалну, али не желе да објаве јер би се видело колико су генетски различити од БиХ муслимана. Такође би се видело да су блиски Гегама и то би негативно утицало на њихов неустаљени новопечени бошњачки идентитет.
« Последња измена: Јун 29, 2018, 07:58:58 пре подне Свевлад »

симо

 • Гост
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #15 послато: Јун 29, 2018, 08:35:00 пре подне »
Од укупног броја до сад тестираних Санџаклија (а то преко 200 колико ја знам, што је врло добар узорак) теко око 15% њих има "словенске" хаплогрупе.

Хаплогрупе на нивоу разматрања "словенске" /"несловенске" немају никакве везе са овим о чему причамо, нити могу бити основ за питања поријекла, језика и идентитета. Ако би само по учешћу несловенских хаплогрупа судили, онда би морали да објаснимо и готово половичну присутност "несловенских" хаплогрупа међу Србима.

Да би се видјело колико је тачно албанојезичних доселило на Пештер у 18. вијеку, морали би ићи од породице до породице. Било је ту разних претапања. На србизацију албанојезичних Малисора очигледно је да су најприје утицали не православни Срби већ муслимански Срби. Такође албански се најдуже очувао у селима која су се најдуже опирала исламизација. У случају албанских Малисора, србизација је била уско повезана са исламизацијом. Утицај градова је ту био кључан. А у градовима( Пазару, Плаву, Рожајама) је ипак преовладавао српски језик.

Такође треба имати у виду да су читавим појасом српских села(Шекулар, Велика, Ибарски Колашин), албански Малисори на Пештеру били одвојени од матице у Албанији, али и од Албанаца на Косову, тако да је и то између осталог допринијело да се изгуби језик.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #16 послато: Јун 29, 2018, 08:52:55 пре подне »
Салих Селимовић је направио грешку што није је узео јачину муслиманских родова у Санџаку него само њихов број.  Нпр. Шкријеља и Дацића има пуно више у Санџаку него Кораћа или Кочана.  Шкријељи имају католичке рођаке на северу Албаније. Дацићи су исто албанског порекла.
Малисори су у 19-ом веку екстремно високим наталитетом потпуно изменили генетску слику муслиманске популације ткз. источног Санџака.
У 20-ом веку се десило то да чак и малобројне муслиманске породице српског порекла носе ћулаф и баштине великоалбанске идеје.

Већина Санџаклија спада у родове Климента, Куча и Бањкана.
Међу Кучима је одувек било православних Срба и католичких Албанаца. Већи део санџачких Куча потиче од Затријепчана (Бонкећа), а мањи део од православних Куча. Све и да сви муслимани Рашке области који потичу од Куча потичу од православних Куча, опет би надполовична већина Санџаклија потицала од родова који су били 100% албански и католички.

Сваки Санџаклија који има 50 или више година памти своје рођаке или претке који су знали албански, а данас као су доживели колективну амнезију и умислили да имају везе са Твртком, стећцима и љиљанима.     

Ван мреже Latinica

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 122
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #17 послато: Јун 29, 2018, 09:24:37 пре подне »
Hvala Bogu te imamo Svelvlada koji nam predaje, jer on očigledno zna više o Sandžaklijama (pored toga sto uglavnom sve zna) i njihovim sjećanjima na pretke, o njihovim krivenim autosomalnim rezultatima, koje on ipak zna i ako su kriveni, o porijeklu koje kriju a on kao po običaju ipak zna.

Uglavnom puno dezinformacija.

Sandžaklije, nemaju prava biti Bošnjaci jer imaju istorijske, kulturološke i genetske veze sa Malisorima, a pravoslavci sa istoka Crne Gore kao naprimjer Kuči, Bijelopavlići, Piperi, Vujovići, Šćekići itd. koji imaju istorijske, kulturološke i genetske veze sa Malisorima su vazda bili Srbi i imaju veze sa Tvrtkom, Bosnom, Dalmacijom i Moskvom.

Jer ipak na prvo mjesto nije pronaći pravu istinu nego istinu koja se poklapa sa političkim ciljevima.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #18 послато: Јун 29, 2018, 09:47:53 пре подне »
Hvala Bogu te imamo Svelvlada koji nam predaje, jer on očigledno zna više o Sandžaklijama (pored toga sto uglavnom sve zna) i njihovim sjećanjima na pretke, o njihovim krivenim autosomalnim rezultatima, koje on ipak zna i ako su kriveni, o porijeklu koje kriju a on kao po običaju ipak zna.

Uglavnom puno dezinformacija.

Sandžaklije, nemaju prava biti Bošnjaci jer imaju istorijske, kulturološke i genetske veze sa Malisorima, a pravoslavci sa istoka Crne Gore kao naprimjer Kuči, Bijelopavlići, Piperi, Vujovići, Šćekići itd. koji imaju istorijske, kulturološke i genetske veze sa Malisorima su vazda bili Srbi i imaju veze sa Tvrtkom, Bosnom, Dalmacijom i Moskvom.

Jer ipak na prvo mjesto nije pronaći pravu istinu nego istinu koja se poklapa sa političkim ciljevima.

Православни Брђани са истока Црне Горе су део српског етничког корпуса још од средњег века. Санџаклије су постали Бошњаци декретом 1993. године, а тај бошњачки идентитет је нестабилан и код БиХ муслимана а камоли код Санџаклија.
Православни Брђани су гинули вековима са српским именом на уснама. Они су учествовали у ослобођењу Србије у 19-ом веку, као и ратовима за српску ствар у 20-ом веку. Брђани су вековима уназад србојезични и имају српски идентитет, док многе Санџаклије имају још живе бабе и деде који знају албански.
Веза Санџаклија са Албанцима је фришка.

Немају сви Брђани палео-балканске хаплогрупе, него један део њих.
Чак и они Брђани који немају "словенске" хаплогрупе нису генетски повезани са Албанцима. Рецимо Васојевићка E-V13 је удаљена преко 4000 година од албанских E-V13.
Морачани-Богићевци су R1b-U152 и они немају везе са Албанцима. Теорија о Богићу као албанофоном католику је спрдња, слично као и оно о Хоту, Пипу, Васу и Красу.  Као прво Богић је словенско име.  Друго предање каже само да је дошао из Хота, а не каже да је био католик нити да је био Малисор. Треће њихове гране R1b нема код Малисора.« Последња измена: Јун 29, 2018, 09:50:10 пре подне Свевлад »

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6793
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #19 послато: Јун 29, 2018, 11:23:11 пре подне »
Под грчким Власима сам мислио на Цинцаре. Међутим нису сви Власи из Грчке и Македоније Цинцари, иако велика већина јесу. Постојали су и Мегленски Власи који се никад нису мешали са Цинцарима и једни друге нису сматрали истим народом https://sr.wikipedia.org/wiki/Мегленски_Власи

Албнски националисти данас максимално користе улогу Арванита у грчким ослободилачким ратовима као анти-грчку пропаганду.  Говоре да су они (Арванити) ослободили Грке од Турака, а да су их Грци асимиловали и угушили им идентитет. Неки албански шовинисти чак говоре да су Грци деломично "белци" јер су асимиловали пуно Арванита и Влаха, а да су изворно "не-бела" анадолско-блискоисточна" раса.

Албанци из Албаније, из Македоније и са Косова кажу да врло добро разумеју Арванитику.
Рецимо кажу да разумеју сваку реч ове песме
<a href="https://www.youtube.com/v/E1U9P3FuLe0" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/E1U9P3FuLe0</a>

Мегленски Власи су једини који сами себе зову "Власима" (прецизније, "Влашима"), за разлику од свих осталих источнороманских народа чији ендоним проистиче из неке варијанте латинског Romanus, "Римљанин". По том специфичном ендониму се огледа велики утицај који су претрпели од стране суседног словенског и грчког становништва. Иако и њих Грци називају "Власима", они су релативно малобројни, нарочито након што је добар део њих који су били исламске вероисповести пресељен у Малу Азију након споразума Грчке и Турске о размени становништва 1923. године; огромну већину данашњих "Влаха" у Грчкој представљају Цинцари и обично се на њих мисли када се у Грчкој употреби тај термин. И у БЈРМ (можда будућој Републици Северној Македонији) је термин "Власи" резервисан за Цинцаре.

Албански јутјуб-национал-шовинисти нису баш најрелевантнији за ову тему, најблаже речено.  ;) Ником не може на силу да се намеће да буде део нечије нације, ако та особа то не жели, а то је у највећем броју случајева ситуација са Арванитима. Томе су у великој мери допринели преци тих интернет-шовиниста својом лојалношћу османској држави и здушним одазивањем у турски башибозук сваки пут када би требао да се гуши неки хришћански устанак или да се иде у рат против неке од младих балканских хришћанских држава. У суштини, ништа се у њиховом начину размишљања није променило до данашњег дана, само су једног господара заменили другим (Османску империју са САД и НАТО), а они су остали оно што су им били и прадедови - најобичнији поданици. Имајући све ово у виду, треба проверити да ли је наведена песма стварно арванитска и испевана на арванитској верзији албанског језика, јер немам никакво поверење у њихове интерпретације (са све албанским латиничним алфабетом који Арванити не користе). Такође треба имати на уму да ни арванитски није јединствен и да се разликује по дијалектима (нпр. не говори исто Сулиот из Епира и Арванит са Пелопонеза, итд.).
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Latinica

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 122
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #20 послато: Јун 29, 2018, 11:48:54 пре подне »
Православни Брђани са истока Црне Горе су део српског етничког корпуса још од средњег века. Санџаклије су постали Бошњаци декретом 1993. године, а тај бошњачки идентитет је нестабилан и код БиХ муслимана а камоли код Санџаклија.
Православни Брђани су гинули вековима са српским именом на уснама. Они су учествовали у ослобођењу Србије у 19-ом веку, као и ратовима за српску ствар у 20-ом веку. Брђани су вековима уназад србојезични и имају српски идентитет, док многе Санџаклије имају још живе бабе и деде који знају албански.
Веза Санџаклија са Албанцима је фришка.

Немају сви Брђани палео-балканске хаплогрупе, него један део њих.
Чак и они Брђани који немају "словенске" хаплогрупе нису генетски повезани са Албанцима. Рецимо Васојевићка E-V13 је удаљена преко 4000 година од албанских E-V13.
Морачани-Богићевци су R1b-U152 и они немају везе са Албанцима. Теорија о Богићу као албанофоном католику је спрдња, слично као и оно о Хоту, Пипу, Васу и Красу.  Као прво Богић је словенско име.  Друго предање каже само да је дошао из Хота, а не каже да је био католик нити да је био Малисор. Треће њихове гране R1b нема код Малисора.


Znači za tebe moramo redom.

Uopšte nije istina da se Sandžaklije tek od 1993 osjećaju kao Bošnjaci, primjera ima dosta, evo jedan primjer je naveo Pavo kod Lutovca, da Sandžaklije prije 1960 već za sebe govore da im je jezik bošnjački, a ima još dosta više primjera za to, kod turski putopisaca, to što je izjašnjavanje kao Bošnjak opalo tokom vladavine SHS kraljevine i SFRJ je druga priča.

Brđani pripadaju od kasnog srednjeg vijeka srpsko-pravoslavnoj crkvi a ne srpkoj naciji, oni su sebe do kasno nazivali Brđanima, odnosno po plemenima a Srbima po vjeri, kao što su Malisori sebe nazivali po plemenima a po vjeri Latini, kao što su Bošnjaci bili Turci po vjeri itd.

Ovde i dalje postoji problem razlikovati vjeru i naciju, ko god pređe na pravoslavlje on je Srbin, pa bio to Albanac, Vlah, Francuz, Rus, Rom, nema veze, on je brat Srbin itd., a ko pređe na drugu vjeru on prestaje biti pravi Srbin.

Uopšte nije istina da mnoge Sandžaklije imaju žive đedove i bike koje govore albanski, to je obična neistina, to važi samo za par kuća u par manjih naselja na Pešteru, većina uopšte ne pamti da su govorili albanski, čak i oni koji imaju jasno predanje o porijeklu od Malisora ne pamte albanski jezik, što znači da su ga davno izgubili.

Ja lično ne znam nijednu osobu, pored toga što su stoljećima bili dvojezični jer su porijeklom iz pogranični krajeva CG i Albanije većina su naseljeni prije 300 godina a dosta i prije toga u ove krajeve, takođe su u Sandžaku i prije seobe živjeli drugi narodi a ne samo Srbi, i takođe nije istina da su svi krajevi iseljeni, dan danas sela, rijeke, krajevi, brda, doline, groblja itd. nose ista imena kao što su zapisana u turskim defterima prije 500 godina, znači čim ima kontinuitet imena mora neko da je ta imena prenio a ko je to prenio kada su svi iseljeni a novi naseljeni u prazna sela?
 
Al za razliku od Sandžaklija, Brđani do dan danas dobro pamte i ističu svoje rodbinske veze sa Malisorima(naravno sa razlikom da oni smatraju da su Malisori ustvari Srbi a ne Brđani Albanci), a to što su Vasojevići udaljeni 4.000 godina ne samo od Malisora nego i od svi drugi E-V13 to je druga priča, jer ako želimo da idemo u taj smjer onda je ipak jedan Klimenta genetski bliži Vasojeviću nego neki Ozrinić, jer za razliku od Klimente koji je udaljen 4.000 godina, Ozrinić i Vasojević su po muškoj liniji udaljeni 88.000 godina, znači ako želimo da idemo u ovaj smjer Vasojevići nemaju nikakve veze sa Slavenim i bliži su  Klimentima ;)

Isto kao što nemaju svi Brđani paleo-balkanske haplogrupe tako ih i nemaju svi Sandžaklije, ali ako se baziramo samo na dio Sandžaklija kako bi ispunili svoje želje onda cemo se i držati samo oni Brđana koji ispunjaju iste želje.

Kao što ignorišemo Sandžaklije Bijelog Polja i Prijepolja, Priboja i Pljevlja koji imaju vise I2a, I1 itd. tako ćemo ignorisat Rovčane kod Brđana ili Ozriniće i druga plemena koja jednostavno pripadaju granama koja se ne vežu sa Paleo-Balkance.

Nijesmo pričali za Moračane, koji i ako za sada nemaju genetske veze al imaju predanje da su srodni sa Malisorima, već smo pričali za Pipere(BY611), Kuče(E-V13), Bijelopavliće(E-V13), Vujoviće i puno drugija, koji nemaju svi vezu po predanju ali imaju genetske veze sa Malisorima.

Možemo podijeliti pravoslavce zetsko–južnosandžačkog dijalekta na 4 grupe:
1: Plemena i bratstva koja imaju predanje a nemaju genetsku vezu sa Malisorima.
2: Oni koji imaju predanje a i genetsku vezu.
3: Oni koji nemaju predanje ali imaju genetsku vezu.
4: Oni koji nemaju ni predanje niti genetsku vezu.

Pitanje za tebe, koliko godina treba da prođe da veza nebi bila više "friška".
Ван мреже Одисеј

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 810
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #21 послато: Јун 30, 2018, 10:05:44 поподне »
То не можеш никако упоређивати. Брђани су већином још у средњем вијеку ушли у српски етнички корпус и за 7-8 генерација више није било никаквих генетских разлика између Срба словенског и старобалканског поријекла. У таквом смо „облику“ дочекали османску окупацију средином 15. вијека. И добро знаш да се хаплогрупе не могу посматрати на тај начин. Јесу Васојевићи по мушкој линији ближи Климентима него Озринићима, али преци Васојевића нису учествовали у етногенези Албанаца, нити Клименти у етногенези Срба. Код вас доминирају хаплогрупе које су типичне за етногенезу Албанаца и једна која је типична и за српску и за албанску етногенезу (род Куча).
Код вас је све другачије. Прво, ви са средњовјековном Босном никакве везе немате, чак ни кад би вам Тврткова освајања рашких територија давала тај легитимитет (а не дају вам га). То је зато што у вријеме кад је Босна окупирана, ваши преци и даље живе на југоистоку данашње Црне Горе и у сјеверној Албанији. И ту долазе тек након што се је та територија испразнила захваљујући сеобама локалних Срба према сјеверу.
Кад су Брђани у тим областима почели примати ислам, у Босни је већ постојала солидна муслиманска маса. Малисорски досељеници су се задњи исламизирали. Какав онда континуитет можете имати ви са средњовјековном Босном?
Да су се Кучи, Клименте и Шкреље словенизирали рецимо у 11. вијеку, па да су се постепено асимиловали у словенску популацију централне Босне, нико вама не би оспоравао бошњачки идентитет. Али то није случај. Ви имате потпуно одвојен развој. Заједнички живот унутар Босанског пашалука не значи апсолутно ништа. По тој логици би Ујгури који живе на истоку Кине могли својатати Ћин Ш Хуанга, таоизам, манастир Шаолин, кантонску оперу, Лао Дз-а и династију Хан. Ти као да не знаш да унутар једне географске или административне области може живјети више етничких група.
Мени није проблем да Бошњаком назовем било којег муслимана који припада словенској хаплогрупи или некој која се може 100% повезати са етногенезом Срба или Хрвата (нпр. неко ко припада дробњачком или васојевићком роду). Али Клименте, Бањкани и Шкреље то никако не могу бити. Нити знатан дио санџачких Куча, нпр. Никочевићи из Гусиња, који су од албанофоних Бонкећа.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #22 послато: Јул 01, 2018, 01:37:32 пре подне »
То не можеш никако упоређивати. Брђани су већином још у средњем вијеку ушли у српски етнички корпус и за 7-8 генерација више није било никаквих генетских разлика између Срба словенског и старобалканског поријекла. У таквом смо „облику“ дочекали османску окупацију средином 15. вијека. И добро знаш да се хаплогрупе не могу посматрати на тај начин. Јесу Васојевићи по мушкој линији ближи Климентима него Озринићима, али преци Васојевића нису учествовали у етногенези Албанаца, нити Клименти у етногенези Срба. Код вас доминирају хаплогрупе које су типичне за етногенезу Албанаца и једна која је типична и за српску и за албанску етногенезу (род Куча).
Код вас је све другачије. Прво, ви са средњовјековном Босном никакве везе немате, чак ни кад би вам Тврткова освајања рашких територија давала тај легитимитет (а не дају вам га). То је зато што у вријеме кад је Босна окупирана, ваши преци и даље живе на југоистоку данашње Црне Горе и у сјеверној Албанији. И ту долазе тек након што се је та територија испразнила захваљујући сеобама локалних Срба према сјеверу.
Кад су Брђани у тим областима почели примати ислам, у Босни је већ постојала солидна муслиманска маса. Малисорски досељеници су се задњи исламизирали. Какав онда континуитет можете имати ви са средњовјековном Босном?
Да су се Кучи, Клименте и Шкреље словенизирали рецимо у 11. вијеку, па да су се постепено асимиловали у словенску популацију централне Босне, нико вама не би оспоравао бошњачки идентитет. Али то није случај. Ви имате потпуно одвојен развој. Заједнички живот унутар Босанског пашалука не значи апсолутно ништа. По тој логици би Ујгури који живе на истоку Кине могли својатати Ћин Ш Хуанга, таоизам, манастир Шаолин, кантонску оперу, Лао Дз-а и династију Хан. Ти као да не знаш да унутар једне географске или административне области може живјети више етничких група.
Мени није проблем да Бошњаком назовем било којег муслимана који припада словенској хаплогрупи или некој која се може 100% повезати са етногенезом Срба или Хрвата (нпр. неко ко припада дробњачком или васојевићком роду). Али Клименте, Бањкани и Шкреље то никако не могу бити. Нити знатан дио санџачких Куча, нпр. Никочевићи из Гусиња, који су од албанофоних Бонкећа.

Слажем се са сваким написаним словом.
Санџаклије пате од колективне амнезије. Многе Санџаклије имају и данас деде и бабе који знају албански, као што може да се види на оним линковима које сам поставио у првој поруци коју сам послао на овој теми.
Санџаклије доминанто имају албанску генетику, данас говоре зетским дијалектом српског језика, а изјашњавају се као Бошњаци.

Треба потпуно отворено говорити о овоме, и износити истините аргументе. Аргумената који говоре о томе да су Санџаклије доминантно албанског порекла има пуно. Док аргумената оних који иду у прилог њиховом бошњаштву нема, они назови аргуменати који иду у прилог бошњаштву Санџаклија а које потежу саме Санџаклије и БиХ муслимани су натегнути, провидни и смешни и своде се само на припадност исламу и на политику.
За ширење лажи да су Санџџаклије исламизирани рашки Срби су криви наши историчари који преко једног века упорно понављају мантру да су Санџаклије исламизовани Срби, како они рашки предтурски староседеоци тако и исламизовани досељени Срби из Херцеговине и Црне Горе.  Ја се врло добро сећам да је у уџбенику из историје писало да су муслимани из Рашке области исламизирани Срби који су прешли на ислам под притиском албанских (гегијских) ага и бегова. Ниједном реченицом се не спомиње досељавање Малисора у Рашки област. Генерације и генерације Срба су училе ове лажи у школама, и сад се сви чуде кад је генетика доказала да су Санџаклије врло сродне са Албанцима Гегама.

Огромна већина српског рашког предтурског становништва се иселила у сеобама од 15-ог до почетка 18-ог века на север и северозапад.  Малисори и црногорски Брђани су у 18-ом веку дошли на скоро потпуно празну земљу. Они су преци Санџаклија, Малисори у пуно већој мери а Брђани у знатно мањој.
Потомке средњовековних рашких Срба треба тражити међу Србима из Војводине, Славоније и са Кордуна и Баније. Али исто тако и међу неким Мађарима и Хрватима, зато што је доста рашких Срба који су се иселили на север и северозапад покатоличено, и неки су претопљени у Мађаре а неки у Хрвате, у зависности од краја.
« Последња измена: Јул 01, 2018, 01:42:05 пре подне Свевлад »

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #23 послато: Јул 01, 2018, 01:50:28 пре подне »
Има нешто Срба старинаца у Дежевској долини (то је опет  "заштићена" област географски, није "брисани простор")

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #24 послато: Јул 01, 2018, 02:37:51 пре подне »
Има нешто Срба старинаца у Дежевској долини (то је опет  "заштићена" област географски, није "брисани простор")

Знам да их има у Дежевској долини, а има их и на Голији.  И једни и други су екавци.
На Голији постоји род Шеклери, за које се сматра да су староседеоци, тј. да су ту од средњег века. Према једној верзији они су потомци Саса, а према другој њихов предак је дошао у тај крај у пратњи Јелене Анжујске жене краља Уроша. Пре ће бити да потичу од Саса, јер им презиме звучи германски.
То су староседелачке енклаве у мору досељеника из Црне Горе и источне Херцеговине у задњих 350 година. Мислим на Србе наравно.

Сматра се да у селу Штиткову код Нове Вароши живе староседеоци. Они су ијекавци, тако да бих ја рекао да вероватно спадају у старији слој српског становиштва Рашке области досељен из Херцеговине и ЦГ средином или крајем 17-ог века.
Рашковићи из Штиткова би могли бити староседеоци (који су тамо од средњег века), помињу се у том крају у 16-ом веку. Део њих је учествовао сеоби Срба под Чарнојевићем 1690. године. Рашковиће исељенике из околине Нове Вароши налазимо у Нештину у Бачкој где су 1692. године добили племство.  У Нештину су имали велики посед.
Далматински Рашковићи из Жагровића код Книна имају предање да потичу из Рашке.  Накићеновић је за њих записао да су дошли из Босне у 16-ом веку, имају надимке Перкан, Пешан, Вребац и Пришан, славе Никољдан.   

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #25 послато: Јул 01, 2018, 02:54:35 пре подне »
Имам другара који се презива Васиљевић, слави Св. Јована, а пореклом је из села Шароње и Ђонлије (једно село је порекло од оца , друго од мајке, али не знам тачно које је од оца а које од мајке, али по обе линије је из Дежевске долине)...има предање да су ту од средњег века и да је њихов предак био у служби на двору Немањића (то је из његове приче)
« Последња измена: Јул 01, 2018, 03:01:33 пре подне ДушанВучко »

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #26 послато: Јул 01, 2018, 03:08:41 пре подне »
Знам да их има у Дежевској долини, а има их и на Голији.  И једни и други су екавци.
На Голији постоји род Шеклери, за које се сматра да су староседеоци, тј. да су ту од средњег века. Према једној верзији они су потомци Саса, а према другој њихов предак је дошао у тај крај у пратњи Јелене Анжујске жене краља Уроша. Пре ће бити да потичу од Саса, јер им презиме звучи германски.
То су староседелачке енклаве у мору досељеника из Црне Горе и источне Херцеговине у задњих 350 година. Мислим на Србе наравно.


Први пут чујем за род Шеклери (та теза о Сасима, поготово са трансилванијском причом, вуче мало и на Секељe (Szekler)...Још ако славе Св. Јована :) (шалим се, али ме име подсећа на Шекулар, а можда немају везе))
« Последња измена: Јул 01, 2018, 03:13:31 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #27 послато: Јул 01, 2018, 03:14:27 пре подне »
Први пут чујем за род Шеклери

poslovnezene.org.rs/2016/06/etno-turizam-porodice-sekler/

banjesrbiji.com/domacinstvo-sekler-golija/

Они су Саси 1/1.  ;D

Боље да их нисам споменуо, сад ће Вољен од Бога поново почети о Сасима. Како оним правим германским , тако и о оним "словенским" Сасима.  ;D

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #28 послато: Јул 01, 2018, 03:20:54 пре подне »
poslovnezene.org.rs/2016/06/etno-turizam-porodice-sekler/

banjesrbiji.com/domacinstvo-sekler-golija/

Они су Саси 1/1.  ;D

Боље да их нисам споменуо, сад ће Вољен од Бога поново почети о Сасима. Како оним правим германским , тако и о оним "словенским" Сасима.  ;D
Готови смо...дас ист ајне комплицирен ситуацион :)

Ван мреже Лаф

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 80
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #29 послато: Јул 01, 2018, 06:10:22 пре подне »
"Пазарац и Арнаутин! Један је на својем прагу, коленовић и Турчин као да је рођени синовац султанов, иако је пореклом ту из некога села у Дежеви. Други је... старином из дивље Малесије, који је у кући научио да жали што људи називљу Пазарце Турцима. Некако му то тешко иде у главу...

Загонетна је муслиманска узајамност. Постоји као неки тајанствен обруч, за нас тешко појмљив, који без тешкоћа претвара вернике разних народности и удаљених покрајина у праву браћу. Чудесан изузетак чине само Пазарци и Арнаути кад се сретну.

Арнаутин се нигде тако нелагодно не осећа као у Новом Пазару. Никога тако не презире као Пазарца. Њега јединога не сматра за муслимана, него за најнижу преверу, коју ваља презирати као нешто смешно и мрзосно. То Пазарац види и зна, па му враћа толико исто. Свом снагом своје крви и свога срчевога уверења да је најбољи муслиманин, он мрзи Арнаутина. Његову ношњу, његов начин живота, његово опхођење он не може да подноси. Арнаутски начин борбе, њихово лукавство и окретност у њој сматра за обичан дивљачки кукавичлук. Арнаутин је за њега само дивља коза која има брзе ноге - за бежање. И сасвим искрено сматра за несрећу што му је по вери брат.

- Арнауштија, ефенди-бенум, као Арнауштија! - рекну Пазарци један другому кад на путу или у граду виде каквога бољега белокапца. - Рекни му "мераба", па размини, вала, као мимо правога крмка...

Као неко прастаро дуговање да је стало између њих. Арнаути су најуљуднији варвари на свету. Непосредни су, верни другови и одани пријатељи. Цене људске величине, али је свака личност исте вредности: колико барјактар толико и обичан голаћ. Крв и једнога и другога вреди само по једну крвничку главу или по дванаест кеса аспра. Није им у души да личност згазе и унизе. Доскора су на путу и у чаршији били веома ваљани. Без верске су и народносне мржње. Навикли су на просто опхођење без рогушења и празнога величања: уколико је ко виши по друштвеном положају, по пушци или богатству, утолико је дужан да буде обазривији и понизнији према мањему и слабијему - велик је и јак само Бог и фис!... Напротив, у Пазару је вредност у том колико ко клања, колико има села и субаша и колико јаче забрањује чивчији да држи свињче за божићни омрсак..."


"У Полимљу и око Новога Пазара има нешто муслимана од српских староседелаца. Има и нешто Босанаца и Херцеговаца по Санџаку. Али огромна већина санџачкога "Турчина", па и они за које је Цвијић мислио да су Арнаути (има их нешто) све је то из Брда, све из Црне Горе, оне у границама из 1912. године. Према томе Санџак, горњи део Старе Србије, углавном су истурчени црногорски брђани.

Кога занима врло важно питање нашега турчења, утицаја тога чина на наше вечито избеглиштво и пресељавање и, што је такође од велике важности - кога занима чистота наше расе и могућно научно утврђивање ко су санџачки "Турци", тај после Ђурђевића Таре и Колашина на Тари треба да сврати у Кладницу, па да то све види. Поводио сам се и мислио раније да код санџачких муслимана има много арнаутске крви и турске. Мислио сам то и за Кладницу. Међутим у Кладници нема ниједнога Арнаутина и ниједнога Турчина. Све су то људи чистога нашега порекла, уколико то можемо рећи за најобележеније крајеве српске. Све су то досељеници из Брда: Ровчани, Морачани, Кучи, Тарани, Васојевићи. И што је за мене било врло пријатно изненађење - ниједан Кладничанин, онако јавно на седнику, није крио своје српско порекло, нити ко рече да је Турчин или Арнаутин.

Сваки Кладничанин имао је... ону тврдоћу "турковања" за славу дина и имана, коју је у Турској уобличио само наш човек, наш планинац, наш Босанац, наш "Бошњак", како су рекли некад Турци и нама то оставили, дајући том имену у историјској борби са Босном једну посебну садржину и значење. У том погледу Кладничани су били типични "Бошњаци". Делије, крвави јунаци, необуздане дахије и пусти Турци. Свако наше помаљање преко Јавора волели су сузбијати но да једу халве; да свакога старовлашкога "Влаха" доведу у сазнање да је раја и под "дином" - сматрали су за дужност и верску и држављанску. Свесније од Руговаца, љуће од свакога Арнаутина, вољније од многих некадањих турских граничара."

Григорије Божовић

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #30 послато: Јул 01, 2018, 06:32:19 пре подне »
Лафе, генетика је показала да преко 2/3 Санџаклија има албанско а не црногорско-брђанско порекло https://rs.sputniknews.com/intervju/201803121114873847-DNK-projekat-Srbi-Bosnjaci-Rusi/

Нови Пазар је пре 100-150 година био већински албанска варош.
Снимак Новог Пазара из 1904. године, где је већина људи у типичним гегијскиом ношњама
<a href="https://www.youtube.com/v/k_nf_S743yI" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/k_nf_S743yI</a>

Генетска слика Санџаклија на узорку од 189 (са "бошњачког ДНК пројекта")
E-V13 (78) - 41,2%
R1b (32) - 16,9% 
I2 (24) - 12,7%
J2b (19) - 10%
I1 (10) - 5,3%
J2a (10) - 5,3%
R1a (5) - 2,6%
G2a (5) - 2,6%
T (2) - 1,1%
C (2) - 1,1%
H (1) - 0,6%
J1 (1) - 0,6%

Као Србин који размишља здраворазумски морам да се побуним против својатања разно-разних народа, што нажалост раде многе Срби.
Нема основе да се Санџаклије, Малисори, већи део Македонаца, Бугари, Румуни и чакавско-кајкавски Хрвати својатају и да се проглашавају Србима.  Што се тиче БиХ муслимана и штокавских Хрвата њихова веза са Србима је очигледна али то је осетљиво питање и не бих о томе, а што се тиче ових народа које сам претходно поменуо њихова веза са Србима је занамарљива.
« Последња измена: Јул 01, 2018, 06:36:36 пре подне Свевлад »

Ван мреже Voljen od Boga

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 947
 • I-Y4460*
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #31 послато: Јул 01, 2018, 06:48:44 пре подне »
poslovnezene.org.rs/2016/06/etno-turizam-porodice-sekler/

banjesrbiji.com/domacinstvo-sekler-golija/

Они су Саси 1/1.  ;D

Боље да их нисам споменуо, сад ће Вољен од Бога поново почети о Сасима. Како оним правим германским , тако и о оним "словенским" Сасима.  ;D

Управо сам размишљао да ових дана напишем шта је ново у вези Саса, а Богами и Јелене Анжујске, али када сам прочитао шта све пишеш, и шта све пишу, учинило ми се да објављујете рат Источном Санџаку. Охани мало човјече, опучит ћеш се :)  Знам да те насикиро онај Шаћири, знам да су велике промјене времена али чему ти изливи мржње ?
Evropa je jedna velika porodica.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #32 послато: Јул 01, 2018, 06:51:49 пре подне »
Управо сам размишљао да ових дана напишем шта је ново у вези Саса, а Богами и Јелене Анжујске, али када сам прочитао шта све пишеш, и шта све пишу, учинило ми се да објављујете рат Источном Санџаку. Охани мало човјече, опучит ћеш се :)  Знам да те насикиро онај Шаћири, знам да су велике промјене времена али чему ти изливи мржње ?

Немам ништа лично против Санџаклија веруј ми, само износим своје ставове засноване на чињеницама.

Ако нешто од овога што сам написао није тачно и ако имаш доказе да је другачије изнеси их, волео бих да их видим.  :)

Ван мреже Лаф

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 80
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #33 послато: Јул 01, 2018, 07:01:49 пре подне »
@Свевлад

1. Само сам навео размишљања једног нашег санџачког писца који, ако и није био ауторитет за питање порекла, био је итекако очевидац и врсни познавалац међуљудских и међуетничких односа тог подручја. Мада сам одломак првенствено цитирао због оспоравања санџаклијама назива Бошњак.
2. Ношња не мора бити никакав доказ, нпр. пчињска ношња је у једном периоду наликовала албанској.
3. Исто стоји и са језиком. Нпр. Приштина је све до другог светског рата на пописима била већински туркофона, што сигурно не значи да су сви који су говорили турски били дошљаци из Анадолије.
4. Стављање у исти ранг Малисора и чајкавских Хрвата с једне, и "већине Македонаца, Бугара и Румуна" с друге стране (у контексту етногенетских и идентитетских преклапања са Србима), заиста не бих коментарисао.
« Последња измена: Јул 01, 2018, 07:05:38 пре подне Лаф »

Ван мреже Voljen od Boga

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 947
 • I-Y4460*
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #34 послато: Јул 01, 2018, 07:07:25 пре подне »
Немам ништа лично против Санџаклија веруј ми, само износим своје ставове засноване на чињеницама.

Ако нешто од овога што сам написао није тачно и ако имаш доказе да је другачије изнеси их, волео бих да их видим.  :)

Није мој ниво да расправљам о било чијој националној опредијељености. Разговор о давном поријеклу балканаца је нешто сасвим друго и при томе никада не генерализујем, нити сматрам да је бити овог или оног поријекла, по очевој линији, боље или лошије. Једноставно ми је било занимљиво знати гдје су живјели ти наши давни преци.
Ако ти је ово био начин да ме истјераш са овог форума, успио си. Збогом !
Evropa je jedna velika porodica.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5049
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #35 послато: Јул 01, 2018, 10:21:36 пре подне »
Ево кратко да се укључим. Као што раније рекох, важна одредница код етногенезе Бошњака (која још увек траје, јер је довољно видети и упоредити пописе у Црној Гори и навлачење о изјашњавањау Муслиман-Бошњак), је језик и припадност штокавском говорном подручју и ислам као религија. Као што су православна и католичка црква одиграле значајну улугу у формирању Срба и Хрвата, у данашњем смислу речи, тако  ислмска заједница све муслимане западног Балкана "гура" у бошњачки етнички корпус. Тако ми у српском корпусу имамо и једну одређену "скупину" коју називамо "српским циганима". Они су вероватно ромског порекла, али њима је матерњи језик српски већ генерацијама, православне су вере и славе славу и изјашњавају се као Срби. Своје порекло везују за средњовековне Србе, Немањиће, Лазара, Милоша... слично је и са Власима у источној Србији, којих  све мање и мање има на пописима, на уштрб Срба. Код Хрвата је још драстичније, што вдимо и кроз генетику. Зато нас ни ова појава око "Санџаклија" не треба чудити. Већински део тих Бошњака су албанског порекла, али који ће се пре идентификовати с Босном и Твртком,  него са Албанијом и Скендербегом и никада се неће вратити албанском етничкиом корпусу. Осим језика и вере, они су за разлику од својих рођака, прекинули још пре 200 година, било какву везу са католичкм рођацима, па ће ти данас неки Угљанин или Доличанин пре рећи да су турског порекла и да су у сламу од 622. него да кажу да су до пре 200 година били католици у Углу  и Долићима. Све у вему то је процес који још траје и неће се вратити назад, већ иде у једном смеру, па се не треба много трошити енергија око тога, јер етногенеза једног народа је сувише сложен процес и не може се везати само за генетку.
« Последња измена: Јул 01, 2018, 01:44:31 поподне Милош »

Ван мреже dko

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 349
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #36 послато: Јул 01, 2018, 11:27:03 пре подне »
Свевладе,
човек тебе Григоријем Божовићем а ти њега статистиком...Божовић је наш највећи путописац, осврни се мало и на ову суштину - а то је сведочење разлике између Пазараца и Албанаца, и зашто никада (више) неће бити заједно.
Лафе, хвала за овај пост. Ја сам већ написао на неком топику да се сећам неке процене етнолога, да ли је био Влаховић, да је 1/3 Пазараца албанског порекла...а мислим да је онда Одисеј писао да су албански родови бројнији од брдских код Пазараца...па сам ја спекулисао да није можда дошло до пораста са 1/3 на 2/3 популације у корист албанске генетике? Елем, то са албанством Пазараца ми је деловало најсмешније када је сад то поменуо овај званичник албански са Косова. То само показује колико су косовски Албанци (њихова елита) једна смешна, секуларна, америчка, служитељска испостава, за разлику од Пазараца који су људи у исламу.
Ислам је дефинитивно основни идентитет Пазараца и у том смислу се они осећају Бошњацима, исто брате као и ми Срби - као православци. Ту чак ни Григорије Божовић није скроз у праву (у овом сведочењу) Тај осећај идентификације религије и нације је својствен и Србима (и свима на овом подручју...о чему сам више пута писао) Наиме, ради се о традиционалном поимању света. То је основно код Пазараца и оно што ценим. На то је накалемљено оно што вуче корене од Аустроугарске па до данашњих турбо-теорија...али људи морају себи некако да олакшају...

Ван мреже dko

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 349
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #37 послато: Јул 01, 2018, 01:01:50 поподне »
...и заборависмо главно...колико се осећају Бошњацима толико се осећају духовно блиски Турцима. Не знам баш како сада - у ери турбо-теорија - стоје Турци код младих Санџаклија са интернета, али рачунам да постоји слична идентификација са Османском влашћу, са Босном, као и са исламом, тј. да се ради о једном тоталном светоназору, империјалном (или псеудоимперијалном, по Калајићу) али духовном и са јасном визијом. А каква је идентификација Албанаца са Турском? Албански премијер са Косова који сме да удари на данашњег, секуларног султана Турске...то је срамота за Албанце као народ који баштини ислам и привилегије захваљујући Турцима.

симо

 • Гост
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #38 послато: Јул 01, 2018, 01:13:25 поподне »
Стицајем околности имам одраније попис муслиманских породица општине Рожаје по поријеклу, па погледах да видим како стоје ствари. Рожаје је добра типска општина за санџачке муслимане, јер се ту укрштају многе струје.

Преко 40% муслимана Рожаја изводи своје поријекло од Клименти, слиједе Кучи са нешто преко 20%. Осталих Малисора (Груда, Хота, Гашана, Шкреља, Краснића, Дукађинаца и Гега) има нешто преко 10%, а осталих Брђана (Братоножића, Бјелопавлића, Морачана, Васојевића) нешто преко 6%.

Остатак од неких 20% становништва су исламизирани Срби и старинци нејасног поријекла (међу којима може бити и разнородних турских елемената).

Уколико би гледали по језику, испало би да је албанојезично било нешто преко 50% муслимана Рожаја. Ово под условом да све Куче третирамо као србојезичне.

Укратко, албанска компонента је тек незнатно доминирала над српском, а због општих услова, раније поменутих, србојезичности муслимана у градовима и територијалне одвојености од остатка сународника у Албанији, и ове албанске породице су временом прихватиле српски језик.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #39 послато: Јул 01, 2018, 01:24:10 поподне »
Стицајем околности имам одраније попис муслиманских породица општине Рожаје по поријеклу, па погледах да видим како стоје ствари. Рожаје је добра типска општина за санџачке муслимане, јер се ту укрштају многе струје.

Преко 40% муслимана Рожаја изводи своје поријекло од Клименти, слиједе Кучи са нешто преко 20%. Осталих Малисора (Груда, Хота, Гашана, Шкреља, Краснића, Дукађинаца и Гега) има нешто преко 10%, а осталих Брђана (Братоножића, Бјелопавлића, Морачана, Васојевића) нешто преко 6%.

Остатак од неких 20% становништва су исламизирани Срби и старинци нејасног поријекла (међу којима може бити и разнородних турских елемената).

Уколико би гледали по језику, испало би да је албанојезично било нешто преко 50% муслимана Рожаја. Ово под условом да све Куче третирамо као србојезичне.

Укратко, албанска компонента је тек незнатно доминирала над српском, а због општих услова, раније поменутих, србојезичности муслимана у градовима и територијалне одвојености од остатка сународника у Албанији, и ове албанске породице су временом прихватиле српски језик.

Не можеш све Куче у Санџаку третирати да су били србојезични пре исламизације, поготово не у том делу око Рожаја.

Већина Санџаклија потиче од албанофоних, а не од србофоних Куча.

 

Ван мреже Одисеј

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 810
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #40 послато: Јул 01, 2018, 01:34:17 поподне »
Рекох ја давно, највјероватније се ради о наглој демографској експанзији малисорских родова током 19. вијека, тј. након што су већ примили ислам. То објашњава и зашто албански језик, иако га је велик број људи познавао, није ни у једном тренутку постао доминантан као матерњи језик санџачких муслимана.
И то објашњава зашто сви историчари традиционално наводе да је 1/3 Санџаклија албанског, а 2/3 српског поријекла, док генетски тестови показују да је обрнуто.

симо

 • Гост
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #41 послато: Јул 01, 2018, 01:35:30 поподне »
Не можеш све Куче у Санџаку третирати да су били србојезични пре исламизације, поготово не у том делу око Рожаја.
Већина Санџаклија потиче од албанофоних, а не од србофоних Куча.

У Рожајама се углавном ради о Старокучима. Вјерујем да су нпр. Ганићи и Радончићи (који су узгред исламизовани још док су били у Кучима) као и остали Старокучи били србојезични.


Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6793
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #42 послато: Јул 01, 2018, 01:38:53 поподне »
Мислим да би најбоље било да се сагледа структура породица по пореклу у Новом Пазару, који је центар те области. Етнолошка литература је доступна, имамо дело Ејупа Мушовића "Етнички процеси и етничка структура становништва Новог Пазара", где осим проучавања различитих миграционих струја које су "запљуснуле" Нови Пазар постоји и списак презимена свих пазарских породица (и муслиманских и православних) са краћим освртом на порекло. Дакле на основу тога може да се уради статистика, колики проценат муслиманских породица по предању вуче порекло од неког албанског племена, колико од неког брђанског племена, колико од херцеговачких исељеника, ко су старинци или неког другог порекла итд. Потом се та статистика упореди са родовима из НП који су већ тестирани и на основу тога се види да ли родови албанског порекла стварно претежу или се они само највише тестирају и тиме стварају лажни утисак. Велики је то посао, али кога то занима нека одради и онда ће добити ваљан одговор на питање да ли родови албанског порекла стварно генетски претежу међу Пазарцима (што је добар узорак и за остале Санџаклије) или је ситуација изједначенија.
« Последња измена: Јул 01, 2018, 01:40:31 поподне НиколаВук »
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Лаф

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 80
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #43 послато: Јул 01, 2018, 02:28:07 поподне »
Рекох ја давно, највјероватније се ради о наглој демографској експанзији малисорских родова током 19. вијека, тј. након што су већ примили ислам. То објашњава и зашто албански језик, иако га је велик број људи познавао, није ни у једном тренутку постао доминантан као матерњи језик санџачких муслимана.
И то објашњава зашто сви историчари традиционално наводе да је 1/3 Санџаклија албанског, а 2/3 српског поријекла, док генетски тестови показују да је обрнуто.

Велики је то посао, али кога то занима нека одради и онда ће добити ваљан одговор на питање да ли родови албанског порекла стварно генетски претежу међу Пазарцима (што је добар узорак и за остале Санџаклије) или је ситуација изједначенија.

Још већи, али исто тако значајан посао би био кад би могла да се упореди послератна демографска експанзија албанских и неалбанских родова, с обзиром да је висок природни прираштај био резултат свесне политичке одлуке свих југословенских Шиптара, како на Косову тако и у Македонији, Прешевској долини, па је можда тај процес захватио и сродну популацију у Санџаку. Управо је Рожаје најизразитији пример због своје структуре муслиманског живља, а које предњачи у константном порасту који траје и данас, чак је додатно добио на замаху после отцепљења ЦГ.

 


Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9101
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #44 послато: Јул 01, 2018, 05:37:36 поподне »
Ако већ дискутујемо о једној оваквој теми, мало више озбиљности не би било на одмет. 8)Ван мреже Јанбо

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 59
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #45 послато: Јул 02, 2018, 05:53:47 поподне »
Читам онај горе путопис, па Арнаути су баш позитивно описани, наспрам ових других су људине  :D

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 993
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #46 послато: Јул 02, 2018, 07:36:02 поподне »
Први Зрнов закон асимилације

- Што је мање Срба у Хрватској или у неком одређеном насељу, то је већа вероватноћа асимилације.

Емпиријски доказано у садашњости, а анализом матичних књига - у прошкости.

има ту доста више фактора и материјала за целу научну студију. Срби који не могу да поднесу притисак који се на њих врши постају Хрватима, пошто им је тако лакше живети. То може да буде како у срединама где их нема много али и тамо где их има релативно много, као што може да буде обратно, односно да нека мања заједница Срба успешно одржава свој идентитет без обзира на квалитет и квантитет шовинизма којем су изложени. Тамо где је отац Србин а мајка католкиња, поистовећивање са "мајчином страном" је веома изражен феномен. Ево једног примера из данашњих новина који је довољно речит:

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82.698.html:736129-HEROJ-HRVATSKE-Tast-tukao-cerku-zbog-Srbina-Subasica

тако да ће Зрно морати јоп доста да поради над својим законима асимилације  :D

Ван мреже Јанбо

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 59
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #47 послато: Јул 02, 2018, 08:38:22 поподне »
Има ту свега, ено вам пример Српске Моравице (или само Моравице) и даље су Срби, а колико су удаљени од доминантно српских подручја и опет су тамо. 90-их су прошли добро, иако је било провокација. У Др. св. рату лоше ко и свуда.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/neko-drugo-lice-balkana-u-ovom-mestu-i-hrvati-sa-srbima-uce-cirilicu-i-raduju-se/3nzz3cn

Уосталом, не морам ја пуно да читам и слушам приче из прошлости, кад имам у совјој фамилији асимилације на делу колико хоћеш...Мој деда (мајчин отац) је богу хвала жив и овде је у Срему, а његов рођени брат је доле остао, његова деца су још у СФРЈ поженила Хрватице остали такође доле, добили децу сада већ одрасле Хрвате који су такође од скоро ожењени Хрватицама који не знају ни за нас овде, нико се ни са ким не чује, и то је то. Они тамо Хрвати ми овде Срби, а од два брата су :)

Ван мреже Делија

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1283
 • I2-PH908-Z16983>A493>A8741* (Никољдан, Панчево)
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #48 послато: Јул 03, 2018, 12:19:57 пре подне »
Има ту свега, ено вам пример Српске Моравице (или само Моравице) и даље су Срби, а колико су удаљени од доминантно српских подручја и опет су тамо. 90-их су прошли добро, иако је било провокација. У Др. св. рату лоше ко и свуда.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/neko-drugo-lice-balkana-u-ovom-mestu-i-hrvati-sa-srbima-uce-cirilicu-i-raduju-se/3nzz3cn

Уосталом, не морам ја пуно да читам и слушам приче из прошлости, кад имам у совјој фамилији асимилације на делу колико хоћеш...Мој деда (мајчин отац) је богу хвала жив и овде је у Срему, а његов рођени брат је доле остао, његова деца су још у СФРЈ поженила Хрватице остали такође доле, добили децу сада већ одрасле Хрвате који су такође од скоро ожењени Хрватицама који не знају ни за нас овде, нико се ни са ким не чује, и то је то. Они тамо Хрвати ми овде Срби, а од два брата су :)
Што је најцрње од свега од деде брат од стрица,из српске фамилије из Срема која је у Срем дошла пре 250 година из Лике оде као момак у Крајину ,ту нађе посао и.ожени Српкињу,међутим њихова деца(2 сина) му се пожене Хрватицама..један да не би пуцао на своју браћу из Србије што су били мобилисани 90-тих оде за Италију и то.првенствено.захваљујући жени(има и светлих примера са друге стране) а други остане и колико сам сазнао и видео по именима би се рекло да су његова деца а моја браћа и сестре која су тамо остала данас Хрвати ..
Са деуге стране статистика уме и да превари.Многи се на пописма.не изјасне Србима већ међу родбином.и људима.од поверења да не би имали.проблема у средини.у којој се налазе.Тако сам чуо да бе у Македонији,тако унамо да је у Албанији,Хрватској а веровтно.и у Црној Гори,само.у мањој мери.
Рацко Панчево 1764- Опово (1765-1790)- Црепаја (1790-1912)-Панчево

BigY DNK: Максим Животин Панчевац (1735-1784), Живота Поповић 1710-? : I2 PH908>Z16983>A493>A8741*

Мтднк : Јовановић-Бећаров Софија, Војка, Никољдан (1896): U5b1b1-b*

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 993
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #49 послато: Јул 03, 2018, 04:50:18 поподне »
Ми обично када говоримо о асимилизацији имамо пред очима пример хрватске нације, зато што је та појава тамо веома изражена, што представља срж националне идеје и што се спроводи комбинацијом притисака и уцена свих врста. Али нису само они проблем. Колико је Срба асимилирано међу Мађаре, Румуне или американце, па чак и Немце? За Албанију знамо како је то ишло задњих седамдесет година. Сада се сусрећемо и са шизофреном ситуацијом да етницитети проистекли од Срба врше асимилацију других Срба, рецимо, Црногорци и Бошњаци. Онда је ту и проблем са Македонцима који су солидним делом српског порекла. Имамо и ситуацију да су срби у Русији тотално изгубили идентитет након што су насељени у данашњој Украјини. Да ли су Срби као народ имуни на такву праксу? Мислим да добрим делом нису. И Срби асимилирају друге етницитете у одређеној мери, а понекад се користи методологија слична оној коју користе Хрвати. Јесу Срби толерантнији од њих али има ситуација и када се врши одређени притисак на појединца да прихвати српски идентитет. Неко се асимилира ради жене, неко из економских разлога, неко се наљути на своје па пређе из ината, неко да га не би малтретирали, неко изгуби везу са родбином и матицом, неко из некакве захвалности, неко се заљуби у туђу културу и шта ја знам шта још.  Ово јесте занимљива тема али сам мишљења да је тешко дефинисати неке конкретне законитости које би се могле користити као универзални шаблони прихватљиви у свакој ситуацији.

На мрежи Зрно

 • Помоћник уредника
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1782
 • R1b>BY611>YZ2705>BY200954
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #50 послато: Јул 03, 2018, 05:09:05 поподне »
Дугогодишњим проучавањем матичних књига из Далмације и других извора од 1800. године па до 1990-их, може се рећи да је претопљавање Срба у Хрвате било минорно и то искључиво у насељима у којима су Срби били мањина. Не знам ниједан случај да је у већински српском селу неко постао католик.

Пре 1800. има мало докумената, а сигурно је асимилација тада била конкретнија. Данас је асимилација рапидно порасла и везана је за градове. Мислим да сви Срби одатле имају неке асимиловане рођаке од 1990-их. Први ја.

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1195
 • I1 P109
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #51 послато: Јул 03, 2018, 05:29:34 поподне »
Ми обично када говоримо о асимилизацији имамо пред очима пример хрватске нације, зато што је та појава тамо веома изражена, што представља срж националне идеје и што се спроводи комбинацијом притисака и уцена свих врста. Али нису само они проблем. Колико је Срба асимилирано међу Мађаре, Румуне или американце, па чак и Немце? За Албанију знамо како је то ишло задњих седамдесет година. Сада се сусрећемо и са шизофреном ситуацијом да етницитети проистекли од Срба врше асимилацију других Срба, рецимо, Црногорци и Бошњаци. Онда је ту и проблем са Македонцима који су солидним делом српског порекла. Имамо и ситуацију да су срби у Русији тотално изгубили идентитет након што су насељени у данашњој Украјини. Да ли су Срби као народ имуни на такву праксу? Мислим да добрим делом нису. И Срби асимилирају друге етницитете у одређеној мери, а понекад се користи методологија слична оној коју користе Хрвати. Јесу Срби толерантнији од њих али има ситуација и када се врши одређени притисак на појединца да прихвати српски идентитет. Неко се асимилира ради жене, неко из економских разлога, неко се наљути на своје па пређе из ината, неко да га не би малтретирали, неко изгуби везу са родбином и матицом, неко из некакве захвалности, неко се заљуби у туђу културу и шта ја знам шта још.  Ово јесте занимљива тема али сам мишљења да је тешко дефинисати неке конкретне законитости које би се могле користити као универзални шаблони прихватљиви у свакој ситуацији.
Срби су у 19. веку на просторима кнежевине и краљевине Србије асимиловали Цицнцаре. Наравно, не насилно. Цинцари су насељавали углавном веће градове, бавили се махом трговином. Како су били малобројни тако се већ генерација рођена у Србији асимиловала. Па су тако цинцарског порекла били Бранислав Нушић, Ташко Начић, Лаза Пачу, Петар Ичко и многи друге знамените личности из наше прошлости. У мом граду су се асимиловали Чеси, Словаци, Мађари и Италијани. Није их било пуно па су већ између два рата почели да се мешају са Србима, тако да њихове потомке "одају" само презимена. Сличан пример асимилације је и рударско насеље Ресавица у општини Деспотовац. Ту су од 1920-их масовно долазили рудари из целе Југославије. Највише је било Словенаца, Хрвата, муслимана из Босне, Срба из западних крајева, пре свега Босанске Крајине. Данас већину становника чине Срби али велики проценат њих је из мешаних бракова. Па тако имамо разна словеначка и муслиманска презимена, а ти људи се осећају Србима.
То су све појединачни случајеви. Не знам неки пример да су Срби масовно асимиловали неки други народ.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #52 послато: Јул 03, 2018, 06:43:59 поподне »
Мислим да сви Срби одатле имају неке асимиловане рођаке од 1990-их. Први ја.

Један мој близак рођак (са очева стране) је оженио Хрватицу. Они су живели у Загребу и њихов син је крштен у католичкој цркви.
Тај њихов син се у прошлом рату борио на хрватској страни.

Било је ту свакаквих догађаја, могао би се филм снимити.  Али нећу да причам у детаље, јер се ради о осетљивом породичном питању.


Ван мреже Делија

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1283
 • I2-PH908-Z16983>A493>A8741* (Никољдан, Панчево)
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #53 послато: Јул 03, 2018, 06:54:06 поподне »
Срби су у 19. веку на просторима кнежевине и краљевине Србије асимиловали Цицнцаре. Наравно, не насилно. Цинцари су насељавали углавном веће градове, бавили се махом трговином. Како су били малобројни тако се већ генерација рођена у Србији асимиловала. Па су тако цинцарског порекла били Бранислав Нушић, Ташко Начић, Лаза Пачу, Петар Ичко и многи друге знамените личности из наше прошлости. У мом граду су се асимиловали Чеси, Словаци, Мађари и Италијани. Није их било пуно па су већ између два рата почели да се мешају са Србима, тако да њихове потомке "одају" само презимена. Сличан пример асимилације је и рударско насеље Ресавица у општини Деспотовац. Ту су од 1920-их масовно долазили рудари из целе Југославије. Највише је било Словенаца, Хрвата, муслимана из Босне, Срба из западних крајева, пре свега Босанске Крајине. Данас већину становника чине Срби али велики проценат њих је из мешаних бракова. Па тако имамо разна словеначка и муслиманска презимена, а ти људи се осећају Србима.
То су све појединачни случајеви. Не знам неки пример да су Срби масовно асимиловали неки други народ.
Када се мало.пажљивије погледа,од Словенаца за које знам може се рећи да су им мајке а и ббе биле Српкиње,већ сада они су више Срби него Словенци..на то нека прође.још.генерација -две и мислим да је то логично.Да је тако било.и да де дешава са Србима у околним "земљама" па и да човек каже да ј разумљиво,али као.у причи Симе Матавуља људи имају српска имена и презимена,сви су им.преци Срби(или.макар већина) а они постану турбо Хрвати,да не кажем усташе.
Што се муслимана тиче да не буде неких забуне ,увек сам се водио тиме да је брат брату мио ма које вере био.Не смета ми чињеница да исповедају веру у коју су њихови преци прешли већ.та задртост и непоштовање истих тих предака што.су се звали Милош,Илија,Лазар итд..хоће да буду другачији по сваку цену и чини ми се да им је дубоко укорењено размишљање како ми православни Срби хоћемо да их насилно прекрстимо,што је смешно.јер ја мислим да толерантнијег народа у том смислу нема..онда се издвоје из средине у којој је већинско.муслиманско.становништво и дођу у средину где су православни Срби и виде како ми тиме нисмо.уопште оптерећени..тако да ми се чини да тек.изласком.из окружења у коме су били они схватају и прихватају да су део нашег народа,што генетика,језик ,антропологија и психологија и потврђују.
Рацко Панчево 1764- Опово (1765-1790)- Црепаја (1790-1912)-Панчево

BigY DNK: Максим Животин Панчевац (1735-1784), Живота Поповић 1710-? : I2 PH908>Z16983>A493>A8741*

Мтднк : Јовановић-Бећаров Софија, Војка, Никољдан (1896): U5b1b1-b*

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #54 послато: Јул 04, 2018, 11:28:28 поподне »
У последњим сукобима у СФРЈ је било случајева Срба на хрватској страни, Хрвата на српској, Срба на страни Бошњака (Јово Дивјак, командант одбране Сарајева) и обрнуто...Хрвати у Крагујевцу су били на српској страни, један пријатељ мог оца, презива се Билош, се пријавио као добровољац да учествује на српској страни, Франко Симатовић, за њега знамо...Наводно је између 10 и 20 000 Срба било у хрватској војсци (за мене невероватан податак)...Вероватно да они који су се борили на страни неких других, поред  политичких разлога и осталих њима знаних, живели су изоловано од већине припадника свог народа (а претпостављам да је то пресудно било)...ово је један од примера који сам нашао у чланку Јутарњег листа:
Deset tisuća Srba, prema dostupnim, a 20 tisuća, prema neslužbenim podacima od 1991. do 1995. sudjelovalo je u obrani RH.
Početkom devedesetih upoznao sam jednog momka s Gornjeg Bukovca čiji je otac obavljao relativno visoke dužnosti u jugoslavenskoj službi državne sigurnosti. Čovjek je bio etnički Srbin, koji je, međutim, govorio kajkavski kao i svi dečki koji su odrasli u istočnom Zagrebu.

Kad je počeo rat, taj se kajkavski Srbin bilderske građe prijavio u dragovoljačke postrojbe MUP-a. Kasnije je završio u specijalnim jedinicima, u famoznoj bojni Frankopan, kojom je, ako se dobro sjećam, zapovijedao general Ante Roso.
https://www.jutarnji.hr/arhiva/i-srbi-su-branili-hrvatsku/1891017/
« Последња измена: Јул 04, 2018, 11:33:08 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1195
 • I1 P109
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #55 послато: Јул 04, 2018, 11:49:14 поподне »
У последњим сукобима у СФРЈ је било случајева Срба на хрватској страни, Хрвата на српској, Срба на страни Бошњака (Јово Дивјак, командант одбране Сарајева) и обрнуто...Хрвати у Крагујевцу су били на српској страни, један пријатељ мог оца, презива се Билош, се пријавио као добровољац да учествује на српској страни, Франко Симатовић, за њега знамо...Наводно је између 10 и 20 000 Срба било у хрватској војсци (за мене невероватан податак)...Вероватно да они који су се борили на страни неких других, поред  политичких разлога и осталих њима знаних, живели су изоловано од већине припадника свог народа (а претпостављам да је то пресудно било)...ово је један од примера који сам нашао у чланку Јутарњег листа:
Deset tisuća Srba, prema dostupnim, a 20 tisuća, prema neslužbenim podacima od 1991. do 1995. sudjelovalo je u obrani RH.
Početkom devedesetih upoznao sam jednog momka s Gornjeg Bukovca čiji je otac obavljao relativno visoke dužnosti u jugoslavenskoj službi državne sigurnosti. Čovjek je bio etnički Srbin, koji je, međutim, govorio kajkavski kao i svi dečki koji su odrasli u istočnom Zagrebu.

Kad je počeo rat, taj se kajkavski Srbin bilderske građe prijavio u dragovoljačke postrojbe MUP-a. Kasnije je završio u specijalnim jedinicima, u famoznoj bojni Frankopan, kojom je, ako se dobro sjećam, zapovijedao general Ante Roso.
https://www.jutarnji.hr/arhiva/i-srbi-su-branili-hrvatsku/1891017/
Поједини моји пријатељи имају рођаке који су се борили на хрватској страни за време рата. То су људи чија места становања нису била у РСК и где су Срби били малобројни. Ако су решили да остану онда су их Хрвати буквално приморали да ратују против својих. Знам за пример једног човека који је већ тада био пензионер и за време рата је копао ровове и био кувар у хрватској војсци. Родбина му је живела у Србији и до краја живота није могао да оде да види болесног и непокретног брата из страха да ће га наши ухапсити јер су му тако Хрвати рекли. Рекли су му да ће бити ухапшен чим уђе у Србију и биће му суђено за издају.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 993
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #56 послато: Јул 05, 2018, 10:24:28 пре подне »
Дугогодишњим проучавањем матичних књига из Далмације и других извора од 1800. године па до 1990-их, може се рећи да је претопљавање Срба у Хрвате било минорно и то искључиво у насељима у којима су Срби били мањина. Не знам ниједан случај да је у већински српском селу неко постао католик.

Пре 1800. има мало докумената, а сигурно је асимилација тада била конкретнија. Данас је асимилација рапидно порасла и везана је за градове. Мислим да сви Срби одатле имају неке асимиловане рођаке од 1990-их. Први ја.

након 1. Српског устанка почиње период јачања српске етничке светсти, а то је и време када су православци у Хрватској имали прилично добар статус у оквиру АУ. Последњи велики талас масовног покатоличавања се дешавао недуго пре периода који си навео, односно, за време власти Марије Терезије.

Било би занимљиво када би се неко бавио том темом па да нађе податке колико је у Хрватској у мешовитим браковима где је мајка католкиња а отац православац процентуално било промене националног идентитета.

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 993
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #57 послато: Јул 05, 2018, 10:46:55 пре подне »
Срби су у 19. веку на просторима кнежевине и краљевине Србије асимиловали Цицнцаре. Наравно, не насилно. Цинцари су насељавали углавном веће градове, бавили се махом трговином.

Верујем да би ти слично одговорили Хрвати када се ради о тамошњим Србима  :D Генерално, мислим да ћеш тешко наћи припадника било ког народа који ће ти рећи да његова страна некога на силу тера да промени идентитет.

Ми из данашње перспективе не можемо тачно знати шта су били главни мотиви Цинцара али је могуће да се ради о сличној логици која је била присутна код Јевреја, који су узимали презимена слична домаћим како би побољшали своје позиције у друштву. Да се мало нашалим, замисли да се у неком српском граду отвори, нпр пекара, где би писало да је власник неки Тачи. Да ли би издржала до фајронта? Тешко. Зато, лепо напишеш да си Тачић и радиш као змај. Претпостављам да у питању Цинцара није било никаквог притиска, већ је то било корисно из економске и друштвене перспективе.

Знам људе који су грчгог порекла али су данас прави Срби. Знам за Чехе и Русе, вероватно има и доста Бугара. Асимилација некада романофоног станвништва са истока Србије је вероватно најизраженији облик асимилације који се дешавао код Срба. Не можемо рећи да се ради у малом броју људи. 
 

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1195
 • I1 P109
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #58 послато: Јул 05, 2018, 11:20:51 пре подне »
Верујем да би ти слично одговорили Хрвати када се ради о тамошњим Србима  :D Генерално, мислим да ћеш тешко наћи припадника било ког народа који ће ти рећи да његова страна некога на силу тера да промени идентитет.

Ми из данашње перспективе не можемо тачно знати шта су били главни мотиви Цинцара али је могуће да се ради о сличној логици која је била присутна код Јевреја, који су узимали презимена слична домаћим како би побољшали своје позиције у друштву. Да се мало нашалим, замисли да се у неком српском граду отвори, нпр пекара, где би писало да је власник неки Тачи. Да ли би издржала до фајронта? Тешко. Зато, лепо напишеш да си Тачић и радиш као змај. Претпостављам да у питању Цинцара није било никаквог притиска, већ је то било корисно из економске и друштвене перспективе.
Знам људе који су грчгог порекла али су данас прави Срби. Знам за Чехе и Русе, вероватно има и доста Бугара. Асимилација некада романофоног станвништва са истока Србије је вероватно најизраженији облик асимилације који се дешавао код Срба. Не можемо ре
ћи да се ради у малом броју људи.

Суштински је другачија асимилиација Срба у Хрватској и Цинцара у Србији. Цинцари ни на који начин нису били условљени или приморани на то. Није им егзистенција зависила од тога јер су врло често по свом материјалном положају били изнад Срба. Једноставно су били малобројни и њихов језик није имао шансе да се одржи кроз генерације до данашњег дана. Врло често, у мањим варошима је била по једна цинцарска породица или две. Како нису били затворени и по природи посла морали су  да знају локални језик тако се цинцарски губио. А што се презимена тиче, да, вероватно су их мењали да би се уклопили у средину.
Што се Влаха тиче погрешно је мислити да су они потпуно асимиловани. Неки јесу. Има појединачних случајева али ако одете у било које влашко село, видећете да они причају искључиво влашки. У мешовитим селима није тако. Тамо и Срби и Власи причају оба језика. И међу њима има различитих "фракција". Има оних који су потпуно окренути Србији и сматрају себе Србима. Онда има оних који поштују земљу у којој живе али чувају своју традицију, начин живота, језик и обичаје и они се углавном сматрају Власима. И њих је највише. Најмање је оних који себе зову Румунима, који одбијају сваку повезаност са Србијом и Србима и не сматрају себе Власима. Ти Власи који тврде да су Румуни последњих година су отишли толико далеко да су изашли из СПЦ и основали парохије РПЦ у источној Србији. Па тако имате румунске цркве у селима Мелници и Бусур код Петровца, у Бобову и Суботици код Свилајнца и у Исакову код Ћуприје. При румунским парохијама организују се и курсеви књижевног румунског језика.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 11116
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #59 послато: Јул 05, 2018, 12:23:07 поподне »
Што се Влаха тиче погрешно је мислити да су они потпуно асимиловани. Неки јесу. Има појединачних случајева али ако одете у било које влашко село, видећете да они причају искључиво влашки. У мешовитим селима није тако. Тамо и Срби и Власи причају оба језика. И међу њима има различитих "фракција". Има оних који су потпуно окренути Србији и сматрају себе Србима. Онда има оних који поштују земљу у којој живе али чувају своју традицију, начин живота, језик и обичаје и они се углавном сматрају Власима. И њих је највише. Најмање је оних који себе зову Румунима, који одбијају сваку повезаност са Србијом и Србима и не сматрају себе Власима.

И ја сам стекао такав утисак, пошто сам био мало у тим крајевима. Врло добро се зна ко су Срби, а ко Власи, а ови други су најчешће двојезични. Огроман број села у околини Бора има влашку већину, е сад не знам како се ти људи изјашњавају на пописима, али рекао бих да се не сматрају Србима.

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1195
 • I1 P109
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #60 послато: Јул 05, 2018, 12:34:22 поподне »
И ја сам стекао такав утисак, пошто сам био мало у тим крајевима. Врло добро се зна ко су Срби, а ко Власи, а ови други су најчешће двојезични. Огроман број села у околини Бора има влашку већину, е сад не знам како се ти људи изјашњавају на пописима, али рекао бих да се не сматрају Србима.
Нису ни сви Власи исти. Они се деле на четири "племена". Најбројнији су Унгурјани, тј. угарски Власи, који су дошли са простора Баната и Ердеља. Они насељавају област Ресаве, Кучева, Хомоља и Млаве.  Други по бројности су Царани, они су насељени у 18. веку из Влашке и мислим да су они највише асимиловани. Настањују територије општина Неготин и Кладово. Језик се задржао као и свест о влашком пореклу али на попису се традиционално изјашњавају Србима. За њима следе Мунћани, настањују околину Бора, Бољевца и Зајечара и они се углавном изшњавају Власима. Најмалобројнији су Буфани и њихов језик је архаичнији. Они настањују околину Мајданпека и сматрају се староседеоцима. И они су углавном асимиловани ако узмемо као репер за асимилацију изјашњавање на попису. Њихов језик најбрже нестаје.
Ово је мапа рађена по попису 2002. са Википедије.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5049
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #61 послато: Јул 05, 2018, 12:35:18 поподне »
И ја сам стекао такав утисак, пошто сам био мало у тим крајевима. Врло добро се зна ко су Срби, а ко Власи, а ови други су најчешће двојезични. Огроман број села у околини Бора има влашку већину, е сад не знам како се ти људи изјашњавају на пописима, али рекао бих да се не сматрају Србима.

Управо су Власи, када се упореде пописи, најдрастичнији пример асимилације код Срба. Двојезичност је код старијих, док малађе генерације знају по коју реч, али матерњи им српски (размишљају на српском). Православна вера, школство, "мешани" бракови, чине своје. Отуда жеља Румуна да управо преко цркве "пригрле" Влахе. Али мислим да је процес асимилације Влаха у Србе, за генерацију-две, завршена прича. Слично ће се десити и Горанцима, који ће се као и њихови рођаци Торбеши из Средске, брзо асимиловати у Бошњаке.

Имам велики број пријатеља влашког порекла и сви имају српску националну свест и изјашњавају се Србима.
« Последња измена: Јул 05, 2018, 12:38:53 поподне Милош »

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1195
 • I1 P109
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #62 послато: Јул 05, 2018, 12:55:14 поподне »
Најбрже и највише су се асимиловали Власи у урбаним подручијима и селима која имају бољу комуникацију са градом. Такав је случај у Ресави. По попису из 2002. становници скоро свих влашких села у Поморавском округу су се изјаснили Србима. Влашка насеља у Поморављу су: Бобово, Проштинац, Мачевац и Суботица у општини Свилајнац. У општини Деспотовац то су Јасеново, Бресје, Бељајка, Ресавица Село и Жидље. У општини Ћуприја су то села: Влашка, Исаково, Бигреница, Кованица и Батинац. У општини Јагодина то је село Добра Вода. Изузев Бигренице и Кованице сва ова насеља по попису из 2003. имају српску већину и ако су сви становници влашког порекла и говоре влашким језиком. Мешана села су Тропоње у општини Свилајнац и Велики Поповић у општини Деспотовац.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #63 послато: Јул 05, 2018, 02:03:38 поподне »
Верујем да би ти слично одговорили Хрвати када се ради о тамошњим Србима  :D Генерално, мислим да ћеш тешко наћи припадника било ког народа који ће ти рећи да његова страна некога на силу тера да промени идентитет.
То што неки не би признали да је њихова власт присилно  приморавала друге да промене идентитет, не мења ништа...Постоји асимилација која је резултат притиска, страха и борбе за опстанак, и она која је резултат спонтаног процеса (језичка изолованост), као и својевољна  (Немци, Чеси , Цинцари, Ђорђе Вајферт, Нушић , Рихтер у Рихтеровић итд)
« Последња измена: Јул 05, 2018, 02:11:55 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Јанбо

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 59
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #64 послато: Јул 05, 2018, 04:22:41 поподне »
@Kor

Зрно је мислио на далматинско залеђе а оно за време Марије Терезије је било Млетачко..Колико ми се чини из књиге епископа Милаша, за време АУ није било толико лоше по Србе, изузев покушаја унијаћења у мом крају што је опет покренуто од српских распопа, а са радошћу финансирано од државе. Мислим да је далеко горе било за време Млечана, али је тада било много сеоба Срба по тим пограничним пределима, па су католици долазили из Босне и тешко је рећи да ли је неко дошао као покатоличен већ или се то десило на тлу Млетачке.

Асимилације у ове савремене либералне, грађанске национализме не треба мешати са овим што се код нас дешава. Американац, а и сада и по западној Европи је тако, је мање више ствар пасоша. Ја то тако гледам. Сви можемо бити Американци, Аустралијанци, Канађани, које год нам етничко порекло и можемо да наставимо да будемо то уз тај нови нац. идентитет.

У Хрватској је то почело још за време СФРЈ код ових Срба што су живели у великим градовима. Већ тада су се скривали иза југословенства, па мало мешовити бракови па деци дај атипично име. Дошао рат и ти такви, постану православни Хрвати, ако уопште и православни, деца вероватно више не и то.

Иначе мислим да ће код нас нестати Русини ускоро. Прво заиста су малобројни. Друго, мешају се врло често са осталима. Треће, иселило их се доста. Канада им је била популарна пре, не знам зашто.

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #65 послато: Јул 05, 2018, 04:41:09 поподне »

У Хрватској је то почело још за време СФРЈ код ових Срба што су живели у великим градовима. Већ тада су се скривали иза југословенства, па мало мешовити бракови па деци дај атипично име. Дошао рат и ти такви, постану православни Хрвати, ако уопште и православни, деца вероватно више не и то.

На факултету музичких уметности у Крагујевцу, студира један Хрват из Дарувара. Када смо причали о ситуацији у Дарувару, он ми је рекао у похвалном смислу , да нема никаквих проблема и да су му најбољи пријатељи и кумови - православци...Мало ми је то упало у уши, зашто није рекао - Срби, него само православци...

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6793
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #66 послато: Јул 05, 2018, 05:11:12 поподне »
Слично ће се десити и Горанцима, који ће се као и њихови рођаци Торбеши из Средске, брзо асимиловати у Бошњаке.

Горанце поред Бошњака (са којима заиста немају никакве везе, осим заједничке исламске религије) покушавају да асимилују и Бугари, Македонци па и Албанци. Један Горанац ми је причао да се тачно зна која села више "вуку" на чију страну. Додуше, и даље их има доста који су привржени Србији, иако ми готово ништа не радимо како би им се "нашли", осим моралне подршке. Мислим да је кључ њиховог самоодржања у томе да се идентификују локално, као Горанци, нешто слично Буњевцима у Војводини. Средски Торбеши су потпуно друга прича, они су увек били проалбански настројени, за разлику од Горанаца.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5049
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #67 послато: Јул 05, 2018, 05:19:06 поподне »
Горанце поред Бошњака (са којима заиста немају никакве везе, осим заједничке исламске религије) покушавају да асимилују и Бугари, Македонци па и Албанци.

Та веза са Бугарима је преко Помака и данас је најразвијенја та идеја међу самим Горанцима. С друге стране познато је да  Помаке гурају у Бошњаке, иако се они у већини изјашњавају као Бугари. Као да постоји жеља да се сви балкански Словени муслиманске вере, ставе под један барјак, бошњачки барјак.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #68 послато: Јул 05, 2018, 05:32:09 поподне »
Та веза са Бугарима је преко Помака и данас је најразвијенја та идеја међу самим Горанцима. С друге стране познато је да  Помаке гурају у Бошњаке, иако се они у већини изјашњавају као Бугари. Као да постоји жеља да се сви балкански Словени муслиманске вере, ставе под један барјак, бошњачки барјак.

Бугарски Помаци су углавном анти-бугарски настројени.
Они се већином изјашњавају као Помаци или као Турци (ово друго чак и више), а ретко као Бугари исламске вероисповести.
Помаци су велики туркофили, слично као Санџаклије.  У Турској их има више него у Бугарској, а и они из Бугарске се углавном изјашњавају као Турци и гледају у Турску као у матицу и заштитника.
У Бугарској међу муслиманским живљем је тешко рузлучити ко је Помак, а ко Турчин (Анадолац), управо јер се велики део Помака изјашњава као Турци.
 
« Последња измена: Јул 05, 2018, 05:33:52 поподне Свевлад »

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1662
 • G2a-FT221531
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #69 послато: Јул 05, 2018, 05:35:50 поподне »
Иначе мислим да ће код нас нестати Русини ускоро. Прво заиста су малобројни. Друго, мешају се врло често са осталима. Треће, иселило их се доста. Канада им је била популарна пре, не знам зашто.
Мислим да су код Русина набројани проблеми највећим делом последица тога што за разлику од нпр. Мађара и Словака они немају матичну државу која би стала иза њих и помагала их. Украјина покушава да их својата и гура у украјински национални корпус али слаба им је вајда од тога. Када је такво стање очекивано је да ће Русина бити све мање.
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже Јанбо

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 59
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #70 послато: Јул 05, 2018, 05:47:16 поподне »
Тачно је, а иначе знам неке људе овде у мом крају у Срему, који су Украјинци, не Русини?! То ми је било занимљиво, али сам касније видео да су исти пореклом из БиХ и да заиста јесу Украјинци. Ма колико мени то деловало све слично :)


Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5049
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #71 послато: Јул 05, 2018, 06:12:58 поподне »
Бугарски Помаци су углавном анти-бугарски настројени.
Они се већином изјашњавају као Помаци или као Турци (ово друго чак и више), а ретко као Бугари исламске вероисповести.
Помаци су велики туркофили, слично као Санџаклије.  У Турској их има више него у Бугарској, а и они из Бугарске се углавном изјашњавају као Турци и гледају у Турску као у матицу и заштитника.
У Бугарској међу муслиманским живљем је тешко рузлучити ко је Помак, а ко Турчин (Анадолац), управо јер се велики део Помака изјашњава као Турци.
 

У Бугарској статистици и пописима не постоји категорија Помаци, већ искључиво Бугари мухамеданци. Вероватно сами Помаци то не желе, па зато и постоји везивање за Бошњаке, као јединог муслиманког народа словенског порекла, који има државу. Па самим тим Бошњаци и Босна за све њих почиње да бива својеврсни Пијемонт. Кроз ту призму данас треба посматрати и "санџаклије", а сутра и остале.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #72 послато: Јул 05, 2018, 06:32:39 поподне »
У Бугарској статистици и пописима не постоји категорија Помаци, већ искључиво Бугари мухамеданци. Вероватно сами Помаци то не желе, па зато и постоји везивање за Бошњаке, као јединог муслиманког народа словенског порекла, који има државу. Па самим тим Бошњаци и Босна за све њих почиње да бива својеврсни Пијемонт. Кроз ту призму данас треба посматрати и "санџаклије", а сутра и остале.

Нисам мислио на попис, него како се осећају. Огромна већина Помака се не осећа као Бугари.
Они су окренути Турској, већи део њих је турцизиран а тај процес и даље траје. Тако да је бошњакизација Помака научна фантастика. Горанци и Торбеши ретко прихватају бошњачки идентитет, а код Помака та појава не постоји.
   

« Последња измена: Јул 05, 2018, 06:34:39 поподне Свевлад »

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5049
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #73 послато: Јул 05, 2018, 07:26:33 поподне »
Нисам мислио на попис, него како се осећају. Огромна већина Помака се не осећа као Бугари.
Они су окренути Турској, већи део њих је турцизиран а тај процес и даље траје. Тако да је бошњакизација Помака научна фантастика. Горанци и Торбеши ретко прихватају бошњачки идентитет, а код Помака та појава не постоји.
 

Постоји тенденција ка томе, а да ли ће се дести хипотетичко је питање... Торбеши у Средској се листом изјашњавају као Бошњаци, а код Горанаца је у порасту. Млађе генерације Горанаца све мање користе горански, као једину брану ка асимилацији, удају се и жене са Бошњацима, тако да ће тај процес трајати, али види се шта је на крају пута...

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #74 послато: Јул 09, 2018, 07:54:22 пре подне »
Тачно је, а иначе знам неке људе овде у мом крају у Срему, који су Украјинци, не Русини?! То ми је било занимљиво, али сам касније видео да су исти пореклом из БиХ и да заиста јесу Украјинци. Ма колико мени то деловало све слично :)
Да, познато ми је да у Инђији има неких породица које су пореклом Украјинци а у Срем су доселили из Босне, вероватно још у време Аустро-Угарске.

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4002
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #75 послато: Јул 09, 2018, 08:58:45 пре подне »
Тачно је, а иначе знам неке људе овде у мом крају у Срему, који су Украјинци, не Русини?! То ми је било занимљиво, али сам касније видео да су исти пореклом из БиХ и да заиста јесу Украјинци. Ма колико мени то деловало све слично :)

У БиХ за те Украјинце користе назив Галцијани.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #76 послато: Јул 09, 2018, 09:45:39 пре подне »
У БиХ за те Украјинце користе назив Галцијани.
По Галицији на Украјинско-Пољској граници.

Ван мреже Voljen od Boga

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 947
 • I-Y4460*
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #77 послато: Јул 24, 2018, 05:34:40 поподне »
1) Не. Део данашњих Шаљана  у Метохији су исламизовани а потом албанизовани Срби староседеоци као поменути Бојкаји и Стојкаји који су се прибили у ушли у фис.

2) Остали Шаљани (Истинић, Стреоц) су дошли у Метохији као албански говорећи и нису били Срби, исто је и са Чером од којег су Величани (код њега је процес био у другом правцу). Он је прешао на православље и његово потомстсво су данашњи Црногорци /Срби. Њихово даље порекло ће се утврдити али испада да су до сада пореклом Словени.

3) Врло је једноставно знати ко су "чисти" Албанци по мушкој линији. Свако онај који зна до католика који је изламизиран је албанског порекла а свако онај који то не зна или неће да каже име је пореклом Србин или како ви кажете Арнауташ.

Шта је разлог да се Албанац муслиманске вјероисповијести сјећа својих предака католичке вјере а Србин исламске вјероисповијести крије ту чињеницу?
Evropa je jedna velika porodica.

Ван мреже Voljen od Boga

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 947
 • I-Y4460*
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #78 послато: Јул 24, 2018, 05:39:14 поподне »
Исто као и данас. Само економски разлози или евентуално бекство због крви (ређе).

Ма мало ми то помињање само Срба и Албанаца на Косову није у складу са општепознатом историјом тог подручја.
Evropa je jedna velika porodica.

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #79 послато: Јул 24, 2018, 05:44:48 поподне »
Шта је разлог да се Албанац муслиманске вјероисповијести сјећа својих предака католичке вјере а Србин исламске вјероисповијести крије ту чињеницу?
Ово је више за тему "асимилација и њене законитости", али код Албанаца је нација на првом месту, па тек онда религија, а код Срба који су прешли на ислам или католичанство, религија је имала примат и одлазили су постепено из српског корпуса...Да је код нас исти принцип као код Албанаца , где је нација и језик као обележје нације примарно, онда би сви који су штокавци били Срби вероватно, у све три вере...Зато они немају проблем да се сете да су им преци били напр. католици, за разлику од Срба муслимана
« Последња измена: Јул 24, 2018, 05:48:43 поподне ДушанВучко »

Ван мреже нцп

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1426
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #80 послато: Јул 24, 2018, 05:48:39 поподне »
Шта је разлог да се Албанац муслиманске вјероисповијести сјећа својих предака католичке вјере а Србин исламске вјероисповијести крије ту чињеницу?

Трудим се да разумем ваша питања? Шта је њихов смисао?

Исти је разлог као и када неки Србин пређе у ислам и онда је Бошњак (али имамо и изузетке - чувени писац Меша Селимовић) или пређе у католицизам и онда је Хрват.

Има и случај да остане у православној вери па временом постане Бугарин, Македонац или Црногорац.

Окружење, време и други чиниоци делују на  сваког појединца.

Шта је ту вама необично?

Ван мреже Voljen od Boga

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 947
 • I-Y4460*
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #81 послато: Јул 24, 2018, 05:53:42 поподне »
Трудим се да разумем ваша питања? Шта је њихов смисао?

Исти је разлог као и када неки Србин пређе у ислам и онда је Бошњак (али имамо и изузетке - чувени писац Меша Селимовић) или пређе у католицизам и онда је Хрват.

Има и случај да остане у православној вери па временом постане Бугарин, Македонац или Црногорац.

Окружење, време и други чиниоци делују на  сваког појединца.

Шта је ту вама необично?

Није ми јасно зашто онда Бошњаци не постану Срби исламске вјероисповјети или Црногорци исламске вјероисповијести када им се то срдачно нуди ?
Evropa je jedna velika porodica.

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #82 послато: Јул 24, 2018, 06:02:00 поподне »
Шта је разлог да се Албанац муслиманске вјероисповијести сјећа својих предака католичке вјере а Србин исламске вјероисповијести крије ту чињеницу?

Јел ово питање везано за Албанце који су потомци Срба који су исламизовани и временом албанизовани или за данашње Бошњаке ?

Ван мреже Voljen od Boga

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 947
 • I-Y4460*
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #83 послато: Јул 24, 2018, 06:07:32 поподне »
Јел ово питање везано за Албанце који су потомци Срба који су исламизовани и временом албанизовани или за данашње Бошњаке ?

Мислим да је питање јасно, зашто ни један Албанац муслиманске вјеросиповијети не крије чињеницу да су његови преци били католици, како они који су и данас по националности Албанци, тако и они који су данас Бошњаци. Зашто се то не дешава код оних муслимана који су прије исламизације били Срби, никако да чујем од неког Бошњака да каже моји преци су били Срби. Ово није нека провокација него озбиљно питање за озбиљне истраживаче !
Evropa je jedna velika porodica.

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1662
 • G2a-FT221531
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #84 послато: Јул 24, 2018, 06:12:55 поподне »
Мислим да је питање јасно, зашто ни један Албанац муслиманске вјеросиповијети не крије чињеницу да су његови преци били католици, како они који су и данас по националности Албанци, тако и они који су данас Бошњаци. Зашто се то не дешава код оних муслимана који су прије исламизације били Срби, никако да чујем од неког Бошњака да каже моји преци су били Срби. Ово није нека провокација него озбиљно питање за озбиљне истраживаче !
Одговор је врло једноставан. Док је неко свим силама радио на томе да Арнауте три вере укомпонује у модерну нацију где вера неће имати пресудну улогу, у исто време су све муслимане и католике који су били српске националности свим силама расрбљивали, пребацујући притом сву кривицу на Српску Православну Цркву.
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #85 послато: Јул 24, 2018, 06:15:15 поподне »
Мислим да је питање јасно, зашто ни један Албанац муслиманске вјеросиповијети не крије чињеницу да су његови преци били католици, како они који су и данас по националности Албанци, тако и они који су данас Бошњаци. Зашто се то не дешава код оних муслимана који су прије исламизације били Срби, никако да чујем од неког Бошњака да каже моји преци су били Срби. Ово није нека провокација него озбиљно питање за озбиљне истраживаче !
Руговац ти је поставио потпитање, јер ти питање није потпуно и не може једноставно да се одговори на њега јер није исти контекст...Албанци који су муслимани, а пре тога су били католици, немају проблем да кажу да су били католици , јер су и тада били Албанци...Али код Бошњака или Албанаца чији су преци били Срби православци, већ је друго нешто...
« Последња измена: Јул 24, 2018, 06:18:04 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Voljen od Boga

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 947
 • I-Y4460*
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #86 послато: Јул 24, 2018, 06:24:59 поподне »
Одговор је врло једноставан. Док је неко свим силама радио на томе да Арнауте три вере укомпонује у модерну нацију где вера неће имати пресудну улогу, у исто време су све муслимане и католике који су били српске националности свим силама расрбљивали, пребацујући притом сву кривицу на Српску Православну Цркву.

Atlantische, ја сам од оних људи који Србе, Хрвате, Бошњаке и Црногорце држи за један народ. Један Рус, или било ко други са стране, никада неће моћи препознати којем етносу припада неки његов саговорник из ова четири етноса, ако га не упита за име или религију. Гледано са стране ми сми исти, изнутра ко рогови у врећи. Али када постављам ово питање небих да пређем на дневну политику, већ ме стварно интересује зашто је то тако. Муслимани на Балкану су исламизирани мјештани, ту нема сумње. Знам да моја стрина, Гарчевићка, и дан данас каже да је Црногорка. Зашто нема муслимана који кажу да су поријеклом Срби? Немојмо само прелазити на дневну политику, то би било дегутантно.
« Последња измена: Јул 24, 2018, 06:26:45 поподне Voljen od Boga »
Evropa je jedna velika porodica.

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #87 послато: Јул 24, 2018, 06:37:00 поподне »
Мислим да је питање јасно, зашто ни један Албанац муслиманске вјеросиповијети не крије чињеницу да су његови преци били католици, како они који су и данас по националности Албанци, тако и они који су данас Бошњаци. Зашто се то не дешава код оних муслимана који су прије исламизације били Срби, никако да чујем од неког Бошњака да каже моји преци су били Срби. Ово није нека провокација него озбиљно питање за озбиљне истраживаче !

Мене би занимало твоје мишљење, пошто си ти Бошњак.

Ван мреже Дервента

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 165
 • I2-PH908-FT16449-Y126296-FT19919
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #88 послато: Јул 24, 2018, 07:31:15 поподне »
Интересантно је како се нечија перспетктива мијења када се мало одмакне од дневне политке и свог непосредног окружења. Прије неких 20-сетак година сам послом често путовао у Албанију, не тако дуго након рата на Косову. Морам рећи да су ме Албанци одушевили својим гостопримством, срдачношћу али и поносом на оно што јесу. Наравно, осјете се подјеле на Геге и Тоске, на муслимане и хришћане, Косоваре и Албанце из Албаније, али на крају сви они само једно, Албанци. Питао сам неке од њих, како наког свега ви гледате на Србе, какав је ваш традиционлни однос према српском народу. Једном ми један Албанац рече: "Знаш, за нас сте сви ви Срби, Македонци, Муслимани (Бошњаци), Црногорци једно, Словени, не-Албанци са којима се вијековима отимамо ако земље, пасишта за стоку, са којима некада живимо, a некада ратујемо, али сте ви увијек они "други".  Често размишљам о о том одговору, и волио бих да су га моји пријатељи и земљаци могли чути.

Ван мреже Јанбо

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 59
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #89 послато: Јул 24, 2018, 11:53:35 поподне »
Одговор на то горе питање је дао НиколаВук у оној теми о Улози СПЦ о ''отуђивању'' Срба...И цитирао је Гиљфердинга у коментарима.
 
Ти људи су били Турци они се нису идентификовали као Срби (муслимани) никада и неће рећи да су били то јер су заборавили. Зашто би се они сећали тога и враћали да буду нешто друго, да буду само раја обична? Они су преласком на ислам постали временом нешто друго, били су на страни ''окупатора'', тј. не само то него су и сами имали власт.

Гиљфердинг пише: ''Србин значи православац, а православац за прости свијет значи Србин. Јесте ли ви Србин, стално су ме питали за време мог путовања и муслимани и православни, иако су знали да сам Москов...''
Дакле, католик тада није био Србин-католик био је Латин, а муслиман је био Турчин...Иначе он још пише да је исламизација била највећа међу босанским католицима у средишњој Босни.
И сад замисли тако векове и још додаш АУ политику од 1878.

Мало касније пише о Албанцима: ''Уз ово треба знати да од Албанаца нема равнодушнијег народа према религији и неподложнијег богобојажљивости. Један њемачки писац правилно је рекао за народе који се налазе под турском влашћу да - Словен, Грк, Влах, претпостављају своју веру слободи. Албанац пак, претпоставља слободу свему па чак и вјери''. У току 18. вијека све албанско становништво које се населило у Стару Србију неосјетно је прешло на ислам''.

Ја не мислим да је то питање нешто битно за истраживање одговор је прост, политика. Политика великих сила некада, а данас и обична свакодневна политика, идентитетски пројекти и разни ''историчари'' који раде са политиком под руку.

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #90 послато: Јул 25, 2018, 09:27:47 пре подне »
 "Знаш, за нас сте сви ви Срби, Македонци, Муслимани (Бошњаци), Црногорци једно, Словени, не-Албанци са којима се вијековима отимамо ако земље, пасишта за стоку, са којима некада живимо, a некада ратујемо, али сте ви увијек они "други".

Ovo je tačno izraženo naš osećaj kao onima koji nisu Albanci, konkretno mi Gege sa Slovenima (u govoru se koristi rec Škavel ili Škia).

Ван мреже Никола Јанковић

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 26
 • Р1а, Србин
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #91 послато: Август 12, 2018, 11:59:22 поподне »
"Знаш, за нас сте сви ви Срби, Македонци, Муслимани (Бошњаци), Црногорци једно, Словени, не-Албанци са којима се вијековима отимамо ако земље, пасишта за стоку, са којима некада живимо, a некада ратујемо, али сте ви увијек они "други".

Ovo je tačno izraženo naš osećaj kao onima koji nisu Albanci, konkretno mi Gege sa Slovenima (u govoru se koristi rec Škavel ili Škia).

A шта би навео као највећу разлику међу Србима и Aлбанцима? Је ли то језик, племенска свијест, историја, нешто четврто или све то заједно? Укратко, ко сте ви, а ко смо ми из вашег угла. Не тражим никакав научан одговор, најрадије бих чуо неко просто мишљење као ово што је наведено.
Све се човјек брука за човјеком.

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #92 послато: Август 13, 2018, 12:22:53 пре подне »
Za nas ste vi u ličnom kontaktu potpuno isti kao i mi i svi ostali narodi.

U kolektivnoj svesti i odnosu kao narod ka nama Albancima vi ste oni koji su nam uzeli deo naše etničke teritorije (Toplica i Jablanica) i proterali odatle trećinu današnjih Albanaca sa Kosova.  U tome je razlika izmedju ličnog i kolektivnog u odnosu Srba i Albanaca.

Ван мреже Делија

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1283
 • I2-PH908-Z16983>A493>A8741* (Никољдан, Панчево)
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #93 послато: Август 13, 2018, 12:49:09 пре подне »
Za nas ste vi u ličnom kontaktu potpuno isti kao i mi i svi ostali narodi.

U kolektivnoj svesti i odnosu kao narod ka nama Albancima vi ste oni koji su nam uzeli deo naše etničke teritorije (Toplica i Jablanica) i proterali odatle trećinu današnjih Albanaca sa Kosova.  U tome je razlika izmedju ličnog i kolektivnog u odnosu Srba i Albanaca.

Макар сте искрени ,ако ништаа :D  Него мене занима ваше мишљење као Албанца (јер управо рекосте да као народ сматрате Космет + Топличко-Јабланички крај својим.етничким простором+вероватно још неке које нисте навели овом приликом)ако сте вољни да ми дате одговор,ако не нема љутње. :)
Видимо да се у данашње време миграције дешавају свакодневно,готово су милионске.Читам баш пре неки дан да је у Немачкој сваки четврти грађанин мигрант(око 20 милиона миграната) па ме ,обзиром да се границе на Балкану (на српску штету нормално) прекрајају већ двадесет и кусур година колико имам ,интересује следеће.
Уколико рецимо у Баварској у једном тренутку преовлада број миграната арапског/турског порекла на пример,што услед досељавања што услед исељавање домаћег становништва због насиља и неких других ствари сматрате ли да Арапи и Турци имају право на територију Баварске и њено отцепљење јер је то њихов етнички простор тренутно,без обзира да ли су на њега дошли уз дозволу и гостопримство бивших домаћина а вратили су им то силом и  протеривањем становништва?Уопште гледано да ли сматрате да је такав образац у реду и на светском.нивоу или је праведно да буде резервисан само за Балкан тј. Србију конкретно?
Рацко Панчево 1764- Опово (1765-1790)- Црепаја (1790-1912)-Панчево

BigY DNK: Максим Животин Панчевац (1735-1784), Живота Поповић 1710-? : I2 PH908>Z16983>A493>A8741*

Мтднк : Јовановић-Бећаров Софија, Војка, Никољдан (1896): U5b1b1-b*

Ван мреже Никола Јанковић

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 26
 • Р1а, Србин
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #94 послато: Август 13, 2018, 01:23:35 пре подне »
Za nas ste vi u ličnom kontaktu potpuno isti kao i mi i svi ostali narodi.

U kolektivnoj svesti i odnosu kao narod ka nama Albancima vi ste oni koji su nam uzeli deo naše etničke teritorije (Toplica i Jablanica) i proterali odatle trećinu današnjih Albanaca sa Kosova.  U tome je razlika izmedju ličnog i kolektivnog u odnosu Srba i Albanaca.

Е то, хвала, то ме занимало. :) Ни ја никада нисам имао проблема са Aлбанцима што се личног контакта тиче. Штавише, многи су, на моје изненађење, били изразито љубазни.

Aко је ово истина, онда несугласице настају око прерасподјеле бивших турских земаља, што је ипак, сложићете се, питање новијег датума ако се у обзир узме трајање српско-албанских веза. По томе, дакле, у коријену сукоба није однос дошљака и старосједјелаца (мислим на то да ви нас држите за Словене, туђ народ, а себе за старинце).

Да се вратим сад на тему... Како ви посматрате словенски удио у данашњој албанској нацији? Знам да имате нека словенска имена (прво ми паде на памет Сокол), имате дио словенске крви (то је извјесно, ма колико се о томе ћутало), неке словенске ријечи, имате Скендер-бега... Прије неки дан одгледах спот за једну албанску пјесму на којем су приказани Aлбанци из различитих крајева, па између осталих бијаху и Aлбанци из Црне Горе (мислим да су Хоти, али немојте ме држати за ријеч): један дједица уредно увио главу у бјелачу, ту су и дуги бркови, орловски нос и уско лице, на њему бијела ношња каква се да видјети и у Лици, а свира, погађате, гусле. Да сам га видио негдје, назвао бих му помоз' Бог!  ;)
Све се човјек брука за човјеком.

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #95 послато: Август 13, 2018, 01:39:38 пре подне »
Макар сте искрени ,ако ништаа :D  Него мене занима ваше мишљење као Албанца (јер управо рекосте да као народ сматрате Космет + Топличко-Јабланички крај својим.етничким простором+вероватно још неке које нисте навели овом приликом)ако сте вољни да ми дате одговор,ако не нема љутње. :)
Видимо да се у данашње време миграције дешавају свакодневно,готово су милионске.Читам баш пре неки дан да је у Немачкој сваки четврти грађанин мигрант(око 20 милиона миграната) па ме ,обзиром да се границе на Балкану (на српску штету нормално) прекрајају већ двадесет и кусур година колико имам ,интересује следеће.
Уколико рецимо у Баварској у једном тренутку преовлада број миграната арапског/турског порекла на пример,што услед досељавања што услед исељавање домаћег становништва због насиља и неких других ствари сматрате ли да Арапи и Турци имају право на територију Баварске и њено отцепљење јер је то њихов етнички простор тренутно,без обзира да ли су на њега дошли уз дозволу и гостопримство бивших домаћина а вратили су им то силом и  протеривањем становништва?Уопште гледано да ли сматрате да је такав образац у реду и на светском.нивоу или је праведно да буде резервисан само за Балкан тј. Србију конкретно?

Upoređivati nas koji tu živimo odvajkada sa skorašnjim doseljenicima u Nemačku nije korektno. To su dve sasvim različite stvari.

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #96 послато: Август 13, 2018, 01:44:38 пре подне »
Е то, хвала, то ме занимало. :) Ни ја никада нисам имао проблема са Aлбанцима што се личног контакта тиче. Штавише, многи су, на моје изненађење, били изразито љубазни.

Aко је ово истина, онда несугласице настају око прерасподјеле бивших турских земаља, што је ипак, сложићете се, питање новијег датума ако се у обзир узме трајање српско-албанских веза. По томе, дакле, у коријену сукоба није однос дошљака и старосједјелаца (мислим на то да ви нас држите за Словене, туђ народ, а себе за старинце).

Да се вратим сад на тему... Како ви посматрате словенски удио у данашњој албанској нацији? Знам да имате нека словенска имена (прво ми паде на памет Сокол), имате дио словенске крви (то је извјесно, ма колико се о томе ћутало), неке словенске ријечи, имате Скендер-бега... Прије неки дан одгледах спот за једну албанску пјесму на којем су приказани Aлбанци из различитих крајева, па између осталих бијаху и Aлбанци из Црне Горе (мислим да су Хоти, али немојте ме држати за ријеч): један дједица уредно увио главу у бјелачу, ту су и дуги бркови, орловски нос и уско лице, на њему бијела ношња каква се да видјети и у Лици, а свира, погађате, гусле. Да сам га видио негдје, назвао бих му помоз' Бог!  ;)

Da osnov je borba za teritoriju  odnosno żivotni prostor po odlasku Turaka.

To nema veze ni sa kakvim starosedeocima ili došljacima.

Sva ova dnk rezultati pokazuju da su svi narodi na Balkanu izmešani tako da asimolovanih Srba ima kod Albanaca i obrnuto.

Ван мреже Делија

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1283
 • I2-PH908-Z16983>A493>A8741* (Никољдан, Панчево)
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #97 послато: Август 13, 2018, 02:23:13 пре подне »
Upoređivati nas koji tu živimo odvajkada sa skorašnjim doseljenicima u Nemačku nije korektno. To su dve sasvim različite stvari.

Претпостављам да би по схватањима вашег народа и вас ми били ти мигранти који су дошли у 6.веку и отерали вас,претпостављам да себе доживљавате као Илире па ово што данас хоћете дође као наплаћивање дуга након 1500 година? :) 
Само ако су данашњи Срби(вероватно и кроз рана времена након досељења на Балкан-уколико се оно.уопште и одиграло) мешавина протоСрба(Словена) и балканских староседелаца(Трачана,Трибала,Келта и Илира) то би онда значило да смо и ми,данашњи Срби овде одвајкада јер нам половина генетика и предака долази од старих Балканаца,зар не? :) То сте и ви мало пре у горњем коментару лепо написали,сви имамо мешавину гена само у различитим односима тако да би то онда значило и да су Срби овде староседеоци,чак и по албанским критеријумима?
Ако не јел то значи да бисмо.имали право да тражимо Бохемију и Саксонију (као прапостојбину Срба по ововремешњем  историјском тумачењу) иако ту не живимо већ 1500 година? Где је крај тих заврзлама или се према нама увек може направити преседан а за друге та правила не важе?Како ви гледате на то? :)
И још нешто ме интересује,читао сам ваше коментаре о пореклу разних породица од Црне Горе па до Србије и видм да се трудите да помогнете колико можете и да будете објективни..зато немојте да мислите да вас провоцирам што све ово пишем,чисто ме занима ваше мишљење као припадника албанске нације. За крај ,да ли у вашем народу постоји мишљење да су Срби за неке ствари жестоко оштећени на правди Бога и што се тиче територија (верујем да сматрате да вам припада све што сте навели од теритприја,само да ли сматрате да су се  неки околни народи огрешили о Србе и да осим Космета Срби имају право на све остале територије што су им.насилно.одузете) и што се тиче разноразних етикетирања или сматрате да смо криви за све што нам се дешава и да смо ми агресори и досељеници(и у Војводини и у Рашкој ,БиХ,Крајини,Црној Гори,Старој Србији)?Још једном хвала.на пређашњем одговору па и на следећем уколико било шта одговорите. :)
« Последња измена: Август 13, 2018, 02:25:21 пре подне Делија »
Рацко Панчево 1764- Опово (1765-1790)- Црепаја (1790-1912)-Панчево

BigY DNK: Максим Животин Панчевац (1735-1784), Живота Поповић 1710-? : I2 PH908>Z16983>A493>A8741*

Мтднк : Јовановић-Бећаров Софија, Војка, Никољдан (1896): U5b1b1-b*

Ван мреже Делија

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1283
 • I2-PH908-Z16983>A493>A8741* (Никољдан, Панчево)
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #98 послато: Август 13, 2018, 03:11:35 поподне »

Sigurno da kao svaki normalan čovek ne mogu da shvatim monstruoznost koje je NDH kao država učinila nad Srbima (pogotvo ženama i decom). To prevazilazi sve najgore što čovek može da zamisli. 
Sa velikom sigurnošću mogu da kažem da je i ovo gore posledica potpuno pogrešne politike koju su vaši pretstavnici vodili od 1918 stvorivši nešto što niko sa malo zdravog mozga nebi stvorio a to da postane manjina u zemlji koju smatrate da je vaša. Pogrešne odluke na Balkanu plaćaju oni koji nita nisu krivi (običan narod) a ne oni koji su to napravili.
Sve ostali porazi Srba kao naroda su posledice stvaranje Jugoslavije i rasipanja energije na nemoguće.
Sličnu sudbinu će doživeti i Bošnjaci zbog  osustva bilo kakvog vida racionalne politike u Bosni (ovim indirektno potvdjuju da su islamizovani Srbi ma kolko oni to ne žele da čuju) i stalnom nametanju svojeg na isti onaj način kako su to Srbi radili kroz svo postojanje Jugoslavije.
Ovo što sada kao narodi imate pod svojom kontrolom je realno i jedino što ste mogli da imate a samim tim ste i to dobili. Niko normalan nebi ušao u sukob u Hrvatskoj kad je u to doba kad je u to doba Srba bilo manje od 15 posto a sa takvim rasporedom življenja.
Da uporedim sa Kosvom to bi bilo isto da smo mi ušli u sukob sa Srbima a da je većina Albanca živela severno od Ibra.  Itd.

Није ли то нешто што су чинили сви наши непријатељи,и Бугари,Мађари,Хрвати,(предњаче бивши Срби ),мухамедански Срби,Немци -исто тако и ви,да се не лажемо.Тако се и стварала превага и смена становниптва,Космет је типичан пример тога.
Не кажем да су сви чланови поменутих народа то чинили али добар део.јесте.
За све остало се слажем са вама,поготово око Југославије.
Рацко Панчево 1764- Опово (1765-1790)- Црепаја (1790-1912)-Панчево

BigY DNK: Максим Животин Панчевац (1735-1784), Живота Поповић 1710-? : I2 PH908>Z16983>A493>A8741*

Мтднк : Јовановић-Бећаров Софија, Војка, Никољдан (1896): U5b1b1-b*

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #99 послато: Август 13, 2018, 04:14:20 поподне »
Ja se ne mogu sloziti da je jugoslavija sama po sebi bila greska iz vise razloga prvo desila bi se jos veca asimilacija srba na svim teritorijama van srbije, drogo ne verujem da bi dugo izdrzali bez ratova jer bi bilo raznoraznih ugrozavanja prava na svim stranama, jugoslavija je bio jedini nacin za odrzanje mira na ovim prostorima. Ne zagovaram jugoslaviju ali ne vidim ni jedan drugi nacin za bezbedan izlazak iz drugog svetskog rata u kome je bilo ustaskog terora i genocida sa druge strane ni cetnici ali i bosnjaci nisu po lepome upamceni u hrvatskoj i bosni pa i u srbiji. Jednostavno  tvorevina jugoslavije kakva god daje je sve stavila pod neku kontrolu do 80tih. Sto se tice albanaca i srba asimilacije ima na obe strane u oba smera i toga ce biti i u buducnosti jer obicni ljudi zele mir i da zive od svog rada u tom miru. Inace generalno kada se isprati genetika od alpa do crnog mora i od egejskog mora do sredista panonske nizije genetika kaze jedno nema nacije sa cistom genetikom i da pripadnost naciji se vezuje iskljucivo za jezik i veru, to je dokazala i bivsa jugoslavija. Albanci ako naprave veliku albaniju ce verovatno izmedju sebe imati slicnih problema kao sto je imala i jugoslavija, ne bih iskljucio i slican epilog kao kod raspada jugoslavije. Ovo je cisto moje misljenje na osnovu desavanja na balkanu od srednjeg veka pa do sada :)

1) Албанци не планирају Велику или Етничку Албанију јер није то реална опција. У томе је и велика разлика између нас и Словена (Срба, Бошњака и Македонаца). Ми гледамо да остваримо наше интересе у оквиру онога шта је могуће. Уједињене у Велику Албанију није могуће, али је могућа несметана комуникација између Албанца у оквиру данашњих држава на Балкану.

2) За разлику од елите Хрвата и Бошњака који су увек као мањине у односу на Србе инсистирали на посебностима и негирали да су једно са Србина са којима деле језик, код нас то није било.

Увек се инсистирало на јединству без обзира на религију а наша реч КОМБ српски народ се тумачи Катољик, Ортодокс, Мусљиман и Бектеш чиме се објашњава неуким да смо ми народ више различитих религија услед историјских процеса.

Надам се да ме разумете. Могућност сукоба код нас због религије апсолутно није могућа.
« Последња измена: Август 13, 2018, 04:15:51 поподне Rugovac »

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #100 послато: Август 13, 2018, 04:18:03 поподне »
Sa tom tvrdnjom za jugoslovensku tvorevinu 1918 se slazem, ali srbiji ne bi velike sile dozvolile da ujedini sve teritorije na kojima zive srbi, setite se skadarske regije gde nam je u pregovorima oteta regija zajedno sa narodom, mislim da bi se slicno desilo i u hrvatskoj mozda i makedoniji.

У Скадру и оклину у то доба није било Срба сем у Враки где их има и данас, те је нормално да није припало Црној Гори. Неможете користи час етнички, час историјски принцип у вези територије.

Ван мреже Влай

 • Гост
 • *
 • Поруке: 20
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #101 послато: Август 13, 2018, 04:31:39 поподне »
1) Албанци не планирају Велику или Етничку Албанију јер није то реална опција. У томе је и велика разлика између нас и Словена (Срба, Бошњака и Македонаца). Ми гледамо да остваримо наше интересе у оквиру онога шта је могуће. Уједињене у Велику Албанију није могуће, али је могућа несметана комуникација између Албанца у оквиру данашњих држава на Балкану.

2) За разлику од елите Хрвата и Бошњака који су увек као мањине у односу на Србе инсистирали на посебностима и негирали да су једно са Србина са којима деле језик, код нас то није било.

Увек се инсистирало на јединству без обзира на религију а наша реч КОМБ српски народ се тумачи Катољик, Ортодокс, Мусљиман и Бектеш чиме се објашњава неуким да смо ми народ више различитих религија услед историјских процеса.

Надам се да ме разумете. Могућност сукоба код нас због религије апсолутно није могућа.
1) Ne planirate dok se to ne desi, razumljivo
2) nije bilo kod vas ali vec sada imate preduslov za to sa ujedinjavanjem kosova i albanije, da ne pricam o cenoj gori makedoniji i grckoj, ako se desi ujedinjenje albanci u albaniji ce se osecati ugrozeno.
3) Mislim da je to jedinstvo u slucaju ujedinjavanja sa albanijom odrzivo samo na kratke staze 20-50 godina

Ван мреже Влай

 • Гост
 • *
 • Поруке: 20
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #102 послато: Август 13, 2018, 04:36:39 поподне »
У Скадру и оклину у то доба није било Срба сем у Враки где их има и данас, те је нормално да није припало Црној Гори. Неможете користи час етнички, час историјски принцип у вези територије.
a sta je asimilacija naroda ako nije teritorija koja se menja etnicki kroz istoriju, mozete posmatrati teritoriju balkana kroz istoriju od starih grka preko rimljana do dan danas, etnicki sastav i nacionalna svest na tom prostoru se neprestano menja i to je posledica prevage jaceg ili bilo kojeg dominatnog etnickog-nacionalnog  naroda
« Последња измена: Август 13, 2018, 04:43:18 поподне Влай »

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6793
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #103 послато: Август 13, 2018, 05:52:38 поподне »
1) Албанци не планирају Велику или Етничку Албанију јер није то реална опција. У томе је и велика разлика између нас и Словена (Срба, Бошњака и Македонаца). Ми гледамо да остваримо наше интересе у оквиру онога шта је могуће. Уједињене у Велику Албанију није могуће, али је могућа несметана комуникација између Албанца у оквиру данашњих држава на Балкану.

2) За разлику од елите Хрвата и Бошњака који су увек као мањине у односу на Србе инсистирали на посебностима и негирали да су једно са Србина са којима деле језик, код нас то није било.

Увек се инсистирало на јединству без обзира на религију а наша реч КОМБ српски народ се тумачи Катољик, Ортодокс, Мусљиман и Бектеш чиме се објашњава неуким да смо ми народ више различитих религија услед историјских процеса.

Надам се да ме разумете. Могућност сукоба код нас због религије апсолутно није могућа.

Не слажем се баш са констатацијом да је Албанцима религија потпуно небитна. Да је тако заиста било и да су они одувек били хомогени као што се то данас представља, не би се аустроугарска дипломатија грдном муком намучила да убеди супротстављене вође муслиманских, католичких и православних Албанаца да они уствари треба да буду једна нација независно од тога које су вероисповести и из ког географског региона потичу. Хоћу рећи, они су знали да су један народ, али народ и нација нису једно те исто, и за многе је тај пут креирања нације био мукотрпан, док га неки никад нису ни завршили, нпр. Курди. Албанци са простора Космета и Македоније су увек били фанатичнији муслимани од оних са простора Албаније, док су њих с друге стране по фанатизму превазилазили босанско-херцеговачки и рашки муслимани; то је и разумљиво с обзиром да је на Космету одувек била присутна само малобројна католичка мањина, док је у Македонији албанских католика било још мање, те су албански муслимани из тих крајева у укупном саставу њиховог становништва чинили апсолутну већину; такође ту треба имати на уму и арнауташе, албанизоване Србе, који су прво прихватали ислам па се постепено албанизовали, они су се можда још више но сами Албанци идентификовали са исламом, сигурно више него са неком албанском националном идеологијом која код муслимана у то време није наилазила на добар пријем, јер је сматрана некаквом "западњачком ујдурмом". Као што је писао Одисеј, идеологија ислама је антинационалистичка и саборна, тј. окупља све муслимане без освртања на језик, нацију, расу, итд. Да су Албанци са Космета и из Македоније "тврђи" муслимани од оних из Албаније сведочи и далеко већи број добровољаца Исламске државе из ове две области у односу на оне који потичу директно из Албаније. Космет је, у односу на број становника, област која је процентуално дала највише бораца Исламске државе; значај овога се не сме умањивати и пренебрегавати. Уосталом, ево шта су ти добровољци радили у Качанику са статуом Скендербега, кога већина Албанаца, без обзира на религију, доживљава као свог националног хероја (овде се огледа чист утицај Аустроугарске, која је једног хришћанског јунака који се интензивно борио против Турака и исламизираних Арбанаса подигла на пиједестал некаквог националистичког хероја, што он свакако није био, још је већа иронија што га славе муслимански Албанци чију је веру мрзео и борио се како би је искоренио из области под својом влашћу до краја свог живота):

<a href="https://www.youtube.com/v/dJ_8Hzu2xQc" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/dJ_8Hzu2xQc</a>

Ови качанички момци очигледно нису "насели" на стару аустроугарску "жваку" (која данас чини једну од основа албанске нације) о Скендербегу као националном хероју свих Албанаца, без обзира на веру; знају они врло добро какав став је он имао према исламу, па су његову статуу због тога, с обзиром да себе доживљавају као "тврде" вернике, поштено ишамарали.  ;) Није ово једини случај, сећам се једног старог снимка (кога сад не могу да пронађем) где група муслиманских албанских дечака на Космету се окупља око једног коме вичу "катољик, катољик", ударајући му ћушке. Треба се и запитати зашто албанске католичке снаше из Малесије, у недостатку младих католичких Албанаца, се удају пре за Србе него за комшије, муслиманске Албанце? Нека је у питању и "продаја невести", опет, зашто их њихови очеви онда не "продају" Албанцима муслиманима него православним Србима "шкијама", ако је свим Албанцима религија потпуно небитна, већ само национална идеја?  ;)
« Последња измена: Август 13, 2018, 06:31:51 поподне НиколаВук »
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1195
 • I1 P109
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #104 послато: Август 13, 2018, 09:18:47 поподне »
Кад смо код Албанаца и религије, не знам сећате ли се оне епизоде од пре пар година из Тузи, кад су се ђаци у средњој школи сукобили и подвојили у две групе а групе су биле - римокатолици и муслимани. Нама споља делује као да су они компактни и да вера ту не игра неку значајну улогу, али изгледа то није тако.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #105 послато: Август 13, 2018, 10:17:38 поподне »
Сигурно је да постоје и  код нас као и код сваког народа појединци који не воле припаднике друге религије, али то је код нас веома мали да не кажем занемарљив део.
Поента је у већ раније реченом да елита Албанског народа jе увек радила на збијању нас као народа без обзира на религију док је код вас Срба, Бошњака и Хрвата било управо обрнуто.
Ми смо стандардизовали језик а ви сте направили четири варијанте истог језика и назвали га другачије.
Сукоб у Малесије је био око неке капеле кде су католици правили проблеме  а не муслимани. То је тачно али све то је само мало и ефемерно у односу на целу популацију Албанца као народа.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #106 послато: Август 14, 2018, 01:57:38 пре подне »
Албански историчар код Теше, ево једног занимљивог дела из емисије 5:35 - 12:00 https://youtu.be/yhb4SaECGbk?t=5m36s

Препоручујем да се погледа цела емисија, нисам знао да постоје албански историчари са оваквим ставовима
<a href="https://www.youtube.com/v/yhb4SaECGbk" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/yhb4SaECGbk</a>

« Последња измена: Август 14, 2018, 02:02:52 пре подне Свевлад »

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #107 послато: Август 14, 2018, 02:21:00 пре подне »
Албански историчар код Теше, ево једног занимљивог дела из емисије 5:35 - 12:00 https://youtu.be/yhb4SaECGbk?t=5m36s

Препоручујем да се погледа цела емисија, нисам знао да постоје албански историчари са оваквим ставовима
<a href="https://www.youtube.com/v/yhb4SaECGbk" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/yhb4SaECGbk</a>
<a href="https://www.youtube.com/v/zCA2lXcyPoQ" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/zCA2lXcyPoQ</a>

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #108 послато: Август 14, 2018, 02:25:32 пре подне »
<a href="https://www.youtube.com/v/zCA2lXcyPoQ" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/zCA2lXcyPoQ</a>

Обојици ових историчара сигурно није лако да живе у албанским срединима. Не сумњам да добијају претње смрћу, јер говоре нешто што је потпуно супротно од албанске митоманије која је код њих званична историја.

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #109 послато: Август 14, 2018, 02:36:54 пре подне »
Обојици ових историчара сигурно није лако да живе у албанским срединима. Не сумњам да добијају претње смрћу, јер говоре нешто што је потпуно супротно од албанске митоманије која је код њих званична историја.
Сигурно је за то била потребна храброст која је проистекла из њиховог проучавања историје...Ставили су истину испред свега, па и нек је то само навођење извора, али свакако су се оградили од националног предзнака тиме што су навели да тада није било дефинисаних нација...Нормално, то је "амортизовање" чињеница, али је за похвалу да има и један који говори овако...

Ван мреже Radomir

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 68
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #110 послато: Август 14, 2018, 06:52:34 пре подне »
Обојици ових историчара сигурно није лако да живе у албанским срединима. Не сумњам да добијају претње смрћу, јер говоре нешто што је потпуно супротно од албанске митоманије која је код њих званична историја.
Ovaj drugi je  pokojni Ardian Klosi, unro je prirodnom smrću 2012-te. Albanci ga svrstavaju među najveće intelektualce 21-og veka, a bio je i direktor državne televizije. Po onome što sam čitao o njemu sumnjam da je dobijao pretnje smrću, naprotiv...
Mislim da je Albanija mnogo otvorenije društvo nego Kosovo, dozvoljena je sloboda govora i niko nikome ne preti smrću  :) Ja sam bio poslovno u Tirani prošle godine i shvatio sam da mi imamo mnogo mnogooo predrasuda!

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #111 послато: Август 14, 2018, 07:28:47 пре подне »
Mislim da je tipičan primer nepoznavanja nas kao naroda stalno insistiranje na velikoj religioznosti Albanaca. Mi svi na Balkanu (99 %) smo samo nominalno te i te vere. Ustvari smo svi duboko ateizirani kao i svi narodi gde je bio komunizam u bilo kom vidu.
Tu nema razlike između balkanskih naroda. Čak ni Turci su velikom većinom narod koji nije religiozan ni 10% procenata u odnosu na arapski svet.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #112 послато: Август 14, 2018, 07:53:50 пре подне »
Македонски Власи протествују испред румунске амбасаде у Скопљу због "румунизације" македонских Влаха
<a href="https://www.youtube.com/v/00RkaIKyE3Y" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/00RkaIKyE3Y</a>

Истина је да Румунија већ век и по спроводи асимилацију балканских Влаха.
Власи из источне Србије јесу један народ са Румунима (из данашње Румуније су се и доселили у 18-ом веку).  Цинцари, Мегленски Власи и Ћићи нису Румуни, а Румуни их својатају.
« Последња измена: Август 14, 2018, 07:55:48 пре подне Свевлад »

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9403
 • I2a S17250 A1328
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #113 послато: Август 14, 2018, 08:57:08 пре подне »
Мора ли свака тема на овом форуму да заврши са албанским питањем  :o  :D
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9403
 • I2a S17250 A1328
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #114 послато: Август 14, 2018, 08:58:36 пре подне »
Македонски Власи протествују испред румунске амбасаде у Скопљу због "румунизације" македонских Влаха

Браво, Свевладе, за повратак на тему!
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Влай

 • Гост
 • *
 • Поруке: 20
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #115 послато: Август 14, 2018, 09:54:43 пре подне »
http://www.srpskenovinecg.com/svijet/dijaspora/15215-srbi-dijaspora jeste novinarski tekst ali iz ovoga se moze izvuci neka pravila moderne aimiliacije, koja je posebno izrazena zadnjih 60ak godina. ovo se ne desava samo srbima.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6793
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #116 послато: Август 14, 2018, 11:14:21 пре подне »
Македонски Власи протествују испред румунске амбасаде у Скопљу због "румунизације" македонских Влаха
<a href="https://www.youtube.com/v/00RkaIKyE3Y" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/00RkaIKyE3Y</a>

Истина је да Румунија већ век и по спроводи асимилацију балканских Влаха.
Власи из источне Србије јесу један народ са Румунима (из данашње Румуније су се и доселили у 18-ом веку).  Цинцари, Мегленски Власи и Ћићи нису Румуни, а Румуни их својатају.

Да, код њихове елите је увек постојала та "великорумунска" тенденција, још од 19. века, када су отварали румунске школе за Цинцаре на територији Османског царства. Било је чак и нешто мало цинцарских комита који су финансирани из Румуније. Све се завршило тако што је велика већина тих прорумунских Цинцара протерана са територије данашње Грчке, пресељавајући се у румунски део Добруџе. С друге стране, обичан народ у Румунији мислим да није ни свестан постојања Цинцара у Грчкој. Знам пример једне Румунке, студенткиње из Клужа, која је приликом обиласка Солуна чула неки разговор на цинцарском и одушевљено рекла: "Па ови људи причају мојим језиком!", као да је открила Америку.  :) Наравно, цинцарски није исто што и румунски, али је довољно близак да говорници румунског могу да препознају сличне речи као у њиховом језику.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #117 послато: Август 14, 2018, 02:15:41 поподне »
Да, код њихове елите је увек постојала та "великорумунска" тенденција, још од 19. века, када су отварали румунске школе за Цинцаре на територији Османског царства. Било је чак и нешто мало цинцарских комита који су финансирани из Румуније. Све се завршило тако што је велика већина тих прорумунских Цинцара протерана са територије данашње Грчке, пресељавајући се у румунски део Добруџе. С друге стране, обичан народ у Румунији мислим да није ни свестан постојања Цинцара у Грчкој. Знам пример једне Румунке, студенткиње из Клужа, која је приликом обиласка Солуна чула неки разговор на цинцарском и одушевљено рекла: "Па ови људи причају мојим језиком!", као да је открила Америку.  :) Наравно, цинцарски није исто што и румунски, али је довољно близак да говорници румунског могу да препознају сличне речи као у њиховом језику.

Знам да се доста Цинцара доселило у Добруџу после припајања Добруџе Румунији 1878. године.  У Румунији вероватно има неколико стотина хиљада људи цинцарског порекла, али они су одавно асимилирани у румунску нацију и свест о цинцарском пореклу евентуално чувају преко културно-уметничких друштава. Румуни цинцарског порекла углавном виде себе само као суб-групу Румуна, као Срби из Крајине или Црне Горе у односу на српску нацију. Румунизација Цинцара у Румунији има сличности са грцизацијом Арванита у Грчкој, али има и разлика као нпр. то да су Румуни и Цинцари језички били блиски а Грци и Арванити нису. 
Румунски националисти иду толико далеко да чак тврде да су Цинцари дошли на простор Епира, Тесалије, Албаније и Македоније из Румуније током средњег века. Пре ће бити да су романофони преци Румуна дошли са Пинда на Карпате, него да су преци Цинцара дошли са Карпата на Пинд.  :)
Румуни такође тврде да су Ћићи дошли у Истру из Трансилваније у 13-ом или 14-ом веку, то је по мени научна фантастика. Румуни покушавају да се наметну као матица свих латинојезичних Балканаца, као да је само Дакија романизована а Балкан не. Заправо ромамизација Дакије је мит и романофони преци Румуна су дошли са југа из дубине Балкана крајем средњег века, о томе смо причали на теми о Румунима.
Што се тиче Цинцара ако њихови преци и јесу дошли однекуд у северну Грчку, Албанију и Македонију то није била сигурно Дакија него евентуално централни/северни Балкан или Панонија. Преци Цинцара су могли бити потиснути из Паноније или из централног/северног Балкана крајем антике или у раном средњем веку због инвазије Хуна, Гота, Гепида и Авара. Могуће је и да су преци Цинцара романизовани управо на југу Балкана, или је део њихових предака дошао са севера због поменутих инвазија а део је романизован на југу Балкана.
Грци су асимиловали вероватно највише Цинцара (мада су пуно и Албанци) и они тврде да су Цинцари ништа друго до латинизирани Грци и да је природно и логично да буду Грци. Чуо сам од неких Грка да кажу да су Цинцари романизовани антички Грци, а за Мегленске Влахе кажу да су се доселили у средњем веку из Румуније или Бугарске. 
Ово је грчко виђење порекла Цинцара, већина Грка их сматра романизованим Грцима као што рекох
<a href="https://www.youtube.com/v/SlgmHHfKKPU&amp;t=20s" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/SlgmHHfKKPU&amp;t=20s</a>
 
« Последња измена: Август 14, 2018, 02:22:54 поподне Свевлад »

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6793
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #118 послато: Август 14, 2018, 02:29:06 поподне »
Грци и Словене из грчког дела Македоније зову славофоним Грцима, можда чак мисле да су они славизирани Грци.  :) То није ништа чудно за њих, а да смо се по овом питању ми мало више на њих угледали, можда би боље прошли у веку који је за нама. Што се тиче Цинцара и Румуна, језичко јединство свих Источних Романа се вероватно одржавало негде на размеђи централног и источног Балкана током рановизантијског и раносредњовековног периода, први су ту територију а самим тим и језичко јединство напустили преци Цинцара, запутивши се на југ, врло вероватно још током раног средњег века. Језик Мегленских Влаха јесте ближи румунском, али је даљи него језик Ћића (Истрорумуна), по чему се види да су преци Ћи(н)ћа последњи напустили ту територију где се одржавало језичко јединство, вероватно у току развијеног средњег века.
« Последња измена: Август 14, 2018, 02:30:45 поподне НиколаВук »
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5049
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #119 послато: Август 19, 2018, 10:03:40 поподне »
Okreni obrni ja koliko vidim po ovim vašim i Florinhovim markerima Haziri ima sve same rodjake Srbe. Malo je takvih medju Albancima.

Све сами Срби рођаци, међу рођацима и Србин из Мушутишта (вероватно их има још по Поморављу), Урошевић у Жегри бележи овај род као поарбанашене Србе (једино ако Урошевић није неким случајем знао генетске резултате)...шта би требало још?

 Хазири иде логиком која би могла важити нпр. за I1-Z140. Зна се да је та грана заступљена код Рома и да је неко ко је та грана, прошао кроз "ромску фазу". Али она је у суштини "скандинавска" и неко ко би прелетео ту ромску фазу може рећи: "ми смо са севера Европе  немамо везе са Ромима" Е тако ради и Хазири, занемарује "српску фазу", кроз коју су његови преци прошли. Уместо да прихвати то хладне главе, јер око 10% Албанаца на КиМ су Арнауташи, он тврдоглаво жели да поништи 900 година и 30 генерација предака.

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #120 послато: Август 19, 2018, 10:11:41 поподне »
Jes valla, Miloše upravo tako. Ali svako je različite sreće. Ja bih baš voleo da imam nekog rodjaka Srbina ali nikako ne ide. Nadje se pokoji Bošnjak ali Srbin nikako. Pravi Albanci se rodjaka ne odriču bez obzira šta su danas.

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #121 послато: Август 20, 2018, 09:57:37 пре подне »
Јесте ли се одрекли Арванита у Грчкој, или су се они одрекли вас?  Пре ће бити ово друго.  :)

Ovo bi trebalo prebaciti u temu o asimilaciji.

1. Što se tvoga pitanja tiče suština je sledeća. Islamizacija Albanaca je glavni izrok da smo izgubili veliki broj sunarodnika ne samo Arvanita (Arbreši, Gornjrekanci u Makediniji itd). U vremenu kad je religija bila glavni identitet oni su prišli hrišćanima i polako se stopili sa njima u savremenu grčku naciju. Jezik je dugo čuvan a i danas se može čuti i na Peloponezu. Sličan proces je bio i u Makedoniji gde pravoslavni Albanci koji govore u kući albanski za sebe kažu da su Makedonci.

2. Potomstvo Arvanita je vrlo brojno i sigurno čine 20% procenata savremenog grčkog naroda. Iz redova Arvanita bio puno znamenitih lidera grčke istorije.

3. Makedoniziranih Albanaca pravoslavne vere ima sigurno 10 % procenta današnjeg Makedonskog naroda.

4. Kad su u pitanju Arbreši njih koji govore albanski i sada tamo su otišli u 15. veku, njih ima bar pola miliona plus asimilovani ko zna koliko.

5. Sve se ovo desilo zbog Turaka i islamizacije ali ne i turciziranja (proces koji je definitivno prekinut krajem 19 veka kada počinje preporod nas kao naroda).

6. Ako se zna da danas na Balkanu ima 6 miliona Albanaca, zbog Turaka i odbijanja da se islamizuju mi imamo bar isto toliko asimilovanih Albanaca u Grke, Italijane i Makedonce.

7. Kad se doda tome i veliki broj iseljenih u Tursku koji su zbog toga što su posali muslimani izabrali put u Tursku a ne ostajane Balkanu dolazimo da je taj broj trajno izgubljenih i asimilovanih Albanaca znatno veći od od 6 miliona današnjih Albanaca plus dijaspora 1,5 miliona.

8. Znači mi kao muslimani nismo dobili ništa no jedino štetu u svakom pogledu i na kraju turske račune koje mi treba da platimo Srbima i ostalima.

9. Izvan Kosova i Makedonije koje su bile i onako teritorije gde se odlivalo stanovništvo iz Severne Albanije i koje bi smo uzeli i da smo ostali hrišćani.  Svugde drugo gde smo došli u dodir sa muslimanima konkretno Bošnjacima u Sandžaku mi smo asimilovani. Da toga nije bilo danas bi i Zukorlić, Ljajić i Ugljaninin pričali albanski a Šeki Turković bi pevao uz qifteliju. Doduše Dema i ostali Arnautaši nebi postojali ali bi bilo bar 15 miliona Albanaca na Balkanu a naš odnos sa Srbima i Grcima bi bio mnogo bolji.
« Последња измена: Август 20, 2018, 09:59:25 пре подне Rugovac »

Ван мреже Wolf Sagash

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1337
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #122 послато: Август 20, 2018, 02:26:34 поподне »
Е кад би се тако рачунало било би и Срба бар 20 милиона

Ван мреже Одисеј

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 810
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #123 послато: Август 20, 2018, 07:43:24 поподне »
Jes valla, Miloše upravo tako. Ali svako je različite sreće. Ja bih baš voleo da imam nekog rodjaka Srbina ali nikako ne ide. Nadje se pokoji Bošnjak ali Srbin nikako. Pravi Albanci se rodjaka ne odriču bez obzira šta su danas.

Наши муслимани су убијеђени да су они у генетском смислу други свијет у односу на нас, прецизније, да су они и прије ислама били засебна културолошка, језичка и генетска цјелина различита од свих околних народа.
На Бошњачком ДНК Пројекту се је прије мјесец-два утврдила блискост неких муслиманских Г2а породица са одређеним православним породицама, и одмах скочи један лик да оптужује Србе за својатање Бошњака.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #124 послато: Август 20, 2018, 08:17:46 поподне »
Ovo bi trebalo prebaciti u temu o asimilaciji.

1. Što se tvoga pitanja tiče suština je sledeća. Islamizacija Albanaca je glavni izrok da smo izgubili veliki broj sunarodnika ne samo Arvanita (Arbreši, Gornjrekanci u Makediniji itd). U vremenu kad je religija bila glavni identitet oni su prišli hrišćanima i polako se stopili sa njima u savremenu grčku naciju. Jezik je dugo čuvan a i danas se može čuti i na Peloponezu. Sličan proces je bio i u Makedoniji gde pravoslavni Albanci koji govore u kući albanski za sebe kažu da su Makedonci.

2. Potomstvo Arvanita je vrlo brojno i sigurno čine 20% procenata savremenog grčkog naroda. Iz redova Arvanita bio puno znamenitih lidera grčke istorije.

3. Makedoniziranih Albanaca pravoslavne vere ima sigurno 10 % procenta današnjeg Makedonskog naroda.

4. Kad su u pitanju Arbreši njih koji govore albanski i sada tamo su otišli u 15. veku, njih ima bar pola miliona plus asimilovani ko zna koliko.

5. Sve se ovo desilo zbog Turaka i islamizacije ali ne i turciziranja (proces koji je definitivno prekinut krajem 19 veka kada počinje preporod nas kao naroda).

6. Ako se zna da danas na Balkanu ima 6 miliona Albanaca, zbog Turaka i odbijanja da se islamizuju mi imamo bar isto toliko asimilovanih Albanaca u Grke, Italijane i Makedonce.

7. Kad se doda tome i veliki broj iseljenih u Tursku koji su zbog toga što su posali muslimani izabrali put u Tursku a ne ostajane Balkanu dolazimo da je taj broj trajno izgubljenih i asimilovanih Albanaca znatno veći od od 6 miliona današnjih Albanaca plus dijaspora 1,5 miliona.

8. Znači mi kao muslimani nismo dobili ništa no jedino štetu u svakom pogledu i na kraju turske račune koje mi treba da platimo Srbima i ostalima.

9. Izvan Kosova i Makedonije koje su bile i onako teritorije gde se odlivalo stanovništvo iz Severne Albanije i koje bi smo uzeli i da smo ostali hrišćani.  Svugde drugo gde smo došli u dodir sa muslimanima konkretno Bošnjacima u Sandžaku mi smo asimilovani. Da toga nije bilo danas bi i Zukorlić, Ljajić i Ugljaninin pričali albanski a Šeki Turković bi pevao uz qifteliju. Doduše Dema i ostali Arnautaši nebi postojali ali bi bilo bar 15 miliona Albanaca na Balkanu a naš odnos sa Srbima i Grcima bi bio mnogo bolji.

Чуо сам да су потомци Арванита највећи грчки националисти и да анти-албанска осећања у Грчкој углавном потичу од њих.
Кад је Саљи Бериша изјавио да су Арванити албанска мањина у Грчкој, арванитска удружења су оштро реаговала осудивши ту изјаву.

Доста Грка има арванитско, влашко/цинцарско и словенско порекло.  Ако томе придодамо анадолске и понтијске Грке који су хеленизовани Анадолци онда може бити да око пола грчке нације има не-грчко порекло.
Анадолаца је дошло око 1 500 000 у Грчку из Турске у размени становништва између Грчке и Турске 1924. године. Они данас чине 1/3 грчке нације.  У Тесалији и Епиру је некад било пуно Влаха, а данас их има мало јер већина грцизирана. Арванити су 100% грцизирани.  Пуно славофоних је грцизирано после 1912. године у Егејској Македонији, а доста их је протерано у току и након грчког грађанског рата.Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 11116
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #125 послато: Август 20, 2018, 09:02:05 поподне »
Чуо сам да су потомци Арванита највећи грчки националисти и да анти-албанска осећања у Грчкој углавном потичу од њих.
Кад је Саљи Бериша изјавио да су Арванити албанска мањина у Грчкој, арванитска удружења су оштро реаговала осудивши ту изјаву.

Доста Грка има арванитско, влашко/цинцарско и словенско порекло.  Ако томе придодамо анадолске и понтијске Грке који су хеленизовани Анадолци онда може бити да око пола грчке нације има не-грчко порекло.
Анадолаца је дошло око 1 500 000 у Грчку из Турске у размени становништва између Грчке и Турске 1924. године
. Они данас чине 1/3 грчке нације.  У Тесалији и Епиру је некад било пуно Влаха, а данас их има мало јер већина грцизирана. Арванити су 100% грцизирани.  Пуно славофоних је грцизирано после 1912. године у Егејској Македонији, а доста их је протерано у току и након грчког грађанског рата.

Па то по Турској су Грци. Њихова историја у тим крајевима је богата и датира из старих времена. Не може се о њима говорити у том смислу као о Арванитима, не можемо мешати те ствари.

"Грцизиране" Влахе и Албанце и Грке из крајева где је грчка традиција и култура одувек јака (западна Анадолија пре свега) и који су Грчка пре него неки крајеви данашње Грчке. :)

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #126 послато: Август 20, 2018, 09:05:37 поподне »
Па то по Турској су Грци. Њихова историја у тим крајевима је богата и датира из старих времена. Не може се о њима говорити у том смислу као о Арванитима, не можемо мешати те ствари.

"Грцизиране" Влахе и Албанце и Грке из крајева где је грчка традиција и култура одувек јака (западна Анадолија пре свега) и који су Грчка пре него неки крајеви данашње Грчке. :)

Чуо сам од неких Грка да кажу да су анадолски и понтијски Грци хеленизовани палео-Анадолци или хеленизовано становнишрво западне Азије.

Видео са више аутосомалних резултата анадолских и понтијских Грка и ближи су аутосомално Јерменима, Курдима и Турцима него Грцима из Грчке.

Иначе анадолски и понтијски Грци су највише везани да православље и за византијско наслеђе, док остали Грци углавном форсирају антику.
« Последња измена: Август 20, 2018, 09:08:28 поподне Свевлад »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 11116
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #127 послато: Август 20, 2018, 09:10:57 поподне »
Чуо сам од неких Грка да кажу да су анадолски и понтијски Грци хеленизовани палео-Анадолци или хеленизовано становнишрво западне Азије.

Видео са више аутосомалних резултата анадолских и понтијских Грка и ближи су аутосомално Јерменима, Курдима и Турцима него Грцима из Грчке.

Иначе анадолски и понтијски Грци су највише везани да православље и за византијско наслеђе, док остали Грци углавном форсирају антику а неки чак и нео-паганизам.

Ок су приче Грка са форума, али постоји њихова дуга историја на тим просторима.

Аутосомална са тим нема превише везе. Грци су огромна нација и наравно да ће ти који су на Блиском истоку бити ближи Анадолцима. И Србин са Власине ће аутосомално бити ближи Бугарину него Крајишнику, па су обојица Срби.
Ван мреже Неродимац

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 306
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #128 послато: Август 21, 2018, 12:13:49 пре подне »
Већ неко време размишљам да напишем нешто на ову тему али генерално не бих написао ништа што досад није речено и написано али ме је господин Руговац мало потстакао да ипак и ја нешто напишем. Тренутно нисам код куће па неке податке нећу ножда тачно изнети или нешто пропустити али они који се баве историјом разумеће ме. Прво да се изјасним да не мрзим никога и да ово није уперено против никога, волим своју земљу и свој народ и то не значи да мрзим све кохи то нису. Већ десетак година истражујем и пишем о моме селу, знате већ Неродимљу, на Косову, а када се бавите таквим послом морате да знате и цели тај регијон или бар ближу околину, јер историја једном места је увек некако повезана и са другим, тако да могу рећи да сам доста читао и белешио историјска дешавања за јужно Косово, тачније од Липљана па до Качаника. У тим мојим истраживањима схватио сам да је долазило до јаких асимилијација становништва и прелазака из једног у други корпус, у зависности од тренутних интереса и безбедности. Кад говоримо о том простору сви већ знамо да је у средњем веку био насељен Србима, или Словенским православин живљем, што потврђују и документа из тог периода и сакрални остаци, споменика и топонима које говоре о томе ко је насељацао тај простор у том периоду, и мислим да је сувишна свака дискусија на ту тему, на крај крајева, ја то не волим да кажем али Турски попис из 1455 је то потврдио. После великих сеоба Срба дошло је до смањења броја становника и напуштена села, те је нормално на такво подручје долази неко други. Те друге ми ја зовем Арнаути а други их називају Албанци, зато што су дошли са простора Албаније. То ставништо није било Албанско у дањашњем смислу речи, већ сво оно становништво којем је требала та земља. То су били Власи, Словени, Арбанаси, и сви су били хришћани, с тим што велика већина је била православна и иста као оно становништво које их је дочекло. Међутим то досељавање није било плански и као у сеоба насељавано већ појединачно или мањим породичним групама, и такав вид досељацања на Косово и Метохију из Албаније је трајао све до рата 1999. године. У то време Турска покушава да изврши исламизацију освојених територија, па је тако дошао ред и на област о којем пишемо. Та исламизација није захватила само оне који су дошли из Албаније већ на све које су ту живели, па су тако ислам примили и они који су дошли и они који суна овај или онај начин морали. Ми данас немамо ни један документ да се долазило до сукоба староседелаца са новодосељеним ставништвом, скоро цели 17, па и 18. век је без сукоба. Прелажење на ислам и добијање разних привилегија почели су јачати ти наши муслимани . Поред привилегија многи су у ислам отишли из страха и због сигурности, с мишљењу да ће када се ослободе од Турака опет да се врате у стару веру. Време је пролазило, генерације су се промениле, већ унуци оних који су примили ислам су рођени као муслимани. Због Турских ратова са Аустријом и на неки начин обавезним регрутовањем многи ти новопечени муслимани учествују у њима и добијају због заслуга у рату веће привилегије, новац, земљу, власт и већа права. Поред тога да бих смањили хришћански утицај Турска порта још подупире муслимансли живаљ да утиче на хришћане или да се и они укљуће у исти или да се на овај или онај начин осиромаше, униште, понизе и на крају на силу потурче. У то време прећи у другу веру, одбацили би их цела фамилија, пријатељи и родбина и тиме терала са својих огњишта, а они немајући куд одлазили код муслимана тамо се насељавали и трајно прелазили у ислам. Несумњиво је да је у тим досељавањима било много људи који данас говоре Албанским језиком, и да је најлакше било превести у ислам управо њих јер су они већ побегли са својих огњишта. Ови који су постепено прелазили у ислам врло брзо су били прихваћени и давала су им се иста права као и старијима и улазили су у те њихове фисове и брзо научили њихов језик. Албаници, како их зову на Косову су то ти Албанци, а они су укратко, сви они који су током Турске окупације примили ислам и касније се од њих ствара Албанска нација. Касније, већ средином 18. века доста је ојачао муслимански елемент на том простору и дала се велика слобода истима, па су почели показивати све већу нетрпеливост према православном живљу. Већ касније почели су правити своја имања мжна којима су као робови радили православни за неки део од добијеног плода. То је почело да се омасовљава и већ почетком 19. века видимо да на Косову врло мало православних имају своју земљу, земља им је узета и на исту ту земљу су морали да раде и да плодове дају њиховим агама. Све то је додатно утицало на многе или да напусте то и побегну негде или да и они сами пређу у ислам и спасу се. Све то време Турска порта још помаже таквима и још им даје потпору за такво понашање. Такво несносно стање по православне траје све до одловођење Косова 1913. године. После Првог светског рата тадашња Србија је имала прилику да се или протера или побије све Арбанасе али то није хтела. Краљ Александар је арграрном реформом покушао да врати Србима достојанства али је то све трајало до 1941. године и Другог светског рата, кадс опет као и пре Срби буду понижавани, протеривани, убијани, мучени. После Другог светског рата долази Комунизам и забрана повратка расељеним Србима на КиМ а Арбанасима опет дозвољено скоро па све. Све то траје до доласка Слободана Милошевића на место председника када су Срби на КиМ могли да дигну бар мало главу, већ 1998 и 1999 знате шта је било, и од тада до дан данас ужзнате шта се дешава. Тако да обако збрда здола хтедох рећи да не можрзим друге али да не дам да се моје понижава и вређа, да се Косовски бој проглашава Албанским бојем, да је Скендер бег био Албанац и да су српки манастири и цркве били Албански али да си их Срби окупирали и отели им их и да се прекаља историја народа који је много, много векова живео ту...Хвала на разумевању и поздрав свима...

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #129 послато: Август 21, 2018, 12:27:29 пре подне »
Ширење хеленске културе у старој ери на подручју Мале Азије је значило и прихватање те културе и од стране староседелаца...Отуда су и разлике између Грка из Смирне и оних из матице...Можда може да се каже да је неки Грк из Смирне у истој мери Грк, као што је неки Иберијац из Валенсије Римљанин или Италијан ...Хеленизам је можда једини кроз пар хиљада година успео да то очува до данас, да антички хеленистички културолошки утицај буде једнак  припадности и хеленској нацији, грчкој нацији...Можда по истом принципу , да су исте околности биле у римском царству, и да се језички континуитет очувао без толиких разлика, данас би имали као народ Латине (Римљане), као што имамо и Хелене , како Грци себе називају (име "Грци" је од Римљана)...Хоћу да кажем да имамо групе народа , Словене, Латине, Германе, Арапе, Хелене, али само су Хелени једнако нација...
« Последња измена: Август 21, 2018, 12:30:29 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #130 послато: Август 21, 2018, 12:50:20 пре подне »
Ширење хеленске културе у старој ери на подручју Мале Азије је значило и прихватање те културе и од стране староседелаца...Отуда су и разлике између Грка из Смирне и оних из матице...Можда може да се каже да је неки Грк из Смирне у истој мери Грк, као што је неки Иберијац из Валенсије Римљанин или Италијан ...Хеленизам је можда једини кроз пар хиљада година успео да то очува до данас, да антички хеленистички културолошки утицај буде једнак  припадности и хеленској нацији, грчкој нацији...Можда по истом принципу , да су исте околности биле у римском царству, и да се језички континуитет очувао без толиких разлика, данас би имали као народ Латине (Римљане), као што имамо и Хелене , како Грци себе називају (име "Грци" је од Римљана)...Хоћу да кажем да имамо групе народа , Словене, Латине, Германе, Арапе, Хелене, али само су Хелени једнако нација...

За време Александра Великог и након њега хеленистичка култура је захватила Малу Азију, Блиски Исток и Египат. Многи староседеоци ових крајева су прихватили хеленистичку културу и неки од њих су постали Грци због тога, ово је највише било изражено у Малој Азији.  До 1924. године у Малој Азији је било око 1 500 000 Грка односно гркофоног становништва, значи после 5-6 векова османске владавине. Колико би их тек било да није Ислам преко Турака стигао у Малу Азије, јер је исламизација захватила и гркофоно становништво.  Мени је интересантна грчка/гркофона енклава у Кападокији јужно од Кајсерија. У тој енклави је до 1924. године постојало 10-ак грчких села, они су са свих страна били окружени муслиманима и успели су вековима да ту да опстану, а 1924. године су се иселили у Грчку у размени становништва (највише у Солун и Драму). Најпознатије грчко село у том крају је било Фараса у којој су рођени св. Аресеније Кападокијски и св. Пајсије Светогорац. Било је нешто Грка и у Сирији и Египту. Потомци кападокијских Грка се и данас у Грчкој после више од 90 година од кад су дошли њихови преци препознају по великој побожности и окренутости традицији.
Антички Грци су имали неколико колонија на источној егејској обали и то је било њихово једино присуство у Малој Азији. Велика већина анадолских и понтијских Грка потиче од разниих хеленизованих народа Мале Азије. Хеленизација је била јака за време Алекссандра Великој, те Селеукида и Пергамске краљевине. Но, грцизација се дешавала и касније за време Источног Римског Царства илити Византије.
 

 
 
« Последња измена: Август 21, 2018, 12:57:20 пре подне Свевлад »

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #131 послато: Август 21, 2018, 12:52:27 пре подне »
Овде сам напрвио грешку ...антички хелени су сачували припадност једној нацији до данас, али и Јевреји, с тим што је код Јевреја вероисповест једнако и нација (мој ујак се оженио Јеврејком и моје сестре су Јеврејке, пошто се по мајци то гледа)
« Последња измена: Август 21, 2018, 12:59:53 пре подне ДушанВучко »

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #132 послато: Август 21, 2018, 01:07:08 пре подне »
Овде сам напрвио грешку ...антички хелени су сачували припадност једној нацији до данас, али и Јевреји, с тим што је код Јевреја вероисповест једнако и нација (мој ујак се оженио Јеврејком и моје сестре су Јеврејке, пошто се по мајци то гледа)
Дуга је то прича, није најближи ујак, (он је брат мојој мајци треће колено), његова мајка је мом прадеди ( по мајци) братаница, тј, заједнички предак нам је чукундеда по мајци, а његов отац је одрастао у кући Ђорђа Вајферта...Жена му је Јеврејка, Перла , пореклом од Сефарда , њени су имали фабрику у Тузли пре 2. св. рата итд...Живи у Београду, али његове ћерке су Јеврејке данас...
« Последња измена: Август 21, 2018, 01:10:01 пре подне ДушанВучко »

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #133 послато: Август 21, 2018, 01:33:01 пре подне »
Дуга је то прича, није најближи ујак, (он је брат мојој мајци треће колено), његова мајка је мом прадеди ( по мајци) братаница, тј, заједнички предак нам је чукундеда по мајци, а његов отац је одрастао у кући Ђорђа Вајферта...Жена му је Јеврејка, Перла , пореклом од Сефарда , њени су имали фабрику у Тузли пре 2. св. рата итд...Живи у Београду, али његове ћерке су Јеврејке данас...
Оно што је занимљиво везано за гене, тај даљи ујак је преко своје мајке апсолутно наследио физиономију моје ујчевине, висина преко 190, а његова рођена сестра се удала за Индуса, чији син има скоро 2 м , што није баш често код њих  :D...Значи , тај Индус, који ми је рођак четврто колено, је покупио више гена од моје ујчевине, тј.од мог чукундеде по мајци, него рођени ујак, који има 175  ;D
« Последња измена: Август 21, 2018, 01:35:19 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #134 послато: Август 21, 2018, 01:46:17 пре подне »
Душане, значи твоји рођаци су се мешали са Индусима и Јеврејима. :)  Од других народа (не-Срба) моја родбина се орођавала са Грцима, Аустријанцима, Мађарима, Хрватима, Швеђанима и Енглезима.  Само рођак (близак) који је оженио Хрватицу је живео на овим просторима, остали живе у дијаспори (Америка и Енглеска).  Рођена тетка ми је удата за Енглеза и живи Енглеској од негде око двадесете године. 
Остали су у Америци, али они су ми нешто даљи род.  Једна рођака је удата за Аустријанца.  Друга за Грка. Трећа за човека коме је деда по мушкој линији Швеђанин, деда по мајци Мађар, а обе бабе Српкиње из Лике.  Један рођак је ожењен Мађарицом.


 

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #135 послато: Август 21, 2018, 01:50:27 пре подне »
Душане, значи твоји рођаци су се мешали са Индусима и Јеврејима. :)  Од других народа (не-Срба) моја родбина се орођавала са Грцима, Аустријанцима, Мађарима, Хрватима, Швеђанима и Енглезима.  Само рођак (близак) који је оженио Хрватицу је живео на овим просторима, остали живе у дијаспори (Америка и Енглеска).  Рођена тетка ми је удата за Енглеза и живи Енглеској од негде око двадесете године. 
Остали су у Америци, али они су ми нешто даљи род.  Једна рођака је удата за Аустријанца.  Друга за Грка. Трећа за човека коме је деда по мушкој линији Швеђанин, деда по мајци Мађар, а обе бабе Српкиње из Лике.  Један рођак је ожењен Мађарицом.


 
То је богатство! Знам своје сестре Јеврејке, имам брата коме је баба Немица, али још нисам упознао брата Индуса  :D Ја сам поносан што сам Србин, али и помало завидим мом куму Швоњи из Новог Сада што има не рођаке, него претке Србе, Јевреје, Хрвате, Италијане и Пољаке... :) Прекјуче сам био после дуже времена са својим другом Драшком Божовићем, сином глумца Петра Божовића, њему је мајка руског порекла и доста је везан за Русију...
« Последња измена: Август 21, 2018, 01:57:47 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9403
 • I2a S17250 A1328
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже сɣнце

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1199
 • I-A1328
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #137 послато: Новембар 25, 2019, 06:07:40 поподне »
https://srbin.info/pocetna/misljenje/asimilacija-slovenskih-naroda-i-njihovo-nestajanje-pola-srbi-pola-postali-drugi/

Веома пристрастно писано.

Није ниједан Словенин присилио Мера, Мурома, Вепса, Голеда и др. говорити на словенском језику, нити је иједан Варег присилио све њих скупа називати се Русима. Сами су изабрали, да од тога имају више користи.

Није ниједан Њемац присилио Венда постати њемцем, него освијем тога су се законом кушали заштити од Словена уљеза, који су мијењали имена да би их сматрали Њемцима и да би уживали исте повластице.

Није ниједан Срб тјерао Влаха да се пословени, но су, по писању старих законика, покушавали спријечити мијешање прије свега класа, но опет, нека сила повукла је и Влахе и Арбанасе да уче словенаки језик и након доба двојезичности напусте првобитни језик и самосазнање.
Зато се ассимилација не треба видјети предметом принуђења, но као предметом прилагођења и опредјељења.

Не гони један народ другога на промјену језика и идентитета, него поистовјећење једнога језика с муком, а другога с раскошу.
« Последња измена: Новембар 25, 2019, 06:09:31 поподне сɣнце »
Иако мислимо да управљамо нашими речми, истина је, да речи, попут татарскога лука, дејствују обратно и на највиши ум те моћно мрсе и изврћу мисао; зато у всех споровех и беседех ваља поступати математички - најпрво установити границе речи и израза, да би други знали, како их разумемо.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9403
 • I2a S17250 A1328
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #138 послато: Новембар 25, 2019, 06:41:11 поподне »
Зато се ассимилација не треба видјети предметом принуђења, но као предметом прилагођења и опредјељења.

Када један народ неком другом потчињеном народу наметне такве услове да ће му живот бити неподношљив ако остане при својој народности, а са друге стране му понуди равноправност ако прихвати његов језик, традицију и народно име, често и другачију вероисповест, ја то заиста не могу назвати никако другачије него - присиљавање.

Управо то се догодило Словенима потчињеним Немцима на подручју потоње Источне Немачке, Словенима у Мађарској, Србима и Бугарима под османском влашћу, коначно и Србима на подручју усташке хрватске идеологије.

Ово о чему ти пишеш, та добровољна асимилација, постоји најчешће у појединачним случајевима, када се један човек, породица или мања група људи, временом једноставно утопи у већи народ на чијем подручју живи. Но, овај постављени чланак се не бави таквим случајевима.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже сɣнце

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1199
 • I-A1328
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #139 послато: Новембар 25, 2019, 08:28:06 поподне »
Када један народ неком другом потчињеном народу наметне такве услове ...

Моја критика имала је за циљ појаснити, да такове услове не поставља народ, но власт.
Данас многи Прибалти и Украјинци обтужују русски народ за угњетавање ових у доба СССР, но ја ово видим погрешним, јер русски народ је и сам пострадао и био жртвом разних принудних рассељења, уништења породица и обичаја. И нама Србима Хрвати су клали Србе и другима су Њемци убивали Жиде.
Но уистину било је Хрвата који су се борили против усташкога режима, те милиони Њемаца су се сами борили против фашистичкога режима.
Упрошћавања овако комплексних често су неправедна на уравни појединца и служе оруђем пропаганде и заваде. Знам, да ти не проповиједаш ријеч мржње, но опет ваља бити добар узор другима.
Иако мислимо да управљамо нашими речми, истина је, да речи, попут татарскога лука, дејствују обратно и на највиши ум те моћно мрсе и изврћу мисао; зато у всех споровех и беседех ваља поступати математички - најпрво установити границе речи и израза, да би други знали, како их разумемо.

Ван мреже Онај с ону главу

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 74
 • Е, па да!
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #140 послато: Новембар 25, 2019, 10:16:23 поподне »
Власи су прво у 19. веку почели да прихватају српска имена. Јон је постао Јован, Петру је постао Петар, Првул је постао Првослав. Онда су на ред дошла презимена која су прилагодили српским али имају карактеристичан влашки призвук - нпр. Јоновић, Првуловић, Барбатесковић, Владесковић и сл. Презимена су им коначно посрбљена на попису 1948.

Па не бих баш рекао то тако децидно. Ево гледам књигу крштених за насеље у Источној Србији из 1879. које покрива једно велико српско село, једно мало српско село, једно влашко село и до 1868. још једно мешовито срспко-влашко село, и каже:

"Родисѧ м҃лнецъ пола женскаго, М҄ца Юлія днè 24го, лѢта предложéннагѡ.

Ѻ҃цъ младéнца Никола Радуловичъ   Мàти же Стояна

[...] И дàно быстъ во с҄том крещéнїи младéнцѹ имѧ Фирула."

Иначе, у истој књизи има бар 15-ак различитих жена из српског насеља које се зову Сара, можда због популарности Саре Карапанџић, пријатељице и корешпонденткиње са Бечлијом, Вуком Караџићем.
« Последња измена: Новембар 25, 2019, 10:21:10 поподне Онај с ону главу »

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #141 послато: Новембар 26, 2019, 01:13:57 пре подне »
Но уистину било је Хрвата који су се борили против усташкога режима, те милиони Њемаца су се сами борили против фашистичкога режима.

Ух, да је је било милиона Немаца који су се борили против фашистичког режима, не би били неопходни Руси и западне државе да сломе фашизам у Немачкој...можда су милиони били против те власти, али нико није смео да "зуцне"...покушаји пуча од стране официра су били у доста поодмаклој фази рата, били су више из разлога неслагања са војним решењима које је Хитлер наметао ( пучисти су и сами учествовали у том рату неколико година пре тога)...Изгледа ми да су и код Хрвата и код Немаца те идеологије узеле у доминантном проценту подршку народа, а они који нису то подржавали, ћутали су...
« Последња измена: Новембар 26, 2019, 01:22:10 пре подне ДушанВучко »

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #142 послато: Новембар 26, 2019, 02:00:38 пре подне »
Моја критика имала је за циљ појаснити, да такове услове не поставља народ, но власт.
Данас многи Прибалти и Украјинци обтужују русски народ за угњетавање ових у доба СССР, но ја ово видим погрешним, јер русски народ је и сам пострадао и био жртвом разних принудних рассељења
Извини Сунце, али морам да реагујем овде...Балти и Украјици су кивни на Русе због угњетавања у доба СССР...али није ту било асимилације, већ су прошли исти "третман" као и Пољаци , Чеси, Словаци, Мађари...Мислим да ову тему не треба да посматрамо само бирократски, тј. да власт намеће услове...мислим да у вези присилне асимилације пре свега народ намеће "услове" онима који су принуђени на асимилацију, а на то се власт "оглушује" тј. "аминује"...У вези асимилације Словена у источној Немачкој, она је трајала вековима, није декретом "преко ноћи", али јесте била "из нужде"
« Последња измена: Новембар 26, 2019, 02:08:58 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Malesevic

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 162
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #143 послато: Јул 30, 2020, 03:07:43 поподне »
Извини Сунце, али морам да реагујем овде...Балти и Украјици су кивни на Русе због угњетавања у доба СССР...али није ту било асимилације, већ су прошли исти "третман" као и Пољаци , Чеси, Словаци, Мађари...Мислим да ову тему не треба да посматрамо само бирократски, тј. да власт намеће услове...мислим да у вези присилне асимилације пре свега народ намеће "услове" онима који су принуђени на асимилацију, а на то се власт "оглушује" тј. "аминује"...У вези асимилације Словена у источној Немачкој, она је трајала вековима, није декретом "преко ноћи", али јесте била "из нужде"

До асимилације Словена у Источној Немачкој почело је да долази прилично рано. Већ у средњем веку. Једноставно тај део земље је био доста слабо насељен и након што су Франци заузели те крајеве, почели су да врбују људе (Франке и Германе) да се насељавају у тим деловима земље. То насељавање је углавном ишло без већих проблема. Пар случајева употребе силе или сукоба са Словенима су историјски забележни али генерално се све одвијало "као по лоју". Временом је дошло до мешања становништва и у оном деловима где су Германи били већина кренула је асимилација словенског елемента. Вођен је и један крсташки поход против некрштених Словена у коме су учествовали разна германска племена, Франци, крштени Словени и Данци. На крају је све то завршено без неког већег сукоба јер су Словени избегавали сукобе и повлачили су у мочварне делове које за крсташе нису били баш занимљиви, а с друге стране одређена утврђења су добро брањена. На све то се надовезала и чињеница да се испоставило да су нека од нападнутих племена већ покрштена, па се од похода одустало. И то показује да се ишло углавном на некакав начелан договор и више се пажње поклањало трговини и сарадњи, што је поуспешило асимилацију.

Асимилација најбоље успева тамо где је одређена група у великој бројчаној премоћи, где постоји језик практично мора да се користи да се успешно прошло кроз свакодневницу и где мањина жели што пре да се укључи у већинско друштво обдацујући "терет" порекла. Овај процес нарочито је заживео у Аустријској монархији. Број словенских презимена у Аустрији и данашњој Мађарској која јасно показују порекло те породице је огроман. Довољно је да узмете телефонски именик Беча, прелистате га и видите презимена попут Pawkowicz, Raditsch, Welkowic, Topitsch, итд. Или можемо да погледамо и у некадашњу Војну Крајину где је огроман број српских породица асимилован и постао хрватски. Примери Сиња, Жумберка и сл. су ту свакако можда и најбољи.

Ван мреже Malesevic

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 162
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #144 послато: Октобар 06, 2020, 12:11:54 поподне »
https://www.poreklo.rs/2020/10/06/fenomen-pseudo-identiteta-na-primeru-koruskih-vindisa-windisch/

Рекох да ћу да поставим овај текст када стигнем. Имао сам га већ дуже време у "ладици". Није до сада нигде обајвљиван. Надам се да сам добро категоризовао за веб-страницу. Ако случајно треба нешто да се поправи молим админстрацију да то уреди за мене.

Поздрав.

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #145 послато: Октобар 06, 2020, 06:16:21 поподне »
Асимилација је процес који је неминован и јако брз поготово кад је у питању појединац.


Пример у Суботици живи мој тезак (албански назив за брата од тетке по мајци) који се оженио Српкињом. Синови му не говоре албанско јер су се због рата на Косову отселили 1999. Старији син му се оженио исто Српкињом и тако мој рођак Весељ има унука Алексу. 


Таквих случајева код Срба има пуно више поготово у Хрватској где је асимилација путем женидбе са Хрватицама била још брза.


А да не говорим о исељеним Албанцима или Србима по Европи и Америци. Чим се језик заборави готова је прича или што би рекао Дритан Абазовић game over.

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2511
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #146 послато: Октобар 06, 2020, 08:59:47 поподне »
https://www.poreklo.rs/2020/10/06/fenomen-pseudo-identiteta-na-primeru-koruskih-vindisa-windisch/

Рекох да ћу да поставим овај текст када стигнем. Имао сам га већ дуже време у "ладици". Није до сада нигде обајвљиван. Надам се да сам добро категоризовао за веб-страницу. Ако случајно треба нешто да се поправи молим админстрацију да то уреди за мене.

Поздрав.

Жељко, одличан текст и свака част на избору тема.

Ако се добро сјећам план нациста у Словенији, за подручје сјеверно од Саве, био је да се исели словеначко становништво,а да се та територија попуни Нијемцима или  германизованим Словенцима. Словенце су требали населити у Хрватској и то на имања Срба, која је Павелић требао иселити (или побити). Постојао и јасан план дјеловања у том правцу, не знам докле је та акција догурала, бар што се тиче насељавања Словенаца. са Србима у НДХ знамо како се завршило.

И још један детаљ, написао си да су "Својим доласком Словени потискују Готе и стварају државу Карантанију, која је обухватала делове данаше северне Хрватске, Словеније, као и већи део Аустрије.". Словени заправо нису затекли Готе, већ друга германска племена, јер су Готи прије доласка Словена на подручје Норика, већ вијек и по били у Италији и Шпанији, ван домашаја Словена. Словени су на подручју Карантаније имали посла прије свега са Баварцима, Лангобардима, и нешто касније са Францима.

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #147 послато: Октобар 07, 2020, 12:51:48 пре подне »
Асимилација је процес који је неминован и јако брз поготово кад је у питању појединац.
"Експресна" асимилација, за једну генерацију (мада код сваке асимилације се то десило у некој генерацији, то је у овом случају код њега):
"Krkić koji trenutno igra za Stouk, rekao je da nema šta da krije i da se oseća Kataloncem.
- Igrao sam za Španiju, ali se osećam Kataloncem.
Krkić je srpskog porekla, od oca Bojana Krkića koji je svojevremeno igrao za OFK Beograd i Crvenu zvezdu i majke Marije Luize Perez, koja je iz Katalonije.

https://www.novosti.rs/vesti/sport.294.html:566704-Krkic-Podrzavam-nezavisnost-Katalonije
« Последња измена: Октобар 07, 2020, 01:00:49 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Malesevic

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 162
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #148 послато: Октобар 07, 2020, 12:22:34 поподне »
Жељко, одличан текст и свака част на избору тема.

Ако се добро сјећам план нациста у Словенији, за подручје сјеверно од Саве, био је да се исели словеначко становништво,а да се та територија попуни Нијемцима или  германизованим Словенцима. Словенце су требали населити у Хрватској и то на имања Срба, која је Павелић требао иселити (или побити). Постојао и јасан план дјеловања у том правцу, не знам докле је та акција догурала, бар што се тиче насељавања Словенаца. са Србима у НДХ знамо како се завршило.

И још један детаљ, написао си да су "Својим доласком Словени потискују Готе и стварају државу Карантанију, која је обухватала делове данаше северне Хрватске, Словеније, као и већи део Аустрије.". Словени заправо нису затекли Готе, већ друга германска племена, јер су Готи прије доласка Словена на подручје Норика, већ вијек и по били у Италији и Шпанији, ван домашаја Словена. Словени су на подручју Карантаније имали посла прије свега са Баварцима, Лангобардима, и нешто касније са Францима.

Не знам за тај план, али свакако да је план Немаца био да се словенски елемент потисне из оних подручја која су сматрана "природно германским", а Корушка и Крањска сигурно спадају у таква.

Што се тиче ово око племена у праву си за ово око Гота. То би требало заменити за романизоване Келте (тзв. Норикијци) и то ћу урадити. Баварци су на подручје Карантаније дошли после Словена. Лабнгобарди такође. То је већ проверена историјска чињеница. Тај пасус се односи на оно племе које је било ту пре Словена и то ће бити да су у питању Норикијци и вероватно нешто Авара.

Ван мреже Malesevic

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 162
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #149 послато: Октобар 07, 2020, 12:26:16 поподне »
Асимилација је процес који је неминован и јако брз поготово кад је у питању појединац.


Пример у Суботици живи мој тезак (албански назив за брата од тетке по мајци) који се оженио Српкињом. Синови му не говоре албанско јер су се због рата на Косову отселили 1999. Старији син му се оженио исто Српкињом и тако мој рођак Весељ има унука Алексу. 


Таквих случајева код Срба има пуно више поготово у Хрватској где је асимилација путем женидбе са Хрватицама била још брза.


А да не говорим о исељеним Албанцима или Србима по Европи и Америци. Чим се језик заборави готова је прича или што би рекао Дритан Абазовић game over.

Да свакако, с тим што морам да напоменем да тежиште овог текста није асимилација као процес сам по себи, него појава феномена псеудо-идентитета као врсте суб-идентитета.

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2511
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #150 послато: Октобар 07, 2020, 12:47:41 поподне »
Не знам за тај план, али свакако да је план Немаца био да се словенски елемент потисне из оних подручја која су сматрана "природно германским", а Корушка и Крањска сигурно спадају у таква.

Подручје Крањске јужно од ријеке Саве није било предвиђено за германизацију и налазило се у италијанској окупационој зони. Нацисти су покушавали да заокруже германски национални простор, премјештањем и својих сународника, уколико су се налазили ван замишљеног ужег круга германских територија. То најбоље показује третман етничке мањине Кочевских Нијемаца на југу Крањске( у региону Кочевја присутни од 14. вијека), а које су нацисти, може се рећи и на силу, преселили на подручја сјеверно од Саве (околина Брежица),а тамошње Словенце депортовали у Њемачку на рад. То се најбоље види на нацистичкој карти Југославије из 1940. године гдје су Виндиши приказани као одвојени од Словенаца. Види се и њемачка енклава у Кочевју.Што се тиче ово око племена у праву си за ово око Гота. То би требало заменити за романизоване Келте (тзв. Норикијци) и то ћу урадити. Баварци су на подручје Карантаније дошли после Словена. Лабнгобарди такође. То је већ проверена историјска чињеница. Тај пасус се односи на оно племе које је било ту пре Словена и то ће бити да су у питању Норикијци и вероватно нешто Авара.

Лангобарди су кроз простор Карантаније свакако прошли прије Словена, с тим да се на истом нису задржавали већ су отишли у Италију. Вјероватно становништво Карантаније прије доласка Словена заиста јесте највећим дијелом било састављено од разних романизованих група међу којима је могло бити и келтских и германских и илирско-панонских етничких слојева.

Ван мреже Romanijski

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 688
 • Ја ратујем сам...
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #151 послато: Октобар 07, 2020, 03:51:09 поподне »
Подручје Крањске јужно од ријеке Саве није било предвиђено за германизацију и налазило се у италијанској окупационој зони. Нацисти су покушавали да заокруже германски национални простор, премјештањем и својих сународника, уколико су се налазили ван замишљеног ужег круга германских територија. То најбоље показује третман етничке мањине Кочевских Нијемаца на југу Крањске( у региону Кочевја присутни од 14. вијека), а које су нацисти, може се рећи и на силу, преселили на подручја сјеверно од Саве (околина Брежица),а тамошње Словенце депортовали у Њемачку на рад. То се најбоље види на нацистичкој карти Југославије из 1940. године гдје су Виндиши приказани као одвојени од Словенаца. Види се и њемачка енклава у Кочевју.Лангобарди су кроз простор Карантаније свакако прошли прије Словена, с тим да се на истом нису задржавали већ су отишли у Италију. Вјероватно становништво Карантаније прије доласка Словена заиста јесте највећим дијелом било састављено од разних романизованих група међу којима је могло бити и келтских и германских и илирско-панонских етничких слојева.

Замолиобих за ову мапу у бољој резолуцији или линк ...
« Последња измена: Октобар 07, 2020, 08:41:48 поподне НиколаВук »

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4002
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #152 послато: Октобар 07, 2020, 03:55:42 поподне »
Evo mape u boljem kvalitetu:

https://i.imgur.com/ehatZ2C.png
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Romanijski

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 688
 • Ја ратујем сам...
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #153 послато: Октобар 07, 2020, 06:59:56 поподне »

Ван мреже Malesevic

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 162
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #154 послато: Октобар 09, 2020, 10:59:57 пре подне »
Цитат
Лангобарди су кроз простор Карантаније свакако прошли прије Словена, с тим да се на истом нису задржавали већ су отишли у Италију. Вјероватно становништво Карантаније прије доласка Словена заиста јесте највећим дијелом било састављено од разних романизованих група међу којима је могло бити и келтских и германских и илирско-панонских етничких слојева.

Мислим управо на то да се нису задржали већ продужили даље односно само су прошли тим крајевима. Када су Словени стигли ту су затекли романизоване Келте и нешто аварског становништва. Бајувари ће да стигну тек касније и почну делимично да потискују словенско живље, а још више да се мешају са истим и да га асимилују.

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #155 послато: Октобар 13, 2020, 02:49:55 пре подне »
Још један пример експресне асимилације (али још екстремнији случај у односу на Кркића, с обзиром да је дотични рођен у Београду):
Nestor El Maestro (born Nestor Jevtić; 25 March 1983) is a Serbian−English football manager

https://en.wikipedia.org/wiki/Nestor_El_Maestro
Ispovest pravog El Maestra: Zašto sam se stideo srpskog porekla i onog “ić” u prezimenu
Otkud onda El Maestro? Kriv je - Slobodan Milošević! Bivši predsednik kome bi danas neki podigli spomenik. A Jevtići su zbog njega pobegli iz zemlje i raskinuli veze sa otadžbinom. Mada, sada se Nestor pomalo kaje zbog toga.
“U stvari, dva puta sam menjao ime. Prvi put kada sam imao 16 ili 17 godina i želeo sam da se otarasim onog ‘ić’ u prezimenu. Posle toliko godina u Engleskoj, osećao sam se kao Britanac, mada me je sada malo sramota da kažem da sam se stideo srpskog porekla. U tom vremenu Srbija je opisivana kao aggressor u ratu, a Slobodan Milošević - čije se ime završavalo kao moje - bio je tiranin 90-ih”, priseća se El Maestro i nastavlja u dahu.
https://www.mozzartsport.com/nekategorizovano/vesti/ispovest-pravog-el-maestra-zasto-sam-se-stideo-srpskog-porekla-i-onog-ic-u-prezimenu/293925
Права конвертитска фаца ("укочено и ледено", а понашање извештачено, емоције солидно одглумљене)...Иначе, успешан тренер, са Спартаком из Трнаве је освојио првенство Словачке, сада тренира Штурм из Граца
« Последња измена: Октобар 13, 2020, 02:56:58 пре подне ДушанВучко »

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #156 послато: Октобар 13, 2020, 03:13:38 пре подне »
"Ел Маестро", бивши Јевтић
<a href="https://www.youtube.com/v/GCH1P3BX3Es" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/GCH1P3BX3Es</a>
<a href="https://www.youtube.com/v/Bz4-k9e44VA" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/Bz4-k9e44VA</a>

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9403
 • I2a S17250 A1328
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #157 послато: Октобар 13, 2020, 08:53:58 пре подне »
Нема конвертитских физиономија, има само конвертитских душа / нарави...
А што се тиче презименског наставка -ић, он није својствен само Србима, то је, ваљда, свима овде јасно. Код Срба он има ту умекшану варијанту, а срећемо га код свих словенских народа у облику -ич.
Зато је бесмислица чак и Хрвату скидати такав наставак, јер то није искључиво србски "ексклузивитет". Хрвати су се, како ми се чини, "помирили" са чињеницом да су словенског, а не готског, аварског, иранског или палеобалканског подријетла. Са Бошњацима / муслиманима је другачије, с обзиром да они, великим делом, нерадо прихватају своје словенско порекло, па самим тим и тај словенски презименски наставак.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9403
 • I2a S17250 A1328
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #158 послато: Октобар 13, 2020, 08:56:57 пре подне »
Кад смо код асимилације, кажу неки да је словачки премијер Игор Матович наше горе лист.
Презиме заиста не звучи словачки, већ више као да је негде из Херцеговине.

https://en.wikipedia.org/wiki/Serbs_of_Slovakia
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Љиљан

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 309
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #159 послато: Октобар 13, 2020, 01:22:28 поподне »
Неко моје мишљење о овој теми, не узимајући себи за право да тврдим да је једино исправно, или исправно уопште, јесте да се понекад претјерује у тој емотивној реакцији када се деси та нека асимилација, била она постепена, или експресна као у случају тог спортског менаџера.

Асимилацију ја не видим нити као добру нити као лошу. Она је један друштвени процес. Чак и ово тзв "конвертитство" је такође један елемент тог процеса. Од некога мора да крене асимилација. Да ли су то дјеца или одрасли људи, од којих је то кренуло, мање је битно.

Можда не би требало осуђивати никога. Ако ћемо право сви смо ми неком асимилацијом постали то што јесмо. Нема ту ништа тужно. Чак и као Словени нисмо сви били Срби, не узимајући чак у обзир добар дио неславенског поријекла нашег народа. Ништа ту нема ни срамотно ни тужно. Народи који у једном тренутку имају премоћ, који су јачи и могу да се наметну простом логиком ствари упијају све друге заједнице/етносе у себе. Сам српски народ је добар примјер за такву експанзију.
Некога осуђивати због асимилације или конвертитства, или туговати над тиме је равно томе да осуђујемо већину наших предака, који су некада, у неком тренутку, приступили ономе од чега је данас настао српски народ.

Можда је један од проблема управо то што је национална идентификација постављена на незаслужено високо мјесто у неком нашем систему вриједности? Национално као да је важније од свега другог, па сад тај неки "није више Наш" јер је промијенио име или национални (или вјерски) осјећај. А можда живимо врата до врата, можда нам је тај неки који "није више Наш" по свему другом ближи од некога ко "јесте Наш" а никада га нисмо ни упознали и живи стотинама или хиљадама километара далако...

Понављам опет, само моје скромно мишљење.

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #160 послато: Октобар 13, 2020, 01:31:32 поподне »
Нема конвертитских физиономија, има само конвертитских душа / нарави...
Mислим да има као резултат те промене коју је сам појединац иницирао (тј. као што кажеш, душа, па се то мора видети у изразу), као што је то код Јевтића случај. Та негација себе и онога чему је припадао, мора да остави нешто у изразу који је у суштини његов одбрамбени механизам. (овде ми на фотографији савршено пристаје уз неку униформу једне балканске немачке сателитске државе) Његов случај није исти као са другима који живе генерацијама у другој средини на западу, па су постали нешто друго, он је изабрао да више не буде Србин (а разлог без коментара). А у суштини, доказ колико је био лабилан као младић по питању националне освешћености, када му је Милошевић био разлог да промени презиме
« Последња измена: Октобар 13, 2020, 01:40:14 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4002
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #161 послато: Октобар 13, 2020, 01:47:45 поподне »
...
Са Бошњацима / муслиманима је другачије, с обзиром да они, великим делом, нерадо прихватају своје словенско порекло, па самим тим и тај словенски презименски наставак.

Од ове године је Бошњачки ДНК пројекат прихватио тезу да је хаплогрупа I2а на ове просторе досељена са Словенима, а она је код Бошњака можда и најзаступљенија у односу на друге балканске народе, па би они можда имали и више права да се позивају на Словенско порекло од нас. Додуше, није Бошњачки ДНК пројекат исто што и Бошњаци, али рекао бих да се реалност ипак и код њих сагледава. Са друге стране, има и код нас много оних који нерадо прихватају словенско порекло, или тачније речено званичне научне ставове, уствари, имам утисак да их је све више.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Uzi

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1216
 • N2-P189.2>FT182494>FGC28435
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #162 послато: Октобар 13, 2020, 02:51:26 поподне »
Mислим да има као резултат те промене коју је сам појединац иницирао (тј. као што кажеш, душа, па се то мора видети у изразу), као што је то код Јевтића случај. Та негација себе и онога чему је припадао, мора да остави нешто у изразу који је у суштини његов одбрамбени механизам. (овде ми на фотографији савршено пристаје уз неку униформу једне балканске немачке сателитске државе) Његов случај није исти као са другима који живе генерацијама у другој средини на западу, па су постали нешто друго, он је изабрао да више не буде Србин (а разлог без коментара). А у суштини, доказ колико је био лабилан као младић по питању националне освешћености, када му је Милошевић био разлог да промени презиме

Нема потребе за оваквим коментарима. И на крају крајева Јевтић каже да се помало каје што је променио презиме, то јест да га је мало срамота да каже да се је стидео свог српског порекла.

Што се Кркића тиче, овде је очито дошло до утицаја мајке. И неби се изненадио да се на крају испостави да се Кркић џуниор определио за католичку веру, а можда је чак и крштен у њој.

Мислим да је највећи проблем код асимилације већих група, а понекад и појединаца, то што се у доста случајева често покушава замаглити јасан правац тога шта су преци били пре асимилације. То се лепо види и кроз одличан чланак који је написао г. Малешевић.
« Последња измена: Октобар 13, 2020, 09:31:11 поподне Amicus »

Ван мреже Bojan

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1291
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #163 послато: Октобар 13, 2020, 07:05:05 поподне »
Скрећем пажњу уредницима,Ојлер и Небо тролују,Бошњаци немогу бити предмет расправе на теми о асимилизацији,бошњачки идентитет је друга врста процеса,ја бих је радије сврсто у вјерска питања а ко то рашчивија нека и суди...а ко ће до бог..

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9403
 • I2a S17250 A1328
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #164 послато: Октобар 13, 2020, 07:35:56 поподне »
Скрећем пажњу уредницима,Ојлер и Небо тролују,Бошњаци немогу бити предмет расправе на теми о асимилизацији,бошњачки идентитет је друга врста процеса,ја бих је радије сврсто у вјерска питања а ко то рашчивија нека и суди...а ко ће до бог..

Дај, брате, не застрањуј. Какво црно "троловање"!? Бошњаци нису никаква верска категорија. Овде су поменути у смислу њиховог односа према словенском пореклу.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9403
 • I2a S17250 A1328
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #165 послато: Октобар 13, 2020, 07:36:45 поподне »
И, Бог се пише великим словом.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4002
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #166 послато: Октобар 13, 2020, 07:43:39 поподне »
Скрећем пажњу уредницима,Ојлер и Небо тролују,Бошњаци немогу бити предмет расправе на теми о асимилизацији,бошњачки идентитет је друга врста процеса,ја бих је радије сврсто у вјерска питања а ко то рашчивија нека и суди...а ко ће до бог..

Мачак, не брини ништа. Администрација све надгледа ;)
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Bojan

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1291
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #167 послато: Октобар 13, 2020, 07:43:58 поподне »
Небо,нисам реко да су Бошњаци вјерска категорија,само сам реко да нису предмет на теми о асимилизацији...А како се пише поменута реч може неки лингвиста да нам појасни,није искључено да сам у криву...

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9403
 • I2a S17250 A1328
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #168 послато: Октобар 13, 2020, 07:47:59 поподне »
Небо,нисам реко да су Бошњаци вјерска категорија,само сам реко да нису предмет на теми о асимилизацији...А како се пише поменута реч може неки лингвиста да нам појасни,није искључено да сам у криву...

Мислим да ни Ојлер ни ја нисмо скренули са теме, нарочито није у питању "троловање". Што 'но написа Ојлер - има ко то надгледа.

А што се Бога тиче, ту нам никакав лингвиста није потребан. Он је Један, и ако си ти Бојан, а не бојан, онда немам двојбе да је Он - Бог.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Bojan

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1291
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #169 послато: Октобар 13, 2020, 07:49:13 поподне »
Мачак, не брини ништа. Администрација све надгледа ;)
Не рачунам ништа озбиљно док вас не буде више од двојице...Само ви момци радите ваш посо...

Ван мреже Bojan

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1291
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #170 послато: Октобар 13, 2020, 07:52:47 поподне »
Мислим да ни Ојлер ни ја нисмо скренули са теме, нарочито није у питању "троловање". Што 'но написа Ојлер - има ко то надгледа.

А што се Бога тиче, ту нам никакав лингвиста није потребан. Он је Један, и ако си ти Бојан, а не бојан, онда немам двојбе да је Он - Бог.
Ја јесам Бојан и нисам једини и властита имена се пишу великим словом,нећу да се расправљам али бих реко да су што се тиче бога ствари мало недоречене...

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #171 послато: Октобар 13, 2020, 11:11:56 поподне »
Још један пример експресне асимилације (али још екстремнији случај у односу на Кркића, с обзиром да је дотични рођен у Београду):
Nestor El Maestro (born Nestor Jevtić; 25 March 1983) is a Serbian−English football manager

https://en.wikipedia.org/wiki/Nestor_El_Maestro
Ispovest pravog El Maestra: Zašto sam se stideo srpskog porekla i onog “ić” u prezimenu
Otkud onda El Maestro? Kriv je - Slobodan Milošević! Bivši predsednik kome bi danas neki podigli spomenik. A Jevtići su zbog njega pobegli iz zemlje i raskinuli veze sa otadžbinom. Mada, sada se Nestor pomalo kaje zbog toga.
“U stvari, dva puta sam menjao ime. Prvi put kada sam imao 16 ili 17 godina i želeo sam da se otarasim onog ‘ić’ u prezimenu. Posle toliko godina u Engleskoj, osećao sam se kao Britanac, mada me je sada malo sramota da kažem da sam se stideo srpskog porekla. U tom vremenu Srbija je opisivana kao aggressor u ratu, a Slobodan Milošević - čije se ime završavalo kao moje - bio je tiranin 90-ih”, priseća se El Maestro i nastavlja u dahu.
https://www.mozzartsport.com/nekategorizovano/vesti/ispovest-pravog-el-maestra-zasto-sam-se-stideo-srpskog-porekla-i-onog-ic-u-prezimenu/293925
Права конвертитска фаца ("укочено и ледено", а понашање извештачено, емоције солидно одглумљене)...Иначе, успешан тренер, са Спартаком из Трнаве је освојио првенство Словачке, сада тренира Штурм из ГрацаNiko ne može pobeći od onoga šta je ma koliko se trudio. Svaki čovek mora da stane uz svoj narod ili bar da ga ne napada. Ovakvi ljudi (ako se mogu tako i nazvati) koji se stide onoga šta su,  mogu jedini da očekuju prezir od svojega naroda a gadjenje je od onih kojim se dodvoravaju i žele da pripadaju (verovatno zbog samo njemu poznat razlog manjecenjenosti).


Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #172 послато: Октобар 13, 2020, 11:21:10 поподне »
И, Бог се пише великим словом.


Tačno. Ko to ne zna, ništa ne zna.

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #173 послато: Октобар 13, 2020, 11:23:57 поподне »
Кад смо код асимилације, кажу неки да је словачки премијер Игор Матович наше горе лист.
Презиме заиста не звучи словачки, већ више као да је негде из Херцеговине.

https://en.wikipedia.org/wiki/Serbs_of_Slovakia


Nije. Ima puno slovaka koje nose prezimena na ič. Bivši presednik Gašparovič jeste bio unuk Hrvata, ali Matovič je čist Slovak. Vučković to može da potvrdi.

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #174 послато: Октобар 14, 2020, 12:34:17 пре подне »

Nije. Ima puno slovaka koje nose prezimena na ič. Bivši presednik Gašparovič jeste bio unuk Hrvata, ali Matovič je čist Slovak. Vučković to može da potvrdi.
Да, има Словака са презименима на ич...За Матовича не знам, покушао сам да нашем нешто о њему, али нисам нашао о родитељима ништа (да видим како му се отац зове)...Познавао сам неке на факултету са презименима Попович, Павлович, али није им познато ништа о евентуалном српском пореклу...(мада Попович ми је "сумњив", због корена презимена...Код оних давнијег порекла, напр. ако је неко од времена Чарнојевића у Словачкој, Комарну, губила се свест...А упознао сам у Словачкој Мађара који се презива Milinkovicz и нема никакво сазнање о српском пореклу...свест се најбоље очувала у местима где је било неке већине, у неким селима, као нека наша села у околини Будимпеште или хрватска села у околини Братиславе, али у урбаним срединама се то губило )
« Последња измена: Октобар 14, 2020, 12:44:36 пре подне ДушанВучко »

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #175 послато: Октобар 14, 2020, 12:53:10 пре подне »
Овде је једна од страница словачких презимена где се могу наћи и презимена на ич...Иако постоје нека презимена која се могу и код нас наћи, као Djurovič
https://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%8Euro
, Djurovsky (као у Македонији), Martinovič то су такође изворна словачка презимена, јер и код њих постоји Ђуро (од Јураја)...А постоји и koд њих надимак Мато, од Матеја  (па одатле Матович, мада га нема на овом списку)
https://sk.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:Slovensk%C3%A9_priezvisk%C3%A1
« Последња измена: Октобар 14, 2020, 01:00:03 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Malesevic

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 162
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #176 послато: Октобар 16, 2020, 09:19:22 пре подне »
Нема конвертитских физиономија, има само конвертитских душа / нарави...
А што се тиче презименског наставка -ић, он није својствен само Србима, то је, ваљда, свима овде јасно. Код Срба он има ту умекшану варијанту, а срећемо га код свих словенских народа у облику -ич.
Зато је бесмислица чак и Хрвату скидати такав наставак, јер то није искључиво србски "ексклузивитет". Хрвати су се, како ми се чини, "помирили" са чињеницом да су словенског, а не готског, аварског, иранског или палеобалканског подријетла. Са Бошњацима / муслиманима је другачије, с обзиром да они, великим делом, нерадо прихватају своје словенско порекло, па самим тим и тај словенски презименски наставак.

-ић заиста није српски ексклузивитет. Видимо га као -ич код многих словенских народа (Руса, Украјинаца, Белоруса, Словенаца, Словака, итд.). Познато је нпр. да су у Корушкој (или Аустрији генерално) презимена на -ig словенког (тј. словеначког порекла), а то -иг није ништа друго него наше -ић.

Што се овог тренера Ел Нестра тиче, то не треба гледати као асимилацију, него више на непромишљен младалачки хир под притиском антисрпске атмосфере каква је тада владала у Енглеској.
Он сам жали због тог поступка, али због британске администрације не може више да врати своје старо име.

По менталитету је сигурно Србин  ;D

« Последња измена: Октобар 16, 2020, 09:24:58 пре подне Malesevic »

Ван мреже Malesevic

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 162
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #177 послато: Октобар 16, 2020, 09:31:50 пре подне »
.А упознао сам у Словачкој Мађара који се презива Milinkovicz и нема никакво сазнање о српском пореклу...свест се најбоље очувала у местима где је било неке већине, у неким селима, као нека наша села у околини Будимпеште или хрватска села у околини Братиславе, али у урбаним срединама се то губило )

Добру књигу о Србима у Словачкој је написао Љубивоје Церовић. Има је у дигиталној библиотеци Порекла.

Што се тиче презимена на -icz, -ics, -its, њих врло лако можете да сретнете у Мађарској. Ја сам наишао на Malesevics у једној варошици на српско-мађарској граници. Тога у Мађарској има заиста много и одатле се пренело и у Аустрију, услед кретања становништва у једној вишенационалној царевини.

Ево неких презимена које сам ја сретао у Аустрији: Raditsch, Welkowic, Petrovics, Markowitz, Markovics, Konstantinovics, Pawkowitz, Topitsch, Radovics, Radowitsch, Juritsch, Pawlowitsch, итд. У принципту тога има на стотине примера. Пре свега у Источној Аустрији (Штајерска, Доња и Горња Аустрија, Градишће и највише Беч).


Ван мреже Батко

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 51
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #178 послато: Јануар 29, 2021, 10:48:28 поподне »
Ја разумем ситуацију после доласка Бугара, који нису били Словени, да прихвате већински словенски језик у подручју где су дошли, да су владали тим подручјем , прихватили језик већине и као власт наметнули име, али и даље не разумем процес после доласка Мађара, који су исто тако затекли бројније словенско становништво, али су као мањина успели да наметну поред имена и језик већини...Две сличне ситуације, али језички , а касније због језика , и потпуно друго груписање као народа (једни су ушли због језика међу Словене, други су због језика ушли у Угрофинце)...Ту треба проучити сам период доласка и понашање Мађара и Бугара према словенској већини и због чега је у Тракији епилог овакав, а у Панонији онакав...Вероватно не разумем процесе који се у обичном народу дешавају кроз више векова, у питању је свакодневни говор који се води међу укућанима и комшијама, па ми не иде у главу, како нека директива владајуће касте може то да промени (ово кажем у случају панонских Словена и Мађара који су наметнули језик)

Питање је  сасвим на мјесту. Је ли ико размишљао  о томе гдје су нестали генетски потомци Мађара? Остао је само језик и име. :)  Решење загонетке је свима на дохват руке, само руку треба пружити и не плашити се закључка. :)

Ван мреже Батко

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 51
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #179 послато: Јануар 29, 2021, 11:10:48 поподне »
Питање је  сасвим на мјесту. Је ли ико размишљао  о томе гдје су нестали генетски потомци Мађара? Остао је само језик и име. :)  Решење загонетке је свима на дохват руке, само руку треба пружити и не плашити се закључка. :)

Мађарски случај и бугарски случај су иста ствар, мада наоко изгледају дијаметрално супротни. Принцип је једнак.

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #180 послато: Јануар 30, 2021, 12:23:35 пре подне »
Мађарски случај и бугарски случај су иста ствар, мада наоко изгледају дијаметрално супротни. Принцип је једнак.
Није исти принцип ипак...У данашњој Бугарској је у самом почетку оформљен савез Словена и Бугара и словенски идентитет је непрекинут код Словена који су дошли нешто пре Бугара на то подручје. А код Мађара је друга прича, више као војна каста која намеће власт. У Бугарској је то било више као флуидно стапање, па самим тим није ни дошло до асимилације , него пре до интеграције Бугара у Словене, а код Мађара ми то делује мало "ригидније", мада на карти коју је Душан поставио на теми "Занимљиве карте", видимо да је то било "шаролико" у Мађарској у 18 веку и да је у Будиму било више Срба него Мађара (којих је било и најмање на подручју Будимшеште  1712., по овој карти):

зелено - Мађари
наранџасто - Немци
црвено - Срби
светло плаво - Словаци
плаво - Хрвати
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=608.msg151742#new
« Последња измена: Јануар 30, 2021, 12:34:08 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Батко

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 51
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #181 послато: Јануар 30, 2021, 02:12:07 поподне »
Није исти принцип ипак...У данашњој Бугарској је у самом почетку оформљен савез Словена и Бугара и словенски идентитет је непрекинут код Словена који су дошли нешто пре Бугара на то подручје. А код Мађара је друга прича, више као војна каста која намеће власт. У Бугарској је то било више као флуидно стапање, па самим тим није ни дошло до асимилације , него пре до интеграције Бугара у Словене, а код Мађара ми то делује мало "ригидније", мада на карти коју је Душан поставио на теми "Занимљиве карте", видимо да је то било "шаролико" у Мађарској у 18 веку и да је у Будиму било више Срба него Мађара (којих је било и најмање на подручју Будимшеште  1712., по овој карти):

зелено - Мађари
наранџасто - Немци
црвено - Срби
светло плаво - Словаци
плаво - Хрвати
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=608.msg151742#new


"Је ли ико размишљао  о томе гдје су нестали генетски потомци Мађара?

 Остао је само језик и име. :)

 Решење загонетке је свима на дохват руке, само руку треба пружити и не плашити се закључка. :)"

Ако нађете одговор на ово, видјећете да је случај Бугара и Мађара сасвим исти.


На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #182 послато: Јануар 30, 2021, 02:33:17 поподне »

"Је ли ико размишљао  о томе гдје су нестали генетски потомци Мађара?

 Остао је само језик и име. :)


Нису нестали, него мало их има (мање од 10%)

Ван мреже Батко

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 51
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #183 послато: Јануар 30, 2021, 02:54:59 поподне »
Нису нестали, него мало их има (мање од 10%)

Угрофински народи имају хаплогрупу N.  Финци , Летонци, Литванци, сјеверни дијелови Русије...
Код Мађара је она присутна  са 0,5 %, то је 20 пута мање од 10%, ако је тачна табела Еупедије. Не гарантујем за табелу. Може да буде и  близу 1 %.

https://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml


« Последња измена: Јануар 30, 2021, 02:59:24 поподне Батко »

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6793
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #184 послато: Јануар 30, 2021, 03:19:25 поподне »
Угрофински народи имају хаплогрупу N.  Финци , Летонци, Литванци, сјеверни дијелови Русије...
Код Мађара је она присутна  са 0,5 %, то је 20 пута мање од 10%, ако је тачна табела Еупедије. Не гарантујем за табелу. Може да буде и  близу 1 %.

https://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

Није N1 једина која се може везати за старе Мађаре, ту су и R1a-Z93 и Q1. Поред тога, мислим да је проценат присутности N1 на Еупедији потцењен, мада свакако није велик.
Чињеницама против самоувереног незнања.

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #185 послато: Јануар 30, 2021, 05:12:12 поподне »
Угрофински народи имају хаплогрупу N.  Финци , Летонци, Литванци, сјеверни дијелови Русије...
Код Мађара је она присутна  са 0,5 %, то је 20 пута мање од 10%, ако је тачна табела Еупедије. Не гарантујем за табелу. Може да буде и  близу 1 %.

https://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml
Да, вероватно је 10% превише, ближе би било од 5 до 7%
The following information is inferred from 433 Hungarian samples from the Hungarian Magyar Y-DNA Project in Family Tree (29 May 2017)
N (1.4% Z1936 "Ugric/Proto-Magyar", 0.5% M2019/VL67 "Siberia and Baykal"...
Q (1.2% YP789 "Huns/Turkmens", 0.9% M346 "Siberia", 0.2% M242 "Xiongnu")
R1a ...0.9% Z93=>S23201 "Altai/Tian Shan"
https://en.wikipedia.org/wiki/Hungarians#Ethnic_affiliations_and_genetic_origins
Овде кад се сабере је 5,1% , то је процена на узорку од 433 Мађара, али вероватно не одступа много од укупног стања
« Последња измена: Јануар 30, 2021, 05:20:03 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Батко

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 51
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #186 послато: Јануар 30, 2021, 05:29:21 поподне »
Није N1 једина која се може везати за старе Мађаре, ту су и R1a-Z93 и Q1. Поред тога, мислим да је проценат присутности N1 на Еупедији потцењен, мада свакако није велик.

Ово иде у добром правцу. Кључ је у рукама. Сад само треба откључати врата.

Питање је било: ДушанВучко : "Ја разумем ситуацију после доласка Бугара, који нису били Словени, да прихвате већински словенски језик у подручју где су дошли, да су владали тим подручјем , прихватили језик већине и као власт наметнули име, али и даље не разумем процес после доласка Мађара, који су исто тако затекли бројније словенско становништво, али су као мањина успели да наметну поред имена и језик већини...Две сличне ситуације, али језички , а касније због језика , и потпуно друго груписање као народа (једни су ушли због језика међу Словене, други су због језика ушли у Угрофинце)...Ту треба проучити сам период доласка и понашање Мађара и Бугара према словенској већини и због чега је у Тракији епилог овакав, а у Панонији онакав...Вероватно не разумем процесе који се у обичном народу дешавају кроз више векова, у питању је свакодневни говор који се води међу укућанима и комшијама, па ми не иде у главу, како нека директива владајуће касте може то да промени (ово кажем у случају панонских Словена и Мађара који су наметнули језик)"

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #187 послато: Јануар 30, 2021, 05:55:35 поподне »
Ово иде у добром правцу. Кључ је у рукама. Сад само треба откључати врата.

Питање је било: ДушанВучко : "Ја разумем ситуацију после доласка Бугара, који нису били Словени, да прихвате већински словенски језик у подручју где су дошли, да су владали тим подручјем , прихватили језик већине и као власт наметнули име, али и даље не разумем процес после доласка Мађара, који су исто тако затекли бројније словенско становништво, али су као мањина успели да наметну поред имена и језик већини...Две сличне ситуације, али језички , а касније због језика , и потпуно друго груписање као народа (једни су ушли због језика међу Словене, други су због језика ушли у Угрофинце)...Ту треба проучити сам период доласка и понашање Мађара и Бугара према словенској већини и због чега је у Тракији епилог овакав, а у Панонији онакав...Вероватно не разумем процесе који се у обичном народу дешавају кроз више векова, у питању је свакодневни говор који се води међу укућанима и комшијама, па ми не иде у главу, како нека директива владајуће касте може то да промени (ово кажем у случају панонских Словена и Мађара који су наметнули језик)"
Нису биле исте околности, на Балкану су Словени дошли нешто пре Бугара, и били су на новој територији где су се трудили да се очувају и били су "будни" , на опрезу...кад су дошли Бугари, и једни и други су као равноправни "партнери" против заједничког противника Визајтије, видели обострани интерес да склопе савез...док у Панонији, у деветом веку, Словени већ живе неколико векова седелачким начином живота, и Мађари су само "банули на азијатски начин" и затекли "успаване" Словене (и ту нема равноправног, него наметнутог односа)
« Последња измена: Јануар 30, 2021, 05:58:34 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Батко

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 51
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #188 послато: Јануар 30, 2021, 06:13:58 поподне »
Нису биле исте околности, на Балкану су Словени дошли нешто пре Бугара, и били су на новој територији где су се трудили да се очувају и били су "будни" , на опрезу...кад су дошли Бугари, и једни и други су као равноправни "партнери" против заједничког противника Визајтије, видели обострани интерес да склопе савез...док у Панонији, у деветом веку, Словени већ живе неколико векова седелачким начином живота, и Мађари су само "банули на азијатски начин" и затекли "успаване" Словене (и ту нема равноправног, него наметнутог односа)


 5% завладало већином од 95% ?

Неколико процената Мађара наметнуло језик 95% већини?

Опет смо на погрешном путу...
« Последња измена: Јануар 30, 2021, 06:17:59 поподне Батко »

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #189 послато: Јануар 30, 2021, 06:27:00 поподне »

 5% завладало већином од 95% ?

Неколико процената Мађара наметнуло језик 95% већини?

Опет смо на погрешном путу...
Да, не одмах, али постепено...с тим што и они Мађари који дошли у Панонију, имали су и тада део словенске генетике, коју су покупили на свом путу из матице у Панонију , јер су боравили и на простору данашње Украјине пре тога (Етелкез) , па је словенска генетика нађена код припадника њихове више класе у налазима из 10. века. Што се језика тиче, раврномерно су заступљене речи уралског и словенског порекла (21% и 20%), али језик је мађарски, као што у енглеском имамо више романских него германских речи, али језик је германски
https://en.wikipedia.org/wiki/Hungarians
« Последња измена: Јануар 30, 2021, 06:34:42 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Батко

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 51
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #190 послато: Јануар 30, 2021, 06:36:18 поподне »
Да, не одмах, али постепено...с тим што и они Мађари који дошли у Панонију, имали су и тада део словенске генетике, коју су покупили на свом путу из матице у Панонију , јер су боравили и на простору данашње Украјине пре тога (Етелкез) , па је словенска генетика нађена код припадника њихове више класе у налазима из 10. века
Одмах су их војно поразили па је полако  мали број  људи наметнуо језик огромној већини?

Ово иде топло -хладно-топло.

Други дио одговора иде боље.

Добро, да мало помогнем: Гдје нестаде татарска генетика припадника Златне хорде ?

 Немогуће је да је пар процената владало огромним руским масама... И у садашњој  Мађарској је то неизводљиво.  Тад није било авијације, тенкова, ... Мада, ни са том техником се не може наметнути језик толикој већини...

Ван мреже Батко

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 51
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #191 послато: Јануар 30, 2021, 06:39:03 поподне »
Што се језика тиче, раврномерно су заступљене речи уралског и словенског порекла (21% и 20%), али језик је мађарски, као што у енглеском имамо више романских него германских речи, али језик је германски
https://en.wikipedia.org/wiki/Hungarians

Овај други, накнадно дописани дио, је много бољи.   Топло!

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #192 послато: Јануар 30, 2021, 06:39:28 поподне »
Одмах су их војно поразили па је полако  мали број  људи наметнуо језик огромној већини?

Ово иде топло -хладно-топло.

Други дио одговора иде боље.

Добро, да мало помогнем: Гдје нестаде татарска генетика припадника Златне хорде ?

 Немогуће је да је пар процената владало огромним руским масама... И у садашњој  Мађарској је то неизводљиво.  Тад није било авијације, тенкова, ... Мада, ни са том техником се не може наметнути језик толикој већини...
Постоје примери, имаш огромно пространство којима су владали Хуни (не верујем да су чинили ни 2% од популације којом су владали) , па имаш Монголе...

Ван мреже Батко

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 51
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #193 послато: Јануар 30, 2021, 06:41:06 поподне »
Постоје примери, имаш огромно пространство којима су владали Хуни (не верујем да су чинили ни 2% од популације којом су владали) , па имаш Монголе...

Нећемо Монголе мијешати са Татарима.   Опет хладно!

Ван мреже Батко

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 51
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #194 послато: Јануар 30, 2021, 06:44:50 поподне »
Нећемо Монголе мијешати са Татарима.   Опет хладно!

2%  само прође, опљачка..., не може да намеће језик.

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #195 послато: Јануар 30, 2021, 06:45:36 поподне »
Нећемо Монголе мијешати са Татарима.   Опет хладно!
Контекст је сличан и код Мађара и код Хуна, Монгола...Брз упад и без преговора...с тим што су Мађари прихвативши касније хришћанство, стекли темељ за трајно присуство и ушли културолошки у западну цивилизацију

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #196 послато: Јануар 30, 2021, 06:46:49 поподне »
2%  само прође, опљачка..., не може да намеће језик.
Мађари су остали, променили су филозофију од азијатске хорде ка трајном боравку

Ван мреже Батко

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 51
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #197 послато: Јануар 30, 2021, 06:55:01 поподне »
Мађари су остали, променили су филозофију од азијатске хорде ка трајном боравку

"и даље не разумем процес после доласка Мађара, који су исто тако затекли бројније словенско становништво, али су као мањина успели да наметну поред имена и језик већини.."

Ово је твоја опаска. Немој никад да одустајеш од својих најбољих мисли само зато што не видиш одговор! Тражи!  Имаш кључ, имаш врата... Можда се плашиш да их отвориш,не знаш шта те даље чека иза врата па одустајеш  од својих мисли?


На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #198 послато: Јануар 30, 2021, 07:01:33 поподне »
"и даље не разумем процес после доласка Мађара, који су исто тако затекли бројније словенско становништво, али су као мањина успели да наметну поред имена и језик већини.."

Ово је твоја опаска. Немој никад да одустајеш од својих најбољих мисли само зато што не видиш одговор! Тражи!  Имаш кључ, имаш врата... Можда се плашиш да их отвориш,не знаш шта те даље чека иза врата па одустајеш  од својих мисли?
То сам вероватно давно написао, наметнули су силом

Ван мреже Батко

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 51
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #199 послато: Јануар 30, 2021, 07:29:06 поподне »
То сам вероватно давно написао, наметнули су силом

Онда ништа!   Жао ми је :(

Надам се да ће те  (ипак) копкати и да ћеш се сјетити у чему је цака.   

П.С. Иза врата је ширина, пуца видик преко црноморских степа ...  до ...   R1b-M269 и R1b-M73 (47,6 %), R1a (26,5 %), а код неких кланова  R1a 70%.   
На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #200 послато: Јануар 30, 2021, 07:42:23 поподне »


П.С. Иза врата је ширина, пуца видик преко црноморских степа ...  до ...   R1b-M269 и R1b-M73 (47,6 %), R1a (26,5 %), а код неких кланова  R1a 70%.
Који је закључак у вези ових високих процената?

Ван мреже Батко

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 51
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #201 послато: Јануар 30, 2021, 07:50:03 поподне »
Код савремених Мађара R1b 29,5 % , a код "древних Мађара" или њихових живућих рођака R1b  47,6 %
                                     R1а 18,5 %, ....                                                                         ---- R1а  26,5 %,

Што указује на "концентрацију чистих Мађара"  62 %, односно  70 %, видимо да је могуће наметнути свој језик и име.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6793
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #202 послато: Јануар 30, 2021, 07:52:58 поподне »
Код савремених Мађара R1b 29,5 % , a код "древних Мађара" или њихових живућих рођака R1b  47,6 %
                                     R1а 18,5 %, ....                                                                         ---- R1а  26,5 %,

Што указује на "концентрацију чистих Мађара"  62 %, односно  70 %, видимо да је могуће наметнути свој језик и име.

Не можете посматрати тако опште, R1a, R1b, с обзиром да су у питању веома различите гране код "древних" и "савремених", раздвојене пре више хиљада година.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Батко

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 51
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #203 послато: Јануар 30, 2021, 08:00:31 поподне »
Не можете посматрати тако опште, R1a, R1b, с обзиром да су у питању веома различите гране код "древних" и "савремених", раздвојене пре више хиљада година.
Садашњи мађари се нису тако давно раздвојили од својих "рођака у туђини" зато им је језик различит од осталих R1a   и  R1b који су из истог подручја дошли мнооого раније, наравно и они у више наврата.
Јурмати, Енеји и Кесе су у 9. вијеку  и почетком 10. вијека дошли у Панонију и основали Мађарско краљевство под кнезом Арпадом. То је јасно из историје . Савремени мађарски није потпуно неразумљив неким башкирским племенима.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6793
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #204 послато: Јануар 30, 2021, 08:09:55 поподне »
Садашњи мађари се нису тако давно раздвојили од својих "рођака у туђини" зато им је језик различит од осталих R1a   и  R1b који су из истог подручја дошли мнооого раније, наравно и они у више наврата.
Јурмати, Енеји и Кесе су у 9. вијеку  и почетком 10. вијека дошли у Панонију и основали Мађарско краљевство под кнезом Арпадом. То је јасно из историје . Савремени мађарски није потпуно неразумљив неким башкирским племенима.

Нисте ме разумели. Већина R1a и R1b линија код савремених Мађара нема никакве везе са "Пра-Мађарима", већ представљају генетички траг келтских, германских, словенских и можда још неких ранијих популација које су пролазиле простором Панонске низије.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Батко

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 51
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #205 послато: Јануар 30, 2021, 08:14:42 поподне »
Нисте ме разумели. Већина R1a и R1b линија код савремених Мађара нема никакве везе са "Пра-Мађарима", већ представљају генетички траг келтских, германских, словенских и можда још неких ранијих популација које су пролазиле простором Панонске низије.

Претпостављам да за ту тврдњу имате неке доказе.   

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6793
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #206 послато: Јануар 30, 2021, 08:21:10 поподне »
Претпостављам да за ту тврдњу имате неке доказе.

Наравно, погледајте било који рад о популационој генетици савремених Мађара и састав подграна од R1a и R1b који се код њих јављају. Па затим погледајте, за почетак, шта каже Еупедија о тим подгранама. Слободно након тога можете консултовати и Yfull и FTDNA стабло, а затим и археогенетичке радове објављене у последњих 5 година, нпр.  ;)
Чињеницама против самоувереног незнања.

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #207 послато: Јануар 30, 2021, 08:21:41 поподне »
Претпостављам да за ту тврдњу имате неке доказе.
Доказ је њихово присуство у Европи хиљадама година...генетске везе са одређеним народима морају да се прате у контексту старости неких грана и огранака, не може уопштено да се посматра...као што имамо словенске R1a, тако имамо и неке германске огранке R1a, a имамо и азијске R1a , oнај мањи део који је напр. дошао са Мађарима (или напр. османска династија је такође огранак азијског R1a) ...не може уопштено, него конкретно да се гледа, да се наведе огранак, па закључак, а не да кажеш R1a и да је то довољно за закључак
« Последња измена: Јануар 30, 2021, 08:27:00 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Батко

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 51
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #208 послато: Јануар 30, 2021, 08:26:36 поподне »
Доказ је њихово присуство у Европи хиљадама година...генетске везе са одређеним народима морају да се прате у контексту старости неких грана и огранака, не може уопштено да се посматра...као што имамо словенске R1a, тако имамо и неке германске огранке R1a, a имамо и азијске R1a , oнај мањи део који је напр. дошао са Мађарима (или напр. османска династија је такође огранак азијског R1a) ...не може уопштено, него конкретно да се гледа, да се наведе огранак, па закључак

"Иза врата је ширина, пуца видик преко црноморских степа ...  до ...   R1b-M269 и R1b-M73 (47,6 %), R1a (26,5 %), а код неких кланова  R1a 70%."
[/quote]

R1b-M269   има пролично у табели Српског днк пројекта. Многи су постали Срби

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #209 послато: Јануар 30, 2021, 08:28:04 поподне »
"Иза врата је ширина, пуца видик преко црноморских степа ...  до ...   R1b-M269 и R1b-M73 (47,6 %), R1a (26,5 %), а код неких кланова  R1a 70%."


R1b-M269   има пролично у табели Српског днк пројекта. Многи су постали Срби
Какве везе то има са старим Мађарима?
« Последња измена: Јануар 30, 2021, 08:29:38 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Батко

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 51
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #210 послато: Јануар 30, 2021, 08:38:21 поподне »
Какве везе то има са старим Мађарима?

Ко су ти "Стари Мађари"?

Зар нисмо разјаснили ко је одакле дошао и створио Мађарско краљевство? 

То су проценти хаплогупа оних који су остали у постојбини. Исти такви су дошли у Панонију и створили државу. (дио њих)

Добро...то је "с оне стране врата"  . Ништа, можемо да закључимо разговор закључком да је пар процената  "Старих Мађара" наметнули језик и име становништву које је било ту. Ако Вам је тако лакше, мени је свеједно. :)   Само, остадоше Бугари мистерија! :)
Лаку ноћ, све најбоље!

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6165
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #211 послато: Јануар 30, 2021, 08:48:39 поподне »
Ко су ти "Стари Мађари"?

Зар нисмо разјаснили ко је одакле дошао и створио Мађарско краљевство? 

То су проценти хаплогупа оних који су остали у постојбини. Исти такви су дошли у Панонију и створили државу. (дио њих)

Добро...то је "с оне стране врата"  . Ништа, можемо да закључимо разговор закључком да је пар процената  "Старих Мађара" наметнули језик и име становништву које је било ту. Ако Вам је тако лакше, мени је свеједно. :)   Само, остадоше Бугари мистерија! :)
Лаку ноћ, све најбоље!
Без љутње  ;D Да, закључак је да је мањина асимиловала већину, и то је тако невезано за то да ли нам се то свиђа или не  :D

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6793
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Асимилација и њене законитости
« Одговор #212 послато: Јануар 30, 2021, 09:01:35 поподне »
То је Ваш закључак. :) 

Сад ми жена рече: "Једног дана ће се и њима много тога разјаснити и наводиће као своје ове твоје мисли."

Нећете бити ни први ни последњи. :)

Још једном лаку ноћ! :)

Хвала вам на вашем безграничном визионарству и едукацији нас слабих духом. Лаку ноћ!
Чињеницама против самоувереног незнања.