Порекло становништва > Србија

Дабижљевић метохија

(1/4) > >>

alexsandar:
 да ли су оставили део своје лозе у Албанији

alexsandar:
село Дрсник општина Клина,пре рата у селу велика фамилија,порекло им је са севера Албаније,више пута су сеселили на релацији метохија +Албанија.У Метохији су имали свој млин на реци клини или Дриму

НиколаВук:
Из Ономатолошких прилога бр. 2 (1981.), чланка Милете Букумирића: "Ономастика дела Прекорупља омеђеног рекама Мирушом, Белим Дримом и Клином":

"Дабижлевић, двадесет и шест кућа. Пореклом су из Враке. По предању, y Дрсник су се доселили пре косовске битке. Њихов предак војвода Даба погинуо је на Косову, после чега се његова жена са седморо деце преселила на Ћаф–Мурину код Ђаковице, где је остала три године. Најстарији син се покатоличио и остао тамо, а остали су дошли y Гребник. Касније је Гара прешао у Игларево, а Пера у Прчево. После неког времена оба су се потурчила. Од Гара су Албанци Гаши, којих и данас има у селу Сврке. Са њима се Дабижљевићи добро држе. Један син, који је био сакат, није се „потурчио“. Он је прешао у Дрсник. Од тог сакатог Дабе до данас „у племе увек има понеко сакат“. Слава Свети Јован, мала слава Свети Јован летњи. Информатор Срећко Дабижљевић, 49 година."

Занимљив род, било би добро да се тестирају с обзиром да су метохијски старинци.

Неродимац:
У селу Неродимљу код Урошевца живела је до рата велика фамилија Дабић, која се у Неродимље доселилаиз Северне Албаније али су заборавили место одакле су...Атанасије Урошевић је написао да су из племена Фанде и да су били католици а у Неродимљу су прешли на православље. Мени та прича не пије воду али то је тако забележено. Славе Св. Јована. Ова прича о Дабижављевићима ми је мало убацила сумњу, поготово од предка Дабе и исте славе да можда ове две фамилије нису сродне. За сада сам покушавао да убедим доста Дабић за ДНК тестирање али безуспешно, али би било интересантно тестирати ова два рода.
Можемо да пробамо па шта буде 😀

НиколаВук:

--- Цитат: Неродимац  Септембар 21, 2017, 09:16:13 пре подне ---У селу Неродимљу код Урошевца живела је до рата велика фамилија Дабић, која се у Неродимље доселилаиз Северне Албаније али су заборавили место одакле су...Атанасије Урошевић је написао да су из племена Фанде и да су били католици а у Неродимљу су прешли на православље. Мени та прича не пије воду али то је тако забележено. Славе Св. Јована. Ова прича о Дабижављевићима ми је мало убацила сумњу, поготово од предка Дабе и исте славе да можда ове две фамилије нису сродне. За сада сам покушавао да убедим доста Дабић за ДНК тестирање али безуспешно, али би било интересантно тестирати ова два рода.
Можемо да пробамо па шта буде 😀

--- Крај цитата ---

Писао сам на некој од тема о овим Дабићима из Неродимља. Од њих је певачица која је учествовала у првој сезони "Првог гласа Србије", Александра Дабић (рођена у Урошевцу). И ја мислим да би требало пронаћи заинтересоване за тестирање из што више тих старијих породица са простора КиМ...

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију