Порекло становништва > Дијаспора

Бела крајина-српска оаза у Словенији

(1/9) > >>

Синиша Јерковић:
Филм о традиционалној музици Срба Беле Крајине, заправо филм о овој малој српској оази у Словенији која је једина у том дијелу успјела да очува и српство и православље. Срби су у Белу Крајину дошли у 16.вијеку (1539) са Цетине. Док су њихови жумберачки сународници подлегли унијаћењу, белокрањци су и до данас, иако их је мало остали православни.

http://www.youtube.com/v/uUJPYj50390

Муњени Ћелић:
Врло занимљив 50-минутни документарац о потомцима ускочких Срба у Белој Крајини, тачније у селима Бојинци, Милићи и др.
Поред кратке историје насељавања ускока у том крају, приказане су и песме које су ускоци пренели из старог краја. Могу се чути ''Под оном гором зеленом'' (само без помињања Ловћена као модерног црногорског мотива), ''Копа цура виноград'', ''Пјевај ми пјевај соколе'' и друге, затим видети тзв. ''Мутаво коло'' (''Глуво гламочко'') као и изворна ношња Бојанчана.
Описани су и Божићни и погребни обичаји, забележена легенда о пореклу Бојанчана. Занимиљиво је да је асимилација почела тек недавно, стварањем Југославија, а до тада су се Бојанчани женили само из ускочких породица бивше Војне границе.
Помињу се (или се могу видети на надгробним споменицима) презимена: Вукчевић, Врлинић, Милић, Буњевац, Пауновић...

Rimidalv:
https://www.youtube.com/v/uUJPYj50390

Документарни филм рађен у продукцији словеначке телевизије.Говори о српским селима у Словенији уз реку Купу, која су била део Војне Крајине.

Nebo:
Их, лепо је видети у Белој Крајини оне ћириличне мраморе и како се пева и игра "Под оном гором зеленом"!

Nebo:
А пажњу привлачи и ћирилицом исписано презиме Буњевац на гробљу у Милићима.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију