ДНК порекло > Основе генетичке генеалогије

Мутације на маркерима

(1/13) > >>

vojinenad:
Интересује ме једна ствар која ће можда некоме бити смешна и глупа, али ја морам да питам да бих могао да будем сигуран у то што само претпостављам да је тако. Интересује ме да ли када настане мутација на маркеру вредност расте или се смањује? Конкретно у мом и Ћетковићевом случају, ја имам на маркерима 389-I и 389-II вредности 13 и 30 а Ћетковић 12 и 29. Да ли у нашем случају то значи да је у мојој грани дошло до мутације, при чему су се вредности ових маркера (или овог маркера пошто капирам да је у питању један маркер) код моје гране повећеле за по један?

Radul:
Стопе мутације по алелима:
http://www.hawgoodfamily.co.uk/ystrdatabase.html


Radul:
Mutation Rates and Discriminating Power for 13 Rapidly-Mutating Y-STRs between Related and Unrelated Individuals (2016)

Sharelock:

--- Цитат: Radul  Јун 16, 2017, 02:18:28 пре подне ---Стопе мутације по алелима:

--- Крај цитата ---
Радуле, у вези прилога о стопама мутације по алелима, молим те објасни ми на једном примеру. Рацимо, по Чендлеру, за ДИС 19 вредност је 0,0015, а ДИС 390 је 0,0031. Да ли то значи да је брзина промене ДИС 390 два пута већа од брзине промене ДИС 19, односно да на две промене ДИС 390 долази једна промена ДИС 19?

Voljen od Boga:

--- Цитат: Latinica  Септембар 20, 2017, 01:47:34 поподне ---Ima samo jednu razliku na testirane markere sa testiranim Dudićem, i to na brzomutirajući Y GATAH4, nikakva posebna razlika za rođake !

--- Крај цитата ---

Разлог зашто сам провјеравао хаплогрупу јер је тестирани из Београда за ове маркере добио објашњење да припада хаплогрупи Е1б1. Зашто ???
Занимњиво је и то да су то маркери оца и сина, дакле, разлике у маркерима може бити и међу најближим сродницима. Поставља се питање зашто настају ови "ожиљци" на Y хромозому. Мени се чини да они настају увијек и код сваког човјека због прележаних дјечијих болести али се сви они не преносе на наслједнике или временом исчезавају. Стално остају и увијек се наслјеђују ине мутације које су настале због прележане неке теже болести као што је куга, заушњаци итд. Тако би се могло обијаснити зашто број мутација није бесконачан. Када би се знао тачан разлог зашто настају те мутације лакше би било проучават миграције хуманоида. Засада знамо да се, приликом тражења заједничког претка, сви маркери не морају преклапат, довољно је да се преклапају маркери даво настали и који дефинишу хаплогрупу. Мало сам наглас размишљао ;) Поздрав !

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију