Била је присутна у великом броју грана на Балкану у доба царства па с тиме у вези не чуди велико присиство међ Грцима и Албанцима. Оно што је чудно је мало присуство, односно проценат, међ Румунима. Ако је судити по томе вероватно је мали број носилаца исте прешао Дунав у 11. веку. Што се Албанаца тиче, на њиховом пројекту сам видео да је добар део њих у J-Y24651 (ту сам и ја). Има их свуда али да је највећа концетрација у Валони (Vlorë) и Подградецу. Оба центра имају значајну цинцарско-аромунску популацију. Има их и на северу али је у питању само један род у Мирдитама. Иако са нестрпљењем чекамо резултате теста 1000 скелета Мезије и Паноније, ни то неће дати одговор на вечно питање где је ова хаплогрупа преживела bottleneck. За тако нешто су потребни узорци из бронзаног доба. Балкан јесте важан али за разлику од неких турских истраживача (које овом приликом поздрављам јер читају форум) мислим да је био само транзитно подручје, не извориште. Тај велики пројекат Харварда ће нам помоћи да прецизније сагледамо обим насељавања популације са истока на наше просторе. А дошао је огроман број људи. Ако је судећи по називима помоћних јединица рекао бих да су дошли са једног широког простора од Крита до данашње Јерменије и све између тога. Што се тиче Л70 међ Србима, рекао бих да ту имамо две или три линије, једна која нам долази од Романа који су се задржали на Јадрану (имамо археогенетску потврду) и ја бих ту сместио Јовањштаке из Посавине и Крајине али и војводе Кушетиће. Друга линија по мени јасно гравитира ка југу и истоку пратећи оно што се у стручној литератури зове романским клином.