ДНК порекло > Историја и генетика

Повезаност У-днк ХГ, антрополошког типа и "анализе" аутозомалне ДНК?

(1/5) > >>

шкрњо:
Можда отварам тему у погрешном подфоруму. Овај ми се чинио као најподеснији за моје питање...
Гледам прије неки мјесец анализе аутозомне ДНК по разним критеријумима, као што су подјела на "сјеверноевропско" и "јужноевропско" преклапање, онда подјела на "ANE", "WHG" i "EEF" (Ancient North Eurasian, Western Hunter Gathere, Early European Farmer), итд.
Гледао сам мало по форумима, и је почело да ми боде очи то да чланови из Скандинавије, (иначе веома "халштат" нордијског изгледа) често добијају готово подједнаку сјеверну и јужну компоненту, а у неким ријетким случајевима чак и више јужне компоненте.
Такође сам уочио да се проценат "ловца-сакупљача" смањује готово линеарно ка југу, и да многи народи који немају готово никакву присутност кромањонских антрополошких типова имају поприлично високе проценте компоненте "ловца-сакупљача". Чак по неким мјерењима је цјелокупна Шпанија богатија аутозомалном ДНК "ловца-сакупљача" него наше динарске области најбогатије И2а1б хаплогрупом (која је од свих подгрупа И-хг задња прихватила пољопривреду) и кромањонским типовима.
Уз све то, поклапања добијена из различитих "пројеката" и "калкулатора" је драстично разликују.
Зашто? Како долази до великих разлика између У-днк хаплогрупе, антрополошког типа (спољашњег изгледа) и ових "аутозомалних прорачуна"? Зар управо изглед/расни тип нијесу најчистије огледало наших (аутозомалних) гена?

Моје мишљење је да генетика очито није узнапредовала довољно да би добијали прецизне постотке нашег поријекла, као и да се све то не може одређивати само на основу поклапања са пар скелета из каменог доба.
Мислим да је то исто баљезгање као и оно које је било популарно прије неколико година, а то је да је, наводно, 0 крвна група искључиви маркер европских старосједилаца, а А крвна група искључиво донијета "аријевском инвазијом".

Да закључим: по мени је спољашњи изглед много поузданији него анализе аутозомалне ДНК. Поглед у огледало је довољан.

Шта ви мислите о овој теми?

Đorđo:
Ја никад нисам сварио ту аутосомалну ДНК па и нисам радио тест на њу... Некако ми је све то нејасно

Што се тиче физичког игледа, не знам, ни он ми није егзактан, до пре мање од сто година просечна висина код нас била је испод 175 цм а колика је данас

Једино за шта могу да се "ухватим" је У днк, то је колико толико егзактно, егзактно мада припадност некој мушкој лози нема никакве везе са изгледом човека већ кад бисмо гледали реално изглед има везе са женама којима су се женили мушки преци геометријском прогресијом опадајући у назад

Небојша:
Недавно сам баш помињао да днк резултати и немају пуно везе са изгледом неке особе, већ да то најпре зависи од подручја, тј. расног типа.

Шпанци су доминантно R1b, али су готово сви Медитеранци у расном смислу. Срби и Хрвати су Динарци, а по Y-DNA преко 50% Словени.

Грк I2a DN (словенско порекло) ће бити много тамнији од Хрвата, или нпр. Мађара E1b (староседелачко порекло).

Лепо си приметио да се понекад са изгледом не поклапа ни Y-DNA ни mtDNA, а ни аутосомална ДНК.

Могу се пронаћи разни текстови о томе како је за изглед, тј. за насеђивање физичких особина, много битнија женска линија, тј. X хромозом. Y хромозом је зато неупоредиво кориснији за истраживање старих миграција (мада, то се донекле може пратити и преко mtDNA).

Đorđo:

--- Цитат: Небојша  Септембар 18, 2015, 09:25:32 поподне ---Могу се пронаћи разни текстови о томе како је за изглед, тј. за насеђивање физичких особина, много битнија женска линија, тј. X хромозом. Y хромозом је зато неупоредиво кориснији за истраживање старих миграција (мада, то се донекле може пратити и преко mtDNA).

--- Крај цитата ---
Ако се аутосомална наслеђује 50% од оца и 50% од мајке, онда је аутосомална днк једног човека 50% од мајке, 25% од бабе, 12,5% од прабабе, 6.25% од чукунбабе, 3.125% од чукунбабе, 1.5625% од чукунчукунбабе, 0.071% од чукунчукунчукунбабе и тако даље на крају сва аутосомална долази од жена предака по мушкој линији

Александар Невски:

--- Цитат: Đorđo  Септембар 18, 2015, 09:34:29 поподне ---Ако се аутосомална наслеђује 50% од оца и 50% од мајке, онда је аутосомална днк једног човека 50% од мајке, 25% од бабе, 12,5% од прабабе, 6.25% од чукунбабе, 3.125% од чукунбабе, 1.5625% од чукунчукунбабе, 0.071% од чукунчукунчукунбабе и тако даље на крају сва аутосомална долази од жена предака по мушкој линији

--- Крај цитата ---

Пошто йе свака од наших женских прѣдакиња морала имати оца, онда се ово тврђење може изврнути и рећи да сва наша општа генетика стиже од мушкараца.  ;)
Општа генетика се не може сматрати ни мушком ни женском, она йе йедноставно независна од пола, и ми йе наслеђуйемо од свих прѣдака обайу полова.
Йедноставно, поям мушкарца и жене у наслѣдном смислу йе нераздвойив и узаямно допуњуйући се. Без йеднога нема другога.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију