ДНК порекло > Историја и генетика

Генетичко поријекло степских номада (Скити, Сармати, Алани итд.)

(1/8) > >>

сɣнце:
Ancient genomic time transect from the Central Asian Steppe unravels the history of the Scythians
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7997506/

1. Култура Тасмола у срдцу данашњега Казахстана представља најранији наход номадско-ратничке културе.
2. Послије Жељезнога Доба овај простор служи средиштем ширења генетичких, културних и лингвистичких утицаја двају струја:
а) с југа и културе Бактрија-Маргијана чији се језички слој налази као субстрат у индоаријском, но одсуствује у прааријском
б) с истока културе ХунаНа источном ободу степе, гдје је сада Тува и ријека Ујук, находи се рана скитска култура Аржан ( VIII-VII вијек пне ) која предходи Пазарик култури. Ови Скити су аутосомално већ били тачно пола-пола европеиди-источни азијати, са сличном расподијелом Y-хаплогрупа. Од 16 узорака 9 је имало R1a а 7 узорака Q-L54 и N-M231.
https://link.springer.com/article/10.1007/s00439-019-02002-y

У истом чланку се наводи:
"Significant genetic differences were found between the Eastern Scythians and the Western Scythians of the Pontic steppe. The two groups appear to have been of completely different paternal origins, with almost no paternal gene flow between them. On the other hand, there is strong evidence of shared maternal DNA between Scythian cultures, indicating maternal geneflow from East Euraisa to West Eurasia."На западном крају на простору Межовске Културе била је распрострањена искључиво R-PF6494 (R1b)

https://indo-european.eu/2018/06/yamna-afanasevo-elite-males-dominated-by-r1b-l23-okunevo-brings-ancient-siberian-asian-population/

Ивица Јовановић:
I bolje posebna tema, da se razjasne neke stvari.

Никац:
ја бих иранске степске номаде овако резимирао:

-Сармати између Урала и Кавказа су аутосомално задржали највише протоидновропске/степске генетике , и највише R1a-Z93.
-они сјеверније од њих, дубље у Уралу, су се мијешали с Угро-Финцима.
-они источно од њих (Саке) су били измијешани са неким источноазијским народима сличним каснијим Монголима или Туркијцима.
-они западно од њих (Украјина, Панонија) су били измијешани с Балто-Словенима, Трачанима, и неким Панонским групацијама. С тим да је ту било више таласа насељавања (Кимеријци, Скити, Сармати) али сваки од њих се генетски разводнио након почетне инвазије.

Код Алана у јеном тренутку превладава Кавкаска генетика и хаплогрупа G. Раније су дефинитвно живјели сјеверније и имали више степске генетике и R1a-Z93.

Никац:

--- Цитат: сɣнце  Април 24, 2023, 05:26:58 поподне ---На западном крају на простору Межовске Културе била је распрострањена искључиво R-PF6494 (R1b)

https://indo-european.eu/2018/06/yamna-afanasevo-elite-males-dominated-by-r1b-l23-okunevo-brings-ancient-siberian-asian-population/

--- Крај цитата ---

Колико видим, овај чланак се односи на Афанасијевску културу, за њих је могуће да су били говорници тохарског језика, који није био индо-ирански.

CosicZ:
Одлично. Мада већ имамо неколико сличних тема https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=5175.0 , https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=5395.0 , https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=2944.0 итд.

Ако су се стварно неки Сармати настанили на Лаби, пословенили се и као Срби дошли на Балкан, онда би њихова хаплогрупа по мом мишљењу била https://www.yfull.com/tree/E-L540/ . Пословењеним Сарматима одговара и https://www.yfull.com/tree/R-Y14300/ , али није присутна међу Србима, бар не међу јавно објављеним резултатима.

Мислим да код данашњих Срба има хаплогрупа које су потенцијално дошле са Сарматима, али онима који су на Балкан стигли још за време Римљана или заједно са Источним Германима. Можда https://www.yfull.com/tree/R-Z2705/ .

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију