ДНК порекло > Историја и генетика

Egipatsko poreklo dinarskog antropološkog tipa i njegovo raseljavanje po svetu

<< < (3/3)

Miloš Bogdanović:

--- Цитат: Небојша  Април 19, 2014, 09:15:59 поподне ---Мислим да се порекло ових високих Медитеранаца може везати за исток, али онај део где их повезујете са I2a групом једноставно не стоји. Према дефиницији, Понтид је нешто између Атлантских Медитеранаца на западу и дугоглавих Медитеранаца на истоку. Дакле, вероватно неки микс E1b, J2 I R1b (староседеоци Балкана).

--- Крај цитата ---

Ne bih rekao da mi imamo pontskog tipa na Zapadnom Balkanu, već vrlo čiste atlantske mediterance, izuzev što su izmešani sa dinarcima. Pa pontski tip se i razlikuje od ostalih atlantskih mediteranaca po tome što je niske visine jer je izmešan sa drugim tipovima.

A da je atlantski mediteranac došao sa Slovenima, on bi naseljavao područja koja su naselili i Sloveni, ali to nije slučaj.

Atlantski mediteranci se nalaze u skeletima Balkana pre pojave skeleta slovenskih nordida.

U delu našeg najvećeg fizičkog antropologa Živka Mikića "Antropoloska struktura stanovnistva Srbije" ima podatke čiji skeleti su se kada pojavili.

Evo ono što je najvažnije iz te knjige:

STRANE 115-118, ANTROPOLOŠKI TIPOVI UTVRĐENI NA TLU SRBIJE:

1) Poznopaleolitski dolihokrani antropološki tipovi - u najvećem broju u okviru đerdapske serije na nalazištima Vlasac, Lepenski Vir i Padina. To su kromanjonac, kromanjonac sa tendencijom graciliozacije, kao i kromanjonac sa izraženom gracilnom manifestacijom. Ima robustni i gracilni kromanjonac, što je oboje karakteristično za najstarije slojeve Lepenskog Vira-.

2) NAJSTARIJI BRAHIKRALNI TIPOVI - tj. prve brahikrane lobanje, u okviru đerdapske serije, ali u slojevima starčevačke kulture, na nalazištima Lepenski Vir, Ajmana i Velesnica. Praktično nemoguće razdvojiti nastanak i razvoj dinarskog antropološkog tipa od pojave najstarijih brahikranih lobanja.

3) DINARSKI ANTROPOLOŠKI TIP - u zapadnoj planinskoj zoni Balkanskog poluostrva, ima svoj autohtoni razvoj koji seže u praistoriju. Dinarski tip prisutan u starijem gvozdenom dobu na nalazištu Bela Crkva - Bandera, zatim na nalazištima mlađeg gvozdenog doba - Kupinovo u Sremu i pećine u istočnoj Srbiji.

4) MEDITERANSKI ANTROPOLOŠKI TIP -najstarijeg datuma, konstatovan na Lepenskom viru, i to sa gracilnom i robustnom varijantom. Sa gracilnom varijantom takođe na Ajmanu, u Šerdapu. Iz mlađeg neolita otkriven i na Gomolavi, na obali Save. Očigledno da je za neolitski period dominantan mediteranski antropološki tip sa svojim raznovrsnim varijetetima.

5) ATLANOMEDITERANSKI TIP - samo u praistorijskom periodu, u eneolitu na nalazištima Nosa i Vajska, a u gvozdenom dobu na Gomolavi.

6) MEDITERANSKO-NORDIJSKI ANTROPOLOŠKI TIP - isključivo na eneolitskom nalazištu Nosa kod Subotice

7) MEDITERANSKO-KROMANJONSKI ANTROPOLOŠKI TIP - neznatno više rasprostranjen nego prethodni, ima ga na neolitskom Divostinu kod Kragujevca i eneolitskoj Nosi kod Subotice

8) ALPSKI ANTROPOLOŠKI TIP - u istočnim oblastima Jugoslavije od praistorije do ranog i kasnog srednjeg veka, npr. 19% na nekropoli u bronzanom dobu na nekropoli Mokrin. Sa periodom Velike seobe naroda srećemo ga kao nosioca germanskog etnosa

9) PROTONORDIJSKI I NORDIJSKI TIP - svojim prostiranjem u praistoriji prelaze Savu i Dunav. U severnoj zoni konstatovani u eneolitu na nalazištima Nosa i Vajska, a u bronzanom dobu u delu sadržaja mokrinske nekropole, potom u gvozdenom dobu na Gomolavi. Sa periodom Velike seobe naroda prisustvo nordijskog antropološkog tipa se širi sa uplivom germanskih plemena

10) ATLANTONORDIJSKI ANTROPOLOŠKI TIP - samo na jednom nalazištu, na Dobrači kod Kragujevca i to kao sastavni deo antropološkog profila jedne kasne slovenske populacione grupe.

11) NORDIJSKO-KROMANJONSKI TIP - samo u kasnosrednjevekovnoj nekropoli u Somboru, njegovo antropogenetsko polazište treba tražiti unutar Balkanskog poluostrva

12) ROBUSTNI LEPTODOLIHOMORFNI TIP - prvenstveno se vezuje za novopridošle Slovene na ovom tlu i lako se razlikuje od dinarskog antropološkog tipa. Prisustvo ovog tipa pratimo od srednjeg veka, od slovenske ekspanzije, s tim što nam skeleti Slovena iz prvog talasa naseljavanja još nisu poznati.

13) ISTOČNOEVROPSKI ANTROPOLOŠKI TIP - samo na dva nalazišta u severnim oblastima, na nekropolama Sombor i Senta u okviru kasnosrednjovekovnih vrlo heterogenih populacionih grupa.

14) PALEOEVROPSKI (I SIBIRSKI) TIP - u srednjem veku se vezuje za slovenske populacije ovog tla, svakako kao manjinske delove, konstatovan na nekropolama Sombor i Dobrača kod Kragujevca

15) BALTIČKI ANTROPOLOŠKI TIP - konstatovan kao sastavni deo kasne slovenske populacije samo na jednom anlazištu u Srbiji (Dobrača)

16) MONGOLSKI ANTROPOLOŠKI TIP - sa nekoliko kombinacija, na nalazištima u Vojvodini u sklopu avarskih grupa i najstarijeg datuma, početkom XI veka zastupljen Mađarima na Kalemegdanu.

17) TURANSKI ANTROPOLOŠKI TIP - svakako istčnog porekla i njegovo prisustvo kaonstatujemo samo u severnim oblastima (Senta, Sombor) u kasnom srednjem veku

18) PAMIRSKI ANTROPOLOŠKI TIP - pripada istoj grupi kao i prethodni i ima ga samo na jednom nalazištu kasnog srednjeg veka (Sombor).

Небојша:
Е овде је све лепо написано. Само, ја нисам тврдио да су Атл. Медитранци дошли са Словенима, већ Северни Понтиди, који имају сличну морфологију као Атлантиди на западу зато што су и они микс Медитеранца (Понтида) и Нордида (источног). Дакле, пигментација је медитеранска, а нордијски облик главе, црте лица и висина.

Микић је лепо објаснио процес динаризације. Значи нема дилеме - Медитеранци + брахикефални Кромањонци = Динарци, баш као што тврди и Ч. Кун.

Опет, ти Медитеранци који су са истока могу бити само J2, никако I2a. Ови балкански Медитеранци (у Вашој књизи западни Мед.) су вероватно E1b.

 

Miloš Bogdanović:

--- Цитат: Небојша  Април 19, 2014, 11:56:33 поподне ---Микић је лепо објаснио процес динаризације. Значи нема дилеме - Медитеранци + брахикефални Кромањонци = Динарци, баш као што тврди и Ч. Кун.
--- Крај цитата ---

Mislim da je on tu rezervisan, pitaću ga ovih dana lično.

Komentar koji je bio na kraju teksta kao zakjučak sam nehotice stavio, nije od njega, pa sam ga izbrisao.


--- Цитат: Небојша  Април 19, 2014, 11:56:33 поподне ---Опет, ти Медитеранци који су са истока могу бити само J2, никако I2a.
--- Крај цитата ---

Što ne mogu da imaju I2a? Oni su verovatno imali entitet Avara.


--- Цитат: Небојша  Април 19, 2014, 11:56:33 поподне ---Ови балкански Медитеранци (у Вашој књизи западни Мед.) су вероватно E1b.

--- Крај цитата ---

I ja mislim da su verovatno semitizovani sa muške strane, ako ne od potomaka Feničana Kadme na području severnom od Albanije, onda još na području Italije, jer su onamo došli sa područja drevne Libije.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију