ДНК порекло > Историја и генетика

Egipatsko poreklo dinarskog antropološkog tipa i njegovo raseljavanje po svetu

(1/3) > >>

Miloš Bogdanović:
Evo uporedni pregled skeleta donjeg Egipta devete dinastije i skeleta sa područja Krajnjske u Sloveniji:Ovde objasnih:

http://enlite.org/dinaric.pdf


Небојша:
Све и да се у Египту формирао неки "динарски" тип (Медитеранци адаптирани на пустињску климу), не видим у каквој је он вези са европским Динарцем који је настао у сасвим друго време и на други начин.

Можда веза и постоји ако узмемо да је ово тачно:

" Nema nikakve sumnje da Kolhidi (Gruzini) pripadaju egipatskoj rasi. Pre nego što sam čuo bilo kakvo pominjanje te činjenice od drugih, to sam i sam primetio. " (Herodot)

Али опет, све је то јако магловито још увек.Небојша:
Питање, или боље рећи "задатак" за господина М. Богдановића. :) Приметио сам да се у Вашим књигама бавите и расном класификацијом, па ме занима како бисте класификовали људе чије су фотографије постављене на овој теми:

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=280.0

Поред сваког имена, уписана је и хаплогрупа особе, што може а и не мора бити олакшавајућа околност.

Miloš Bogdanović:

--- Цитат: Небојша  Април 15, 2014, 09:43:24 поподне ---Питање, или боље рећи "задатак" за господина М. Богдановића. :) Приметио сам да се у Вашим књигама бавите и расном класификацијом, па ме занима како бисте класификовали људе чије су фотографије постављене на овој теми: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=280.0
Поред сваког имена, уписана је и хаплогрупа особе, што може а и не мора бити олакшавајућа околност.

--- Крај цитата ---

Мислим да је незахвално доводити у везу изглед особе и њено лично порекло преко Y хромозома, јер Y хромозом доказује порекло само једног хромозома који није значајан за антрополошке посемности дотичне особе, већ је задужен само за дефинисање мушког пола. Ниво мушких хормона је дефинисан са другим хромозомима. Другачија је ствар ако се анализира појединац из окружења у којем је нека хапло група Y хромозома доминантна, јер онда постоји већа вероватноћа да ће он да има елементе тог доминантног типа. Онда опет треба имати на уму да порекло са мушке стране неке популације може бити од једног антрополошког пра претка, а да читав остатак популације, који представља 99% генома нема везе са тим типом. Да бих био јаснији, навешћу хипотетичку могућност да особа има словенску хапло групу R1a због права прве брачне ноћи из времена српске средњевековне властеле, а да сви остали преци те особе, имају порекло од потомака неке друге расе, на пример, очева мајка, па мајка његовог оца - деде, па мајка од прадеде, итд, и такође да са мајчине стране сви преци имају исто друго порекло. То значи да на крају сви остали хромозоми наслеђени са мушке стране могу бити другачијег порекла од порекла Y хромозома. Они гени који дају антрополошке посебности се налазе на другим хромозомима, па треба њихове генетичке маркере пронаћи и њих анализирати.

Значај анализе Y хромозома има смисла ако се гледају древни скелети пре него су се људске расе измешале, или пре него што су се пуно измешале, када би одређена хапло група Y хромозома заиста имала поклапање са наслеђем и других хромозома у истом пакету.

За ове слике за које си ме питао, могу рећи која хапло група би одговарала изворној раси која им је дала изглед, али не и личном пореклу са мушке стране.

Урош Мишић има балтички изглед, а то значи да одговара изгледу људи са хапло групом N.

Млади Путин има нордијске елементе типичне за R1a, али и још нешто што одступа. Дебља доња усна код многих Руса је плод мешања са жутом расом, која има нижи ниво тиреоидних хормона што даје дебелу доњу усну и поруку коју упућује брижним мушкарцима - сачувај ме, нисам спреман за борбу.

> Дедин брат је мешавина Динарца и Медитеранца (Понтида). Уобичајан изглед за наш југ.

Да, и мени се чини мешавина динарца и медитеранца, само не знам зашто би користио појам понтида. Ја бих рекао западни медитерански утицај (типични за југ Италије), а не источно медитерански (од Пелазга).

Miloš Bogdanović:

--- Цитат: Небојша  Април 15, 2014, 10:35:00 пре подне ---Све и да се у Египту формирао неки "динарски" тип (Медитеранци адаптирани на пустињску климу), не видим у каквој је он вези са европским Динарцем који је настао у сасвим друго време и на други начин.
--- Крај цитата ---

Заједнички генетички маркери откривају заједничко порекло свих динараца.


--- Цитат: Небојша  Април 15, 2014, 10:35:00 пре подне ---Можда веза и постоји ако узмемо да је ово тачно:

" Nema nikakve sumnje da Kolhidi (Gruzini) pripadaju egipatskoj rasi. Pre nego što sam čuo bilo kakvo pominjanje te činjenice od drugih, to sam i sam primetio. " (Herodot)

Али опет, све је то јако магловито још увек.
--- Крај цитата ---

Историјски извори сами по себи нису научни доказ јер не знаш да ли су њихови писци забележили истините догађаје или криво препричане и можда измишљене, па онда не знаш ни да ли су ти списи заиста до дана данашњег остали аутентично сачувани без икаквих измена. Такође, не знаш д али су се десили неки историјски догађаји о којима ништа не знамо а који су применили састав популације о којој се говори. Данашњи Грузини не говоре египатским језиком већ језиком једног огранка жуте расе, која је настањивала то подручје одвајкада а којој по генетичким маркерима припада сваки четврти Грузин, а то су потомци Мешека или Тубала:Како знамо да је припадао грани жуте расе?

Па само замени задњу цифру на тој адреси да уместо A-0302.gif буде A-0301.gif па ћеш видети ко му је најближи генетски брат - раса која је далеко од грузијских динараца.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију