ДНК порекло > Историја и генетика

Антропологија и етнографија

<< < (2/10) > >>

Небојша:
Не знам да ли је ово право место за овакво питање, али занима ме како се може протумачити Кунова "теорија" да су Динарци уствари микс Алпида и Медитеранаца? Да ли се мисли искључиво на фенотип, или нешто више?

Наводно су Динарци тако "настали" пре 5000 година.

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Небојша  Март 12, 2013, 11:38:31 поподне ---Не знам да ли је ово право место за овакво питање, али занима ме како се може протумачити Кунова "теорија" да су Динарци уствари микс Алпида и Медитеранаца? Да ли се мисли искључиво на фенотип, или нешто више?

Наводно су Динарци тако "настали" пре 5000 година.

--- Крај цитата ---

Кун је препознао само неколико основних раса у Европи, а то су: кромањонци, алпиди и медитеранци.

Све остало су по Куну мјешавине, па и Нордијци који обично воле да тврде да су чиста раса.

Што се тиче Динараца, Кун каже за Динарик да је мјешавина: Атлантомедитеранаца, правих Медитеранаца и Алпида. У неким дијеловима Европе на ту основу додато је још неколико примјеса: Кромањонци (случај код нас) и Нордик у средњој и сјеверној Европи.

Интересантно је да се на старим костима тај динарски тип управо налази највише код БелБеакер народа западне Европе за који се претпоставља да је дошао из правца Блиског Истока 3000 г пне, а то је прије 5000 година. С обзиром да су ти људи донијели Р1б хаплогрупу у Европу, сасвим је могуће да је та динарска мјешавина настала на Блиском Истоку. Ово су могли да буду преци старих Римљана и Грка, а сасвим сигурно и Илира. Преко њих је овај тип пренешен и на досељене Словене. Наш познати антрополог Микић сматра да је динаризација Словена на нашим просторима почела тек у 13.вијеку. Прије тога старосједиоци и Словени су живјели у практично одвојеним друштвима.

Небојша:
Није ми јасно како онда Милош Богдановић онако самоуверено тврди да код нас HG-I одликује Атлантске Медитеранце? :)

Kor:
Ја Милоша уважавам зато што покушава да креативно размишља и да изводи закључке. Он доста често и успева да буде близу истине али некада га млати к'о максим по дивизији.

Небојша:
Делује као да зна о чему говори. :) Мада, он се доста ослања на ствари као што су дијалект, психичке особине и друго, а то баш и није сигуран показатељ.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију