ДНК порекло > Историја и генетика

Антропологија и етнографија

(1/10) > >>

Kor:
Овде обрађујемо теме везане за антропологију и етнографију.

Александар Невски:
Људи, имам замисао од прѣ неколиких година, за койу мислим да би била врло користна и учинковита код статистичкога одређивања сродности (односно расне блискости) различитих народъ.
Хаплоскупине су ту прилично йедностране, те не дайу потпуну слику.

Ево замисли:

Из двѣйу народностних скупина чийу блискост одређуйемо узмемо на случаян начин по Н прѣдставникъ,  и распоредимо их у парове, у сваком пару по йедан прѣдставник обайу народъ.  Н оваквих парова, гдѣ се не зна ко йе койега народа, понудимо људим, испитаникомъ, да процѣне ко йе ко. Уколико су два народа веома блиска, (рецимо Швеђани и Норвежани) очекивано йе да би постотак погодака код испитаникъ био около 50%. Код веома удаљених народъ (рецимо Норвежани и Кенийци), овай постотак би тежио ка 100%.
Овдѣ йе яко битно да испитаници припадайу йедному од испитиваних народъ, йер су упознати са њиховим изгледом. Ако бисте Србом давали да разликуйу Кенийце и Мозамбичане, врло вѣроватно би постотак погодака био близу 50%, док бише они сами поуздано имали доста већи постотак, йер су упућени како просѣчан припадник њихова народа изгледа.

Прѣдности оваквога начина испитивања блискости народъ су прилична йедноставност за извођење. Требайу ни само слике, койе се лако могу наћи на мрежи, рецимо на ФБ-у. И боље одређуйу блискост од хаплоскупина, йер људски изглед не зависи само од мужске лозе него од свих прѣдака. Блискост би била зависност од удаљености добийенога просѣчнога постотка погађања и 50%.
Зна ли ко, йе ли овако нешто икада рађено негдѣ у свѣту?

Извињавам се што овдѣ поставих ово, нѣсам знао гдѣ другдѣ бих могао, а не хтѣдох отварати нов прѣдмет разговора.

Kor:
То о чему говориш се може одрадити преко тзв. аутосомне ДНК. То је заправо ДНК која представља највећи део нашег генетичког кода. Ту имамо информације о томе колико којег расног елемента имамо у сваком од тестираних људи, било да су мушкарци или жене.

Синиша Јерковић:
Ево још једне студије старе ДНК. Налазиште је из 2800 г пне у Пољској. Сигурно је пронађена Г хаплогрупа и сасвим вјероватно И хаплогрупа.

http://dienekes.blogspot.com/2013/02/y-chromosomes-of-corded-ware-at-wroclaw.html

С обзиром на локацију и период било би веома интересантно знати којој варијанти хаплогрупе И припада овај узорак (ако је заиста И) и да ли има везе са И2а Динарик.

Kor:
Па сад.... за сада имамо 33% шансе да буде I ))
Шанса да то буде I2a-Din је опет око 33% од тих 33%. Дакле, неких 11% ))

Када би се којим случајем стварно доказало да је I2a-Din, то би објаснило многе ствари а и покренуло би причу о прецизности рачунања TMRCA.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију