ДНК порекло > Историја и генетика

"Мешавина" етноса на Балкану

(1/2) > >>

Мирослав Младеновић:
На основу  неких чињеница до којих сам дошао у истраживању често наводе на многа размишљања о нашем пореклу СРБА односно СЛОВЕНА на Балкану.

На основу гледања научних емисија о ОСВАЈАЊИМА Александра Македонског до Индије односно Азије, као и многих народних обичаја у Индији и Турског-истих или сличних свом народу у  родном крају југа Србије; наводи ме на нека многа размишљања да ми и нисмо ЧИСТИ као СРБИ односно СЛОВЕНИ.

У свима нама на Балкану ТЕЧЕ крв  Латина и Грка и Келта и Илира и Словена и Турака и Бугара и Египћана и других освајачких племана.

Све се ИЗМЕШАЛО. Многи су или потурчени лили бугаризовани или исламинзирани или словенизирани или посрбљени.

Једино према свом језику и обичајима и народној традицији можемо себе да одређујемо где уствари припадамо етнолошки.
Наравно да сам и антрополошки истраживао са на југу Србији има различитих антрополошких одлика мушкараца и жена.

Тако у Македонији и југу Србије и на Косову су махом омањи растом и жене и мушкарци, већином снажнијег облика са снагом, јер се од те снаге живело и радом се формирао и облик физичког тела да се тако преживи од тешкога рада.

Но, поред насељавања Руса, Белоруса, Украјинаца, Грузијанаца(после револуције) у власинском крају су се насељавали ПЛАВИ и високи мупкарци, а има их и са динарскох подручја високи и плави растом.

Истраживањем сам дошао до закључка да има доста влашког порекла:- жене и  уишкарци су омањег раста и снажијег тела-дебељуцкастао широке облине( НАРОЧИТО КОД ЖЕНА).
НАРАВНО ДА СУ ТАКВИ И БУГАРИ И МАКЕДОНЦИ.

Дошао сам до закључка да су високи црномањасти мушкарци-"Торлаци"(са осталим "торлацима" које сам већ описао и мушкарце и жене су махом били сточари-номади) порекло Грци-сточари.

Док насељавњем рудара са подручја Црне Горе и Херцеговине(у времену рударења и чувања граница-граничара)-постоје и мушкарци крупни и снажни црномањесто-  снажни.

Нажалост што се тиче жена све су оне махом ниског раста или црномањасте или смеђе а ретко плаве.

Ово сам написао нешто о својим личним запажањима у истраживањима као етнолога у свом родном крају југа Србије а и Македонији.

Ивде бих поставио питање колико је тачност да се порекло може одредити и према облику стопала ноге.

Овде ћу оставити могућност ко зна нека постави те облике стопала, а мени је чак и мојој деци и мојој супрузи(македонки из Порече-западна Македонија) према облику стопала и прстију показало да смо порекло ГРЦИ.

Док један рођак из суседног села(порекло са Косова) према облику стопала "поазује" да су пореклом РИМЉАНИ(Латини).

Свако  од нас на ЈУГУ има „мало“ турске крви после петовековног ропства под Турцима. Описао сам у својим записима како је пре женидбе пре момка морао да ПРЕСПАВА ТУТЧИН (Бег или „господар“) па тек онда „млада“ се предавала младожењи.

Тако је чак у овом крају до 70. година 20 века постојала „слика“ нацртана бојама на зиду кафане у црнотравско село Бистрица-са насловом КРАЉЕВИЋ МАРКО УКИДА СВАДБАРИНУ. После „укидања“ свадбарине су се рађали ЧИСТИ СРБИ у времену под Турцима.

У овим крајевима су су се досељавали Азиски цигани-ковачи и тада у 18 и 19 веку Србима су давана занимања:ковача и рада у руднику или „сточара-номада“. Тако су многи лепи цигани се призећивали и узимали хришћанску веру и постајали Срби. Неки данас чак и незнају да су пореклом Цигани-Индијци.

Има цигана-муслимана из Босне који су били „укротитељи“(Џамбаси) коња и који су неговали турске коње, су после ослобођења од Турака неки остајали овде на ЈУГУ а неки се селили у Шумадији а неки у Босни постајали МУСЛИМАНИ.

На крају да о себи кажем да сам омањег раста, плавокосо-смеђе боје, нежније конституције али "планинско-горштачке" бистрине за расуђивање и јаког инстикта за самоодржање у животу; због тежине и немаштине живота у планини. "Торлачко"-номадско порекло.

Читав власински крај је добио назив према Власима-номадима сточарима; који су се заселили на падинама планина Власине и околине још у 14. веку.

 Данас читава села су “влашка” али зато су некадашњи Власи узели хришћанску веру и по етносу су данас Срби.

 Нажалост већина њих данас чак и незна за своје порекло-било од кога су етноса у овоме крају.

 О том истраживању на Балкану је писао и наш познати антрополог и истраживач Јован Цвијић. Чак сам наишао да су села:Батуловце и Ново Село-према Цвијићу влашка села у власотиначко-црнотравском крају.

У истраживању су ми позната порекла многе фамилије у црнотраавско-власотиначком крају влашког порекла.
*


Занима ме вердостојнопст оваквог тумачења ПОРЕКЛА на сонову облика стопала  у испитовању порекла човека.
* * *
VELIČINA PRSTIJU OTKRIVA
POGLED DOLE: Otkrijte svoje http://www.kurir-info.rs/pogled-dole-otkrijte-svoje-poreklo-po-obliku-stopala-clanak-939239
POGLED DOLE: Otkrijte svoje poreklo po obliku stopala - Kurir
www.kurir-info.rs/pogled-dole-otkrijte-svoje-poreklo-po-obliku-stopala-clanak-939239- Кеширано
15 авг 2013 ... Na osnovu oblika stopala i veličine prstiju možete odrediti koji su vaši koreni iporeklo.
poreklo po obliku stopala
Мирослав б Младеновић Мирац локални етнолог Власотинце

Небојша:
Мирославе, најпре желим да похвалим Ваш рад на очувању традиције јужне и југоисточне Србије. Ти крајеви су неоправдано запостављени.

Волео бих да и убудуће објављујете предања о пореклу родова из тог дела Србије (и Македоније), као и многе занимљиве обичаје.

Што се тиче расне класификације на основу изгледа, то јесте занимљива тема, али уверили смо да изглед и порекло не морају да се поклапају, ако ме разумете. Постоје и плави, високи Грци, али и црни Немци, итд.

Ви свакако добро запажате расне типове у Вашој околини. Сигуран сам да су уочљиве разлике када су у питању рецимо породице црногорског порекла и оне староседелачког порекла у Вашем крају.

Када је у питању право прве брачне ноћи, постоје разне теорије о томе. Неки сматрају да је то само легенда, тј да до тога није ни долазило. Како међу Србима има врло мало турских гена (мислим на Y пре свега), чини се да је ова констатација тачна.

Тест о пореклу на основу облика стопала је занимљив, али исто тако не верујем да можемо на тај начин нешто више да закључимо. Ја рецимо имам типично "грчко" стопало. Стицајем околности и "грчки", или боље рећи староседелачки Y, али то што се у мом случају подудара може бити и случајност наравно.

Примећујем да код нас људи углавном имају или "грчко", или "египатско" стопало. Остала искрено нисам виђао тако често (можда нисам довољно загледао). :)

 

Kyrios:

--- Цитат: Небојша  Новембар 08, 2013, 06:18:00 поподне ---...
Када је у питању право прве брачне ноћи, постоје разне теорије о томе. Неки сматрају да је то само легенда, тј да до тога није ни долазило. Како међу Србима има врло мало турских гена (мислим на Y пре свега), чини се да је ова констатација тачна...

--- Крај цитата ---

Судећи по генетској структури Срба и Турака, ако је и било "права прве брачне ноћи", онда то "право" нису упражњавали прави Турци већ потурице, и како су они поседовали српску а не турску генетику, то није утицало на генетску структуру Срба.

Александар Невски:
Ево и мойега доприноса расправи о великой србской заблуди, нашироко подгрѣваной домаћима потурицама.

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=3.msg2916#msg2916

Шта бише четворица испитаних Мацура рекли о овом? Па, вѣроватно да йе прѣдка их мушке лозе правио Турчин скандинавске лозе, вѣроватно прѣ Косова.
А прѣдка Васойевићъ йе правио Турчин йош прѣ доласка Турака на Балкан.  ;D

Муњени Ћелић:

--- Цитат ---Шта бише четворица испитаних Мацура рекли о овом?
--- Крај цитата ---
Хехе...на рвацким сајтовима пишу да смо настали од Рвата...  ;D
Сад не знам ко је у праву  ;D ;D ;D


--- Цитат ---Па, вѣроватно да йе прѣдка их мушке лозе правио Турчин скандинавске лозе, вѣроватно прѣ Косова
--- Крај цитата ---
Вероватно се звао Фрањо ибн Мехмед Риђобради  :)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију