ДНК порекло > Историја и генетика

Илири

<< < (71/72) > >>

Кековац:

--- Цитат: drajver  Април 21, 2024, 07:30:06 поподне ---Баш зато и написах да је могао доћи и прије 100 година. Да на стаблу има градацију грана на Сардинији уназад 3000 година, са тестиранима који су присутни у разним низводним гранама, могли бисмо закључити да је на Сардинији ова грана 3000 година. Овако ти можеш имати мишљење да је тамо "морао доћи баш давно", а Кековац да је дошао са "J2b-L283 дружином", а ја да је дошао прије 100 година. Међутим, мишљење и није баш аргумент.

--- Крај цитата ---

Не верујем да су преци тог човека дошли на Сардинију пре 100 година, али добро, могу се сложити са тобом да то није аргумент. Међутим није од великог значаја за порекло хаплогрупе J2b-L283 ни њена разноврсност у Нурагијској култури, а ни њихов аутозомни профил, имајући у виду старост тих узорака и природу индоевропских миграција и мешања са староседеоцима. Само да подсетим да су се носиоци истих огранака дуго држали заједно али су релативно брзо њихови потомци губили аутозомни профил својих директних мушких предака.

drajver:

--- Цитат: Кековац  Април 21, 2024, 08:39:10 поподне ---Не верујем да су преци тог човека дошли на Сардинију пре 100 година, али добро, могу се сложити са тобом да то није аргумент. Међутим није од великог значаја за порекло хаплогрупе J2b-L283 ни њена разноврсност у Нурагијској култури, а ни њихов аутозомни профил, имајући у виду старост тих узорака и природу индоевропских миграција и мешања са староседеоцима. Само да подсетим да су се носиоци истих огранака дуго држали заједно али су релативно брзо њихови потомци губили аутозомни профил својих директних мушких предака.

--- Крај цитата ---

Да резимирамо.

Можемо дакле закључити да нема других Јамна хаплогрупа на Сардинији у Бронзаном добу? И да становништво у Нурагијском периду има 0% аутосомалне степске генетике. На неки чудан начин у овој индоевропској миграцији су учествовали само носиоци J2b-L283 и то након што су негдје претходно прошли својеврсно аутосомално чистилиште од степске генетике.

Можеш ли мало подробније објаснити на који начин је текла ова миграција J2b-L283 од степа Јужне Русије до Сардиније, преко којих популација се извршио овај необични трансфер, преко којих архолошких култура и гдје и када мислиш да су ови сардинијски J2b-L283 у потпуности изгубили степску компоненту. Такође, шта мислиш због чега је дошло до разлаза са носиоцима R1b-Z2103, односно зашто су J2b-L283 наставили пут Сардиније, а R1b-Z2103 нису?

Кековац:

--- Цитат: drajver  Април 21, 2024, 08:53:12 поподне ---Можемо дакле закључити да нема других Јамна хаплогрупа на Сардинији у Бронзаном добу? И да становништво у Нурагијском периду има 0% аутосомалне степске генетике. На неки чудан начин у овој индоевропској миграцији су учествовали само носиоци J2b-L283 и то након што су негдје претходно прошли својеврсно аутосомално чистилиште од степске генетике.

--- Крај цитата ---

Мислим да овакав закључак не можемо донети. Можемо закључити да немамо чврст доказ већ само озбиљне индиције да су такве гране постојале у Бронзаном добу.

drajver:

--- Цитат: Кековац  Април 22, 2024, 11:32:37 пре подне ---Мислим да овакав закључак не можемо донети. Можемо закључити да немамо чврст доказ већ само озбиљне индиције да су такве гране постојале у Бронзаном добу.

--- Крај цитата ---

Озбиљне индиције? Један анонимни савремени тестирани?

Кековац:

--- Цитат: drajver  Април 22, 2024, 11:39:12 пре подне ---Озбиљне индиције? Један анонимни савремени тестирани?

--- Крај цитата ---

С обзиром на његову позицију можемо га сматрати озбиљним индикатором али не и доказом. Међутим, непостојање његове хаплогрупе у археогенетском раду о Сардинији није доказ да та хаплогрупа није постојала.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију